За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 102

• 27 971
  • 767
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
Аз просто исках да имам нещо като спешна чантичка. Заради ваксините и ковида вече съм му давала Панадол, също така по 10 мл. Хидратин алфа. Просто търсех какво още би ми потрябвало? Знам че някои майки винаги имат биогая и го дават при разстройство защото запича....Водя го на детска консултация и затова плащаме всеки месец. Като добавя ортопеда, гастроентеролога - водено е при четирима в Токуда, Пирогов, Трета градска и Педиатрията докато не се установи какво му е.

Здравейте, в нашия спешен шкаф има винаги Панадол бебе, Нурофен бебе, хидратин алфа, термометър и Еспумизан.  Това е , за да реагираме при висока температура преди да идем на лекар. Или ако я боли корема - случвало се е един път, оттогава винаги държим еспумизан за всеки случай.

# 346
Пистачо, не си давала защото не си виждала 40.2 температура Simple Smile. И аз не бях давала абсолютно нищо докато стана на 16-17 месеца, но като тръгна на градина ела и гледай какво става.

# 347
Да, знам, че не ми се е налагало.
Но при 40 градуса температура, ще търча към спешното сигурно, няма да разчитам само на Панадол. А ако е ниска, нищо няма да дам. Мисля, че стана ясно от всичките обяснения в поста ми 😀

# 348
При вирус и висока температура, така или иначе повече от панадол не можеш да дадеш Simple Smile.

# 349
А сама ли да го диагностицирам? И да си стоя вкъщи с Панадола, без да потърся лекарско мнение?

# 350
А сама ли да го диагностицирам? И да си стоя вкъщи с Панадола, без да потърся лекарско мнение?
Ако имаш спешно под ръка, ще търчиш. Ако няма, спешната аптечка е важна. Единият път бяхме в планината когато изведнъж вдигна 40 градуса в 3 посреднощ. Ни лекар, ни аптека. Даже 2 пъти ми се наложи да дам докато стигнем до лекар. Никой не говори за самоволно тъпкане с лекарства, но се налага в някои ситуации да си подготвен.

# 351
Всъщност, аз точно това разбирам от поста на жената- как да си лекува детето без да го води на педиатър и без да плаща на частно. Не за някакви екстремни ситуации. Във вашия пример е ясно, аз също бих дала Панадол. Това не изключва факта, че веднага след това ще се насоча към лекар, което явно жената иска да избегне. Кое не ми се разбира?

# 352
Жената пита какви лекарства трябва да има за непредвидени случаи. Иска да си направи нещо като аптечка, а не да лекува сама детето.

# 353
Всъщност, аз точно това разбирам от поста на жената- как да си лекува детето без да го води на педиатър и без да плаща на частно. Не за някакви екстремни ситуации. Във вашия пример е ясно, аз също бих дала Панадол. Това не изключва факта, че веднага след това ще се насоча към лекар, което явно жената иска да избегне. Кое не ми се разбира?
Имам предвид за спешни случаи. Не съм имала предвид компромис със здравето на бебето на база самолекуване.

# 354
Жената пита какви лекарства трябва да има за непредвидени случаи. Иска да си направи нещо като аптечка, а не да лекува сама детето.

Добре, дайте примери какви са тези неща.
За Панадол/Нурофен е ясно, че ще даде при висока температура. Ако не се повлияе, ще потърся лекар.
За разстройство писах вече- ако мине за ден само, нищо няма да дам, ако продължава - ще потърся лекар.
За повръщане, ако е еднократно-нищо няма да дам, ако продължава- ще потърся лекар.
Някакъв обрив? Ще потърся лекар 😆😆
Кашлица- отново лекар.
В аптечката имам спирт и лепенки 😁
За спешни случаи- спешното!

Да допълня, че аз лекарства давам и взимам само когато е наистина необходимо. А ако е, то ще се консултирам с лекар какви да са те.
Не се сещам какво спешно може да има освен температура, което да не може да изчака, докато стигна до лекар.
Кажете какво пропускам? Може пък и аз да си направя аптечка 😆

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 14:16 от Pistachio

# 355
Разбира се, че не е ок без крем, особено лятото, и то не само на лицето. Има достатъчно информация в Интернет за вредите от слънцето, особено в детството, лесно можете да я откриете, ако искате. Няма дерматолог, който да каже да не се използва висока защита, особено за деца. Дори и да не се получи изгаряне, слънчевите лъчи вредят, променят ДНК на клетките, което увеличава шанса от рак по-нататък. Дори използването на защита с 50 фактор пропуска няколко процента от лъчите.
10-Тина минути на ден преди 10ч и след 16ч са напълно достатъчни за дневната доза вит. Д.
Честно казано, не съм предполагала колко хора си нямат идея за вредата от слънцето в днешно време, че чак да се чудят дали е ок за децата, при положение, че това е всеизвестен факт.
Вашите "всеизвестни факти", не могат да отговорят на въпроса, защо преди 1990, децата нямаха никакви проблеми... .
И моля, не пак с Вашите "глобални промени в климата", съчетание с гендерни "теории".
Аз лично от години не съм виждал толкова студен Април... нали имаме, уж де, "глобално затопляне"?
Подчертаното не е вярно.

Цитат
Не е вярно според вас, но не и според дерматолозите. Както стана ясно вие сте капацитет по всичко и всичките ви мнения са наобратно на препоръките. Може да си поопресните знанията отпреди 30 години, все пак науката се развива.
А толкова топли зими виждали ли сте? Януари, Февруари вместо - 20, навън хората по къс ръкав?
Простете, не вярвайте на всички "статистики", които четете. Статистиките са математика- медицината- не е. И "статистиката" е "оръжие" за пробутване на всякакъв "дневен ред".
И, простете, по темата "медицинска статистика"? ...сте изцяло некомпетентни, за да можете да разберете, какво се крие зад цифрите.

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 14:32 от Birdie

# 356
Не е вярно според вас, но не и според дерматолозите. Както стана ясно вие сте капацитет по всичко и всичките ви мнения са наобратно на препоръките. Може да си поопресните знанията отпреди 30 години, все пак науката се развива.
А толкова топли зими виждали ли сте? Януари, Февруари вместо - 20, навън хората по къс ръкав?

# 357
Когато се роди малкия неговата кожа направо беше суха.
Когато започнах ме да го къпем след баня нанасях бебешко олио.
От както му се оправи кожата не мажа със нищо.
Миналата година когато бяхме на море го мазах със фактор 50
Ползвам го когато лятото се на море евентуално.
Или когато сме на вън .
Но ние много рядко ни се случва във баш жегите да сме на вън.

# 358
Промените в климата не означават само повсеместно стопляне в района на България, а факторите са комплексни и глобални. Ако пък някой все още, в днешно време през 2022г., отрича измененията в климата (климат, а не време - едното е по-дълготрайно и цялостно, не конкретно времето през третата седмица на април), не мисля, че може да се нарече
достатъчно информиран човек на науката. Да продължаваме да си хвърляме найлоните в природата, да консумираме безразборно и да горим гуми за отопление, пък децата ни да го мислят след още няколко години. Simple Smile)))

За аптечка - и аз не държа лекарства, бих добавила само евентуално и една запечатана стерилна спринцовка, от тези по-големите. Не за друго, ами понякога ми е била много добър помощник при даване на нещо на малкото бебе, за да не се разлее (без иглата естествено 😀). Не е необходима, но понякога на мен ми е полезна да имам под ръка - лесно изтеглям сироп, ако е с голямо гърло и т.н.

# 359
Малко, непроходило бебе, което се вози в количка със сенник не виждам защо да се маже със слъцезащита. Да, ако ви се маже, мажете, но то детето седи на сянка. В събота беше 25 градуса, събух крачетата боси в количката(9м), колко да я напече слънце, че чак да изгори в хода на една разходка. 🤷‍♀️

Общи условия

Активация на акаунт