Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 50

• 24 006
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
Наскоро четох в една статия, че имало хималайска, която не е за ядене, а за вани примерно.
Дано не сте взели такава Grinning

Klar, ако човека не иска да си сменя режима, ти не може да го накараш.
При възрастните е много трудно.
Аз съм сменила много лекари, а междувременно четях.
Сега просто лекар не ми трябва. Има лекари препоръчващи нввмх, но не ги знам кои са. Имах позната ходеше при такъв.
Азара тук беше с диабет тип 2, че за малко и до инсулин стигна. С режима си свали килата, регулира стойностите, оправи си очите. Сега спира и хапчетата поетапно. Само че тя го искаше.
Ако е човек, който иска да яде В, но да е здрав - няма да стане.

# 346
А сега де Grinning Не вярвам да е такъв случаят, наредена си беше до трапезната сол в магазина. Ама си е такава, по-трудно се разтваря. Ще търся някаква морска аз, ще залагам пак от тая напитка с цвеклото ама ми се ще да не е с трапезната сол дето готвя с нея. Не че и морската не оставя малко утайка като се разтворят кристалите де, ама някакси не е същото като с хималайската. Или може би на мен не ми прави впечатление, защото съм свикнала да я виждам нашите като са правили киселото зеле, сирене и прочие...

# 347
  • София
Минавам набързо да споделя. След плачевните резултати от изследванията през седмицата, отидох отново /2 дена след обременяването/и направих забравения гликиран хемоглобин. Отдъхнах си малко. Не че са перфектни, но все пак не е толкова зле положението.

Поне виждам резултати от режима в дългосрочен план, въпреки някои ужасни стойности, въпреки Ковид-а, въпреки разваления глюкомер, все пак имам някакъв напредък.
Пуснах отново и глюкоза на гладно за да сравня с новия домашния апарат. Стойността от лабораторията е по-ниска от домашния. Измерих след като се върнах /лабораторията ми е съвсем близо/ и апаратът ми показа 5,6.
Много ме стимулира. Продължавам сериозно и строго с режима. Взимам мерки за кортизола, искам да намаля стреса - спирам да се тормозя за захарта, явно всичко върви на добре когато съм сериозна Blush

# 348
Аз стартирах с гкх 5,70, след 5 месеца 5,20.
И на мен сутрешната кз ми беше 5,40.
Осъмнах този ден с кз 5,2.
Пих кафе преди да тръгна.
Мерих. 4,8.
В лабораторията, 15 мин. По- късно, 5,4.
Венозната дава по- висока стойност от капилярната. Това от темата го научих и практически се потвърди.
Карай си по план и след  3 месеца да се похвалиш с намален гкх!

# 349
Аз затова онзи ден вечерта си напълних шишето с прясна вода и си сложих шипка х. сол. За една нощ, колкото и да се инати, ще се разтвори.

# 350
Малко четиво за железния дефицит без анемия😉:
https://www.oatext.com/iron-deficiency-without-anemia-common-imp … ant-neglected.php

# 351

Сега просто лекар не ми трябва. Има лекари препоръчващи нввмх, но не ги знам кои са. Имах позната ходеше при такъв.
Азара тук беше с диабет тип 2, че за малко и до инсулин стигна. С режима си свали килата, регулира стойностите, оправи си очите. Сега спира и хапчетата поетапно. Само че тя го искаше.

Ясно ми е.. Просто ми се иска някой "с авторитет" да му обясни и евентуално да  проследява правилни съотношения инсулин/въглехидрати (признавам, аз нямам понятие при вкарван отвън инсулин как може да се регулира положението). Ясно ми е, че нито баниците, нито ориза ще изчезнат от вкъщи, но поне да има някой, който да следи адекватно нещата. Баща ми сега е залетял да търси диетолог... Т.е и той самия осъзнава, че не е ОК положението, обаче... аз "не съм лекар" Close

# 352
Не знам дали би се впечатлил от Джейсън Фънг, нали и той е доктор все пак. Неговите книги са на достъпен език и ги има на български, ако е склонен да чете нещо такова. Поне за насоки.
Иначе с половинката си блъскаме главите с подобен случай - баща му е на такъв хал, също и на външен инсулин вече, но и не си дава боклучавата храна и се чудим как да му говорим че да довземе, контролът над захарта му е много, ама много лош. Ако махнел това и онова, гладен щял да остане и туйто.
Неговите доктори го бяха сложили на нисковъглехидратна диета, но и нискомазнинна... съответно наистина беше приритал от глад и я заряза за нула време. То и аз не бих устискала на тофу, целина и някакви такива. Обаче не ми вярва, хем и синът му все му приказва че при мен гладен не е останал ами даже и преяжда на моменти че му е много вкусно... Но и не виждам лекарите му да правят нещо съществено за него. Проследяват го, коригират му дозите на инсулин и лекарства, препоръчват му да отслабне и туйто. А той става все по-болен и заседнал, то ясно че така няма да се подобри.

# 353

Ясно ми е.. Просто ми се иска някой "с авторитет" да му обясни и евентуално да  проследява правилни съотношения инсулин/въглехидрати (признавам, аз нямам понятие при вкарван отвън инсулин как може да се регулира положението). Ясно ми е, че нито баниците, нито ориза ще изчезнат от вкъщи, но поне да има някой, който да следи адекватно нещата. Баща ми сега е залетял да търси диетолог... Т.е и той самия осъзнава, че не е ОК положението, обаче... аз "не съм лекар" Close

Предвид аз колко кила бях и колко съм сега, майка ми все още продължава да не ми вярва.
Тоест предвид подобреното ми здраве, 45 свалени кила, тя не уважава мнението ми, само защото съм и дъщеря.
Ако и го каже чужд човек, може и да го уважи.
Често се е случвало за други неща да и казвам нещо, тя отрича. Но ако някоя нейна близка го каже, веднага се съгласява.
В първия пост си пише достатъчно.
Може да му даваш на час по-лъжичка инфо.
Като за начало да изгледа клипа в началото.
Но пак може да неглижира инфото, защото идва от теб.
Освен да намериш някой ендо, който признава нввмх и да говориш с него предварително да каже на баща ти да минавам на този режим. Друг вариант не виждам.
Или както каза Нати - купи му 1-2 книги по темата.

# 354
Честно казано и аз доста научих от книгите на Фънг. Също смятам, че са доста добре и на разбираем език написани. За 18 годишен младеж по скоро изгледайте полезните филми в списъка.
В крайна сметка, трябва сам да поиска промяна, а не да му се налага. При мен така стана като бях на 17-18 г. Сама избрах спорта и храната да са важни за мен.
Само,че ми говореха много особено майка ми. Понякога не бяха мили и прекрасни думите, но показващи реалността.

# 355
Здравейте засега държа  фронта  с храната. Радвам се на уикенда, на морето времето е разкошно 🔆
Закуска кафе
Обяд - спанак с яйца -2 бр
Вечеря - кралски скариди със салата зеле и моркови
Килограмите от 66 са на 64
Кз 5,2-5,4

# 356
Честно казано и аз доста научих от книгите на Фънг. Също смятам, че са доста добре и на разбираем език написани. За 18 годишен младеж по скоро изгледайте полезните филми в списъка.
В крайна сметка, трябва сам да поиска промяна, а не да му се налага. При мен така стана като бях на 17-18 г. Сама избрах спорта и храната да са важни за мен.
Само,че ми говореха много особено майка ми. Понякога не бяха мили и прекрасни думите, но показващи реалността.

Абе и на мен ми говореха, ама не ми казваха как и какво да ям. Само ти казват, че трябвало да отслабнеш.

# 357

Абе и на мен ми говореха, ама не ми казваха как и какво да ям. Само ти казват, че трябвало да отслабнеш.

Точно!
Мен преди малко повече от година покрай дерматолог ме прегледа и ендокринолог и спомена, че има съмнения за ИР. Тогава за 6 месеца бях качила 15кг. Не ми пусна изследвания, каза ми да отслабна, като само ми показа там една чиния как да ми изглеждала храната - 50% зеленчуци, 25% протеини и 25% въглехидрати.
Да, ама аз цял живот съм си била по-пълна, трябва да ме стреснеш, че да се хвана сериозно и нищо не направих. Последваха 6 месеца в Италия, през които ядях предимно паста, пица и картофи. Понякога салати и често яйца, ама месо никакво (принципно не обичам). И ей ме, цъфнах с инсулин 31 на гладно.
И аз съм си виновна, че не се поразчетох тогава, де. Но пък и ендото не каза, че имало опасност от диабет и така нататък. Щях да се стресна и да се хвана в ръце.

Сега съм много амбицирана. Днес минах през кантара и съм -3кг за 4 дни. Знам, че е вода, ама пак си се радвам.

# 358
  • Столичанин ама не в повече :D

Бих те посъветвал да се опиташ да му запишеш час при Гайдурков (но там знам, че часовете са заети с месеци напред, така, че не знам дали ще успееш да се доредиш), много добре ще му обясни в детайли как стоят нещата и това е класически лекар, открил покрай собствените си здравословни проблеми, че храната е най-важното условие за намирането на пътя към здравето.

# 359
Аз от 15 годишна съм все 'на диети', сваля и после пак кача. Не съм върл противник на въглехидратите, изобщо даже и НВ ВМХ го считам за сравнително временен режим - временно за мен е 3 години, от темата стигам до извода, че толкова трябват за оправяне на инсулина на първи и втори час. Пробвах с кафяв ориз и бобови, ОК съм с тях, както и с млечните всъщност - КЗ 6 на първи час, доволна съм от тази стойност към момента. На почивка сме и е по-трудно, вчера боцнах парченце пица без скрупули. Вярвам в теорията за гликемичния товар. Парче месо може да те натовари повече от лъжичка мед. Друг е проблемът с въглехидратите, не ме нахранват и след час пак съм гладна. Писнало ми е, от 10 годишна все гладна и дебела. И ме карат на още ядене. Ама човек като изчете и изгледа клиповете схваща, че няма как да е иначе. Просто човешкият организъм е пригоден да асимилира и обработва доста по-малко количество въглехидрати от това, което съветва съвременната медицина. Мисля, че след като оправя стойностите ще се стремя към съотн.мазн.45%, белт.30%, въгл. 25%. Сега опитвам мазн.60%, белт.30%, въгл.10%. Не винаги успявам. Знам, че човек трябва да приема около 800-1000 гр. плод и зеленчук дневно, за да има достатъчно фибри и витамини. Това прави което вреден начин на хранене. С 1кило зеленчуци минавам 10% въгл.на ден, т.е. мазнините ми падат под 60%.

Общи условия

Активация на акаунт