На пазар в Одрин, Лозенград и Чорлу - 39

• 74 299
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
В Одрин бяхме в събота.На връщане през М.Търново на нашата граница ни накараха да свалим всичкия багаж и прегледаха абсолютно всичко.Имахме млечни,но нищо не конфискуваха.Бяхме с автобус и цирка беше пълен,всички чанти и сакове долу и голямо ровене падна.
Забелязох ме ви, защо така с автобуса процедираха и ренген мина. На този студ, ви накараха да мръзнете. Нещо намериха ли?
Не нищо не намериха.Казаха,че кучето нещо било надушило и затова тършуваха.Но нищо не откриха.

# 166
Някой купувал ли е това мазило и доволен ли е

# 167
  • Най-красивата страна
Митничарите не пасат трева,много добре знаят,че в почти всяка кола има някакви млечни продукти.
До колкото съм чувала,интересуват ги най-вече наркотици,злато и цигари.Не сиренето на Пенка.

И ние купуваме млечни,но в малки количества,че да не ме е яд,ако ги конфискуват.И не ги крия,стоят си в торбите от Мигрос.
Все пак митничарите имат право да направят проверка,когато си искат.Това им е работата..

Последният път в нашата кола решиха да търсят нелегални емигранти.Беше натъпкан багажника до горе и накараха мъжа ми да свали няколко чанти,че да видели дали няма човек в багажника.
При което мъжът ми направо се облещи от изненада..

Този път ще се постарая повече при подреждането.
Обикновено оставям всичко в оригиналните чанто от магазините и подреждам така,че да се вижда.

Някой пита дали имало реплики на пазара-на Улус пазара има купища реплики-всички световно известни марки-Филип Плеин,Луи Вютон,Шанел,Монклер,Версаче,Армани,Адидас,Найк,Пума,абе каквото се сетиш всичко има...блузи,чанти,якета,анцузи,маратонки,кецове,чорапи,бельо...
евтини
Какво е качеството обаче не мога да кажа....

От пазара обичам да си купувам плодове и зеленчуци.

Тоалетна хартия не купувам от Одрин.Много място заема,а и тук в Метро я намирам изгодно.

# 168
Чаршията и магазините по центъра работят ли в неделя?

# 169
  • Варна
'Начи, добре че стана дума, та да разберем каква е работата на митничарите. Че досега не знаехме...

Както казах, споделяме неприятен момент от пътуването. Никой никъде не се противи на проверките. Особено ако те са смислени и реални. Повече няма да коментирам.

Чаршията и магазините по центъра работят ли в неделя?

Работят. Поне ние като сме били в неделя, само аптеките не работят.
Реално само в неделя се спазват дежурните аптеки. В събота си работят всички, въпреки че тярбва и тогава да са само дежурните.

Ако на някой му е интересно, малко по-късно ще кача кратък разказ.

# 170
  • Пловдив
Имам въпрос-някой сменял ли е диоптрични стъкла за очила и за колко време са готови,налага ни се да сменяме диоптрите на ММ,че и рамката искал да си смени(знам,че си търси повод да отидем в Турция,но...)?Предварително благодаря на отговорилите!

# 171
  • Стара Загора
Имам въпрос-някой сменял ли е диоптрични стъкла за очила и за колко време са готови,налага ни се да сменяме диоптрите на ММ,че и рамката искал да си смени(знам,че си търси повод да отидем в Турция,но...)?Предварително благодаря на отговорилите!

Зависи какви са стъклата, диоптрите, има ли астигматизъм...

Два пъти сме правили очила.
Първият път в Одрин, прогресив стъкла - дадоха срок 3 дни.
Вторият път ги правихме в Дидим, отне една седмица за същите.

# 172

Редовно сменяме стъкла и купуваме нови рамки. Искат параметрите  записани на нещо като рецепта ли, епикриза ли, не знам точно как се казва.
Има в Марги, има и в Ераста хубави оптики.
Добре е още като отидете да ги оставите, час-два и са готови.
Ако стъклата се поставят по рядко малко повечко време. Но винаги в рамките да деня са готови.
В Люлебургас и Лозенград е трудна работа да станат бързо.
Цената е 30-50 % по-ниска от тук, на всичко. Това е информация от декември.
За рамки има богат избор.
Хубаво работят. Последният път имаха промоция, на два чифта рамки третата е бонус от оптиката.

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 13:26 от Tony Maria 22

# 173
  • Пловдив
Ще сменяме диоптрични стъкла(настоящият диоптър вече не е достатъчен,нищо специално,нищо повече).Аз попитах приятелка аптекарка в Текирда и тя ми каза,че за 30мин ще сменят стъклата,а за колко време ММ ще си избере нова рамка...не се знае,но на мене ми се струва много бързо(30мин).Ясно е,че в четвъртък ще сме в Текирда,какво да се прави!Благодаря Ви!

# 174
  • Бургас
Здравейте Simple Smile

Ще ходим другата седмица до Турция, за обичайната разходка и пазар, но се чудим дали вместо до Люлебургаз, да не отидем до Текирдаг.
Някой, който е ходил може ли да ме ориентира, има ли добре обособен център, с търговска част, пазар, МОЛ, Мигрос и други подобни маркети. Всичко би ми било от полза Simple Smile

Благодаря, предварително Simple Smile

# 175
  • Пловдив
До Текирда за 1ден ли?Уморително е,дори и с двама шофьори.Пазарният ден е четвъртък,пазара е по една наклонена улица,която започва от колелото пред МОЛ Текира и продължава надолу до крайбрежния булевард Ататюрк,но отляво и отдясно на пазарната улица,в малките улички,също има маси,търговци,стоки.Ние паркираме колата в подземния паркинг на МОЛ-а(безплатен е,от 10ч до 22ч е отворен) и започваме да обикаляме и да пазаруваме,когато сме претоварени с торби,влизаме в МОЛ-а,разтоварваме торбите в колата и обратно на пазара.МОЛ Текира е голям,иска време(и крака) за обикаляне,пазаруване...Ние първият ден сме на пазара,МОЛ-а,затваряме Карфур-а(супермаркета в МОЛ-а).На вторият ден следва продължение-Бизим,който е далеч от центъра,до него има един Бим,не далеч има и един хубав манав(плодове и зеленчуци),след това центъра,време за обяд,срещу Текира МОЛ има Онур маркет,магазините по центъра...В Текирда още не съм "открила" File market,но в Чорлу влязох последния път(през февруари) и ми хареса.За Люлебургаз един ми стига,пазарът в понеделник е на маси,покрит е,не е много уморително,по-близо е до Бг,но Текирда за един ден само веднъж бяхме,втори подобен ден няма да си причиня.

# 176
  • в кукувиче гнездо
И аз тръгвам към Текирда след някомко дни. Ще останем четири-пет дни. Интересува ме всичко за региона. Смятам да отидем и до фабриката на Тач. Някой може ли да ме ориентира за цените на спалните комплекти? За колко време се стеги до Текирда от Лесово?

# 177
  • Варна
WinkНакратко... Wink

На складовете
Скрит текст:
бяхме сравнително рано и ни дадоха час и половина. Отново много народ, търговията кипи. Аз обичайно купих броени неща от там. Взех си тубичка АСЕ за умопомрачителната сума от 28 TL (3 л) и препарат за петна Por Çöz за 22 TL. Нямам впечатления, приятелката ми купува препарати като замаяна и ми го похвали, та да не съм съвсем капо...
Взех си шалгам, защото не знаех дали ще намеря нататък (в Мигрос често е обран, така се оказа и този път, а стъкло не ми се носи) на Doğanay за 10 TL (в Шок и Мигрос е по-евтин – под 8 TL, но установих пост фактум), похвалената тук лютеница за по 12.50 TL (сега погледнах, че в Мигрос е 14.72 TL ) и 500 г пресен кадаиф във вакуумна опаковка за 25 TL. Взехме си и малко маслини и приключихме там.
Следваща спирка стандартно е Марги със синия пазар.
Скрит текст:
В Марги уважих само LCWaikiki и Gratis, защото трябваше да взема по нещо на децата. На малката взех грейка с качулка за 160 лири, на баткото – долнище със Спайдърмен (още сме на тази фаза, а старите умаляха) за 110 TL и за двамата по едно мини локомотивче от Томас и приятели за по 40 TL. В Gratis взех четка за коса за 28 TL и тъй като бях пазарувала за над 20 TL Wink, се възползвах от промоцията да купя 900 мл бебешки шампоан Uni за безумните 28 TL (на под половин цена). Не са ми искали карта, но ползвах отстъпката. Вероятно са ползвали тяхна. От компанията взеха дънки на много изгодни цени (пред няколко магазина имаше изкарани тонове на щендери, на цени между 150 и 170-180 TL), боти от Derimod и подобни.
От пазара взех мини моцарелки и burgu на Muratbey и пълномаслено сирене, обаче цените на кг са ми мъгла... Ориентировъчно по 300 грама от първите две и бучка от пълномасленото за 96 TL общо. Тези неща – от сергията в дъното на пазара. Онези в средата ги бойкотирам отдавна. Взех и кутия чушки/камбички, пълнени със сирена, в зехтин – 950 г за 60 TL. Купих ягоди по 40 TL –доста вкусни и ароматни. Този път направо малка касетка, за да не се чудя как да ги крепя. Касетката беше 100 лири, значи 2.5 кг. Коктейлни домати по 20 TL и краставички по 15 TL. От доматите ми сложиха от вътрешна страна и не са хубави... номерца... Нямах време да се разправям за 2.50 лв., но вероятно вече ще избягваме този пазар, когато имаме такава възможност.
Отидохме на центъра.
Скрит текст:
Там имах вече поръчани лекарствата и установих, че този начин е много удобен. Досега не ми се е налагало, защото никое лекарство не е било на всяка цена, но често и по-ежедневните сме събирали от 2-3 аптеки. Сега ни чакаха готови, с подготвена бележка. Само ги проверихме и този ангажимент отпадна. Заради инжекциите на свеки се уверих в удобството на тази практика и вече ще я използвам, когато ходим. Изключително добра комуникация имахме с фармацевта и всичко беше перфектно. Аптеката е препоръчвана в темата, но аз реално я открих за себе си отдавна случайно в една неделя, когато паркирахме наблизо, за да отидем за кори за баница на тръгване. На продължението на улицата на рибния пазар е и се казва SANCAKLI. За мен бе важно да се свържа по viber, а телефонът, даден от аптека CENT за viber не излиза като абонат на приложението. Тъй като беше спешно, не търсих повече и не съжалявам.
Взехме си кори и баклава от Mehmet Cece. Там цените сякаш не са мръднали от декември. Корите са 25 TL за 5 бр., баклавата е 60 TL за тази с орехи и 120 TL за тази с шам фъстък. Тулумбичките са 40 TL.
Изпълнихме още една-две задачки и се цопнахме в новото заведение на AYDIN. Дробът е 55 TL, а любимата ми таук тава – 45 TL (нищо, че в менюто пише 40). Хапнахме надве-натри, забърсахме няколко порции за мъжете по къщите, междувременно изтичахме за бюрек за децата за закуска на другата сутрин и вече сготвили и натоварени като магарета тръгнахме към спирката, за да продължим към Ераста.
В мола
Скрит текст:
изпълних за отрицателно време няколко важни задачки. От LCW взех за 160 лири грейка с качулка и на баткото, избрах фланелка за ММ (най-трудната задача, всъщност Head Band) и по опаковка чорапки за хлапетата. Оттам спринтирах към LCW HOME, за да обзаведа и малкото чудо с одеяло. През декември взех на баткото със Спайдърмен (ха, колко изненадващо), а сега взех на госпожицата с Елза. Тъй като явно сериите се изчерпват, цената (130 TL) не само не е увеличена, а е на червен етикет и е 100 TL. Тъй, де, всички цени в LCW завършват на -,90-, ама закръглям. После забърсах две кутии бадемови сладки от магазинчето вдясно от входа на Мигрос (на центъра пропуснах и бях притеснена, защото имах поръчка от ММ, за важен човек... добре че има там) и се бутнах в супермаркета. За радост този път имаше от лилавото течно ОМО (за цветно), взех някакви дребни неща, които бях набелязала (реално 4-5 артикула по няколко бройки) и приключих с пазара в Одрин за това ходене. Едното момиче си купи олио (2 тенекии х 4 л) и втората на касата я таксували на отделна бележка. Явно има ограничение. Нямаше олио на промоция, това излизаше 40 TL за литър. Зехтинът екстра върджин на Комили, който по брошура е на промоция, не беше на намалена цена. В магазина имаше празни места по рафтовете, но нищо фатално.

В Лозенград
Скрит текст:
пихме кафе (в Коза го поръчваме, не знам къде го правят, но е добро турско кафе... 10 TL), купихме си кашкавали от Algündüz. За мое учудване цените им са по-ниски от тези в сайта им. Май леко вдигнати спрямо декември, но все пак изключително изгодни. А нещата са добри.
Минахме  и през Мигрос за някои забравени дреболии и за втори път се убедих, че магазинът там е чудесно зареден и нареден. Следващия път се надявам да имам повече време за него.
Скрит текст:
Няма да споменавам за връщането и границата. Ама вече ще знам, че това им е работата... ЖДНБ! Yum

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 15:39 от beljata

# 178
  • Най-красивата страна
А какво е шалгам?

# 179
Tурски еквивалент на нашата зелева чорба, но се прави от сорт лилав морков. Има вариант люта и само кисела. Много добре вървия с тяхната ракия.

Общи условия

Активация на акаунт