Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 50

• 23 937
  • 748
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Опитвам се да се храня НВ-ВМХ. Понеже не ми се готви всеки ден, общо взето през уикенда си готвя за обяда през седмицата, пък за вечеря, ако ям то са някакви зелении. Не ми пречи да ям цяла седмица едно и също на обяд.

Примерно миналата седмица си бях спретнала за обяд агнешка дроб сърма с карфиолен ориз. За тази както аз му казвам - рибена яхния - два-три вида риби, целина, гъби, моркови, лук, девисил. Гъста я правя, че така по-лесно се яде в офиса.

Единственото, което ме тормози в момента е, че ми се завърнаха горещите вълни. Ако не бяха те подозирам, че щях да спя като пън. Януари ми смениха дозата на Т3/Т4. Но до моята ендокриноложка евентуално ще стигна юни. И то ако успея да си запиша час. И там са се поразмърдали нещата.

"Спортувам" около 30 минути сутрин, завършвам с 3 минути планк - това ми е спорта. Холестерола е спаднал, триглицеридите са се завишили с 0.16. От ПК не очаквах такива магарии - последните две контроли преди днешната показваха движение в правилната посока. Но пък тогава и застой имах в теглилките.

Относно периферната и венозната кръв при мен днес се оказах еднакви - каквото измерих вкъщи, толкова беше и в лабораторията.

# 631
Magina, реални май не ядеш кой знае какво? Т.е. обядваш, а вечерята е салата...Не е чудно тогава КЗ под 4, както и ниския инсулин на гладно...🙂
Моята вечеря се получи много вкусна (особено за моя вкус)- праз и малки печурки в уок- добавих им лют и черен пипер, сол, чесън на прах, зехтин и (съвсем малко, само за цвят) доматено пюре. Хапнах ги с варени яйца (нарязани по ужасен начин😝) и маслини. Беше приятно пикантно. Снимката не е хубава, но късно се сетих да снимам.☺

# 632
Добро утро.
Долче, ще открадна тази идея.
Вмъквам се да кажа, че мотивирана от вашия разговор тук, днес съм на фаст. Снощи обаче се прибрах късно и вечерях към 10, не вярвам да успея да изкарам до 10 днес, то и не бива де, та ще бъде около 22 часа може би. При всички случаи ще се опитам да изкарам до 17-18 ч., там да ми бъде хапване и после вечеря. Но ако мога ще добутам и директно до вечеря, въпросът е, че няма как да е по-рано, доста ангажименти днес имаме и аз и ММ, приготвянето й ще започне в 7.

Иначе сме купили бутчета и ще правим бутчета с чушки и доматено пюре/домати според каквото имаме вкъщи. Много хубави идеи сте поствали последните седмици, почвам да си ги записвам във файлчето. Ще осолим месото и нощеска ще го пуснем да се суши, ще си имаме филе за закусчица утре.

Вчера и днес съм с гърлобол, синът беше понастинал и явно ми е го прехвърлил. Леко е, снощи пих два парацетамола и сребърна вода, днес отново и чайове. Много пъти сте писали по темата какво правите, ама аз все подминавам. За първи път боледувам откак съм на режима, това си дадох сметка. То не е и боледуване де, лек гърлобол и хремичка. А преди бях започнала по няколко пъти годишно да карам и то не съвсем леко.

# 633
Минерва, давай и утре, че е пълнолуние.
Едно ядене на ден.

# 634
Като ви чета се мотивирах и аз да направя уикенда фаст. Събота мисля да направя късен обяд към 14 часа и да пропусна вечерята (видях, че пълнолунието е чак в 10 вечерта). На другия ден мисля само кафе на закуска и обяда да е пак към 14 часа. Ако се чувствам добре може и в неделя да пропусна вечерята. При предишни фастове после не съм имала проблем с количеството храна, даже май по-малко ми се яде от обикновено. Не, че много фастове съм правила до сега де.
Малкия тази седмица тръгна на ясла и малко поизоставих готвенето като не яде вкъщи. Последните дни на обяд го карам на парче кашкавал с малко ядки, защото все се случва да съм в движение, вечер зелена салата с авокадо и месо или голямо парче сирене. Определено не се чувствам добре с този обяд и ще се върна към седмичното меню и готвенето по предварителен план от понеделник.
Да ви кажа откакто открих какво е ИР (т.е. откакто ме диагностицираха) темата за храненето ми е много интересна и наблюдавам хората около мен какво и как си хапват. Почнах сериозно да се притеснявам за мъжа ми, който си похапва на всеки час-два. Уж са някакви здравословни неща (плод, сурови ядки, парче кашкавал или сирене, домашни мъфини/ бисквити подсладени с плод или фурми (за детето ги правя)), амааа вече параноята ме гони. Пооформил е коремче последните години, иначе не е нито слаб, нито пълен. Та се чудя дали да го юркам за обременяване или поне инсулин и глюкоза на гладно..

# 635
zuhta, с мен си значи.
Храната утре и в неделя да ти е чисто нввмх.
И аз така. Утре само ще обядвам, после в неделя ще обядвам.
Е, сутринта ще джурна кафе и ще хапна 3 бразилски ореха с едно киви. Толкоз. На мен плодовете не ми пречат, но ти ако си в началото, пропусни и тях.
Айде, засичай на кантара утре сутрин колко си и в понеделник сутрин също се измери. Може и в неделя.
Надявам  се 64 да стана. Дори и да върна едно кило, 65 ме устройват.
Ще видим.
Да пиеш достатъчно вода. Може и чай - мента, мащерка.

# 636
Аз пък отивам на Цветница Tired Face
Ще се въздържам от всичко, да видим как ще стане.
Хората вземат дрешки, парфюми, аз си вземам глюкомера Joy

Елора, браво бре, за колко време свали тези кила ?
Аз нещо съм се застопорила, но много работа напоследък и ям в различно време, то и няма как, като съм все навън.
Никакви напредъци нямам в нищо , ще се стягам.
Много ме мотивирате.

Вчера например О-крем супа, 100 гр. печена сьомга, 1 авокадо , след  2 чАса, кз 6,2
Х- 100 гр. кашкавал
В- салата със 100 гр. сьомга и зелена салата и маслини, кз след 2 часа, 5, 8 .
Аман значи, пак поддържам някаква шашава кз.

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 11:59 от tays

# 637
Минерва, давай и утре, че е пълнолуние.
Едно ядене на ден.
А, да бе, вярваш ли? Ти ме взе за змей някакъв... но ще помисля де Wink
Още не мога да ви изчета назад. Ама и отлагам, защото искам да събирам рецепти, а сега малко нещо съм гладничка в момента...
Зухта, и ММ беше така, съгласи се с триста зора да пусне една кръв та сложихме и инсулин и гликиран хемоглобин, лъсна голяма драма и при него, инсулинът му беше по-висок от моя, около 16. Но не е ял здравословно никога и с голямо преимущество на въглехидрати - хляб, картофи, ориз, сладко. Не иска да се обременява, то и аз реших, че няма смисъл за момента, ясна е работата с такъв висок инсулин на гладно. Твоят ако все пак се старае за здравето си може би ще се навие, поне инсулин, ГХ, Б12 и Д3 /че те на всички ни излизат зле/, феритин, абе чети по темата кои са базовите неща за нас.
А, и друго. Започнахме аз с КЗ 6.2, той с 5.2 на гладно /преди около 5 м./.
Сега сме и двамата с 5.6, той като хапне предишния ден въглехидрат вдига до 6.4. Аз го заплашвах, че след 1/2 година ще ме надмине с тези темпове, с които е тръгнал, на шега нали, пък то взе, че стана Wink

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 13:24 от Минерва

# 638
Таис, някъде за месец. Не засичам много. Бях 69,5,  абе почти 70 и се стегнах, почнах фастове всяка седмица. Имам 2 поредни вечерни фаста с два дни. И още 2 единични. Не пропускам вече седмица без фаст и даже ще ги правя поредни.
65,5 горе долу бях сутринта. А и бях в цикъл, но хапвах от моя си полу кето чийз кейк и малко от един течен шоколад с еритрол. На работа изядох общо за 4 дни 3 бонбони аида, че са ми слабост и викам айде да поразвратнича Joy
Останало ми е още едно парченце кейк. Ще го омета след малко.
Днес съм яла към 12 омлет от 3 яйца с малко сирене и парче краставица. Ще вечерям задушени гъби. А събота и неделя е ясна работата. Утре сутринта ще се меря да видим за два дни с пълнолудието какво ще стане.

Абе всеки фаст различно ми е. Преди нова година за един фаст свалих кило и половина и не го върнах. Коледата ми го върна после след две седмици Joy

Сега следващите фастове ще са ми след празниците и пак ще бъдат 2 дни поредни.

# 639
Тайс, а защо ядеш по 100 гр кашкавал? 🤔 И то между обяд и вечеря с храната за лордове? 🙂 Много гладна ши беше?
Аз чакам МЦ...ще видим какво пълнолудие ще ме завладее...😃 Искаше ми се събота и неделя фаст, но още не съм го доизмислила...🤔

# 640
Долче, от супата много огладнях
Обикновено не правя междинки.
И след кашкавала бях решила да не вечерям, но ок. 22 часа....айдееее.
Елора, казах ти аз, че два поредни дни фаст правят вакуум на  шкембо.
Браво, много ви се радвам на всички.
Включвам се от понеделник при намаляваща луна и аз в групята на отличниците

# 641
Долче, благодаря. Ще потърся тази група, не съм чувала за нея 🙂 Определено ще ми е от полза.
За КЗ моята е в лаборатория от вена между 4.3-4.7 на гладно сутрин. С глюкомера беше 4.1. Свекъра каза, че е засичал с глюкомера и лабораторията и няма разминаване. Но аз мисля, че от пръста е малко по-ниска стойността.. не знам.

Минерва, бързо да минава гърлоболът.

Натка, ти как си с обонянието? Аз май започнах да се оправям. Вече слагам горе-долу нормално количество сол

# 642
Благодаря, почти като истинска съм вече Joy
Кафето като че ли още не ми мирише съвсем както трябва, а то ми е най-голямата мъка... Друго поне което бях изрично забелязала, вече е нормално на мирис. Ама то крайно време вече, на 21.02 ми бяха първите симптоми...
Най-много се радвам че не се налага вече да ям нещо насила сутрин... До преди седмица пиех медрол още и нямаше как, голяма мъка беше. Вече ми се струва че и лицето ми не е толкова кръгло каквото беше станало, явно пак от кортикостероида.
Абе направо съм си пак аз, понапълнях напоследък но ще го преборя и това. Аз що кила свалих отначало като минах на режим че сега ли ще се уплаша Grinning

# 643
Току-що с Елора си направихме мини софийска срещичка. Много беше приятно и уцелихме супер време, поседяхме на слънце даже 15-тина минути да посъберем вит. Д.
Следващият път ще каним и гости, ама май са ни малко софиянците. Имам амбиции да спретна някакъв месинджър чат, на който да се разбираме на тези теми, ама да видим кога. Първо чакам да видя има ли желаещи.
Вечерята е пилешки бутчета с лук, чушки, патладжан и домати на тиган. Сефте ми е, стискайте палци.
И понеже ми свърши сметаната, селърито го направих с последната лъжица от нея + зехтин, лимон, сол и някакви мерудии, т.е. предимно селъри е, ще дам отзиви после. Държа си го в кутия в хладилника и за няколко дни го хапваме като гарнитура към нещоситам.

# 644
От експеримента ми преди време с овесени ядки в чиста водица и глюкомер- около 50 гр овесени ядки (около 3 с.л. някъде) ми вдигнаха КЗ от около 5 до 7,3 (по спомен)...Аз си знаех, че не са за мен и без това. 🙂 А иначе подлъгващо се чувствах доста добре след тях...
А това много ли е по принцип, нямам понятие. Иначе (знам, че знаете но все пак) на теория са основен въглехридрат(бавен и сложен с фибри) , засищат и не консумираш друг, който ще ти вдигне глюкозата повече. Например картоф или ориз. Картофът е с индекс #1 на засищане, но имат повече глюкоза, или там какъвто е термин се води. За това овес.ядки би трябвало да са по добре. Имат и протеин. Но разбира се са carbs и който е на анти диета с carbs(въглехридрати) трябва ги избягва.
Аз съм 35гр овес.ядки + леща + половин кис.мляко + салата от морков или зелена + тикв.семе сурово от време на време с черен шоколад от лидл 85%. И яйца през някой друг ден. Сигурно имам ИР не знам ще видим до 2месеца

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 18:11 от Didity02

Общи условия

Активация на акаунт