🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 692
  • 761
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Хора, вече толкова нямам търпение, че не знам. Само Истанбул ми е в главата Smile Чакам сестра ми да се върне днес, да разкаже, аз чакам с нетърпение четвъртък, горе-долу наредих програмата, макар че все нещо ново мисля, чудя се кое да махна, кое да оставя, накрая ще решавам на момента явно. Направила съм един куп записки "как да стигна до...." и на място ще решим къде да ходим. Междувременно не спирам да говоря за Истанбул и нашите явно се "зарибиха" и сега и те се записаха за 21.04 Sweat Smile Те не се били до сега и съм се заела да им дам насоки за някои неща, вместо да плащат двойни, тройни суми за тях на ТА.

Чакам с нетърпение тези, които са сега там, да разказват. Flowers Tulip

# 316
  • с трима мъже :)
Аз вчера платих в грабо за ваучери за 23 юни. Със Запрянов сме ,не съм пътувала досега с тях никога, никъде. Нямам мнение, но на мейла са доста "рязки" и от всеки мейл, който получавам от тях ми става неприятно, от тона им. Дано се промени това. Някаква жена ми пише от офиса. С друга говорих по телефона, беше изключително любезна и отзивчива. Та... на 23 юни сме ние.

# 317
Аз вчера платих в грабо за ваучери за 23 юни. Със Запрянов сме ,не съм пътувала досега с тях никога, никъде. Нямам мнение, но на мейла са доста "рязки" и от всеки мейл, който получавам от тях ми става неприятно, от тона им. Дано се промени това. Някаква жена ми пише от офиса. С друга говорих по телефона, беше изключително любезна и отзивчива. Та... на 23 юни сме ние.

и аз бях взимала ваучери от грабо на запрянов травел и 12 часа преди пътуването ни се обадиха да кажат,че няма да пътуваме поради факта, че не сме се събрали достатъчно хора.. върнаха ни всичко до стотинка

# 318
Зачетох се снощи и попаднах от тези “обществени ресторанти” или “общински ресторанти” /нещо такова/ от първата страница, някой може ли да ми обясни какво точно представляват, каква е функцията и принципа им. Стана ми много любопитно 😀
Ако става въпрос за т. н. Lokanta, вчера обядваме в един в една пряка, на 50м от Истиклял и беше много вкусно и евтино. В посока от Таксим надолу, след МКдоналдс вляво се пада. Тип закусвалня е - минаваш с табличка та и си избираш какво искаш, като в нашите столове. Ядохме чудесен дроб, пилешко, плешка супа и кадаиф. Всичко беше прекрасно.

Не, имат се предвид Sosyal Tesisleri, социални заведения, които се отнасят към общините, като май най-известното тук във форума е Cihangir Sosyal Tesisleri, заради хубавите порции и готиният изглед. Идеята на социалните заведения е по-ниската цена. Примерно тук, традиционната закуска за двама ни излезна около 80лири. /началото на 2022г/

От минусите е, че доста местни го посещават, и не е сигурно дали ще ви се падне масичка с хубав изглед до прозорците.

# 319
И другото за  Sosyal Tesisleri е, че няма бира/вино. Така ядохме салати, пържени калмари и мезета с вода. Но пък с гледка. Наоколо нямаше други заведения, пък имаше навалици и не придиряхме. В Юскюдар. Гледам, че още го има.

# 320
  • Пловдив

Защо не резервирате от изпитани фирми които са известни и си имат клиенти?Тази за първи път я чувам и сигурно не само аз?.Едва ли юни някой ще тръгне за Истанбул и ще успеят да напълнят автобус?Тогава започват българите да почиват по курортите в Турция.От Грабо никога не взимайте почивки или екскурзии.Обявяват ниска цена а после има уловка.И евтиното накрая излиза скъпо.

# 321

Защо не резервирате от изпитани фирми които са известни и си имат клиенти?Тази за първи път я чувам и сигурно не само аз?.Едва ли юни някой ще тръгне за Истанбул и ще успеят да напълнят автобус?Тогава започват българите да почиват по курортите в Турция.От Грабо никога не взимайте почивки или екскурзии.Обявяват ниска цена а после има уловка.И евтиното накрая излиза скъпо.

Запрянов си е доста утвърдена фирма, пълни по 1-2-3 рейса за Истанбул и си има и доста редовни клиенти, така, че няма страшно.

# 322
По време на лалетата Запрянов пълнят няколко автобуса и е проблем дали ще сте от късметлиите, настанени в Лалели или някъде в нищото на този огромен град.
Аз бях в трагичен хотел, но поне в Лалели и можах  да си щъкам, където си бях наумила.

Не зная как са протичали организираните им мероприятия, но не си спомням някакви големи недоволства да е имало, освен за далечния хотел.

# 323
  • София
Още от зората на колективното пазаруване през 2010-2011, Запрянов травел пускат оферти. Тогава доста хора пътуваха с тях. Аз лично не съм, но си спомням, че в темата имаше доволни. И единствените ми пътувания с ТА са били именно с оферти от колективните сайтове. Нямаше нещо по-различно от другите, които са се записали направо във фирмата. Дори съм сигурна, че водачите в автобусите не знаеха кой как е закупил екскурзията.

# 324
Спомням си, че в нашия автобус водачката беше преподавател в ПУ, просто правеше услуга на някой от фирмата, пък и да заработи някой лев жената. Шофьорът беше основният  водещ по митниците,  но и тя се справяше  добре с дисциплината в автобуса, явно от опит със студентите. 😂
А автобусите имаха постоянна връзка помежду си и  с Генералния щаб. 😂

# 325
Зачетох се снощи и попаднах от тези “обществени ресторанти” или “общински ресторанти” /нещо такова/ от първата страница, някой може ли да ми обясни какво точно представляват, каква е функцията и принципа им. Стана ми много любопитно 😀
Ако става въпрос за т. н. Lokanta, вчера обядваме в един в една пряка, на 50м от Истиклял и беше много вкусно и евтино. В посока от Таксим надолу, след МКдоналдс вляво се пада. Тип закусвалня е - минаваш с табличка та и си избираш какво искаш, като в нашите столове. Ядохме чудесен дроб, пилешко, плешка супа и кадаиф. Всичко беше прекрасно.

Не, имат се предвид Sosyal Tesisleri, социални заведения, които се отнасят към общините, като май най-известното тук във форума е Cihangir Sosyal Tesisleri, заради хубавите порции и готиният изглед. Идеята на социалните заведения е по-ниската цена. Примерно тук, традиционната закуска за двама ни излезна около 80лири. /началото на 2022г/

От минусите е, че доста местни го посещават, и не е сигурно дали ще ви се падне масичка с хубав изглед до прозорците.

Точно за тези заведения питах. Много интересна идея. Дано на някой и в България да му хрумне подобна идея, макар, че тука масово ще се злоупотребява според мен.

# 326
.    Бакалията на кака Султан в Балат. Уникално изживяване е този квартал. За втори път идвам, но сега очевидно бях на правилното място. После ще кача още снимки. / И още места от филма/.

# 327
Еее, супер!
Много обичам някое филмово местенце "да видя" в реалността, а това си беше култово, за който е гледал сериала.

Ех, ако намериш още нещичко от него, сложи тук! ❤️ 💕 ❤️

# 328
  • Някъде в Европа...
Много неприятно, че всички посетили Истанбул заради лалетата, не можаха да им се насладят в пълния им блясък..
Запрянов травел са от много време на пазара и редовно има техни автобуси по границата. Аз също няколко пъти съм пътувала от Грабо, но с ТА, с която си пътувам по принцип..Нямаше никаква разлика, осен, че платих по малка сума.  В атобуса не бяхме само хора с ваучери и реално никой не знаеше кои сме платилите по-малко. И сега бих пътувала така, но няма с тругване от моя град оферти...

Наближава и моето време. Все още не съм съставила програма, защото ще е по-скоро разходка по любими места, но все пак смятам да включа и непосещавани Wink (а и дружката не ми е казала още какво й се иска да посетим). В тази връзка взех да си прегледам записките, правени през годините, а и ще питам някои нещица, че все пак минаха 2 г от последното ми посещение Wink
 - Ортакьой - как се стига с обществен транспорт (не съм си записвала) - до Кабаташ ясно, а оттам? Предполагам, че доста време отнема пеша? По морски път може ли?
 - джамията Чамлъджа - гледах, че има спирка ( Kisikli) на линията М5, но ми се струва далеч от спирката до Джамията пеша - така ли е; има ли вариант от Kisikli до Джамията с автобус?..Другият вариант - от Кадъккьой с автобус 14F до сп. Buyuk Camlica, колко време отнема? Записала съм вариант и от Юскудар с автобус 15C - има ли такъв, до същата спирка ли е (като 14F) и по-малко ли се пътува сравнено с от Кадъкьой? Впрочем, попаднах на това инфо за нов музей в Чамлъджа : https://www.marica.bg/svqt/otkriha-muzey-na-islqmskite-civilizac … q-v-turciq-snimki
- колко време приблизително пътува автобусът 8А от Кадъкьой до Wattergarden? Въртят ми се идеи да съчетавам с разходка в любимия Кадъкьой..
 - за Балат - освен, че се пресича улицата пред Св. Стефан Simple Smile - някакъв "по-особен" път?

Благодаря предварително! Сигурна съм, че не ви затруднявам с въпросите Simple Smile и се извинявам, че не съм била достатъчно внимателна през годините с отбелязването на информацията Wink

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 21:14 от AIR

# 329
Аирче, 😍 изпозагубих си записките през тези 2 пандемични години, но за джамията Ортакьой от Кабаташ като слезеш от трамвая, връщаш се леко назад до автобусна спирка и с автобус 25 (и някаква буква), а после се слизаше на спирка с името на някакъв мъжки лицей.

А за Балат, като излезеш от двора на църквата тръгваш по уличката, но все едно в посоката, от която си дошла (като си с гръб към църквата, наляво) и там на едно кръгово( или кръстовище) - надясно, за да навлезеш в квартала и да видиш прословутата улица Водина, която е с разните му кафенета и антиквариати..
Това обаче не съм го правила още, но септември много внимателно го гледах на стрийтвюто, направо побърках онова неуправляемото човече. 😂

Аирче, допълвам се след като видях какво тъпо обяснение съм дала за джамията Simple Smile и изрових един стар файл

Цитат
   От Долмабахче до Ортакьой може да се качите на някой от автобусите за Емиргян (22, 22RE, 25E) или с който и да е автобус с надпис Ортакьой в това направление.
Слиза се на 7-мата спирка Kabatas Erkek Lisesi.
Но ти си актуализирай инфото в сайта с разписанието на автобусите от първия пост на темата https://www.iett.istanbul/en

А това пък съм си копнала от Роже, доколкото си спомням, за кулата на Чамлъджа.
Мисля, че може да е по- интересно от джамията там.

Цитат

Най-лесно до кулата се стига от Юскадар с метрото М5 в посока Чекмекьой (Çekmeköy). Слиза се на четвъртата спирка Късъклъ (Kısıklı). Като излезете от метро станцията пресичате сфетофара и тръгвате наляво. На първото кърстовище завивате вдясно и следвате указателните табели за Кулата. Преминава се покрай парка. Можете да минете и през парка, но от него няма как директно да стигнете до кулата, трябва пак да излезете на пътя, да заобиколите целия парк и да стигнете до Кулата.

Работят и кафе на 39 етаж, и ресторант на 40 етаж.
Влизането в тях става само с предварителна резервация, направена или онлайн, или на място като отидеш, но не в заведенията, а на панорамната площадка.
До заведенията, което са 5 етажа над наблюдателната площадка пускат само ако имаш резервация.
Ние направихме резервация за кафето. Беше приятно. Можеш да пийнеш, включително и коктейли. Има и леки закуски, омлети, пици, тортички.

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 21:54 от pepel_ot_rozi

Общи условия

Активация на акаунт