Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 14

• 53 667
  • 755
  •   1
Отговори
# 285
Имотека и Адрес са едно, а Адрес са ужасни

# 286
Мерси, че споделихте, аз затова подчертах от кого съм с лични впечатления.

# 287
Имотека и Адрес са едно, а Адрес са ужасни
Те кои не са ужасни, всичките брокери са под всякаква критика което е нормално предвид, че работят хора без всякакъв ценз. Винаги първо се опитайте без брокери ако не става тогава вече трябва да се стискат зъби.

# 288
  • при Arctic Monkeys
Брокерите еднo на ръка, ами и адвокатите, които работят с фирмите не са много на себе си. Препоръчвам на всеки, който ще купува чрез брокери, да има и читав юрист, който да погледне документите. Понякога спестен хонорар от 100-200 лв. излиза прескъпо.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 21:44 от karmacoma

# 289
  • Варна
Благодаря за съдействието! Опитвах сама, но имота не е във Варна и не успявам да отреагирам винаги. Но и повечето кандидат- купувачи са водени от брокери. На огледите обаче установих, че информацията, която купувачите имат е неистинска. Та прецених, че вероятно се нуждая от "мой" човек. Свързах се, ще видим .

# 290
Ако е около Варна си го пуснете в групите във ФБ без посредници. Вече ако е някъде далеко си търсете местни брокери

# 291
След вчерашната среща на ЕЦБ е решено Юли лихвеният процент да се качи с 0.25 процента и Август с още 0.25 и това е само началото. Преди да вземете ипотечен кредит имайте предвид че лихвите ще скочат с минимум 0.5 процента.

# 292
  • при Arctic Monkeys
На фона на двуцифрена галопираща инфлация, вдигане с 0,3 не е драма. А който чака прословутото пукане на балона, мисля, че няма да го дочака скоро. Доста народ ще гледа жилищата през крив макарон и ще живее под наем, чакайки срив на цените, който така и не се случи.

# 293
Аз не съм икономист, но доколкото знам вдигане с 0.5% при ЕЦБ не е точно 0,5% при кредитите, а е доста повече.
Очакванията са за 6 повишения с 0,25 или повече в зависимост от ситуацията. Ако има някой наясно с финансите и банковото дело може да бъде така добър да ни обясни.
На фона на галопиращата инфлация според мен пък е проблем. Защо мисля така? Давал си преди да речем 50% за храна, сметки и т.н. и сега трябва да даваш 60%. Ами това означава, че имаш с 10% по-малко свободни средства. И ако си давал 30% за ипотека, а сега станат 40% работата става леко неприятна.

# 294
Е , справка за развитието на пазара може да си направите със случилото се 2008-2012г .  Лихвите по ипотеките стингаха 8-9% , помня на познати вноската от 800лв стана 1200 и в един момент решиха да продават за да вземат по-малък апартамент.
И без инфлация вноската като се качи с 30-50% и почва да боли

# 295
В щатите, ако не се лъжа вдигнаха веднъж с 0.25 и веднъж с 0,5. И лихвите на 30- годишните ипптечни кредити скочиха от 2.6 на 5.6%. Тоест би трябвало и тук да се очаква това да се случи. Аз бях смятала, че ако тук сега при 2.6% лихва теглиш 100 к евро кредит за 30 години, плащаш около 700 лева мес вноска, ако лихвата скочи на 6%, вноската става около 1200 лв, тъй че бая ще се усети и то в краткосрочен план. Иначе бг статии и убеждения бол, че като ЕЦБ вдигне с 0,25%, вноските ще се вдигнат със 70-80 лв месечно, което нямало да се усети, големи заблуждения.. Между другото другата седмица има среща на Фед и се очаква още едно покачване от 0.5%. Ще видим

# 296
В щатите, ако не се лъжа вдигнаха веднъж с 0.25 и веднъж с 0,5. И лихвите на 30- годишните ипптечни кредити скочиха от 2.6 на 5.6%. Тоест би трябвало и тук да се очаква това да се случи. Аз бях смятала, че ако тук сега при 2.6% лихва теглиш 100 к евро кредит за 30 години, плащаш около 700 лева мес вноска, ако лихвата скочи на 6%, вноската става около 1200 лв, тъй че бая ще се усети и то в краткосрочен план. Иначе бг статии и убеждения бол, че като ЕЦБ вдигне с 0,25%, вноските ще се вдигнат със 70-80 лв месечно, което нямало да се усети, големи заблуждения.. Между другото другата седмица има среща на Фед и се очаква още едно покачване от 0.5%. Ще видим
В САЩ и в повечето нормални страни масово хората имат фиксирани ипотеки за целия период.
Точно обратното в у нас, масово са плаващи, а фискираните за за някакъв минимален срок.

# 297
Да, така е, в щатите са фиксирани за целия период, и това в пример как щатите винаги най-леко усещат кризите, те не са свикнали да поемат големия удар. Но на мен доколкото ми обясниха скоро, при нас старите кредити също най-малко ще го усетят, при тях банката може веднъж да преразглежда лихвата годишно, е ест ще го направи, когато й е най-изгодно, предполагам, също и в първите години се погасяват лихви предимно, а главницата остава за накрая.  Повече ще го усетят новите кредити, взели писледните две години, тъй като при тях банките можело да променят ежемесечно или на тримесечия лихвата по кредита.

# 298
  • при Arctic Monkeys
Те, хубаво вдигат лихвите по кредити, а лихвите по депозитите ще си останат отрицателни. При милиарди свободни пари, е нормално да има търсене на имоти. А ипотеката си е риск. От повишаване на лихви, от оставане без работа, от ковид, от война. Поемаш риска, или не поемаш, въпрос на личен избор и приоритети.

# 299
Аз съм вземал един кредит и то преди около 15 години, така че информацията може и да не е много точна но там беше записано:Лихвеният процент = константа +БЛП(лихвата на ЦБ) . При мен ако не се лъжа константата беше около 4.5 процента. Освен това беше записано че лихвата се променя само когато БЛП се промени с 0.5 процента и повече. За 5 гидини 3 пъти ми увеличиха лихвата тоест общо 1.5 процента и аз се ядосах и го погасих. Както казах това вдигане до септември с 0.5 е началото. БОЕ вече качи с 1 процент и планира още 0.5. ФЕД също планира някъде толкова. Очаквам лихвите да скочот между 1 и макс 2 процента. Всеки може да си прецени това много  или не е много за него.

Общи условия

Активация на акаунт