🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 786
  • 761
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна и...духом на Босфора
Шебечеджим, благодаря за темата!❤️
Ах,Лаленца,ах!Да поздравя с рождения ден една видна Варно-Стамбулчанка- Делта-Делта!💜💖💜
Делтич,Да Илядиш!
Значи нали,ако някой не знае,след Истанбул,втората ми любов стана Лондон ,Роже,нали тъй,майка!❤️
😉😊 И нарцисите бяха цъфнали там на 11 март,а в Истанбул валеше снежец!
Поради тези синоптични,а и кинематографични аномалии,😆😁-като-преместването на султана,благоверната му,и - вече - многобройната му челяд❤️💜❤️от Стамбула къде Лондона,считам че: Цъфтежа на тъй следените зорко луковични елементи ще се забави,най- много със седмица до десет дни😆
Тъй де,амчи как!
Кой питаше за Бъдат джаадесито.
Откъм Бостанджъ частта му е по- готина,особено в района на Гьозтепе,но аз съм пристрастна,де.
Чефулинке, како аджеба ви гости Нусрет бей?
Беличке,подготви се да разбереш и ти,аджеба,каква я вършат митничарите на границата,случайно ли са попаднали там, спуснати парашутисти ли са/Дей гиди гравитацията,бре😆😆😆/или са прекупвачи на Колоня?😁

Аааа...и още нещо
От кейовете на Темза отправиха запитване- фериботи,бригантини, параходи или гемийки втора употреба се ширят къде Босфора,ако научиш кажи! И за вафлите също!
Я си представи вземеш вапурчика,ама той не е ферибот,како прайватИ тогазе с ДофтурА?
А! 😆Ни Фафли,ни Фериботи!😆
Ами челядта?😊Тъй чи,Внимавай многУ в КЪртинката!😁

Ади бакалъм,на пътуващите- лек път,поздрави на любимия град
Много Лаленца,цветенца,усмивки и пролетно настроение!❤️💜❤️

# 91
  • Димитровград
Първите лалета в Гюлхание парк:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=4710153002445757&set=pc … .4710157902445267
Скрит текст:

# 92
  • София
Първите лалета в Гюлхание парк:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=4710153002445757&set=pc … .4710157902445267
Скрит текст:

Изобщо не изглеждат добре тези лалета. Дори и да цъфнат, пак няма да добият по-хубав вид - като болни са.
Благодаря за споделянето!

# 93
  • Варна
Чефко, върнахте ли се? Чакаме разказ! Кратки не се приемат!!!
Върнахме се , Беличке , ама какво да разказвам… Нищо ново и интересно. Посетихме познатите места. Само ресторанта на Нусрет беше ново за мен, но съм очарована. Цените няма да коментирам , доста по-високи са от нормалните , но си заслужава. ...
Беличке,дано имате късмет с времето, че май го дават да се разваля🙏🏻
Чефко, нИдей тъй) То за нас почти всичко, което е споменавано в темата, е познато. Ама това не променя тръпката от това да четем за впечатленията и преживяванията на останалите.
За Нусрет знаем, че е с по-високи цени.
Ама пък не е чак толкова скъпо, та човек ако си науми, да не може да отиде.
Скрит текст:
Че преди време тука едва ли не се опитаха да ни обяснят, че не е по джоба ни. Хайде, холан! Не сме решили, не сме отишли. Като гледам, цели сте, не се е наложило да работите в кухнята, за да си платите.
Това не е лично към теб... Припомни ми случка преди време... Пепелчето ще ме разбере!
Времето го гледах. Дават превалявания, ама нощем. Ще действаме според зависи!
Беличке,
Скрит текст:
подготви се да разбереш и ти,аджеба,каква я вършат митничарите на границата,случайно ли са попаднали там, спуснати парашутисти ли са/Дей гиди гравитацията,бре😆😆😆/или са прекупвачи на Колоня?😁

Аааа...и още нещо
От кейовете на Темза отправиха запитване- фериботи,бригантини, параходи или гемийки втора употреба се ширят къде Босфора,ако научиш кажи! И за вафлите също!
Я си представи вземеш вапурчика,ама той не е ферибот,како прайватИ тогазе с ДофтурА?
А! 😆Ни Фафли,ни Фериботи!😆
Ами челядта?😊Тъй чи,Внимавай многУ в КЪртинката!😁
'Начи, Емка...
Скрит текст:
Приготвила съм тИфтерЯ и стриктно ще наблюдавам и записвам какво, аджеба, работят тия хора. Тъй да н' съм знаЯла. Добре, че ми поотвориха очите.

Само на фериботи сА качвам Язе. Минавам през турникетите, отивам и питам. Ако не е ферибот, ама официално, тъй, хич не му стъпвам.
Другия път смятам поименно за опиша всеки плавателен съд к'ъв сА води, че мож' да сА УбиждЪт, кЪт' ги наричам просто фериботи.
Че и ФафлитИ... офффф, мноУ стана!

ДЯцата да н' загубим и нервите си да опазим, па и ако се понасладим на любимия град, ще е чудесно.
Изобщо не изглеждат добре тези лалета. Дори и да цъфнат, пак няма да добият по-хубав вид - като болни са.
Благодаря за споделянето!
Тъкмо това си помислих. Направих и сравнение с онази година, за която писах по-напред - с повремените цели алеи. Бяха още по-зле, но и тези никак не обещават добър резултат. Ще ги видим... надявам се...

# 94
  • с трима мъже :)
Здравейте,
юни месец се чудя на тази оферта
https://grabo.bg/maiiuni-v-istanbul-0mz62z
Прочетох коментар в грабо, как ако сам се движиш из града, ще ти излезе по-евтино. Ние ще сме 6 човека. Но с градския транспорт, губенето на времето и т.н. не ни ли излиза по-скъпо?

# 95
Здравейте!
Един въпрос - на връщане къде в Одрин можем да си направим бързи тестове за влизане в Бг? Има ли на ГКПП-то?

# 96
Чефиии, 😍 разкажи за ресторанта на Нусрет, плс! ❤️
Снимки на манджите не фотнахте ли? 😀

# 97
  • Димитровград
......Има ли на ГКПП-то?
Не.

# 98
Един въпрос за Истанбулкарт. От тези жълтите автомати отзад може ли да се закупи пластиката или трябва от други специализирани места?

# 99
  • Бургас / UK
Един въпрос за Истанбулкарт. От тези жълтите автомати отзад може ли да се закупи пластиката или трябва от други специализирани места?

Точно от тях се купува, само гледайте на кои има за закупуване , че на едните може само да зареждаш. На тези , от които може да купиш пише “ISTANBUL KART - 25 TL. От най -долния бутон, които са в ляво , се сменя взика. Натискаш докато дойде английски( или някой друг) и менюто се сменя. Аз така и не успях да взема от тези автомати и накрая купих от една будка на Еминьоню за 30 ТЛ 😊
Успех !

# 100
https://www.youtube.com/watch?v=wpjFUM3Xvkc
Едно видео, което може би ще бъде полезно за такива като мен, на които им предстои да отидат самостоятелно за първи път. Видеото е от преди 2 години, но предполагам, че няма да има разлика освен в цената на пластиката. Ясно се вижда как се сменя езика и се "купува" картата.

# 101
  • Русе
Здравейте!
Един въпрос - на връщане къде в Одрин можем да си направим бързи тестове за влизане в Бг?
Özel Trakya Hastanesi

# 102
# 103
  • Бургас / UK
ThinkingSmile
Чефиии, 😍 разкажи за ресторанта на Нусрет, плс! ❤
Снимки на манджите не фотнахте ли? 😀

Ресторанта на Нусрет се намира между Капалъ Чарши и Нуросмание Джами,много близо до спирка (Т1) Чемберлиташ .Най-долу ще сложа и снимка за ориентир.
От Свиленград тръгнахме към 2 часа сутринта и пристигнахме в хотела( хотел Пенинсула) към 6:30. Карах по път D100 ,който не се плаща,но умишлено минах от там,защото реших,че ще ми е по-лесно да стигна до хотела влизайки от долната страна ,а не по магистралата и не се излъгах.Навлизайки в Истанбул ,от Буюкчекмедже , попаднах на адски трафик,въпреки ранния час(около 5:00) ,но лека полека минах през този кошмар Smile и в един момент навигацията ме изкара на супер спокоен път (Флоря,Бакъркьой....) и от там по булевард Кенеди ,следейки табелите и навигацията стигнах до хотела. Естествено беше рано за настаняване ,оставихме колата и тръгнахме по ,почти , безлюдните улици. Закусихме в Хафъз Мустафа супер меки и вкусни закуски и към моста Галата да видим рибарите. От там ,през Египетския пазар ,който вече беше отворен, тръгнахме да търсим Нусрет. Бях си снимала горе долу къде се намира.Следвайки трамвайната линия стигнахме до Чемберлиташ,джамията Нуросмание и следейки навигацията (оффлайн разбира се) намерихме входа. Отварят в 12 часа и не успях да питам дали е нужна резервация ,та решихме направо вечерта да дойдем и каквото стане.Върнахме се в хотела претрепани от 4 часовото трамбоване (нали не успях да купя карта Simple Smile ) и 5 часово каране, настанихме се и заспахме като заклани. Към 15:30 тръгнахме към Еминьоню силно решена да успея да купя Истанбул карт.Както вече писах -не успях , купих от една будка за 30ТЛ ,заредихме и се отправихме към Каракьой да хващаме корабче за Св.Стефан,но по пътя съзрях ,че има такова за тур по Босфора и се качихме на него. След прекрасната разходка по Босфора ,се метнахме на Трамвая (от Еминьоню) и стигнахме до Чемберлиташ.От там надолу към ресторанта ,но се мушнахме в Капалъто мъжа ми да го поразгледа ( това беше неговото първо ходене в Истанбул) и към 18:15 влязохме в ресторанта,само че вътре от Капалъто има вход за ресторанта,на входа има и восъчна фигура на Нусрет,направих снимка на фена на Солт бей със Солт бей и  влязохме в ресторанта. Очакваше ни опашка от около 5-6 човека Simple Smile и почти да се откажем ,но реших да питам дали ни трябва резервация или ще ни настанят и така.Жената на рецепцията ме пита за името и каза малко да изчакаме и ще ни настанят. Нямаше и 2-3 минути си чух името и ни поведоха към 2-я етаж. Меню няма. На всяка маса има едно дървено квадратче с нещо като QR код и парола за интернет.Вкарах паролата ами сега какво да правя с този код Thinking
Извиках сервитьора и той ми помогна,просто се прави снимка,излиза една жълта лента ,натисна отгоре  и ето ти менюто . Избрахме си какво ще хапнем и пийнем и поръчахме. Поръчките идват бързо,не се наложи да чакаме въпреки ,че всички маси бяха пълни, а опашката от желаещи да седнат се увеличаваше. Но, хората там сядат ,хапват и стават  и за това става бързо и тези,които чакат  успяват да седнах . Представях си ,ако това е в ресторант в България просто няма шанс това да се случи...Ще кача снимки на част от менюто. За една двойна салата,един бургер ,един стек,бира и чаша вино платихме 924 ТЛ с карта.Вчера ми дойде извлечение от банката за 111 лева,което излиза 0,12 ст. лирата.Така ,че където може ,плащайте с карта,по-изгодно е. И така доволни и нахранени се отправихме лека полека  към хотела. Пътьом се мушнахме и в Св.София,за което вчера писах ,че ми остави неприятно чувство...добре ,че запазиха прекрасното име.Та това е първия ден оставил ни много приятни спомени (въпреки умората) от Истанбул.
Ето ,това е локацията на ресторанта.Долу се вижда спирката Чемберлиташ,горе Нуср-Ет.2-3 минути се върви. https://www.google.bg/maps/search/nusr-et/@41.0095184,28.9706642,18.27z?hl=en

Скрит текст:

[/list]

Последна редакция: пт, 01 апр 2022, 12:17 от *Чефи*

# 104
    Ние утре сутрин тръгваме от Варна и като ви чета хем се вълнувам, хем вече ме е стегнал корема дали всичко по пътя ще е наред, дали ще успеем да стигнем до хотела и най-вече дали ще си намерим паркинг със свободно място.
    От там нататък-пей сърце. Планирала съм да изям всичкото мляко с ориз и кюнефета в града, взела съм си ластичните гащи и елате ме вижте Grin
    Приятно изкарване на всички.

Общи условия

Активация на акаунт