🌷Истанбул🌷 [тема 57]

  • 44 639
  • 761
  •   1
Отговори
# 480
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
  • Мнения: 2 658
Новите цени:

# 481
  • Варна
  • Мнения: 4 239
Много се радвам, че "нашите" хотели печелят все повече почитатели.
Скрит текст:
Все пак неслучайно отсядаме само там, откак ги открихме през 2017-та (т.е. вече шест пъти) и не мислим да ги сменяме.
Неведнъж съм споделяла, че Пенинсула, Ханедан, Лигос и Гранд Пенинсула са на един собственик. Само последният от четирите е леко настрани от останалите, но пак е наблизо. Другите три са буквално един до друг. Казвала съм също, че Лигос е нов. Когато започнахме да отсядаме в Пенинсула, Лигос още го нямаше. Мисля, че приема гости от не повече от 3 години.
Ние просто свикнахме с Пенинсула, знаем си стаята и обикновено имаме късмет да е свободна за нашите дати или да можем да се напаснем така, че да я ангажираме. Аз малко трудно сменям нещо, което харесвам. Разбира се, ако се наложи знам, че в който и от хотелите да резервирам, ще получа аналогични условия и същото обслужване и отношение.
Паркирането обикновено е безпроблемно. Това с таксата, взета на Чефи, ми е необяснимо. Може би някое от момчетата се опитва да си добави някоя лира към надника.
Скрит текст:
Имаме подобен случай от хотел близо до кула Галата. Рецепционистът ни каза, че ще дължим 20 лири на ден (това се случва на 30.12.2014г., та беше осезаемо повече от 50 лири сега). Ние си приготвихме тези пари, но когато дойде време да плащаме престоя, рецепционистът (различен от първия) беше много учуден, че искаме да платим и за паркинг (колата бе на уширение пред хотела) и попита кой ни е казал. Дали защото управителят беше там или играта беше само на другия, не знам, но... Ние, разбира се, се направихме, че нещо не сме разбрали правилно условията в Букинг, ама ситуацията беше друга.

На Добруджанка някой бе писал, че ще дължат 50 лири дневно за паркинг, но така и не им взеха и стотинка. Те бяха в Ханедан. На всички ни направиха отстъпката от 5%, без да се налага да напомняме. Когато ние пристигнахме, отпред беше пълно с коли, но докато отидат да паркират колата ни някъде пред Лигос, се освободи място пред Пенинсула и я спряха там. На другия ден остана само нашата кола и я оставиха най-горе, за да пазят място за двете коли на добруджанци и още една българска. Така си останахме до края на престоя.
Папа,
Скрит текст:
предполагам, че 5-те евро са за платения паркинг, който си видял, и се прилага в случай, че няма място отпред, но както ти казах, няма защо да се притесняваш.
Рали,
Скрит текст:
вие не бяхте ли отсядали във фамилната на Ханедан?
Добруджанка отсядат редовно там, въпреки че са трима и реално резервират тройна стая. Всъщност е четворна. Продава се за четирима като фамилна и прозорците ѝ (мисля, че са поне две такива стаи, та прозорците им) са на предната фасада на хотела. Стаята с двете единични и двойно легло с балдахин (вижда се в снимките на фамилна стая) е над рецепция (всичките три прозореца) и точно нея ползват приятелите ни.

Между другото,
Скрит текст:
собственикът на тези хотели вече работи в съдружие със собственика на хотела, залепен до Пенинсула, от долна страна - хотел Алп. Закуската на двата хотела вече е на терасата на Алп (с още по-хубава гледка от салона за закуска, който е и по-просторен... последната сутрин вече бяхме там на закуска), а бившата зона за закуска на Пенинсула в момента се преустройва в стая. Не се налага да се минава през Алп, ако сте в Пенинсула. Просто отвориха преход горе на терасата и така и от двата хотела има достъп до салона за закуска (на Алп) и до горната тераса (на Пенинсула). Предвид местоположението и това съдружие предполагам, че условията и обслужването в този хотел ще са аналогични. Даже в момента на рецепция в него е едно от момчетата, които работеха преди в Ханедан (Аржан... ако правилно го произнасям), а закуската за двата хотела се приготвя от Дако (грузинка е), която от години прави това в Пенинсула. В Пенинсула пък камериерка е Цонка (мда... наше момиче). Въртят някои от хората от време на време, но всички са готини. Собственикът - също. Ако не знаете, едва ли ще предположите, че притежава 4 хотела на такова място. Не че са лукс или нещо "Уау!", но определено не парадира.

Ей, на... заслужих си комисионната! Smirk
Скрит текст:
Майтапът настрана. Наистина съм доволна, когато дам съвет или препоръка и човекът, който се е възползвал, е доволен.
А за комисионната се шегувам, защото имам случай да се съмняват, че го правя именно с такава цел (не за тези хотели, а за нещо, което организирах за колеги преди години). Но какво да се прави... Когато някой не е склонен да направи нещо за другия, без да се облагодетелства, той дори не допуска, че друг може да споделя опит и да полага усилия безвъзмездно.

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 10:48 от beljata

# 482
  • Мнения: 1 700
papaone, благодаря за подробния разказ! А има ли нещо в това подземие (Palаtium cafe)? Заслужава ли си специално да се ходи?
Танче, коментирали сме го в темата, Маслинката беше ходила и снимки показва. Тогава не беше така пипнато, помня казваше че мирише на застояло и е пълно с паяжини. Минаваш през дворчето и там някъде има стълби. Всъщност това е двореца Магнаура, който е бил огромен. Част от него се реставрира до Света София.
Бях, да, ама 2018-та. Пооправили са го малко, поне лампи има. Simple Smile

# 483
  • Мнения: 585
Винаги когато имам време чета тази и Одринската тема с удоволствие.
Благодарение на Беличка не се набутах с 500 лв за голямо плащане с карта на ДСК, за което повторно и благодаря!
Картата ми е в евро и никъде не видях курс евро-лира. Свързах се с банката по телефон и получих най-безумния отговор, че другите банки не ги интерисуват и курса ми на превалутиране излизаше 14,42 ст.
Относно храната в Турция, не си губете времето да търсите незнам си кое заведение точно.
Мисля също, че храна по вкуса на всеки и за джоба на всеки точно там има на всяка улица.
Единственият ориентир е клиентите да са местно население. Всичко останало е реклама(по някога доста комерсиална и съмнителна)  и суета.
Истински се забавлявам с  "хапнахме в Айдън" в Одрин.
За мен има къде,къде по автентична и вкусна турска кухня, с невероятни кебапи и турски сладки, на много по-ниски цени.
Но като е писано няколко пъти ??? и без коментар по нататък.
Специално в Турция, човек трябва да остави всички предразсъдъци за марки и брандове, да забрави за ненужните рекламни писаници по форуми и тръгне по течението на живота там.
Това е Турция, неповторима, противоречива и омайваща!
Но за мен казвам!
П.П. Правилно, Рали първа обърна внимание на всички с карти от ДСК

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 16:12 от Tony Maria 22

# 484
  • Варна
  • Мнения: 4 239
Всъщност, Рали първа сподели за високия курс на ДСК.
Скрит текст:
Беше правила някакво плащане преди пътуването им и ѝ беше излязло над 14 ст. за лира. Това ме накара да погледна отново електронното си банкиране, където обичайно, докато съм в Турция, надничах само да видя имам ли достатъчно пари в разплащателната компонента и набързо отбелязвах, че курсът си е малко над 12 ст. и е ОК. Така видях, че сумите, блокирани на 6.04. вече са на новия курс. Не че им попречи и тези, блокирани на малко над 12 ст. от предния ден, да ми ги осчетоводят на новия, де.
Много ме е яд, честно.
Мислех си дали има смисъл да пиша до КЗП. Защото реално наличието на уведомление, че ще работят с директни курсове към много валути, между които и TL (даже и да сме го прочели и мълчаливо да сме го приели) , по никакъв начин не дава на клиента представа, че тези курсове ще са такава брадва.

А "Хапнахме в Айдън" е класика за Одрин. Макар че ММ харесва джиера повече на друго място, сядаме в Айдън заради таук тава-та, която незнайно защо още никой не им е откраднал, а аз ям основно (да не кажа само) това в Одрин. Не всеки яде кебапите и сладките им... Мда, има и такива луди.

# 485
  • Бургас
  • Мнения: 363
В хотел Пенинсула фамилната стая сутерен с добри условия ли е с малко дете сме.И през букинг ли запазвате.

# 486
  • Мнения: 6 600
Рали[/color],
Скрит текст:
вие не бяхте ли отсядали във фамилната на Ханедан?
Добруджанка отсядат редовно там, въпреки че са трима и реално резервират тройна стая. Всъщност е четворна. Продава се за четирима като фамилна и прозорците ѝ
Да, точно в този хотел /и стаята с балдахина/ бяхме, добра памет имаш Laughing
Доволни сме от всичко, но този път се изкуших от отличното местоположение на хотелите около Сиркеджи. Предвид, че повечето /всъщност всички, без Ортаклар/ ни дестинации бяха извън Султанахмед и района там, решихме да пробваме нова локация. И съм много доволна всъщност. Ако имаше как в Лигос, бях склонна да пробваме него. Но две стаи не ми се плащаха, а този Кафказ си беше направо за без пари....

Относно храната в Турция, не си губете времето да търсите незнам си кое заведение точно.
Ами не съм съгласна. Понеже яденето ми е важно Laughing ,  не ми се губи време да търся тепърва и евентуално да се разочароваме. Кое е местно население също не е ясно всеки път. Вече споделих как около хотела ни цените на идентични неща бяха Х2 /поне/ спрямо Ортаклар. На лесно място е, хубава разходка става след него обратно вечерта, та...не разбирам защо да експериментираме всъщност. Благодаря отново за препоръките тук, безценни са!  Разбира се, ако гладът ни е хванал на Таксим примерно, няма да си строша краката да ходя до Ортаклар, но с едно разумно планиране тези неща ги мисля предварително поне аз. Имах изкарани препоръчани заведения за няколко района, в които ходихме и не се разочаровах. А лично си открихме едно с биричка на Кадъкьой, така, че за в бъдеще и то ще се повтори.
Айдън и на нас ни е дестинация за обяд, пак поради горните причини. Пробвах им и tavuk tava-та, ама на мен ми беше много безвкусно. Тава-джигерът е едно от малкото неща, които моите девойки хапват с удоволствие извън бързата храна, така, че не пропускаме. Извън темата - ако някой сподели хубаво заведение в Лозенград /за пиде, лахмаджун, кебап/, ще съм много благодарна!

# 487
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
  • Мнения: 2 658
Терасата на Сапфир е 160 лири, за киното нямам идея. Информацията е от днес.

# 488
  • Варна
  • Мнения: 4 239
В хотел Пенинсула фамилната стая сутерен с добри условия ли е с малко дете сме.И през букинг ли запазвате.

През Букинг запазвам, да.

Колкото до стаята в сутерена... Аз лично не бих запазила тази стая. Не съм я гледала на живо, но не бих. Държа да има изглед от прозореца, който да е различен от стена на метър и нещо от него. В снимките се вижда мини дворчето пред стаята, т.е. има някакъв простор, но не бих рискувала при наличието на други възможности. Всъщност, долу има поне две стаи и не знам коя от двете или и двете имат излаз към това пространство. Та... има още над 10 стаи в хотела. Изберете друга.

Щом сте с малко (колко малко) дете, за какво ви е фамилна стая? Едно дете ли е?


Рали, останах с впечатление от предния ти пост, че сте избрали друго място заради липсата на фамилна в Ханедан, затова писах.
Сиркеджи не ми е опция заради колата. А и от нашия хотел през двора на Топ капъ и Гюлхане и малко надолу по трамвайната излизаме на гарата с ненатоварваща и сравнително кратка разходка.

Ортаклар си е любимо място. Преди години тук ни нападнаха защо го препоръчваме толкова. Ами, не, не го препоръчваме. Просто споделяме, че ходим там, защото храната е хубава, обслужването - добро, а цените - повече от отлични. Мястото е идеално, прибираме се после пеша до хотела. Прави впечатление, че докато в Айдън порциите са наполовина от преди, в Ортаклар такава промяна няма. Цените в Айдън също се качиха доста по-осезаемо, отколкото в Ортаклар.
Не е много по темата, даже 'ич, ама...
Скрит текст:
Таук тава-та в Айдън е нещото, което мога да ям и да е различно от пилешка пържола, крилца или шиш. Не ям агнешко и не обичам телешко (което зачерква и каймяните истории), пък свинско... знаем. Крилцата са ми винаги леко (или повече) сурови, пържолата не е по-хубава от шиша и така ям само шиш. И понеже шиш има в Ортаклар, за Одрин си оставям тава-та. И винаги ми е вкусно... шиш или тава... Абе, мога да ям едно и също до припадък, щом ми е вкусно.
Мястото, на което мъжът ми харесва дроба в Одрин, е Селимие кебап. Близо е до джамията. И шишът правят почти като в Ортаклар.
Съседното е на Бахри бей, който беше рекламиран преди време като майстор на джиера, но не сме го посещавали.
С приятелки посетихме прочутия Ниязи уста. Е, не ядохме дроб, ама другото не беше кой знае какво, да не кажа, че едната ми пържолка беше развалена и трябваше да напомня, за да извадят порцията от сметката, макар ясно да им казах, че е развалена и да я върнах. Та, Селимието е ОК.


Някъде назад писаха, че Сапфир е 240 лири вече. Може би със симулацията е това. Не ми се вярваше. та само преди 10 дни беше съответно 55 и 80 лири. Не че възприех добре разликата в цената на тура на Турьол (на 6.04. беше 45, а на 7.04. - 60 лири), ама това е тройно...

Последна редакция: сб, 16 апр 2022, 11:38 от beljata

# 489
  • Мнения: 2 585
Ние ядохме бургерите на Нусрет в заведението до кулата Галата. Бяхме озверяли и нямаше време да търсим по-читав ресторант. Някакво префърцунено име имаха бургерите и за да е ефектно инжектираха в бургера стопения чедър с огромна метална спринцофка. Иначе бургера беше хубав, но нищо изключително.
Нусрет е сред най-известните вериги в световен мащаб, не знам какво разбирате под “по-читав ресторант”, може би със звезда Michelin.

А как да се обясни как да е приготвено месото на английски навсякъде ще Ви разберат Simple Smile


Не желая конфронтация, но все пак ще и помоля да не ми се дават непоискани съвети. Прекрасно знам как да си поръчам месо. Това, че нещо е световноизвестно съвсем не означава, че е нещо изключително. И Макдоналдс са световноизвестни. Нусрет е направил верига и печели от това. Той е инстаграм звезда, а не световно признат шеф. Снимките с холивудски звезди са добра рекламна кампания, а характерното солене и пълненето със спринцовка са атракция за консуматора. Въпрос на маркетинг и реклама е неговото, а не кой знае каква храна. И да, хранила съм се и в Мишлен ресторанти. В няколко държави. Прекрасно изживяване. Но съм намирала и безумно вкусна храна в затънтени села на Крит. Не парадирам. Просто казвам, че имам някакви критерии и не робувам на етикети, имена и известност/популярност.
По-читав - имах предвид нещо не толкова комерсиално и с традиционна за региона храна, вкусна и без претенции за изключителност без покритие. Стековете му в другите ресторанти са хубави, но не изключителни. Особено за цената си.

Чефи, според мен не е до готвач. Не биха си позволили да предлагат различно качество. Храната беше добра като за заведение за бързо хранене, но честно казано не я смятам за изключителна, че да е чак пък толкова популярна и това да е конкретна цел на туристически маршрут. Става да хапнете, ако сте наоколо, гладни сте и нямате по-добра алтернатива.

Само ще кажа, че и в БГ имаме поне толкова добри бургери, като в заведението за бързо хранене на Нусрет.

Само да кажа, че vesssrusss е питала как да си поръча месото по-горе. Четете.
Също така не ми прави впечатление стековете да са по-скъпи от което и да било идентично като идея заведение в Западна Европа, дори и в България. Не знам какви чудеса очаквате от един стек.

# 490
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
  • Мнения: 2 658
Така са ми отговорили на мейла, снощи ги питах.
Скрит текст:


Кулата на Чамльджа е 120 лири все още, може да се резервира предварително на сайта им, има го в първия пост.

# 491
  • Мнения: 106
Здравейте! Видях, че сте споделили новината за БДЖ. Другия месец ни предстои пътуване с бебето и мъжа, като Истанбул ще ни бъде първа нощувка преди морето и на връщане за още 2. На мъжа ми хич не му се шофира в Турция, той не е и ходил там. Как ви се струва идеята да пътуваме с влака? Гледах клипчета на спалнитв вагони от преди пандемията и ми се струва тесничко, предвид че ще бъдем с поне 2 големи куфара и още един малък + лятна количка. Става въпрос за турските вагони за 2-ма човека.
Тези от вас, които са ги ползвали биха ли ми дали личен съвет - да тръгнем ли с влака или по-добре с кола?
Имайте предвид, че "турските вагони за 2-ма човека" (купета вероятно искате да кажете) бързо свършват и трябва по-раничко да си купите билети. А иначе, не зная колко малко е детето, но не мисля, че ще ви е тясно. Не по-тясно от кола във всеки случай.

# 492
  • Мнения: 8 119
Днес имах работа в ПИБ, та реших да попитам за таксите ( да си спестя четенето в сайта им 😉 😜).

Извън ЕС при плащане на ПОС терминал с левова дебитна карта - 0,25% върху сумата за превалутиране.
Иначе било без такса. 😂 😀 😀

За теглене от АТМ - 1%, но мин. 7лв.

Нищо работа. 😂

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 14:14 от pepel_ot_rozi

# 493
  • Мнения: 585
Днес имах работа в ПИБ, та реших да попитам за таксите ( да си спестя четенето в сайта им 😉 😜).

Извън ЕС при плащане на ПОС терминал с левова дебитна карта - 0,25% върху сумата за превалутиране.
Иначе било без такса. 😂 😀 😀

За теглене от АТМ - 1% при мин 7лв.

Нищо работа. 😂

Интересно как определят курса на лирата към лева като сума?
По централния на БНБ ли?
При ДСК сами си определят всички цени за купува и продава, както си решат, без никаква възможност човек да предвиди каквото и да е.
Отделно няма публикувана информация евро-лира.
И за капак 40% разлика на купува-продава!
На тази евтина лира 2 стотинки и нагоре разлика е над 20% с другите банки, даже и с Тавекс.

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 13:17 от Tony Maria 22

# 494
  • София
  • Мнения: 2 301
Вашите перипетии с картите ме вкараха в размисъл. Бях решила да вземем символично количество кеш и да плащаме само с карти, но явно ще трябва  да преосмисля.

Преди малко смених резервацията, защото ми изскочи нова оферта на хотел с безплатно канцелиране до самото начало на пътуването. Намира се точно до Ортаклар доколкото се ориентирам, но в букинг пише, че наблизо има само опция за платен паркинг. Къде мога да проверя локациите на общинските паркинги? Имам спомен, че някой беше пускал линк, но не го намирам.

Това е хотелът, в който запазих - ако някой има опит с паркирането в района, моля да сподели.

Общи условия

Активация на акаунт