Пътуване до Исландия

• 7 782
  • 121
  •   1
Отговори
# 75
ЧеКа, страхотно! Много, много, много искам да отида там!
Трудно се намират ентусиасти. Лятото предпочитат в Гърция, а за зимата Занзибар или подобни. Аз също не предпочитам зимните месеци толкова на север, заради студа, който не мога да търпя. Пожелавам си да намеря опции за зеленината.
Хората също се плашат от скъпотията. Моя приятелка отиде и голяма част от разказа си отдели на това колко е недостъпно скъпо, включително и по магазините.

За скъпотията има решения, поне частично. Тук ви давам нашите най-добри решения, мисля че все още са актуални:
1 - избягвайте ресторанти и барове ,чудесни са, топ храна, но една супа в хляб беше 50 лева (2022г)
Имаше едно заведение за пържени картофи в Рейкявик, което беше много вкусно и за 7-8 евро на човек се нахранваш, в диамантената лагуна има будка за фиш енд чипс, уникален, по-прясна риба не съм ял - пак под 10 евро.
2 - вземете хотел с кухня и може да си приготвяте простички ястия - супермаркет Бонус е вашето място. Цените на най-евтините стоки там са като на среден клас стоки в България. Качеството е добро. Има няколко в Рейкявик. Всеки друг супер в който съм влизал ми предизвикваше световъртеж хах
3 - ако сте с куфар, може да си предвидите малко суха храна - ядки, вафли, закуски, каквото ви харесва. В нашия полет всички млади хора носеха по една чанта с храна, не преувеличавам
4 - алкохол само от летището, цените са като в магазина в България. Уиски, ром, вино, всеки си купува нещо и си носи за престоя си. Иначе в Бонус има исландски бири, под 2лв кенче бяха. Аз ги одобрих на вкус, но да знаете че са под 3% алкохол (иначе не могат да ги продават в супера
5-има много евтини басейни във всеки град и квартал - в Рейкявик най-хубавите да до националния стадион, бяха около 10 лева входа. Това е едно от нещата, които ако си за ден или два в Рейкявик няма да видите Wink И ще е пропуск.

Последно ще добавя за колите - визита без рент а кар е абсолютно възможна, има страхотни дневни екскурзии на добри цени. Ние ходихме на 4-5 такива - сутринта тръгваш от хотела и те връща вечерта по тъмно. Уникални екскурзоводи, разказват ти цял ден за страната, културата, нравите... Неща които трудно ще намерите в интернет. Малки групи, по 8-10 души. Ние така ходихме западна Исландия, диамантената лагуна, Вик, златният кръг естествено... Само до Акурейри май нямаше.

# 76
  • SF
А 4-5 екскурзии за двама не правят ли един рентакар за 4-5 дни?

# 77
# 78
А 4-5 екскурзии за двама не правят ли един рентакар за 4-5 дни?

Мисля че за 4-5 дни няма никакъв шанс да се обиколи острова (по М1, както правят всички), по скоро 10-12 май трябват.

Тази част не беше толкова откъм спестяване, а че е възможно да видиш всичко важно без кола. Основно се отнася за хората които по една или друга причина не искат да наемат кола (например аз лично знам, че шофиорът винаги е прецакан).

Всеки сам си прави сметката, със сигурност зависи от периода.

Има много фактори като бензин, застраховки, и т.н. за които не съм информиран. Знам обаче, че ние в Рейкявик си наехме доста евтин хотел спрямо всяка една нощувка която намерих например във Вик или на изток. Имахме сериозно намаление за 10 нощувки и не сме губили време и нерви да стягаме и разтягаме багажи всеки ден.
Това бяха основните ни причини да не се занимаваме с коли.

Предполагам, ако ходим пак ще пробваме и с кола, но това е разумна опция само за лятото (историите със закъсали туристи по лед и сняг са хиляди Simple Smile).

# 79
  • SF
Предполагам, че за 4-5 екскурзии може да се види толкова, колкото и ако имаме кола за 5 дни. Екскурзиите за двама души може би покриват колата?
Какво означава шофьорът винаги е прецакан?

# 80
От позицията на обикаляли с кола - за мен свободата да разполагаш с времето си е незаменима. В Исландия има толкова много места, къде просто искаш да спреш, да снимаш, да гледаш, което просто няма как да се случи с автобус. Нито пък можеш да обиколиш далечните места. За мен, организираните екскурзии там са наистина мноооого краен вариант, за хора без книжки, които искат да видят комерсиалната исландска красота.

# 81
  • В заешката дупка
Организираните екскурзии са до най-популярните места, обикновено в близост до Рейкявик, и е пълно с туристи. Не че не си заслужава. Определено е впечатляващо, особено когато за първи път се посещава страната, за по-кратко време и/или е през зимния сезон. Ако обаче се предвижда посещение през лятото и освен популярни туристически места, човек иска да се наслади и на чудни кътчета без тълпи туристи, че и без жив човек, кола/каравана е по-добрият вариант. Исландската природа и красота е много повече от най-известните си места.

Георгио е написал полезен пост. Аз ще направя някои уточнения.

За алкохола на летището ако някой очаква да намери вино за под 15-20 лв или бира (над 2,25%) за под 3 лв може и да не му се получи. Определено обаче цените са с по около 20-30% по ниски отколкото във вътрешността на страната и местните редовно си пазаруват алкохол от дюти фрито.

Освен Бонус, друг супермаркет от същия ценови клас е Крона.

Т.нар. пилса ( исландски хот-дог) е евтин и вкусен вариант за бързо хапване, любим на исландците. Продават се във всяка бензиностанция или в специални бутки из града. (Можеш и сам да си ги направиш като си купиш продуктите от магазина.)

Басейните за исландците са като кафенетата за французите. Има ги във всеки град, а в Рейкявик във всеки квартал, че и по няколко. Но не е вярно, че най-хубавият е до националния стадион. Wink (Казвам го като местен.)

В Рейкявик, както вече споменах, има плаж летните месеци. Той също е по-евтин вариант. Изкуствени създаден е: пренесен златен пясък, а водата се затопля.

Ако пък човек разполага с кола,  може да се наслади напълно безплатно и на естествени геотермални басейни и реки извън населените места.

# 82
Здравейте, аз отсега планирам за другото лято самоорганизирано, 2 седмици с наем на кола през цялото време, семейство с 2 деца. Насочила съм се към Austrian airlines, за втората половина на юни (под 500 лв 1 двупосочен) или август (още няма цени, до 2 м ще излязат). Проблемът е, че юни не знам дали мъжа ми ще може да отсъства. Исках да попитам вероятно август всичко е по-скъпо, също юни всичко ми се видя много красиво, цъфнало, въпреки че е по-студено? Някой ходил ли е юни да сподели?

И да попитам вероятно се допуска дребна порода кученце в колата под наем Grinning

Благодаря за пътеписите, много вдъхновяващи и полезни.

# 83
Изчаквайте и промоции. На Луфтханза последната промоция билетите бяха по 190 евро двупсочен. Но с късно кацане в Рейкявик, в 23 ч. Мен това не ме устройва и затова купих билети за друга дестинация (Лапландия). С 50 евро повече бяха вече в удобни часове.
От позицията на обикаляли с кола - за мен свободата да разполагаш с времето си е незаменима.
За всички е така. Но не всеки може да шофира, нали така? Помислете, че има и такива хора. Не гледайте само от своята камбанария.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 12:29 от diziler

# 84

От позицията на обикаляли с кола - за мен свободата да разполагаш с времето си е незаменима.
За всички е така. Но не всеки може да шофира, нали така? Помислете, че има и такива хора. Не гледайте само от своята камбанария.
Точно това съм написала, ако четете мненията до последното изречение.

# 85
Прочетох, но "хората без книжки" не са единични и изолирани случаи. Особено когато говорим за отдалечен остров от България, колко българи-туристи мислите, че яхват колите? Говорите сякаш всички се мятат веднага на колите. Това е Вашият конкретен случай.

# 86
  • В заешката дупка
Юни всичко е зелено в Исландия, ако това е което питаш, Балтазара. Времето може да е всякакво. Да има чудно дни, но и облачни и дъждовни.  Тази година даже сняг валя на север в началото на юни месец. (Което е рядкост, но се случва).

# 87
Честно казано, всички, които познавам лично и задочно са били с коли. По простата причина, че моментът, в който започваш да четеш за Исландия и да си правиш програма, виждаш колко повече от Златния кръг е.

# 88
Мерси за отговорите, ще го мислим още. Втората половина на юни със сигурност ще е по-евтино от август, изглежда ми много зелено, за къмпинг в природата. Ще видя и Луфтханза и други, но с Austrian airlines  връщането към София късно вечерта, така се печели цял ден на връщане без нощувка.

Иначе на отиване бихме спали до летището и колата да се наеме сутринта. Ще ги плащаме едно по едно, първо билетите Joy

# 89
Мой колега ходи с жена си няколко месеца след мен в Исландия с кола, тур по магистралата с двама тийнейджъри. Август. Спали са на къмпинги и съжаляваше, не от условията, които са били добри, но си ставало студено (може би е трябвало да вземат по-добра екипировка, но и тя струва пари, а и заема място в багажа), всеки ден сгъвай разгъвах палатки, чували... Което естествено правил само той и му се съсипала ваканцията.
Заради цялата история с палатките се забавяли всяка сутрин и накрая времето не им стигнало и бързали последните дни само каране и минимално визити.

Та ви препоръчвам здрава организация за цялата група ако искате къмпингуване, определено не е за нетренирани къмпингари Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт