🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 770
  • 761
  •   1
Отговори
# 135
Музей на скулптурата - инфо след видеото.

https://www.instagram.com/reel/Cb274ddg4ZF/?utm_medium=copy_link

# 136
  • София
Здравейте,
на 01.04 се събудих, че като на шега мога да резервирам една екскурзия до Истанбул. Планът е сряда тръгваме след работа, спим в Одрин , сутринта разглеждаме главната и тръгваме към Истанбул Харесах си Historic Galata. До сега не сме били изобщо в Турция. Ще сме 4ма възрастни и дете на 9.
Прочетох каквото можах и скалъпих следната програма:
Ден 1 (пристигане ранен следобяд)
Света София

Синята Джамия

медресето на Джафер ага

Топкапъ Сарай

Парк Гюлхане

Капалъ чарши

Свети Стефан

ден 2:
Босфора круиз ( има ли нагоре към Атлантика или всички са към Дунав, че там покрай Украйна да не се натресем на случайна мина)

Сапфир

Ден 3
Събота пазар
Аквариум
Леголенд

Ден 4,
доразглеждане на каквото не сме успяли от ден 1 и отпътуване.

Ще се радвам на предложения, защото се ориентирам по картата и от първата страница на темата. Реално, като не си бил и нямаш представа за мащаб.

# 137
  • Sofia
Добре ви е програмата, абсолютно изпълнима за първо посещение, без препускане. Само бих преместила Св. Стефан за последния ден и бих добавила разходка в района там – квартал Балат.
Круизите из Босфора са в самия пролив, та това за мините и Атлантика?!? не го разбрах. Ако ви тревожат, по-добре не се качвайте. Или се повозете на корабче в залива Златния рог (например до Св. Стефан може да отидете така).  

И да използвам да благодаря на всички за снимките и разказите! Flowers Tulip Simple Smile

# 138
Кажете, моля ви, откъде в Истанбул да си купя златно бижу (в стария център - около туристическите атракции ще отседнем), и струва ли си?

# 139
Кажете, моля ви, откъде в Истанбул да си купя златно бижу (в стария център - около туристическите атракции ще отседнем), и струва ли си?

Около Капалъ Чарши е пълно със златарски магазини. Много е субективно дали си заслужава, най-малкото има доста видове злато..

# 140
  • Варна
Здравейте!
Направих плана за нашата Истанбулска ескскурзия, но ми остана да уточня следни въпроси. Ще се радвам някой, който има актуална инфо да сподели
Какви са цените за Сапфира – снимки, 8Д кино, тераса?
Капалъ чарши работи ли в събота и неделя?
Google Maps ми дава, че Йеребатан е затворен? Така ли е наистина? Струва ли си да се влиза? Колко струва посещението?
Заплаща ли се такса някаква за влизане в Света София? А в парка Гюлхане? А за Емирган?

Благодаря предварително на всички отзовали се

# 141
  • София
Сиена, много благодаря. За Босфора имах предвид, че към Черно море може да е опасно според мъжа ми, но не мисля, че дългия круиз стига чак в Черно море.

Иначе мислим да пазаруваме от Събота пазар- подправки, чайове, евентуално някакви дрешки и от Мола дрешки, докато чакаме детето да се наиграе в Леголенд.
Ресторантите съм набелязала някой от препоръчаните тук, но ще стреляме и на сляпо, евентуално.

# 142
  • Sofia
Парковете са безплатни, джамиите също. Света София е джамия в момента. За останалите обекти нямам актуална информация.

Рейни, сега разбрах. Никой круиз от редовните не влиза в Черно море. Но пък тия мини нали се движат уж... Та, не знам, не бих се наемала с предположения къде е по-сигурно. Аз лично бих се доверила на официалните рестрикции, ако има такива. Ако не, бих считала за безопасно пътуването с корабчета.
Друго се сетих – имай предвид, че дългият круиз отнема почти цал ден, а краткият е около 2 часа грубо.

# 143
  • Бургас / UK
Ако се върнете да прочетете малко назад в темата ще видите , че няма мини, бомби и тем подобни глупости. По Босфора щъкат стотици кораби, корабчета и корабченца… Краткия тур е до към втория мост и обръщат.
Йеребатан е затворен за ремонт.

# 144
  • София
Благодаря много, както казах- чела съм само вчера по темите, за това се извинявам, сигурно сте коментирали, но пуснах бърз search на круиз в предната тема и не попаднах на много съвпадения.
Иначе искаме дългият круиз, който е 6 часа, според данните и за това сме планирали после само Сапфир, едва ли ще ни остане време за повече. В момента се боря със сайтът за круизите https://sehirhatlari.istanbul/en  , за да си купим билети, но май няма онлайн възможност.

# 145
  • Sofia
Моля Simple Smile
Не се бори, не може онлайн. Ще платите на място в кеш или с Истанбулкарт, ако си купите. Няма начин да няма места и да не се качите.
То това чак круиз не е. Разходка с корабче му викам аз. Когато съм го правила, не е имало никакви екстри като екскурзоводска беседа или подобно (ако очаквате). Има барче за напитки и снаксове, и толкоз. Но е приятно. На последната спирка, където е престоят, е хубаво за разходка и хапване.

# 146
Здравейте, и аз заминавам в сряда, но с организирана екскурзия 🙂
И ако може някой да сподели вторник, сряда как е времето е там.
Много ми влияе, не че няма да си изкараме супер (екскурзията е по женски 😁), но някак с хубаво време ще ми е по-приятно 😆

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 10:43 от rummi_pl

# 147
  • Бургас / UK
Времето в Истанбул вторник и сряда

Много не им вярвам на прогнозите, но горе долу да добиете представа.
До Сапфир може с метрото(М2) да отидете. Спирка 4Левент-бързо и удобно. Само незнам цената , за вход и 4Д , но определено ще е по-малко от 20 евро.

# 148
  • София
В момента се боря със сайтът за круизите https://sehirhatlari.istanbul/en  , за да си купим билети, но май няма онлайн възможност.
Не се продават онлайн. Не е и нужно. Качват всички.

Капалъ чарши е затворен в неделя.

Виждам, че връщането след круиза е в 16,40. Съветвам ви малко да се помотаете преди Сапфир. Например може да се влезете в Египетския пазар или да се разходите по големия баир покрай кулата Галата и над нея да хванете метрото за Сапфир. За метрото ви трябва около половин час. Казвам го, защото за мен Сапфир е най-ефектен надвечер. Да се отиде по светло и да се изчака горе да се стъмни. Едната причина е, че на тъмно е адски красиво, но не е хубаво да се пропусне и гледката по светло. А другата е, че денем градът е в нещо като мараня (с малки изключения) и видимостта е лоша, а надвечер почти винаги се изяснява.

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 13:50 от Тaня67

# 149
То и аз следя времето постоянно, но друго си е ако някой, който е на място даде инфо 😁

Входът би трябвало да е по-малко, в нашата оферта все пак ни е включено и разкарването из града напред-назад.
Дадох го като ориентир.

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 13:59 от rummi_pl

Общи условия

Активация на акаунт