🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 694
  • 761
  •   1
Отговори
# 435
Да не би 25лв да са им взели само затова, че са ги закарали дотам, а сами да са си купили билетите?
На мен ми е любопитно - някой би ли споделил колко струват екскурзиите, предлагани от фирмите, до Принцовите острови и до Водните градини?
Здравейте. До принцовите острови на нас ни искат 35лв. До пеещите фонтани( мисля че за тях питате) 35. Сапфир-60лв. Долмабахче 60лв. Като това са цени с отстъпка уж😁. Разходка с корабче по Босфора 30 лв.

# 436
  • с трима мъже :)
Нощна обиколка + водните градини - 12 евро - най-голямата глупост, която определно трябваше да пропуснем

Това не включва ли и пеещите фонтани? Трябва да са хубаво шоу за гледане. Аз съм гледала в Лас Вегас, пред Беладжио и бях възхитена. Сега се бях настроила, че децата ми и племенничките ми ще гледат подобно интересно шоу. И като прочетох поста ти, се притесних.

Цените на Запрянов от грабо - екскурзията, за която се записахме:

Посещение на "Сапфир" - 25 евро с включен трансфер, билет за терасата и киното при минимум 25 туристи:
посещение на една от най-високите сгради в града "Сапфир" с панорамна тераса и 4D кино. Небостъргачът се намира в район Левент и на територията му се простират жилищни площи, мол, голф игрище и спа център. Туристите се изкачват с асансьор до панорамната площадка, където се открива невероятна 360-градусова гледка към Босфора и града. Съвременната 4D визуализация придава усещането за пилотиране на хеликоптер с една различна и неповторима виртуална разходка из забележителностите на Истанбул. Завръщане в хотела.

Панорамна обиколка на Истанбул с местен екскурзовод - 15 евро, при минимум 25 туристи: Посещение на Българската църква "Свети Стефан"-уникална със своята желязна конструкция, пренесена по вода от Виена и сглобена на брега на Златния рог. Пешеходен тур в историческия център на мегаполиса: площад "Султан Ахмет" и запознаване отвън с най-интересните му забележителности: величествената "Синя джамия" , построена по заповед на султан Ахмет, " Египетския обелиск", "Змиевидната колона", "Фонтана на Вилхелм ІІ", базиликата "Св. София", която е един от най-ярките образци на византийската архитектура и отново е действаща джамия.

Посещение на Форум Истанбул и Аквариума, с включен билет за него - 20 евро, само трансфер до Форум Истанбул - 5 еврo при минимум 25 туристи:
посещение на ""Форум Истанбул"", където наред с десетките магазини и кафенета, се намира и аквариума ""Sea Life"" събрал хиляди обитатели на морския свят. Обявен за един от най-големите в Европа, със своя тунел, извит на 270 градуса, той предоставя уникална разходка на посетителите си."

Куверт за посещение на атракционно заведение - 29 евро, при минимум 25 туристи - вечеря в местен ресторант, с атракционна програма

Нощна разходка с яхта по Босфора, с атракционна програма и вечеря, с неограничена консумация на местни алкохолни и безалкохолни напитки - 45 евро, при минимум 25 туристи; вечеря на яхта по Босфора с неограничена консумация на алкохолни и безалкохолни напитки (местно производство). "

Разходка с корабче по Босфора - 17 евро, при минимум 25 туристи:
разходка с кораб по Босфора с продължителност около час и половина. Корабът отплава от залива ""Златния рог"", преминавайки под моста ""Галата"" и продължава покрай двата бряга на Босфора, където са разположени живописните квартали на Истанбул, със своите исторически сгради: двореца ""Долма Бахче"", ""Чираан Палас"" - един от най-скъпите хотели в Европа, който се помещава в бивша султанска резиденция, крепостта ""Румели Хисар"", частни вили, сред които традиционните за Босфора ""ялъ"", двореца ""Бейляр бей"", ""Момината кула"" и други.

Посещение на ""Пеещите фонтани"" - 15 евро, при минимум 25 туристи:
посещение на Азиатската част на Истанбул -комплекса ""Water Garden"", който впечатлява посетителите си със светлинно, звуково и огнено шоу на ""Пеещите фонтани"". Басейнът е ситуиран на площ от пет хиляди квадратни метра в сърцето на комплекса, а около него терасовидно са разположени ресторанти, кафенета и магазини. "

Последна редакция: ср, 13 апр 2022, 22:27 от galaBG

# 437
Пътувайки към Турция искам да ви попитам нещичко. Какво е мнението ви за ориенталската вечер на яхта по Босфора? Струва ли си?

# 438
Пътувайки към Турция искам да ви попитам нещичко. Какво е мнението ви за ориенталската вечер на яхта по Босфора? Струва ли си?

По мое мнение зависи коя е фирмата, която предлага вечерята. Има яхти и яхти. Интериора им дори е различен, самите програми са горе долу сходни.
Ние лично предпочитаме да си запазим самостоятелно за колкото човека е групата ни - семейство и приятели и така да вечеряме на малка яхта. Вярно няма програма, но пък има приятна музика, хубава храна. Simple Smile

За организираните екскурзии говорих с познати от различни краища на България и практиката е различна. Някои поддържат високи цени на самата екскурзия, но продават входните билети на напълно реални цени, други продават много евтино, но продават билетите в пъти по-скъпо. В общи линии като удариш чертата горе долу едно и също идва, НО мисля за всеки би било дразнещо да види цената на някоя забележителност, а той да е платил 10 пъти повече. Все пак трансфера не струва милиони..

# 439
  • Once there was a Hushpuppy...
Здравейте!
Много полезна и интересна тема, която ще чета дълго (засега успях само отгоре-отгоре).

Ще планирам пътуване с 5 нощувки и трябва да направя някакъв план на най-интересните забрлежителности. Също така искаме да отидем в ресторанта на СЗН Бурак, както и да ядем пържена риба по крайбрежните малки ресторантчета (това съм го виждала по сериалите). Искам да отидем и видим колкото се може повече забележителности.
Ще пътуеаме с кола, видях че са отпаднали изискванията за влизане - тестове и сертификати. За водене на дете, освен международен паспорт дали е необходимо друго?
И картата за градски транспорт важи ли за всички видове наземен и метро, или се купуват различни? Също така дали има седмични карти,за да не се занимаваме да търсим преди всяко пътуване?

П.п. Как са настроени към плащане в евро или долари? Въобще възможно ли е,или трябва да се сменят в лири? И къде да се направи, тук или в Турция?

# 440
Hush, привет Hug
Съветвам те като за начало да прочетеш поне една тема преди тази + тази. Има доста писано по въпросите ти и като цяло ще ти се поизбистрят нещата, поне като за начало и отправна точка. ние се завърнахме в неделя, този път бяхме за 3 нощувки само, 5 ще бъде доооста по-добре. Пътувахме с кола и деца, други отзиви също има доста, така, че започвай яваш-яваш с четенето Laughing
Никакви други документи за децата, освен валидни задгранични паспорти. Сега вече отпаднаха и двустранно изискванията за ваксини/тестове, така, че само добро настроение ви е нужно Heart
Карти седмични не видях да има, Istanbulcard е картата, която се купува от автомат и се зарежда. С нея пътувате с метро, автобуси, трамвай, корабчетата на Sehir hatlari и Turyol /без техния Босфор тур майу, той си се плаща в лири - последно беше 60 лири за към 2 часа возене/. На S. hatlari картата става за всички линии, ако не бъркам.
Ако нещо конкретно ти възникне като въпрос - питай смело. Ах, как ти завиждаааам, и аз искам пак. Има ли и други кукувици като мен, дето веднага след връщане могат да обърнат директно назад отново Laughing

# 441
  • Севлиево
Някой да сподели за ревалют.Направих си и пластика ще получа.Гледам ,че има вариант да купувам валута и да сменям сметките.Може ли някой да сподели как вървят плащанията в Турция с нея.Имам на ДСК и досега я ползвах ,но вече не ме устройва курса.

Винаги в чужбина плащам с Револют. Никакви проблеми не съм имала.

И аз да попитам знаещите, как да стигнем до кулата Чамлъджа? За джамията вече знам, но до кулата ми е малко объркана информацията.

# 442
  • Once there was a Hushpuppy...
Много ти благодаря, Рали Kissing Heart

Да,ще започна да чета и ако има още ще питам пак. Ще разгледам и кои хотели се препоръчват в темите,защото аз уж си набелязах някои в района на Бешикташ,Бейоглу или  Фенербахче.... Но, не съм решила в крайна сметка.

# 443
  • София
Довечера пътувам, плана е готов горе-долу, като пристигнем и се поосвежим ще се спуснем към площад Султанахмет, ще вземем истанбулкарт и после от Еминоню с BN1 към Истанбул аквариум. След това се връщаме на Еминоню и през египетския пазар през уличките към Капалъ на пазар малко и към хотела евентуално за малка почивка. Следобед смятаме да се разходим до Чираган Палас и след това да хванем корабче до Кадъкьой, оттам с автобус 8А към водните градини. След това се връщаме обратно и евентуално до Истиклял и кула Галата да се разходим. После прибиране към хотела, евентуално през Султанахмет да видим и вечерно време как е осветен. Тук ще помоля да ми дадете насоки като се приберем от видните градини какъв да е точно маршрута.
За втория ден през деня с корабче до Емирган, след това евентуално до Кючуксу да хапнем на учителското заведение, после Юскюдар по линията за Пиер Лоти и се прибираме вечерта с рейс.
Смятам, че не е много препълнена програмата, пък ще видим какво ще изпълним.

# 444
  • Бургас / UK
hushpuppy, ако ходите до ресторанта на Бурак и седнете пиши после как е. Ние го намерихме, в една пресечка е на Истиклял , но не седнахме , че нали посетихме Нусрет. Оставихме го за другия път, но ще ми е и тересно да чуя отзиви.

# 445
...После прибиране към хотела, евентуално през Султанахмет да видим и вечерно време как е осветен. Тук ще помоля да ми дадете насоки като се приберем от видните градини какъв да е точно маршрута.

На мен доста амбициозно ми звучи програмата ви за 1-ви я ден, дано все пак да я изпълните. Имайте предвид поне 2 часа за отиване и връщане с 8А, а чакането на автобусите отделно. на връщане го чакахме повече от половин час. Ако целта ви е Истиклял, може да погледнеш друго - връщане с авт. 256, който спира на Таксим. Спирката, от която трябва да го хванете, е Ardic Sokak stop / това ми е от записките, ние си ползвахме 8А/. Ако си хванете 8А, слизате на пристанището и хващате корабче за Каракьой /последното е в 23:30/. От там зная, че има фуникуляр към  Sishane и сте на Истиклял /пак само на теория, не сме го ползвали/. Разбира се, има вариант от Каракьой да тръгнете нагоре пеша към кулата Галата, ама това хич не ви го препоръчвам, особено на края на деня, голяма стръмнотия  е Laughing

Хъш, погледни по-централните хотели - около  гарата Sirkeci и Султанахмед. Така ще имате възможно най-много опции за придвижване, а до доста неща ще сте и на пешеходно разстояние.

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 14:14 от Pали

# 446
  • Варна
Здравейте! Приемате ли нови попълнения Relaxed
Многоооо любима тема, а и толкова полезна. Чета ви от дълго време, и благодарение на споделеното от вас разгледахме и посетихме  доста неща и места. Не съм фен на организираното пътуване и тази тема ми бе много полезна.
Подготвям поредното си пътуване към любимия град. Плана е доста амбициозен, дано ни стигнат трите нощувки.
Благодаря за информацията която споделяте Heartpulse

# 447
  • Sofia
Веси, обектите не са ви много, да, но са доста разхвърляни и на големи отстояния един от друг. Адски мн време ще ви отиде в пътуване, както и Рали е отбелязала.
Аз също не съм сигурна за ден 1, че ще успеете с всичко.

# 448
Пък и първия ден ще сте изморени и от пътуването и по-рано ще окапете.

# 449
Само да се коригирам, че последното корабче от Кадъкьой до Каракьой е в 23:30, а не в 21:30, както го бях написала. В 21:30 е последното за Еминьоню. Поправих го и в поста, да не подведа неволно някой.

Общи условия

Активация на акаунт