Тема 4 - тема за обсъждане на корейски и китайски сериали, известна още като "Гоблин" ;)

• 23 187
  • 728
  •   1
Отговори
# 360
  • Русия
Да, това е проблемът: с тая гейска пропаганда хората почват да виждат интимна близост там, където има само душевна. Сега във всякаква близост между двама души ще се вижда сексуален подтекст. Това е гадно.

# 361
Аз пък гледах един "броманс" дето всъщност не знаех, че е броманс Grinning И там главните бяха мъж и жена, но жената през цялото време беше облечена като мъж, и съответно главния я мислеше за мъж. Та имаше някаква заигравка между тях, но аз през цялото време чаках тя да се покаже каквато е и да го изненада... но това все не ставаше. Накрая ми писна да чакам, превъртях до края - ми тя и в последна серия облечена като мъж... и се отказах, зарязах го Grinning Но искам да кажа, че в тоя сериал имаше за всекиго по нещо - и за такива като мен дето си мислят, че мъж и жена е нормалната конфигурация, и за такива дето си харесват конфигурацията мъж - мъж Grinning Много хитро го бяха измислили Grinning Grinning Но аз останах разочарована в крайна сметка от тоя сериал, то затова го и запомних де.

# 362
Честно казано, във всички сериали, в които жена се преоблича като мъж и някой се влюбва в "него", очаквам, че ще се разочарова, когато разбере, че е жена...
Художникът на вятъра си беше лесбийски сериал - героинята до края не се почувства като жена и тръгна да търси любимата си, като изостави мъжа, влюбен в нея. Но в онзи сериал любовта не беше главното, така че не ми направи особено впечатление. Само съжалих някои от персонажите мъже, заради заблудите им.

# 363
  • Русия
Аз пък гледах един "броманс" дето всъщност не знаех, че е броманс Grinning
Да не е бил тайванския сериал с неочакваното име... "Броманс"? Grinning Който всъщност е пародия на всички дорамни броманси, гендерни интриги, неизлечими болести, амнезии, странни родители и велики тайни? Където актьорите страхотно се забавляваха, пародирайки всички клишета? И при това главните изкараха доста романтика покрай пародията? Защото ако е той, го препоръчвам на всички. Много се смях с него, и редовно го гледам повторно за да се посмея пак, макар че го знам наизуст. Simple Smile

Честно казано, във всички сериали, в които жена се преоблича като мъж и някой се влюбва в "него", очаквам, че ще се разочарова, когато разбере, че е жена...
Ооо, аз откога чакам това! Всеки път имам надеждата героят да излезе гей (ми той всъщност си е гей, щом се влюбва в нещо, което смята за мъж). И после героинята да тича след него и да не успее да го привлече в женския си образ. Simple Smile
Всъщност има почти такава дорама и се казва "First shop coffee Prince", стара корейска с Гон Ю. И сама по себе си е готина, и е едно от най-сполучливите превъплъщения от жена в мъж. Героят горкият така се измъчваше, че е гей, така отричаше любовта към мъж, ама накрая се предаде: щял да обича дори извънземно, ако е бил той (тя де). После какъв яд изваде, когато разбра, че е жена! Горката тичаше след него с месеци. Е, тук все пак успя да го върне. А аз бих искала да видя дорама, където няма да успее. Simple Smile

# 364
След като са се влюбили в нещо, което мислят за момче, значи са обратни и вече са приели евентуален развой на връзката.
В Императрица Ки, само гадният син на регента прояви здрав разум и си каза "изглежда като момиче, движи се като момиче, мирише на момиче - следователно е момиче" Joy

# 365
  • пак на Рив Гош
Аз пък се зачетох в определенията на "броманс", и няколко речника го дават като "несексуално приятелство, с много високо ниво на емоционална близост". Така че, китайците трябва да си прегледат дефинициите Joy Joy Joy
Иначе, ако човек се разтърси, все ще намери за какво да се хване. То още от времето на "Властелина на пръстените" има сума ти теории как приятелството на Фродо и Сам е нещо повече от приятелство, та това не е нещо ново. Те, шипърите, са готови да намерят и под вола теле... Аз и затова напоследък се отказах да преглеждам коментарите на уебтуновете, които чета, понеже половината време се чеша по главата и си казвам "абе, тия хора нормални ли са?".

Забрана, то техните забрани са май по китайски.
Уж забранени, но си бълват и ги наричат "броманс", "Censored Adaptation Of Same-sex Original Work".
Сега видях, че геймърския сериал, който гледам, има таг "Censored adaptation of same-sex original work" Rolling Eyes, ама досега (1/3 от сериала), няма и намек за нещо повече от нормално приятелство... но все пак имам да мина още две трети.

Иначе и мен БЛ сериалите не ме привличат и изобщо не ги търся, но явно си имат фен-база.  Аз чета манга от време на време, главно "шоджо" (романси за млада женска публика, най-общо), по едно време се изкуших да се пробвам на някой "хентай" (съдържание стриктно 18+), но като попрочетох за жанра и установих, че в много от историите Главният Интерес и Третото (мъжко) Колело приключват заедно в леглото, реших да пропусна тази част от образованието си в японската култура Joy
Може пък при азиатците да е повече културно обусловено и да има повече толеранс/възможност за изливане на най-дивите фантазии в епистоларна и рисувана форма (между другото, странно как китайската цензура не приема сериали с откровени гей-двойки, но приема романите...)

Joy Това би било забавно... но май няма да е моят тип сериал.
Аз на "Coffee Prince" още се назландисвам... май не съм толкова "отворена" към света, колкото си мислех Joy

# 366
  • България
Героите, които приемат, че са се влюбили в мъж, според мен са бисексуални.
Обаче, ако веднъж са се преборили със себе си и са решили, че ще правят любов с мъж, а се оказва преоблечена жена, сигурно са доста разочаровани.
Предполагам, че ако сериалът има продължение, на практика героят ще си потърси своето.
Гледах няколко с преоблечени жени, но някои бяха на границата на приемливото за мен.
В други, героят бързо се усеща, че си има работа с жена и оставя кифлата да се мъчи. Joy
Точно тия кифли са ми интересни, сигурно са от съвременните, които гледат гей сериали.
Иначе как ще приемат, че любимият им се е влюбил в мъж. Joy

# 367
  • гр. София
Интересна тема се обсъжда Simple Smile Аз се чудя, че толкова много фенове имат  тези сериали и обяснението, че не искат да гледат жени не го разбирам. По принцип се чудя, че има много сериали за мъже, пък за жени няма. Не бих гледала нито един от двата варианти, добре, че пишат какъв е жанра, че да няма неприятни изненади Simple Smile
Сам и Фродо, вярно ли? Тези хора не са добре.
По отношение на преоблечената като мъж жена, то малко е странно, мъжките дрехи автоматично я правят мъж, и никой нищо не забелязва Joy Не съм гледала Coffee prince, но съвсем нормално ми се вижда да се ядосваш, защото си минал през личните си демони и в един момент си приел нещата и се оказва, че въобще не се е налагало да го прави.
Разсмях се за принца, Ами да - изглежда като пате, движи се като пате, квака като пате, значи е пате Joy

Аз също държа на романтиката между мъж и жена Simple Smile

# 368
  • Русия
Както стана дума за броманс (не за гейове), един готин изгледах вчера. Не е дорама, а кино. "Майстор на меча"/Sword master. Започнах го заради Лин Гън Син в главната роля (много добра, в киното е дори по-кадърен от дорамите), не съжалих. Втората главна мъжка роля е на Питър Хо. Двамата играят мечници. Единият иска да остави следа в историята и затова му трябва да победи Третия майстор - най-добрия мечник. Третият майстор пък е тотално разочарован от живота си на убиец, иска да живее обикновен бедняшки живот. Сега се досетете кой кого играе. Simple Smile
Филмът не е шедьовър, но визуално е приятен, боевете са страхотно режисирани. Женските роли са интересни - при това всичките, дори епизодичните. Общо взето сценарият е среден, актьорите и режисьорът са супер. Краят е добър.
Идеята на филма е за амбициите, целите в живота, дали може да се убива за защита, докога може да подставяш втората буза. При това не е тежък философски филм. Доста екшън.
Препоръчвам за отмора. Ще се хареса и на мъжете.

Довърших и "Есенната балада"/The autumn ballad. Дорамата е проганда на феминизма. Героинята иска да решава сама съдбата си в един напълно патриархален свят. Започва се от това, че съпругът й умира направо по време на сватбата и искат да я погребат заедно с него. И така по-голямата част от дорамата тя се опитва да оцелее и да спаси семейството си. Героят е шеф на местната полиция. Циничен и преследващ интереса си. После се разбира, че има и доброта в него, а интересът му не е личен, а държавен. Поначало не може да се отърве от стереотипа, че жената трябва де и тиха, мила и сладка и да стои вкъщи. Но после оценява ума и характера на героинята. По-голямата част от дорамата героинята обича друг мъж, и тоя другия е достоен човек, добър и мил, и също много я обича.
Актьорът е среден. Актрисата е малко по-добра, но съвсем малко. Сценарият е усукан и затеглен. Може да се гледа заради нестандартната героиня и доста циничния поначало герой.

# 369
  • пак на Рив Гош
Сам и Фродо, вярно ли? Тези хора не са добре.
Нали? Нищо свято не остана Grinning

Naili, ти коя Есенна балада гледа? Аз съм си отбелязала за гледане тази - https://mydramalist.com/62621-yan-yu-fu , ама като чета твоите впечатления, май не е същата Joy

Аз нощеска (понеже чаках щерката да се върне от купон) довърших Live Up to Your Name - дадох му 7.5*. Като цяло е добър, действието върви динамично, не ми беше скучно (дори и медицинските части, ама те са ми почти професионална деформация), актьорите бяха на ниво, хареса ми, че пътуваха във времето и в двете посоки (тоест, не само единият изпитваше "културен шок"). Но няма да влезе сред любимите ми сериали, даже не съм сигурна и че ще остави траен спомен. Но пък открих Ким Нам Гил, който ми хареса като актьор и може би ще погледна някой и друг от неговите сериали (жалко, че повечето не са в мой стил Simple Smile ).

Като текущ корейски започнах Age of Youth (2016) - https://mydramalist.com/18896-age-of-youth . Беше ми в списъка от известно време насам, звучи леко и младежки, би трябвало да бъде едно приятно гледиво за убиване на времето.

Последна редакция: нд, 29 май 2022, 17:15 от Роца

# 370
  • България
Сетих се за сюжета. Точно тази балада гледа.
Аз ѝ писах 8, не защото не ми хареса, а защото много сложно се случиха нещата между главните.
По принцип не вярвам в това, че в началото почти се мразят, пък после много се обичат.
И сестрата беше много противна, въобще залитаха в едни такива крайности, които не ми допадат.
А актьорът в главната роля ми е седми в списъка, така че може и на някой друг да му хареса.
С Naili се знаем, грозен за нея, красив за мен. Grinning

# 371
  • Русия
Да, същата е.
Актрисата, която играеше сестрата, беше значително по-добра от останалите актьори. Браво на нея. Една такава усойница, вечна жертва. Еййй, много мразя такива. Перфектно изиграна. Жалко, че имаше малко екранно време.
Актьорът не че е грозен, просто предпочитам друг тип външност, с по-резки черти.
Мен ме напрегна средното ниво на актьорството. И бездруго китайците не са добри актьори, но тук си беше съвсем блудкаво.
Liu Ying, наистина ли 8 си сложила на това чудо? Аз писах 7, и то май е прекалено висока оценката.

# 372
  • България
Да.
Според мен изкуството, включително и актьорството винаги има субективна оценка.
За моето усещане китайците са добри актьори.
Корейците са по-недодялани в това отношение, някак много по детски става в един момент, вижда се как актьорите са забавляват и забравят да забавляват драгия зрител.
Но това е лично усещане, явно всеки трябва да си намери нишата, нещата, които го привличат.
Също така мисля, че ролите на антагонистите са много по-лесни, доста по-трудно е да си добър до наивност и да го изиграеш добре.

# 373
  • Русия
На пръв поглед да, по-трудно е. Обаче когато играеш антагонист, има голяма опасност да не се харесаш на зрителя. И затова актьорите се стараят много. Добрите по характер герои в главните роли пък са обречени да се харесат на зрителя, затова актьорите не се опитват да внесат нещо ново, и постоянно играят еднакво, не се страхуват от клишета и затова са постоянно клиширани. Изключение са мъжките персонажи, които  изначално са гадняри, но после почват да ги обелват: голям простор за играта, но невинаги е сполучливо, и тъкмо тук добре се вижда, кой е актьор, а кой разчита само на красивото лице.

Китайците са значително по-добри актьори от японците, тайците и филипинците. Но корейците ми харесват повече. Не защото играят по-добре. Китайците повече приличат на европейските актьори като похват. Корейците играят различно, по-интересно е да го гледаш. То си е до свикване.

# 374
  • пак на Рив Гош
А, ясно, мерси! Значи, ще слезе надолу в списъка за приоритетнто гледане, ще я оставя за след пенсия Joy Joy Joy
Аз май го бях отбелязала не заради главните актьори, а заради Третото Колело (предполагам), Liu Rui Lin. Пък и в един от коментарите го определяха като "Агата Кристи среща Джейн Остин", та ми дрънна едно звънче в главата, ама може и напразно да е звъняло Wink .

Обичам, когато антагонистите играят толкова добре, че да ми иде да ги намразя. За мен това е признак, че актьорът/актрисата си е свършил чудесно работата. А най-трудно, според мен, е да изиграеш антагонист, който не е 100% гадняр, така че почти да се хареса на драгия зрител. Главните "добри" роли са май по-лесни (то всичко е по-лесно като го гледаш от дивана в хола, де Joy), защото поначало публиката е с положителна нагласа. Тук съм съгласна с Naili, че изключение са персонажите, дето ги "белят" постепенно... те май са и от любимия ми тип (особено ако и актьорът/актрисата е сред любимците ми Wink ).

А случвало ли ви се е да се дразните на главни герои дотолкова, че после да не искате да гледате актьорите в други сериали/филми?

Иначе аз при корейските и китайските актьори, много харесвам и микро-мимиките на лицето. Някак си това го няма в такава степен при европейския/американския начин на игра... или поне не се набляга толкова на тях по време на действието.

Общи условия

Активация на акаунт