🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 789
  • 761
  •   1
Отговори
# 60
Преди 10г отново на 6.05 бях в Истанбул, пак имаше цъфнали лалета. Е, малко поувяхнали, но успяхме да се насладим на красивите гледки.

# 61
  • Варна
Беля, на 5 и на почти 12 са ни девойките. И вие ли сега ще ходите?
Явно просто годината е късна, та заради това така с лалетата. Но пък аз исках да използваме априлската ваканция на ученичката, така, че нямаше и как по друго време, че сме изчерпали всички разрешени отсъствия по скитания насам-натам.

Рали, нашите са на 3 и на 5... Ако видите репортаж да изпаднала в истерия насред Истанбул майка на средна възраст, да знаете, че сме ниЯ. За разкош се опитват да се разболеят, особено баткото си е леко болен. Дано за пореден път мине бързо. Той е категоричен "Взимате ми Проспана, спрея (за нос) и кърпичките и тръгваме!". Както казва майка ми "Направихте ги като вас... Хаймани!!!"

А иначе, и ние сме зависими от ваканцията, заради мен. Затова и не мога да преместя пътуването малко по-напред във времето, предвид годината. В крайна сметка, каквото - такова. Само времето да е приятно! Не искам жеги, че август се опекохме и прекарахме излишно много време в прохладните магазини, но се надявам да е 15-тина градуса и да няма много ветрове.
Пууу, ама претенции!

Ще пътуваме за Истанбул на 6.05, много вероятно е тогава да се насладим на цъфналите лалета.
Ние на 3ти май пристигаме и аз така се надявам, че заради хладното време може да имаме късмет. Някъде четох, че непрекъснато присаждали лалета до края на април. Надежадата умира последна Simple Smile

Никой не пресажда лалета.
Скрит текст:
Преди години сме били на 21.04. и беше грозна гледка. На 80% само дръжки или пък прегорели цветове. Тук-таме нещо все още приличащо на цъфнало лале. Смачкани и мизерни алеи. Никакво подновяване.
Още по-фрапиращ беше случая 2018-та или 2019-та, когато поради проблем с луковиците (или кой знае какво) цели алеи бяха повредени. Не бяха пораснали нормално и не бяха цъфнали лалетата в тях. И това - на входната алея на Емирган (почти изцяло засегнати цветни алеи от двете страни), както и на доста места вътре в парка. Никой не бе и помислил да засади нови, а проблемът е бил видим доста преди да отидем. Така че не разчитайте на подновяване.
И въпреки студената година не очаквайте красиви лалета след месец. Стопли се бързо, ще нацъфтят бързо. И ще изгорят също толкова бързо, когато се стопли повече втората половина на месеца.
Не говорим за 3-5 лаленца, оцелели в някоя сенчеста алея. Говорим за красотата, която ни залива в сезона на лалетата.

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 13:39 от beljata

# 62
  • Sofia
Лалето си е ранно пролетно цвете. Самият тъй наречен фестивал е през април. Пикът на цъфтежа и красотата (и масовостта) е обичайно между 10-12 докъм 20-25. После честа гледка е това, което Белята описва и за мен е далеч от представите ми за красота. Сега ако някой нещо е виждал извън тия дати, е по-скоро изключение, а не правило. Разбира се, всеки е свободен да се надява на каквото желае. Дано да има китки за всички Simple Smile

# 63
И без китки ще се насладя на макс.А и нашето посещение не е заради лалетата.

# 64
Къде бихте ми препоръчали да се разходим в азиатската част? Иска ми се да отделим половин ден поне за тази част.
Един въпрос относно ТопКапъ - струва ли си и харема да посетим, т.е. да платим на човек още по 85 TL.

# 65
  • София
Един въпрос относно ТопКапъ - струва ли си и харема да посетим, т.е. да платим на човек още по 85 TL.
За мен харемът е по-интересната част от двореца. Това е частта, в която са живели. В основната част на двореца са зали с представителни цели и съкровищницата.

Някъде четох, че непрекъснато присаждали лалета до края на април. Надеждата умира последна Simple Smile
Не, засаждат лалетата в различни фази на развитие и са различни сортове. Така част от тях цъфтят по-рано от други. Дано имате късмет да са останали, но споделям по-горните мнения, че в началото може да се забави цъфтежа, но щом слънцето покаже силата си, всичко изгаря бързо.

# 66
Някъде четох сред хилядите блогове, че тази година очакват последните 3 седмици на април да цъфтят и първата седмица на май. Т.е. в началото на май ще са най-късните сортове. Явно е било много студено до последно.

# 67
  • Sofia
Може.
Моята теза обаче е, че за майски лалета няма значение каква е била зимата, а какво е времето през април. Пък то си е съвсем нормално Simple Smile
Ще има сигурно някакви изостанали, но чак пък след 6-7-и май... хич не ми се вярва, особено при слънчево време, както и Таня е споменала.
Аз друго се присетих – приключи ли голямото строителство на Кабаташ? Проектът за новия фери терминал беше бая грандиозен. На какъв етап е някой знае ли?

# 68
  • София

Аз друго се присетих – приключи ли голямото строителство на Кабаташ? Проектът за новия фери терминал беше бая грандиозен. На какъв етап е някой знае ли?
Приключи, Галата порт в момента е едно от най-посещаваните места в Истанбул. Много е красиво, в ютуб има вече доста клипове.

# 69
Брей, тези лалета...
Всеки с дерта си - аз пък се надявам все пак да почнат всеки момент да цъфтят...

Не знам какво пресаждат, на какви етапи, но една година ходихме в края на септември и целия Емиргян беше разровен с луковици - вадеха ги май.

За справка - на 19 април преди 8 години имаше прекрасни лалета в апогея си.

# 70
  • София
Здравейте!
Между два полета си осигурихме около 10 часа и смятаме да се разходим в Истанбул. Пробвах сега на сайта на Хаваист да купя билети от летището до Таксим и обратно - не успях - на финала дава грешка.
Ползвал ли ги е някой? Спазва ли се разписанието?
Проверих на титулната страница, но не намерих инфо.
Благодаря предварително!

# 71
Снимки от 7 април 2019г.

# 72
Рали, нашите са на 3 и на 5... Ако видите репортаж да изпаднала в истерия насред Истанбул майка на средна възраст, да знаете, че сме ниЯ. За разкош се опитват да се разболеят, особено баткото си е леко болен. Дано за пореден път мине бързо. Той е категоричен "Взимате ми Проспана, спрея (за нос) и кърпичките и тръгваме!". Както казва майка ми "Направихте ги като вас... Хаймани!!!"
Не се притеснявай предварително. По-вероятно е на "хайманите" да им хареса и въобще да не дават зор. Аз подкупвам със сладолед когато се наложи и тактиката ми /засега/действа безотказно. Но и нашите са доста свикнали на вървене, стига, разбира се, за тях също да има нещо интересно по някое време. Затова отново включих Water garden, Jump - зоната в един мол на Истиклял, паркове с детски катерушки...
Бързо да оздравява детето, аз също съм на неговото мнение - лекарствата в багажа и газ!

Относно музеите - гледах вчера Museum pass-a,  че е 360 лири, а  пълният "пакет" в Топкапи - 285. Т.е. разликата е минимална, така, че клоня да си вземем 3 паса, още повече, че е включено посещението и на "Galata Museum". Така  както е написано, малко ме обърква - според вас входа за изкачването на кулата ли се има предвид, или той се заплаща, а има някакъв друг музей към нея, който е включен? И въобще от музеите - кои бихте препоръчали с оглед и на децата? Ето това е включено:
Скрит текст:
    Topkapi Palace Museum + Harem
    Hagia Irene Museum
    Museum of Turkish & Islamic Arts
    Istanbul Archaeology Museums
    Chora Museum
    Great Palace Mosaics Museum
    Museum of History of Science and Technology in Islam
    Galata Mevlevi Lodge Museum
    Galata Tower Museum
    Rumeli Fortress Museum
Ние принципно не сме много по музеите, но пък ми се иска и такова преживяване да предлагам периодично на децата, на тях пък може по- да има хареса.
За лалетата - вчера показах снимките с лалетата на ММ и според него /агроном е Laughing/ щели да цъфнат докато сме там /до 10-ти/. Ще видим дали ще познае.

# 73
  • Варна
Скрит текст:
Не се притеснявай предварително. По-вероятно е на "хайманите" да им хареса и въобще да не дават зор. Аз подкупвам със сладолед когато се наложи и тактиката ми /засега/действа безотказно. Но и нашите са доста свикнали на вървене, стига, разбира се, за тях също да има нещо интересно по някое време. Затова отново включих Water garden, Jump - зоната в един мол на Истиклял, паркове с детски катерушки...
Бързо да оздравява детето, аз също съм на неговото мнение - лекарствата в багажа и газ!

Ооо, познавам си чудесата!
Скрит текст:
Просто са малки и е трудно да не се уморят и да не мрънкат. Лятото бяхме с баткото (сега пак беше такъв плана, ама дамата с инжекциите ми го обърка) и доста нерви потрошихме, въпреки че програмата се въртеше около него.
Ще видим сега какво ще бъде. Колебая се дали да повторим водните градини, заради времето. Те са красиви вечер, а може да е доста хладно. Но като цяло са в листата.
Може да повторим и Рахми Коч, защото не ни стигна времето миналия път.
Парковете са задължителни, разбира се. Аз на Истиклял знам само мол Демирьорен (че съм един мол-ец, не ти е работа). Него ли визираш?

Аз изобщо не му противореча на детето Wink. За тръгването имам предвид. Ни най малко!
Едвам ме нави, както се казва.

Само да е добре! Да няма температури и пр.

Сладоледът е основен коз. Тъй като го ядем преди или след вечеря, на Чемберлиташ, би трябвало цял ден да действа подкупът, ама ще видим...

Вчера господинът ме застреля, като заяви (докато обяснявах на малката, че ще се возим на корабче), че иска за яде от кръглите вафли, които били бели и червени. Оказа се, че помни и ги свързва именно с феритата, тъй като на такова яде от тях. И ако предположим, че е видял една бяла, която имаме в шкафа, то споменът за червената си е лично негов... Минава в графа "подкупи".

# 74
Здравейте!
Между два полета си осигурихме около 10 часа и смятаме да се разходим в Истанбул. Пробвах сега на сайта на Хаваист да купя билети от летището до Таксим и обратно - не успях - на финала дава грешка.
Ползвал ли ги е някой? Спазва ли се разписанието?
Проверих на титулната страница, но не намерих инфо.
Благодаря предварително!

Изобщо не ви трябва предварителен билет. Има машини на място, можеше и от шофьора. Часовете на тръгване се спазваха. Пък вече кога ще стигне, зависи от трафика и часа.

Общи условия

Активация на акаунт