Време е за ИКЕА! - Тема 37

• 41 364
  • 760
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте ,моля за инфо за тези щори-затъмняват ли добре и дали се получава добре ,ако ги изрежем по наши размери.
Търся светлоизолиращи ,не държа да са точно тези.

Затъмняват .
Гледах клипове в тубата.

# 211
  • Варна
Flash, на 21.04 поръчах и платих  карта до центъра в Пловдив. Всеки ден им звъня и само ми казват, очаквайте обаждане от колеги. А поръчката ми стои в кошницата. И не се отразява никъде в акаунта ми.

# 212
  • Сред мелниците

Нашите ги залепихме след монтажа на долните шкафове и плота. Покрихме с картон плота, залепихме добре с тиксо, за да не се цапа. Измерихме и наредихме плочките.
Предварително обаче бяхме избрали плочките да са 15см широки...така като сложихме 4 плочки на височина с 1-2мм фуга и стана 63-64см гърба. Точно колкото искахме да бъде разстоянието между долните и горните шкафове.
Това го казвам като ориентир само. Всеки си решава какви плочки да вземе и какво да е разстоянието между шкафовете и височината на гърба.
След това сложихме горните шкафове.

Но, ако знаете колко високо искате да бъде може да налепите плочките предварително, преди да сглобите кухнята.

Благодаря на всички за съветите!
Кухнята ще е с монтаж на ИКЕА и ще я направят в един ден, или в два последователни, ако не успеят в един. Така няма да можем да налепим между двата реда .
 Ако сложим плочките по-ниско от долния ред и по-високо от горния дали ще има проблем при монтажа, в смисъл дали плочките ще "избутват" шкафовете напред?

# 213
  • In transit
Ще има проблем. Плочките са с дебелина между 8-12мм. Като се сложи и лепилото, дори съвсем на тънко, това си е 1.5см дебелина.
Нашата кухня ляга на релса, която е закрепена за стената. Освен, че стъпва и на земята. Но сега гледам, че горните шкафчета са легнали на плочките, т.е ако не е измерено точно, ще стърчат.

Моят съвет е да си измерите съвсем точно височината на долния ред...по спомен шкафчетата са високи 80см + крачетата, които се регулират още 8см + височината на плота (нашия е 4см). Това при условие, че имате сложена настилка на пода.
Оставете 1 см бонус. Този бонус ще се скрие зад перваза на плота.
Изберете си размер плочки и си ги сметнете точно. Примерно, ако плочките са по 20см ширина, за височина от 60см, между шкафовете ви трябват 60см + 5-6мм за фугите (може и по-малко). Горните шкафове ще ви ги сложат така, че да легнат върху плочките и готово. Няма да имате грижа.
Сигурно сте се сетили, но да напомня, че преди да сложите плочки и кухнята е хубаво да знаете къде и как ще ви излизат контактите в кухнята. Да имате ясна визия, дали ще са на плота, дали ще са под горните шкафове или някъде по-средата върху плочките. Че после ще е късно. И си придвидете достатъчно контакти. Голяма мъка е след това, казвам го от опит. Grinning

# 214
Допълвам - по 2 мм бяла фуга между плочки на гръб са си изпитание за почистване и поддръжка. Освен точното място за контактите, напомням за кабелите за абсорбатора, осветление, силов кабел за печка (фурна, котлони), тоест да се прецени окабеляването така, че ако едновременно ползвате фурната и три котлона да не ви пада бушона, от факта, че сте пуснали миялната Simple Smile

# 215
  • In transit
Тетка, не е задължително да е бяла фугата. Нашата е бежева и не се нуждае от никаква поддръжка. А съдейки по фугите ми в банята, малките фуги се поддържат по-лесно за мен. Като цяло плочки в кухнята се почистват много лесно и бързо, с мокра и суха кърпа.
Освен това има плочки, които се слагат без фуга, Драго може да каже как се наричаха, че не помня вече.

# 216
Според мен е по-малък проблем плочките да се сложат при готовата кухня отколкото преди това. При мен подът се оказа доста неравен и нивелирането на шкафовете изискваше компенсация от краката на шкафовете около 0.5 см. Не мисля, че би било възможно в подобен случай да се сложат предварително плочките, още повече че шкафовете и плочките ще се поставят от различни хора.

# 217
Няма нищо общо между неравния под и поставянето по идеален хоризонтал на стенни плочки.
Mikkey, аз само споделям впечатления от бяла фуга (и почистването й след много пръски от доматен сос Simple Smile )

# 218
Здравейте, момичета Simple Smile
Предстои ни закупуване на осветление за жилището и много отдавна съм си харесала този модел на Икеа: https://www.ikea.bg/rooms/living-room/ceiling-lights/pendant-lam … ta-lampa/10311488
Но притеснението ми е, че няма да осветява достатъчно за хола, иначе като дизайн ми пасва.
Някой от вас има ли тази лампа, какво ви е мнението за осветеността на помещението в което е?

Не знам дали още е актуален въпроса, но да пиша, пък може да е полезно на някой. Имам същия модел, само че май по-големият размер. Светлината от него е крайно недостатъчна за хол. Това идва не само от лимита за крушки, но и самото тяло спира много от светлината.
Аз много си го харесвам и го държа, защото хола е едно помещение с кухнята и мога да наваксвам със светлината от другите осв. тела. Ако това ще е единственото тяло в хол-твърдо не е добре.

Моля за мнения за матраци 180/200, всякакви призиви са ми полезни. Имам бокспринг на друга фирма, но искам да сменя два единични матрака с един цял. Нямам кой-знае какви изисквания, всякаква информация
и насоки са добре дошли.

# 219
  • In transit
Тетка, съчувствам ти...най-голямата глупост, която можахме да измислим е да сложим бял гранитогрес, с бели фуги на пода на банята. Чудесно стои, но дотам. No Mouth

# 220
  • София
BNHP, да препоръчам конкуренцията - проверете матраците на Jysk, от серия Gold, често правят промоции, ние си взехме 160/200 за 400 лв. и вече 2 г. съм много доволна. Има много видове, отидете, легнете и преценете.

# 221
BNHP, да препоръчам конкуренцията - проверете матраците на Jysk, от серия Gold, често правят промоции, ние си взехме 160/200 за 400 лв. и вече 2 г. съм много доволна. Има много видове, отидете, легнете и преценете.

Проверявала съм ги, дори ми бяха в списъка, като купувах спалнята с два матрака. В последствие купих други неща от тях, от които не съм много доволна, за това не ми се рискува. Матраците, които сменям сега са почти нови и не искам скоро пак да съм в тази ситуация.
Но въпреки това, ще ги погледна пак и поразмисля, благодаря за съвета.

# 222
  • Сред мелниците
Благодаря ви много за съветите, за гърба. Ще хвърля един боб , дали майсторите на плочките ще прецакат идеалния хоризонтал , или ще счупят котлоните и омажат плотовете . Защото сме в България, нали.

За матраците на ИКЕА моят единствен опит е с техните с мемори пяна.
Е, няма такова твърдо нещо! Като да метнеш одеяло на пода. А купихме три. Тогава не ги ползвахме и изтече срока за връщане.
Чудя се слоя пяна ли е малък или има друга причина. Напр. дали не е от ламелите на подматрачната рамка, които да се огъват и да не позволяват деформация на пяната. Защото сравнено с теста в магазина няма нищо общо, там матрака си се деформира осезаемо. Но май там е на твърда основа. Все забравям да проверя като ходя.

Последна редакция: нд, 01 май 2022, 01:12 от В (като Вятър)

# 223
Нашият е Hövag, еднолицев с индивидуално пакетирани пружини. Размерът е 160/200, но мисля, че има и 180/200. Просто вечер като си легна и в първия миг ме обзема блаженство... Супер доволни сме от него!
Пробвах в магазина техния мемори и също намирам, че е много твърд.

# 224
  • Сред мелниците
С мемори имаме в апартамента два мисля че бяха?? Парадайз?? На твърда основа и усещането е все едно ти обира всяка извивчица, като в същото време дава стабилна опора. Така много не го мислихме и само седнахме набързо на икейските. Но после след първото спане, все едно някой ме беше налагал по гърба. Даже реших че сме взели грешните матраци и специално проверих. Тогава и забелязах разликата в основите.

Общи условия

Активация на акаунт