🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 662
  • 761
  •   1
Отговори
# 330
Момичета,mall istanbul ли е най-големят и кой аквариум е по-хубав флория или емаар

# 331
  • Sofia
За Ортакьой и Балат е, както Пепелчето е казала Simple Smile
Мин. година до джамията на Чамлъджа ходих с 15С от Юскюдар, слиза се на последната спирка, пътува се около 45 мин. ( но това, знаеш, е относително). Оттам се разходихме пеша до Чамлъджа тепето с парка. Между джамията и тепето има нови алеи и е приятно. Реално са като два парка, които се сливат. Препоръчвам маршрута.

# 332
Анелия 11, който и да изберете, няма да сбъркате, според мен. Флоря е по-голям и много лесно достъпен с Мармарай.

# 333
Преди малко минахме границата на връщане. Чакахме само 6 часа, с автобус, организирана екскурзия 😁
Беше страхотно. Хотелът ни беше в Султанахмет, на минутка от Света София и Синята джамия.
Лалета нямаше много (в петък), нарцисите и зюмбюлите почти увяхват вече, но пак беше хубаво.
Екскурзоводът ни беше страхотен. Несравнимо удоволствие е някой да ти разказва, докато се разхождаш и разглеждаш.
Имахме и много индивидуално време, абе страхотна екскурзия 🙂

Бях обещала да пиша за пакета на Теленор - за една седмица 600 минути, 600 мв. Използвала съм само 40 минути от разговорите и около половината мв. Мобилните ги включвах, проверявах каквото ми беше необходимо и изключвах.
В хотелът и в почти всички заведения имаше нет, даваха пароли.
Усеща се кризата. Имаше променени цени в рамките на два дена и вече почти не се пазарят.

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 01:36 от rummi_pl

# 334
Еее, супер!
Много обичам някое филмово местенце "да видя" в реалността, а това си беше култово, за който е гледал сериала.

Ех, ако намериш още нещичко от него, сложи тук! ❤️ 💕 ❤️
Има и още. Къщата на Султан и стълбите, по които слиза Мюжгян. Но са във фотоапарата.

# 335
Преди малко минахме границата на връщане. Чакахме само 6 часа,
През кое КПП минахте и каква беше причината за това голямо чакане?

# 336
Екскурзоводът ни беше страхотен. Несравнимо удоволствие е някой да ти разказва, докато се разхождаш и разглеждаш.
Би ли споделила коя е агенцията? Повечето все в Лалели пренощуват.

# 337
  • София
Преди малко минахме границата на връщане. Чакахме само 6 часа, с автобус, организирана екскурзия 😁
Беше страхотно. Хотелът ни беше в Султанахмет, на минутка от Света София и Синята джамия.
Лалета нямаше много (в петък), нарцисите и зюмбюлите почти увяхват вече, но пак беше хубаво.
Имахме и много индивидуално време, абе страхотна екскурзия 🙂

Бях обещала да пиша за пакета на Теленор - за една седмица 600 минути, 600 мв. Използвала съм само 40 минути от разговорите и около половината мв. Мобилните ги включвах, проверявах каквото ми беше необходимо и изключвах.
В хотелът и в почти всички заведения имаше нет, даваха пароли.
Усеща се кризата. Имаше променени цени в рамките на два дена и вече почти не се пазарят.

ООО ние сме били съседки Simple Smile Дано сте имали късмет със стая с уникалната гледка към морето.

Вече имам време да разкажа малко и за моят първи сблъсък с Истанбул.
Няколко неща ми направиха впечетление- google maps малко трудно се оправя там; За първи път ми се случи запазеното е Booking да НЕ отговаря ама изобщо на реалното, та се озовахме в 18:30 да търся нов апартамент, но и това мина.
Все си мислех, че имам богато въображение и знаех, че е 15 милионен град, но като отидеш на място и видиш мащабите ... УАУ. Ние започнахме нашето приключение с Одрин- Edirne Palace, кратка разходка до джамията, Одринската стена беше в реконструкция. На следващият ден се насочихме към Истанбул, където се настанихме и тъй като стана много късно (писах и питах за идеи, но със смяната на квартирата нямаше как да ги осъществим). Кратка разходка, хапване и наслаждаване на прелестна гледка от балкончето. Ден 2 - Разходка по Босфора (заради забавянето избрахме краткия вариант) , като решихме да не ходим до Еминьоню, а д аотидем до най-близкия ни кей - екскурзията беше 60 евро- 4ма възрасни и 1 дете, но екскурзоводката беше много мила, всичко се чуваше, обясняваше прекрасно, посещение на аквариума в Ефрея, Сапфир. Тук мога да дам съвет- Април месец избягвайте часовете след 18:00, защото всички, повтарям, абсолютно всички екскурзоводи искат да си набутат групите да видят Истанбул по светло и по тъмно. Отидохме за съжаление точно тогава, нахъсана от идеята тук и ... имаше сигурно 500 човека. Не продаваха билети за киното, защото имало ужасно много чакащи. Работеше само единият асансьор. Към 19:00 опашката вече беше от над 1000 човека и идваха още. Качихме се към 19:30, гледката беше смайваща, но сякаш заради дългото чакане, бутане и някак не я усетихме. Набелязахме си за следващият път вечеря в Телевизионната кула.
Ден 3- Св. София, Синята джамия, Капалъ Чарши, Свети Стефан и разходка обратно по крайбрежната към хотела до Св. София и минаване през Гюлхане. Да, никак не е малко ходенето, но си струва. Там усетихме атмосферата на местните, пресичахме като тях, защото трябваше да преминем през единият мост и любезни млади момичета ни превеждаха, заведоха ни до нетуристическа локумджийница, до местен рибар, който прави от сандвичите със скумрия. Може момента, в който си казахме че със сигурност ще се върнем.
Ден 4, Топкапъ, Леголенд и отпътуване.
Границата 2:30 мин- ужасяващо много коли, но за разлика от Кулата, там нямаше "тариткати" , имаше граничари, които пускаха по определен брой коли от колона и редиха, спазваха правилата. Проверяваха колите и гледах, че масово вземахе стекове с цигари. Ние бяхме взели малко локуми и храна за из път. Предполагахме, че няма да ни се заядат, при положение, че масово се пазарува храна.
П.С. Вече евтиното гориво е в миналото, сега е малко по-скъпо от България.
П.П.С. Вземете си Евро , най-евтино е да плащаш по пазари в евро.

# 338
  • с трима мъже :)
EEEE, верно ли и при тях поскъпна горивото Sad . Пфу, да му се не види и тъпата война! Тъкмо излязохме от пандемията и ми се пътуваше...

Мили хора, аз имам един въпрос към всички вас Simple Smile
Случвало ли се е оттук, от темата, да се събирате разни хора, да ходите групово в Турция? Не говоря за един рейс хора, а примерно - по 5-6 човека? Или 1-2-3 семейства ... Или (айде да речем) 7-8 човека оттук - от темата Simple Smile
До есента ми е плътно всичко ,но бих се пуснала с удоволствие по улиците на Истанбул с някой познавач, като вас, да се разхождаме.

Пак казвам: моите роднини никъде не ходят Sad . Имат по няколко апартамента, две от братовчедките на майка ми имат пететажни кооперациив Истанбул - всичко е под наем, имат апартаменти по морето , но не излизат никъде и ядат само вкъщи и пият чай по цял ден. И като идем да ги видим, не ни пускат да излизаме никъде. Като затворници сме вътре.

Един ден мъжът ми се ядоса, защото буквално сме на чай денонощно и децата оградняха вече и излезе сам, с децата, заведе ги някъде и ядоха дюнери, телешки. Като се прибраха, моите роднини им се караха, че били яли на улицата. Не сме знаели какво е това месо и от кого ядем. Нищо им нямаше на моите.

Аз преди съм ходила много пъти, от предната работа, и там с колегите, как свършим работа, не сме се спирали - къде ли не са ме водили, яли сме, пили сме. На Истиклял съм яла най-хубавия дюнер в живота си (аз пилешки си обичам). Нищо ми няма, всеки път се натъпквам вкусно-вуксно. Но роднините ми не зная защо са такива. Та предпочитам да си обикалям Истанбул без тях Simple Smile

Те, иначе, и в България, като им идват на гости, не ядат много - някой домат, кашкавал, маслини, чай. Но ...! искат да ги извеждам навън , да ги разхождам и от време на време - да седнем някъде Simple Smile

Ходи ми се много в Истанбул, гледам ви снимките и се навивам много. Мъжът ми има много, ама много работа до края на юни. Като казвам много, вярвайте ми, че е повече от много. Дотогава няма да мърдам никъде, но есента (като пандат жегите в Истанбул), съм на линия, ако някой иска, да се извлАчаме натам. Simple Smile

# 339
  • Русе
Ее, не е по-скъпо горивото!... 20 лири са си 2,40 лв. Тук вече мина 3 лв литъра.

# 340
  • София
Извинявам се, сега правя последни корекции на програмата и ми възникна един въпрос. Ако се качваме на Мармарай и сме с една истанбулкарта двама човека, и на двамата ли ще ни вземе най-голямата сума и съответно при слизане като чекирам картата за връщане на сумата, един път ли я чекирам, ще върне ли цялата сума за двете чекирания?Thinking

# 341
Много неприятно, че всички посетили Истанбул заради лалетата, не можаха да им се насладят в пълния им блясък..
Използвам този цитат като отправна точка за моите впечатления. Никак не съм разочарована лично аз, понеже лалетата ми бяха само претекста за този път Laughing  А и реално не беше съвсем без хич. Като се добавят и уханните зюмбюли, съвсем хубаво си се получи.
Ние се прибрахме снощи. В 17ч бяхме на границата, като видях колоните от коли бях сигурна, че ще откараме до полунощ, но за точно 2 часа вече бяхме минали в България. Автобусите са чудовищно много - десетки. Постоянно прииждаха нови и нови, нагледах се на уморени хора, а колко отегчени мъжки физиономии видях от автобусните екскурзии за 3 дни в Истанбул. На някои господа без съмнение въобще не им се е ходело там, ама явно женската половинка е надделяла Laughing
Бяхме там за 3 нощувки, в х-л Кафкас. Пристигнахме в четвъртък към 8 без нещо на Sirkeci  и се опитахме да оставим колата на паркинга точно пред гарата /между нея и трамвайната спирка. Когато човекът разбра, че искаме за 3 дни, каза, че там не може и ни упъти да минем от долната страна - пак е точно до гарата, но между нея и бул. кенеди /морето/ се пада. Цената за цял ден беше 60 лири, като накрая като си тръгвахме даже не платихме за 4-те календарни дни по 6 лири, а за трите + малка такса за няколкото часове от четвъртия /общо 208лири/. Плащането там е само в брой, доколкото прочетох. Ето разценките:
Скрит текст:
От там отидохме в хотела да оставим багажа. Хотелът е средна работа - много добро, дори отлично местоположение, чистотата беше на ниво и стаята не беше много тясна. Цената, която платих за 2+2, беше по около 60лв за нощувка /резервирах 2 седмици предварително/ - много добра цена предвид плюсовете на хотела. Минусите са неособено пиветлив персонал, както и бедната закуска. Закуската даже я пропуснахме единия ден. Малко неща, които явно като свършат не се и зареждат отново. Едната сутрин и хлябът беше свършил, една женичка се примоли и ѝ донесоха лично на нея в чинийка. Не заредиха пак. Но в Истанбул гладен няма да останеш, така, че това е пренебрежим минус. Повече ме доядя, че не им работеше терасата на закуска /а в Букинг имаше снимки на закуската на нея/. Може и заради времето да е така - до лятото да сервират вътре. Шумоизолацията явно беше добра и въпреки, че бяхме на самата трамвайна линия, не се чуваше чааак толкова много шум.
Оставихме куфарите, купихме карти за транспорта /че бях забравила нашите вкъщи/, заредихме ги и се отправихме с трамвая към Кабаташ. Беше рано за Долмабахче, което ни беше цел 1 за деня, така, че седнахме на закуска в кафето отпред /не вътре в градината на двореца, а точно до паркинга преди него/. Закусихме от тяхната Kahvalti, както и Istanbul Kahvalti /гевречетата/
Скрит текст:
Скрит текст:

Влязохме в двореца преди тълпите с хора, което се оказа много добро решение. Чудехме се в кой дворец да отидем - дали този или ТопКапъ, на мен ми беше все едно, така или иначе не са моето нещо подобни забележителности, но ММ предпочете този път да е този, другия - другия път, живот и здраве. Хубав е дворецът - пищен и богато украсен.
За около 2 часа бяхме приключили с обиколката и следващата цел беше Емиргян.
Вървяхме пеш до Бешикташ /около 10-на минути/ и от там хванахме корабчето за Емирган. Пътува около 40 минути и спира на около 5-10 минути пешеходно разстояние от парка. Тук е момента да препоръчам да имате свалено приложението на Sehir Hatlari  - много удобно бях направила маршрута като знаех кое в колко тръгва.
В парка, както писах и преди, почти нямаше цъфнали лалета, но все пак си заслучажа разходката - много е приятен. Пихме кафе и хапнахме сладичко в кафе Beltur, профитеролите да не забравя още веднъж да ви ги препоръчам  - разкошни, с топъл шоколадов сос, разтапящ се върху тях....
След като приключихме с парка, хванахме автобус до Таксим  /40Т и 42Т са автобусите, които пътуват нататък, спирката е отпред пред парка, вляво ако си с лице към Босфора/. Като споменах "Босфора" да ви споделя, че много се смяхме като чухме една от Бг туристите да обяснява на други за Златния Рог - без да го нарече така де, само каза "Ааа, то туй е малкия босфор, големия е друг"  Laughing
Стигнахме до Таксим и планът беше да се спуснем по Истиклял надолу, да минем през Istiklal AVM, където е Jump-Zone-  a да поскачат децата и после да се прибираме към полуострова отсреща. Тогава обаче малката ни дъщеря вдигна температура и оклюма набързо. Ние сме гърмяни зайци и това не ме притесни, минах през аптека, взех един Калпол /сиропче парацетамол/ и я почерпих една дозичка, но беше ясно, че се прибираме към хотела. Калпол-а подейства и все едно нищо нямаше. Минахме през хотела, след което се отправихме от сп. Гюлхане към Чемберлиташ с трамвая. Да, Ортаклар, естествено Laughing
Поръчахме пиде, пилешка пържола /върви с гарнитура зеленчуци и булгур/, две супи червена леща и една разядка с патладжан, напитки. Всичко общо беше 180 лири, платихме с карта, а бакшишът дадохме на ръка, ест. ММ плащаше с карта /някъде му я отказваха терминалите незнайно защо - Мастъркард е картата/. Банка ЦКБ - около 0,122 стотинки беше курсът.
Цените в Ортаклар - супа 15 лири /чудесна беше, леко люта/, пидета 30-35-40лири/, скара 40-55-60/, имаше и по-скъпи неща, но в детайли не помня. Десертите - баклава 20 лири, кюнефе - 25л.
Хапнахме, после децата ядоха сладолед от Galata Icecream на Чемберлиташ /30лири 2топки/ и обратно към хотела, но пеш през Султанахмед и уличката с хубавите къщи покрай Топкапъ /Соукчешмесокак/ се спуснахме надолу. Душ и лека нощ.

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 13:08 от Pали

# 342
  • Burgas, Bulgaria
Ех ,Рали ,с какво удоволствие те четох.Все едно аз се разхождах .Благодаря ти!

# 343
  • с трима мъже :)
... за трите + малка такса за няколкото часове от четвъртия /общо 208лири/.

Гугъл ми казва, че това са 25 лв ! OMG!
Тук на паркинга на Билла, в Младост , където е ХЕПИ, 1 час е или 3 или 6 лв, не помня как ми го сметна машината, опасявам се да не излъжа, но за една вечеря време бая се изръсих Sad

Чудесна екскурзия сте си направили, поздравления!

# 344
И ние бяхме в Истанбул през уикенда. И накратко ,,, Галата порт е отворен - даже имаше акостирал крузен кораб, много хора и заведенията бяха пълни. Приятно място за разходка и за хапване, въпреки човекопотока. Градините на Долмабахче са затворени за реконтрукция , а най много из тях искахме да се разходим:(  Харема не си заслужава обиколката. А от султанската част - кристалното стълбище и последната зала ни харесаха.  На Сапфир бяхме ходили преди години през деня и хванахме точно залеза- сега отидохме за нощна гледка. Красиво е и само светлините от gift shopa пречеха на снимките  Grin. Може би точно в минутките на залеза са най-красивите гледки. Първата вечер хотела ни беше близо до Султанахмет - тясно, но като цяло в старата част май винаги е така ( с голяма разлика между снимки в букинг и реалност) , а втората вечер спахме в хотел в Бешикташ . Там нямаше разминаване. Вечеряхме в Ортаклар - препоръчвам катламар за десерт - мн фин вкус .. ии другото което опитахме беше десерт от .. пилешки гърди Grinning. Основното беше вкусно. Срещу ортаклар има много интересно магазинче. Още с влизането ни направиха чай от манго, портокал и третото не помня. Доста неща си накупихме от там.
Музея на Рамзи Коч е интересен, доста време отнема да се обиколи. Подводницата беше затворена Sad
На границата ни казаха че имаме глоба и трябва да си я платим . Като цяло не спорихме защото има HGS стикер, но не сме го зареждали скоро, а сме ходили поне 3-4 пъти

Общи условия

Активация на акаунт