Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 14

• 54 323
  • 755
  •   1
Отговори
# 300
  • Варна
Ето тук се опитаха да го обяснят на разбираем език :

https://nova.bg/news/view/2022/05/31/370666/%D1%89%D0%B5-%D1%81% … 0%B8%D1%82%D0%B5/

# 301
Те, хубаво вдигат лихвите по кредити, а лихвите по депозитите ще си останат отрицателни. При милиарди свободни пари, е нормално да има търсене на имоти. А ипотеката си е риск. От повишаване на лихви, от оставане без работа, от ковид, от война. Поемаш риска, или не поемаш, въпрос на личен избор и приоритети.

Лихвите по депозитите няма да останат отрицателни, вече някои банки ги двигнаха над нулата, вярно за дългосрочни депозити , но това е тенденцията .
При нас обикновено лихвите са фиктивно фиксирани за 1-5 години, но има клаузи за промяна и преди изтичането на този период.

# 302
И аз си мисля, че лихвите по депозити ще нарастват бавно. Все пак да не забравяме и за конкурентността между банките. Според мен, ако стигнат 2-3% леко ще се пречупи пазарът на медвижими имоти, който в момента дава доходност 2.5-3%.

# 303
  • при Arctic Monkeys
Най-високата лихва в момента е 1,2 при двугодишен депозит, мисля на ти би ай. Не звучи да е много изгодно.

# 304
1,5% е при тях и при още 2. За 5 години е 2%. Имаше тия дни някаква статия.
Не е изгодно и няма как да бъде като все още сме в сферата на отрицателните лихви на ЕЦБ. Когато повишат тогава ще се отрази. Иначе чакането на лихва от банка е кауза пердута според мен. Ама пък хора всякакви. Като стане 2-3% при повечето банки няма да се учудя да има спестовници.

# 305
2% за тригодишни депозити пуснаха две банки и това е само началото .. Да не забравяме и друго, че в банките има 65 милиадра лв, но от тях 67% са в депозити до 5 хил лв, които едва ли подлежат на крупни инвестиции . Хората с големите депозити според мен се наиграха преди пика на пазара или се пренасочиха към Гърция Simple Smile Последно апартамент 80м2 за 100 хил евро с осигурени наематели за целия сезон, до степен, че  новите собственици ще ходят чаак след 15 септември

# 306
Иначе чакането на лихва от банка е кауза пердута според мен. Ама пък хора всякакви. Като стане 2-3% при повечето банки няма да се учудя да има спестовници.

Няма кво да се чудиш Wink , то и като няма лихви банките пак са пълни със спестени пари Grinning
Ако колко много пари има в кутиите за обувките у българина свят да ти се завие, то иначе кой нормален ще си купи курник за над 2500 евро квадратааа Grinning

Някои се дразнят като пиша за кеша и пълните кутии за обувки у българина, ами има народа, имайте и вие, кво завиждате Grinning

# 307
  • при Arctic Monkeys
Изобщо не завиждаме. Кешът до края на годината ще стане една обезценена с 30 процента шума.
Да се държат пари в брой в кутия за обувки е доста екстравагантно решение. Пък който е продал 2017та за да кешира и си ги държи невложени в нищо, направо цепи мрака.

# 308
Иначе чакането на лихва от банка е кауза пердута според мен. Ама пък хора всякакви. Като стане 2-3% при повечето банки няма да се учудя да има спестовници.

Някои се дразнят като пиша за кеша и пълните кутии за обувки у българина, ами има народа, имайте и вие, кво завиждате Grinning

Stop being poor Grinning

Паниката с имотите е повече при тея дет нямат пари отколкото при тея дето имат. 6милиарда кредити за 2г е ясен показател. Причината е че всички купувачи ги е страх, че ако не купят сега, повече няма да могат да купят. Затовя и наплива за имоти.
Иначе интервюто по нова е доста интересно. Водещата беше лично заинтересована ще се вдига ли вноската й и с колко. А двамата господа кредитни консултанти… ами какво да кажем за тях? Хамериканските им колеги вече да безработни, но наще оптимистично смятат България забогоизбрана държава, където лихвите няма да се вдигнат, щото наще банки имали много пари. Да не би американските или английските да нямат? Авърха на сладоледа беше, че ипотеката и базовите лихви не били свързани. Да не говорим че не само българите авсички хора по света смятат имотите за нискорискова инвестиция. Така че тези двамата много нелепо се опитват да изкарат българския пазар по-различен и специален, а истината е че сме като всички останали и всичко е свързано.

Но заедно са прави тези експерти, високите лихви няма да се понравят на хората и кредитирането ще умре. Банките не желаят високи лихви, защото за тях няма купувачи, съответно няма печалба за банката.

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 14:21 от Gogo1979

# 309
Това с тия 65 млрд е доста преекспонирано. Реално това са по 10 000 лв на човек в България. Като имате предвид, че всеки трябва да си има един "резервен" фонд не е нищо особено. Та реално големите депозити са вероятно около 20 млрд. Кой знае и колко от тях са на частно лице, а се позлват за фирма или пък малък семеен бизнес. Това с обезценяването на парите също е относително. Да като ти се повишат разходите са стоки първа необходимост с 10% са си повече разходи. Ама пък да речем лаптоп си вземаш все за едни и същи пари долу-горе. Отделно е много по-нов и с по-добри параметри. Та зависи за какво ти трябват тия пари.
Строителите ми се струва, че много бързо включиха и инфлация и всичко за 2-3 години напред. Което не значи, че имам идея накъде ще се размърдат имотите в следващите 1-2 години.

# 310
Аз винаги съветвам всички, които им се обезценяват парите едно и също - изхарчи ги всичките веднага, дори тегли кредит и стани кредитен милионер. Оплакват се, но не ме слушат. Странно.

# 311
Аз като видя Тошев да се изказва  и ми светва червена лампа !! тоя е пряко свързан с Адрес брокерите и Имотека и никога няма да го чуете, че имотите ще са кофти инвестиция .. напротив там бъдещето винаги е най-розово и друга инвестиция няма в Бг

А кредитните милионери бяха, сега трудна работа, освен ако не ни спретнат пак фалити на баМките , обаче повечето са с чужди майки .. та и там ще ударим на камък

3% увеличение на основната лихва на ЕЦБ при нас ще рефлектира поне като +5% по кредитите , защото ще се качи и кредитния риск. Фиксираните спредове и сега са високи, защото ОЛП е 0%

30% обезценяване на хартийките добре, но едва ли като ги натикаш в имот и вземеш ипотека много добре ще ги инвестираш. Все повече оборотни пари ще трябват на домакинствата, защото ръста на доходите изостава от ръста на цените.

Добавям:  зарадваха ни от борсата за дървен материал, понамалили са цените, днес се обадили на ММ и от един склад за вата, изолация и гипсокартон, че пускат промоция. Фирми за сглобяеми къщи се запасили с материали, обаче поръчки няма

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 16:33 от скаридка

# 312
  • при Arctic Monkeys
Идея си нямате колко хора от селата идват с пари в брой и никакви ипотеки не дирят...

# 313
Идея си нямате колко хора от селата идват с пари в брой и никакви ипотеки не дирят...

Имаме, имаме нали им купуваме земеделските земи Simple Smile Кефят ме бизнесплановете им .. и нищо извън Бриз или Лятно кино не се търси, ще се дава под наем и ще си клатим краката.
Но това са пари, които излизат от един имот и влизат в друг, рядко са хора, които изкарват пари от селско стопанство и ги вкарват в апартаменти. По-умните си увеличават земята, купуват складове, абе разширяват се, защото винаги ще се яде. Може да живееш в боксониера, обувките и дрехите да са на 5г , колата на 25, но храната трябва да е прясна и е първото, което се купува у градо

# 314
  • Варна
За пръв път чувам някой да търси целенасочено в Лятно кино. Те и относително ниските цени там са доказателство, че не е особено желан район.

Общи условия

Активация на акаунт