Топла пролет настъпва вече, а първи зъбки мъчат НОЕМВРИйското човече! - тема 3

• 19 943
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
Христос Воскресе мили момичета! Живи и здрави и много щастливи с малките бебоци 🥰
Една от докторките от уебинар беше казала че кашите нямало нужда да се дават по лъжички а цялото количество. Но аз сигурно бих давала по малко.
Да питам за пащърнака-вие ли си го приготвяте или е купешко. И ако имам домашна тиква сега дали мога да му дам от нея.
Аз мислех да захранвам сега, но е много кисел след ваксината, не спи. За деня я има два часа, а през ноща се върти и заспива късно. И остана топче и има зачервено от ваксината. Не е топло, слагах от лепенките, компреси с риванол но не минава. Страх ме е само да не забере нещо или да се инфектира.
Относно захранването, мисля че някоя мама беше писала, но не го открих. Може ли да се смесва купешко с домашно пюре и слагате ли някаква мазнина или ам на домашните пюрета
Пащърнака давам до сега купено пюре, а за тиквата съм си я направила аз и е затворена в бурканчета. Може да се смесват, аз ги разреждам с вода не съм правила с мляко. И мазнината или масло ми казаха да изчакам към 7ми месец и тя се слага само в домашните пюрета

# 646
Абсолютно същото беше и с моята Габи (като изключим едното кърмене - тя може и да не се събуди цяла нощ, може и 1-2-3-4 пъти да суче, не се опитвам да не ѝ давам, така ми е най-лесно приспиването). Направи 6м на 23.04, а започнахме захранването на 20.04. Исках да го започнем утре, но се радвам, че избързах. Вече е опитвала картоф, тиквичка и тиква. Утре може би и пащърнак ще вкарам. Тиквата беше от готово пюре на гербер( предните дни правих и слагах кърма) не му се зарадва много в началото, но си хапна няколко лъжици. Общо взето давам докато ѝ е интересно. Според мен това е правилния подход за нас, особенно за храни, които не са силно изявени алергени.
Иначе се чудех как да съчетавам с обяда и кърменето на поискване. Кърмя в 10-11 и после давам след 1.5-2ч обяда. След това минава може би още час докато си поиска пак мляко, но така е по-лежерно за мен и работи.
Мила започна нощем да се буди още в полунощ и да си яде ръцете, а от новородена е на едно нощно кърмене и едва я устисквам до към 1:30- 2 без нещо с няколко доприспивания, за да запазя едното кърмене. Иска да сяда и като я сложа седнала с моя опора гръбчето й е право (ако е леко прегърбени още не са готови), постоянно иска да ми дърпа храната от ръцете (както и всичко около себе си де Simple Smile ). И за мен тя е напълно готова за захранване, но аз упорито чакам да стане на 6 месеца, което ще се случи след една седмица и май няма да дочакам. Тази седмица отивам до био магазините за зеленчуци и като намеря време май ще започвам да не изтърва момента.
Gamora, пожелавам да оздравяват бързо! Аз точно това исках да избегна, защото за мен яслата нямаше да е улеснение- баткото пак щеше да си е вкъщи, ама болен и да зарази и бебето, че и нас. Това ще се случи неминуемо и в градината, но тая надежда, че като са малко по-големи ще е с една идея по-добре. При нас има и фактор, че малкият батко при всяко боледуване и ваксина вдига много високи температури и направо ме втриса като си помисля какво ме чака наесен като тръгне 😳

# 647
Марч, същото се получи и при нас, само че с морковчето. Алекс се запече 3 дни, като на 4тия се изачка трудно. (Хем смесих с пащърнак) След като продължих с чист пащърнак, се оправиха нещата.
Утре ще сме вече вкъщи и ще въведа тиква. Ще му направя домашно и ще смеся с купешко морковче. Ако е с пащърнак, ще е двойно разхлабващо. Той с удоволствие си хапва половин бурканче от 125гр. Плавно ще увеличавам, но засега е важно да вкарвам нови вкусове. След като въведа основите зеленчуци, ще продължа с жълтък. Д-р Владимирова препоръчва след достигане на около 140 гр., да се въведе жълтък, като после се кърми/даде мляко (за протеинче).
Моли, пусни си лекция на Владимирова, ако искаш. Обяснява алгоритъм за захранване, като дори да не следваш нейния ред на въвеждане, пусни в частта за кашите.
В събота тръгнахме за гостито у свекито след първата дрямка на Алекс, че да има поне 1 в хоризонтално положение на твърд матрак. Забавлявах го в колата с дрънкалки, като бях взела и едно висящо с играчки, което закачих за кошницата. После спинка дългата дрямка. Като цяло мина добре при свекито. Още като пристигнахме, Алексчето започна да раздава усмивки. Малко по-превъзбуден беше, ама нормално. На следващия ден беше спокоен. Спинка при нас в спалнята. Единствено не ми хареса, че нямаше как да го изкъпя, а той обожава частта с ваничката преди нощния сън. Свекито уж щеше да му взема корито, но се оказа, че не е...
Много му харесаха яйчицата, че нали са шарени и си играеше с тях, като изпочупи доста, ама нали са за това. 😁
Сега пътуваме към нашите, така че купонът продължава.

# 648
Аз да ви кажа че поръчах лятна количка.
Peg perego selfie. Не беше предвидено обаче с това бебе което не иска да стои в количка а само да спи в нея не мисля че имам друг избор. Не мога да свърша нищо. Като тикам голяма количка и нося бебе на ръце или в ерго раницата.
Тази поне е по-малка, по-лека, по-женска 😀

# 649
  • до най-прекрасния мъж
И аз стартирах днес с морковче. Чудех се между морков и тиква, но избрах морков. Ами, какво да ви кажа. Не подходи с ентусиазъм. Дадох пюре на Гербер от бурканче. Не го разредих нарочно, дадох го така. Първоначално изобщо не разбра какво става и не отвори уста. После аз я държах, а баща й даде лъжичката. Отвори плахо, една част изплю, друга изяде. Все пак набутахме 2-3 пълни лъжички. Вече последните си ги изяде. Иначе, не бута лъжицата с език, но се чуди. Вероятно е нормално, малка е. Днес е на 4 м и 18 дни.

# 650
Ох, Крисчето как обича пащърнакк😀😀 днес чак яде и се смее. Дадох му 12б.л 😀😀😀 можеше и още, но предпочетох да спра,че той си е лаком от начало. Сега питане😀 днес ще взема тиква, но се чудя дали да дам утре само тиква ии колко лъжици ? Или да дам пащърнак+тиква.. и за протокола вие като добавяте нов зеленчук..давате повече лъжички от вече въведения или от новия.. изобщо не съм в час😀

# 651
Можеш да добавиш няколко л. тиква към пащърнака. Новия зеленчук трябва да се започне пак с 2,3 лъжички и така постепенно увеличаваш неговото количество за сметка на стария.
Можеш и да дадеш първо пащърнак и накрая отделно тиква, ако искаш да усети вкуса само на тиквата, да не ги месиш. Въпрос на избор е.

# 652
И Алексчето много хареса пащърнака. Яде, смее се и приритва да му давам, когато се забавя. 😁 Изобщо не съжалявам, че започнах захранването по-рано от плануваното от мен. Любе, може да пробваш да му дадеш първо 2-3 л. само тиква и после обичайното количество въведен зеленчук. Може и смесено, както прецениш. Повече лъжички също преценяваш ти, като се водиш от детето. Аз досега смесвах пащърнака с моркова, но утре ще му дам първо да опита чиста тиква и после познатия зеленчук. На следващия ден ще ги смеся 50/50. На по-следващия ще преобладава тиквата и вече ще въведа следващ зеленчук, като се чудя дали да е картоф.
С Моли сме писали по едно и също време подобен коментар 😁

# 653
Брей, голямо попадение е този пащърнак при вашите дечица Simple Smile а аз винаги съм си мислела, че е с леко остър вкус и няма да се хареса и на батковците съм го добавяла в малко количество към вече въведен зеленчук. Готово пюре ли давате или правено (за пащърнака питам)? Аз ще я започвам май с тиквичка, а така като чета какъв фурор е пащърнакът ще последва той 😄

# 654
Пъщарнакът на хип е чист и е сладък на вкус и лек като тиквичка.

# 655
Брей, голямо попадение е този пащърнак при вашите дечица Simple Smile а аз винаги съм си мислела, че е с леко остър вкус и няма да се хареса и на батковците съм го добавяла в малко количество към вече въведен зеленчук. Готово пюре ли давате или правено (за пащърнака питам)? Аз ще я започвам май с тиквичка, а така като чета какъв фурор е пащърнакът ще последва той 😄

Готов давам на Holle 🙂

# 656
  • до най-прекрасния мъж
Аз взех на Babybio, за да пробваме и самата марка. Предстои да дам идните дни. Като гледам, морковът я запича, така че изборът ми е тиква или пащърнак. Но ще дам пащърнак, да е нещо бяло този път. После вероятно картоф и после ще е тиквата.

# 657
Пащърнакът и у нас се прие добре. Явно е харесван зеленчук. Кати посрещна доста гости по Великден, държа се подобаващо.Усмивки, закача се, вика, смее се с глас на сестра ми и майка ми. Явно ще обича дългите софри и големи компании,но няма и как иначе, защото ние сме голяма фамилия. Лятото най-вече , у дома все има някой гостуващ през уикенда.
   Захранването върви добре, яде доста зеленчуци вече.Днес май ще пробва броколи. Два дни й даваха по няколко лъжички оризова каша , за да следят за реакция - няма такава. Но както и някой тук писа, в част от пюретата има следи от ориз.
   Дъщеря ми дава купени пюрета, на различни марки. Досега само картофът не се хареса, когато е самостоятелен. Продължава да не иска вода.
  Все повече се напъва да се изправи като я хванем за ръчичиките, а когато я държим или пружинира на крака , или седнала, не иска да е в легнало положение. Изправят леко количката и само гледа и говори на листата на дърветата. Имаме две кучета, едното живее с тях, другото на двора. Не ги изпуска от поглед.
   Имам въпрос - искам да й подаря комплект за количката , чаршафче или подложка , не матраче. Някой купувал ли е и откъде , ако може да кажете впечатление.

# 658
Марулета за летния кош ли говориш? Подложка против изпотяване? Попаднах във фейсбук на тези, но не съм ги ползвала.
https://www.reia.bg/bebe-dete/razhodka/podlozhki-i-chuvalcheta-z … eashell-sand.html

# 659
Благодаря! Аз по-скоро имах предвид нещо като чаршафче. Защото, вчера напр. , ми я оставиха за малко и леко върна. Съответно намокри освен ръкава на блузата и количката. Аз го почистих, но остана влажно. Сложих една пеленка от нейните , бархетна, но тя се набира, защото коланите пречат. Та мисълта ми е , дали няма някакви такива летни чаршафчета, за летния кош . Аз гледах в нета, обаче на снимка не мога да ги преценя. Нейното матраче си е добро, удобно. /или както се казва това,на което лежи в количката./

Общи условия

Активация на акаунт