Револют

• 137 274
  • 1 286
  •   1
Отговори
# 1 275
Еврото няма нищо общо, то  е просто средство, докато стратегическият препъникамък е инфраструктурата и поведението на местния пазар.
Револют са решили - при нас започнаха поетапно да премнават на местен IBAN.
.........
Така е, еврото няма нищо общо. Аз живея постоянно в Италия и имах револют с литовски iban, но миналата година поетапно преминахме към италиански.

# 1 276
Не знам колко ново е, но получих имейл от Revolut, че има депозити в EURO с годишна лихва от 1%(до 2% при платените планове). Лихвата се изпраща всеки ден. Тегленето и внасянето е мигновено. Суми до 100 000€ са защитени.

Ниска лихва. Касичката на TBI bank е със същата лихва, но се изпраща всеки месец. В това е разликата. Като знам и че повечето не държат малко пари в Revolut, не е никак примамващо да започнат.

# 1 277
Май не е ново. Но! Да се ползва с едно наум.

# 1 278
Не е ново, но не забравяйте да проверите как се декларират в ГДД.

# 1 279
Откога лихвите се декларират?

П.П. Редактирах лапсуса.

Последна редакция: пн, 01 юни 2026, 14:50 от ЧревоУгодник

# 1 280
Откога депозитите се декларират?
Лихвите по депозити.

# 1 281
Необлагаеми доходи от лихви
(чл. 13 от ЗДДФЛ)

Доходите от лихви по влогове в установени в държава - членка на Европейския съюз (ЕС), или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство (ЕИП):
 - банки;
 - клонове на банки;
От сайта на НАП

# 1 282
Декларират се само по желание. Аз моите от други банки ги изтрих от автоматично попълнената декларация и не ги декларирах.

# 1 283
Накратко, че така или иначе, ако ще го правите, ще си потърсите инфо-
ако сте на чист спестовен влог /Savings/ чл. 13 - не дължите нищо и не декларирате в НАП /но си оправете сертификата за местно лице в Revolut, за да не ви удържат в Литва.
 Ако сте на гъвкава сметка /Flexible/ вписването в ГДД е абсолютно задължително!
Така или иначе, НАП получава данни от Revolut по системата за автоматичен обмен (CRS) и вижда, че сте имали инвестиционни операции.

# 1 284
Гъвкавата сметка не е депозитна, а инвестиционна. За това и се декларира в годишната данъчна декларация.
На мен не ми се е налагало да търся съдействието на НАП, но от близки и познати знам, че ако имаш въпроси , винаги отговарят изчерпателно.

# 1 285
Накратко, че така или иначе, ако ще го правите, ще си потърсите инфо-
ако сте на чист спестовен влог /Savings/ чл. 13 - не дължите нищо и не декларирате в НАП /но си оправете сертификата за местно лице в Revolut, за да не ви удържат в Литва.
 Ако сте на гъвкава сметка /Flexible/ вписването в ГДД е абсолютно задължително!
Така или иначе, НАП получава данни от Revolut по системата за автоматичен обмен (CRS) и вижда, че сте имали инвестиционни операции.
Не се декларират лихвите по депозити.

# 1 286
Лихвите са в приложение 13, аз досега не съм го отваряла, но покрай наградите от БГ Мама ги видях. Подават се от банките, дори от външни - от Биг Банк имам и бяха декларирани. Не се дължи вече данък за тях, затова е пожелателно да се потвърдят от получателя.
За инвестиционните депозити на Револют не знам как стоят нещата, нямам.

Общи условия

Активация на акаунт