Още малко време остана и ще бъда горда АПРИЛска мама - тема 7

• 49 986
  • 753
  •   1
Отговори
# 630
Аз бях писала и преди, че в нас стана война с тази погача. Накрая мъж ми пита отчето и то каза, че молитвата си е църковно, а самата погача изцяло фолклорно и се прави когато майката прецени, около 40-я ден. Аз ще е направя неделята преди 40я, а точно на деня ще си отидем на църква.

# 631
Аз къпя бебка сутрин и вечер и то с косата. В корито в стаята  където спи. Много ме притесни тази нощ - почна да сере и да повръща едновременно. Отделно хълцаше, абе ужас беше.. Вечер към 21 часа я къпя и след това хапва. Заспива и се бъди към 2-3 часа през ноща да яде. После следващото хранене е 6-6.30 часа сутринта. Утре сме на първа консултация. За тези от вас, които жувеят в София - вие кога изкарвате мъниците? Тук в моя квартал е вечно студено и ветровито и все не е подходящо. Нямам търпение да дойдат топлите дни и да излизам всеки ден. Побърквам се сама у дома по цял ден. Действа ми много депресиращо. Искам да съм активна и да съм навън.
За слинг и/или раница ще изчакам прегледа при ортопед и ще го попитам да ми даде насоки.
Вие кога ще ходите след секцио на първи преглед? Мен ме вика на 1 месец след секциото. Мисля, че тогава се пускат и кръвните изследвания.
Кои мокри кърпи използвате? За сега никои от марките не ми допадат, може би тези на huggies.
Как забавлявате бебчетата, когато са будни? Понеже аз съм сама в нас с бебето и през деня и вечер до много късно, направо като й стане скучно или я хване саклет става страшно, явно й омръзва само с мен. Има моменти се чудя как да я забавлявам. Висулката над леглото  и шезлонга не стигат явно.
При мен на леглото рядко я взимам, най-вече сутрин след сутрешното хранене, ако не желае да заспи.
Аз погача сигурно няма да правя, не защото не искам, а защото чисто физически няма как да се справя сама с организацията. Твърде трудно и ще ми бъде адски стрес. Но ако имаше кой да ми помага бих направила с удоволствие. Евентуално ще се постарая поне молитва в църквата да се случи.
Лина, честито! 💕

# 632
Първо бях с мокри кърпи на Бочко, но бебо много лошо се подсече. Незнам от какво точно. После за определено време махнахме мокрите кърпи, после взех на Water wipes и много ни допаднаха,наистина са хубави. Малко скъпички са. Но тука където живеем не се намират лесно, миналия път не можах да намеря и купих  Babylove на Dm. Сега сме с тях, засега добре.

# 633
Да, да , точно така със стерилна марличка го почиствам лекичко
На молитвата ще си отидем на деня , но самата питка с близките приятелки ще видим къде ще я направя и как с тези балове .

quote author=лещичка link=topic=1428700.msg44702148#msg44702148 date=1651481893]
Какво значи слагам спирт?Пъпчето се отваря леко и чисти с марля или памучен тампон за грим напоен със спирт.Тези корички трябва всеки ден да се махат за да е чисто пъпчето и по лесно и бързо да зарастне.Пудрата се надявам е тази за пъпчето,не обикновена.Тя се слага след почистването със спирт.Погачата се прави точно на деня,няма как иначе.
[/quote]

# 634
Аз къпя бебка сутрин и вечер и то с косата. В корито в стаята  където спи. Много ме притесни тази нощ - почна да сере и да повръща едновременно. Отделно хълцаше, абе ужас беше.. Вечер към 21 часа я къпя и след това хапва. Заспива и се бъди към 2-3 часа през ноща да яде. После следващото хранене е 6-6.30 часа сутринта. Утре сме на първа консултация. За тези от вас, които жувеят в София - вие кога изкарвате мъниците? Тук в моя квартал е вечно студено и ветровито и все не е подходящо. Нямам търпение да дойдат топлите дни и да излизам всеки ден. Побърквам се сама у дома по цял ден. Действа ми много депресиращо. Искам да съм активна и да съм навън.
За слинг и/или раница ще изчакам прегледа при ортопед и ще го попитам да ми даде насоки.
Вие кога ще ходите след секцио на първи преглед? Мен ме вика на 1 месец след секциото. Мисля, че тогава се пускат и кръвните изследвания.
Кои мокри кърпи използвате? За сега никои от марките не ми допадат, може би тези на huggies.
Как забавлявате бебчетата, когато са будни? Понеже аз съм сама в нас с бебето и през деня и вечер до много късно, направо като й стане скучно или я хване саклет става страшно, явно й омръзва само с мен. Има моменти се чудя как да я забавлявам. Висулката над леглото  и шезлонга не стигат явно.
При мен на леглото рядко я взимам, най-вече сутрин след сутрешното хранене, ако не желае да заспи.
Аз погача сигурно няма да правя, не защото не искам, а защото чисто физически няма как да се справя сама с организацията. Твърде трудно и ще ми бъде адски стрес. Но ако имаше кой да ми помага бих направила с удоволствие. Евентуално ще се постарая поне молитва в църквата да се случи.
Лина, честито! 💕

Аз съм от София и не пропускаме да излезем стига да не вали и да няма мъгла. Ако духа не го завивам с одеало, а му слагам покривалото на количка и така на него не му духа. Днес е 21-я ден и мисля другата седмица да отида на преглед. За момента използвам мокрите кърпи на памперс, но и от на бебелан съм доволна.
За разнообразието е съшото, въртележка над леглото, ел. люлка, активна гимнастика (шарена е и са големи играчките, успява да ги фокусира) и возене в кола, на моменти само това го успокоява буквално (повярвайте пробвахме всичко за което се сетихме).

Одеве забравих да питам дали има и друга мама като мен. За съжаление ще трябва да спра кърмата, бебчо отказа категорично да цока вече, дори и със силиконовите зърна. Започнах да се цедя и една седмица имаше ефект, но от няколко дни след като пие/яде кърма е неспокоен и все едно не го засища, дори и с малко по- голямо количество. Заспива чак след следващото хранене с АМ, а до тогава е нещо страшно. Дали на някоя й се е случвало? И ако да, как я спря? Ще се чуя и с АГ-то, но ми е любопитно.

# 635
Не съм мислила още за погачата. Ще видим как ще се случат нещата. Иска ми се да направим, но сигурно в камерен състав. Не ми се ходи много по заведения, ама пък защо не, ако е хубаво времето и сме на открито… Ние къпем през 2 дни някъде, защото е с много суха кожа и баткото имаше големи проблеми с този атопичен дерматит.

Кърпички ползваме на Памперс - сенситив.

Гети, аз нз дали е правилно това, ама си я извеждам всеки ден по 2 пъти. Първите 2-3 разходки бяха по-кратки и след това направо с баткото. Днес е по-хладно и бяхме навън за около час - не знам следобед дали ще я изведа. Предните дни сутрин от 10 до към 13 и после пак от 17 до 19ч - според режима на баткото. Помня като той беше бебе излизах на обяд, за да хвана най-топлото време и г/д от 12 до 15ч бяхме навън, но беше зима.

# 636
Bebolini, при нас уж тръгна добре със силиконови протектори, после успях да ги махна за 1-2 дена и след това тя отказа да я кърмя, един ден буквално се мъчихме и двете 1 час и реших, че ще цедя докато мога, но и на мен ми прави впечатление, че след дозата кърма, която отговаря на тази на АМ е неспокойна и не е заситена, може би помпата успява да изтегли само предното мляко, за това от няколко дена докато цедя с помпата правя и нещо като изцеждане с ръка и освен, че изцеждам по-голямо количество, по-гъсто и май успява да се нахрани. Освен това, ако се наливам с много вода и пропусна адекватно хранене имам чувството, че е по-водниста, ама това може да са мои разсъждения. Иначе аз редувам кърма с АМ, защото на едно цедене изкарвам кърма колкото за едно ядене, а сега с излизането навън няма как да цедя и така. Колкото мога да давам кърма ще давам, реших, че няма да се измъчвам, че не се получава, че от две седмица само на рев ме избива и със сигурност се отразява на детето. Simple Smile

Ние утре сме на първо преглед и вече нямам търпение да отидем, че имам сто луди въпроса.

Погача няма да правя, само ще я заведа на църква.

Ние взехме люлка, за да я слагам поне докато ядем, ако е будна, ама не бих казала, че много се кефи, ако тя е на кеф ще си стои, но мъчи ли я нещо няма шанс да я задържа там. Може като порастне малко да й стане по-интересно. Гимнастиката още не съм я разгърнала, ще изчакам още месец. Май обича да я слагам на краката си и да я люшкам, особено до големия прозорец, където влиза много светлина.

Ние сме вече на 21 дена, честно ви казвам не съм сигурна дали имаме колики, снощи бая се опъваше за около час, рева, инати се и после спа цяла вечер. Все още не съм взела никакви капки за колики, че искам да говоря утре с педиатърката, но взех чай на хип с копър. Как го давате този чай? Наведнъж или на части през деня? Защото дозата е 100 или 200 мл, ама ако й дам наведнъж няма ли да й се издуе набързо коремът?

Последна редакция: пн, 02 май 2022, 16:21 от 🧸 Fiffy

# 637
Bebolini, при нас уж тръгна добре със силиконови протектори, после успях да ги махна за 1-2 дена и след това тя отказа да я кърмя, един ден буквално се мъчихме и двете 1 час и реших, че ще цедя докато мога, но и на мен ми прави впечатление, че след дозата кърма, която отговаря на тази на АМ е неспокойна и не е заситена, може би помпата успява да изтегли само предното мляко, за това от няколко дена докато цедя с помпата правя и нещо като изцеждане с ръка и освен, че изцеждам по-голямо количество, по-гъсто и май успява да се нахрани. Освен това, ако се наливам с много вода и пропусна адекватно хранене имам чувството, че е по-водниста, ама това може да са мои разсъждения. Иначе аз редувам кърма с АМ, защото на едно цедене изкарвам кърма колкото за едно ядене, а сега с излизането навън няма как да цедя и така. Колкото мога да давам кърма ще давам, реших, че няма да се измъчвам, че не се получава, че от две седмица само на рев ме избива и със сигурност се отразява на детето. Simple Smile

Ние утре сме на първо преглед и вече нямам търпение да отидем, че имам сто луди въпроса.

Погача няма да правя, само ще я заведа на църква.

Ние взехме люлка, за да я слагам поне докато ядем, ако е будна, ама не бих казала, че много се кефи, ако тя е на кеф ще си стои, но мъчи ли я нещо няма шанс да я задържа там. Може като порастне малко да й стане по-интересно. Гимнастиката още не съм я разгърнала, ще изчакам още месец. Май обича да я слагам на краката си и да я люшкам, особено до големия прозорец, където влиза много светлина.

Ние сме вече на 21 дена, честно ви казвам не съм сигурна дали имаме колики, снощи бая се опъваше за около час, рева, инати се и после спа цяла вечер. Все още не съм взела никакви капки за колики, че искам да говоря утре с педиатърката, но взех чай на хип с копър. Как го давате този чай? Наведнъж или на части през деня? Защото дозата е 100 или 200 мл, ама ако й дам наведнъж няма ли да й се издуе набързо коремът?

Аз карам така вече от седмица и нещо, просто се мъча и мен и детето. По същия начин цедя по една доза.
Чая си правя голямата доза и като мрънка между храненията му давам 30-40 мл (колкото иска).  Ако на другата сутрин не го е изпил, изхвърлям и правя ново.

# 638
Здравейте мами,
Слава на безсънните нощни кърмения, благодарение на които успях да наваксам с пропуснатото във форума 😀
Тези дни съм толкова изморена, че се чудя как още движа. Явно тялото ми свиква с промените на по-малко сън и 24 часово внимание върху друг човек. Отделно от това ММ замина за Гърция и сме сами. Другата седмица отиваме при него и трябва да събирам цялата къща. Как ще стане, като бебето е по цял ден на гърда или в ръцете не знам.. въобще не стои сам.
От няколко дни коликите са ужасни.. давам капки, но не знам колко действат.. белият шум горе-долу помага. Давам и био гайа..
Отделно от това, преди няколко дни ни се появи и бебешко акне.. педиатъра каза да промивам само с лайка.. но нещо не ми изглежда надеждно.. От няколко дни го мъчи страшно напъване.. няма запек или нещо подобно, но постоянно се напъва, почервенява целият и си разваля съня.. в общи линии спи спокойно само навън в количката.. иначе по цял ден се гушкаме и не мога да свърша нищо вкъщи.. Надявам се скоро да отмине този период и да започна да влизам в час лека полека.. 😕

# 639
Здравейте мами,

И аз най-сетне успявам да пиша. От няколко дни тръгвам да пиша, малката се събужда или пък е ден с колики и дотам...

При нас мисля, че коликите са причината да е неспокойна през деня последните дни. Не е всеки ден - вчера напр. се будеше на 3 часа сама и чак надвечер я присви коремчето и то за относително кратко. Няколко пъти вече я взимам на леглото при мен - това я успокоява. Да чукна на дърво - през деня проявява симптоми като при колики, през нощта си спинка. Днес през час и половина искаше да яде и аз си ѝ давам. На гърда винаги се успокоява при колики. Успокоява се и като я повием, и в слинг. Взех под наем еластичен слинг от Слинготека да пробваме за 2 седмици и засега съм доволна от резултата. Посвикнах и как се връзва. Ще видим като направи 1 месец към какво ще се ориентираме - приятелка ще ми дава 2 други носилки, та така. Като е в слинга, поне успявам да свърша нещо, защото както споделя VioletK - в някои дни е или на гърда, или у мен. Днес сме за пръв път сами - ММ беше в бащинство до вчера, сутринта го изпратихме с рев Joy
Иначе ѝ давам пробиотик и капки Авоколикен, които педиатърката ни изписа. Аз лично не виждам ползва от капките и мисля да ги спра. Приятелки ми препоръчаха пробиотик за бебе Нарине - някой от вас случайно да го ползва и да има впечатления? Още не съм поръчала и обмислям... Thinking

Друга приятелка пък ми прати инфо от един блог (Мамо, спи ми се) за проблеми със съня - доста от симптомите са като при колики, но при нас май си е от корема...

И при нас се появи обрив около очетата вчера, също измиване с тампонче, напоено в отвара от лайка ни препоръчаха. Днес възнамерявах да го тествам, но пъпчиците почти ги няма Thinking Буквално за една нощ се изчисти. Чудя се да не би да съм яла нещо аз и да съм предизвикала обрива? На места чета, че няма значение какво ядеш, на други места - че трябва да се изключат определени храни... Вие спазвате ли някаква специална диета на хранене?

За мокрите кърпи - ползвах Water Wipes и да скъпички са, но нямахме проблеми с тях. Сега купих на марка Бебо (от baby.bg мисля беше) - пак са 99,99% вода и са биоразградими. Търсех биоразградими, днес пристигнаха, тепърва ще ги тествам.

За погачата - четох, че се прави в неделята на 40-я ден или някоя неделя след 40-я ден.
На самия 40-ти ден се ходи на църква за очистваща молитва. Но едното няма общо с другото, както някой беше писал.

За люлката - нашите ни подариха на Лорели, която се люшка напред-назад. Има две нива - по-изправено и по-легнало положение, музика, шумове, можеш през телефона да пуснеш също нещо. Слагахме я няколко пъти и не мога да кажа, че е супер ентусиазирана - според мен още е мъничка. Два пъти заспа там, което беше супер Relaxed Иначе си седи и си гледа, понякога ѝ омръзва и си се разплаква. Ако сте с куче, имайте предвид, че люшкането може да е много интересно за него Sweat Smile Едното ни куче застава пред люлката и спира люлеенето, та и него го пазим Stuck Out Tongue

Нас ни викат на консултация на 13-ти чак - когато навършва 1 месец. Струва ми се цяла вечност до 13-ти Rolling Eyes

Засега сме се записали на ортопед при д-р Фурлакис за края на май месец - изпадна някакъв час и се възползвахме. На него разчитам да каже може ли и кога да се носим в раница.

Вие значи вече ги слагате по корем бебчетата? Аз още не съм, явно трябва да започна. Благодаря за напомнянето Heart

Ох, стана чаршаф пак, още нещо си мислех да пиша, но не мога да се сетя Rolling Eyes

# 640
Ох, днеска съм като парцал😆
От 9 сутринта до 4 следобяд само един час сън имаше. Незнам защо не иска да спи, хич не е нормално да будува толкова дълго.Коремчето го мъчи май, заспива и хоп почва едно свиване, напъване и накрая акане 😁
Иначе незнам колики дали имаме, от 4 дена не давам капки. Само пробиотик. Не виждам някаква промяна.
Понякога пак плаче, свива се но не е толкова страшно засега.
Дано вечерта да спи, че цял ден нищо не можах да върша. За почиване пък хич не говоря 😐

# 641
Лина, честито бебче! Да расте здраво и щастливо.
Ние май трябва да се местим в родени? Ако някой има сили и време да направи темата би било хубаво.
Моя мушмурок няма колики (пу-пу), само дни с напъване и приреваване, в които не желае да легне в кошарата и количката по гръб и се носим на ръце. Като се изходи се успокоява. Спрях Лефакса и лактазата, не видях особен ефект от тях. Давам само пробиотик по препоръка на педиатърката.
Да се оплача от еднократните пелени - значи Пуфис и памперс премиум за моя син просто не стават. Минахме на размер 2 и въпреки това пропускат. Поне веднъж дневно се будеше опикан до ушите. Минахме на Памперс Хармони 2 размер. С тях вече е добре. Мокри кърпички помня още от големия, че бях доволна единствено от Хъгис. Сега дадох шанс на разни други марки, но не останах доволна и се върнах на Хъгис пюър, който на всичкото отгоре е по-евтин, от колкото преди 13 години! Всички други, които пробвах ми мазнеят, миришат и не бършат като хората. За съжаление при нас все още смяната на памперса и къпането са кошмар - голямо дране, голямо чудо. Ваничката вече паяжина ще хване, мия само на чешма за да е по-кратка драмата.
Брин, топчето на ръката поне при мен е от запушена вена/флебит от абоката. Щяло да отнеме доста време преди да се оправи. Дадоха ми да се мажа с фиброзинол гел и да пия флебодия. Не само заради топчето на ръката, но и за разширените вени. Най-накрая приключих с клексана. Сега продължавам на натаспин.

# 642
Момичета, привет.

Ние с малката изучаваме света заедно, всяка - другата по-скоро. Ту спи по график - на три часа, ту се оцъкли за 4 часа между две спанета и няма приспиване - люшкане, хранене, нямааа. Заспива за 10 минути и пак се ококорва. 😂

Нощно време правеше 4-5 часова пауза между двете по-късни будения (в 3 и 6), сега последните вечери е неспокойна и си се буди на 2.45-3 часа.

Исках да ви питам - при някоя от вас има ли такъв случай - бебе-чистник. Малката, като се наака или напишка дори да е дълбоко заспала, се разсънва и вдига зор за смяна - не спира да плаче, докато не я смениш.🙈 Луда работа, не търпи да и е мокро/мръсно.

И още един въпрос - при нас, когато няма оцъкляне за 3-4 часа, времето минава в смяна на памперс, хранене и заспиване. Вие какво друго правите? Пробвахме люлката, ами - дооцъкли я 😂 Слагате ли бебетата по корем и търпят ли? Моята пищи в повечето случаи 🙈

При нас също памперсите пропускат, чудех се и аз от какво е, може би ще взема и аз да пробвам с горен размер?

# 643
  • Sofia
Lina, честито бебче! Да ви е живо и здраво, да има късмет в живота и много да ви радва!

vaiza, благодаря, че сподели! При мен няма болка, зачервяване или подуване, даже и топчето на вената е по-малко. Нямам идея дали е запушване. Засега няма да правя нищо. Аз още съм на клексан. Паскалева ми каза да го слагам 3 седмици след раждането. Сега е 20-ия ден. Но заради това топче се чудя дали да не продължа още една седмица 😰. Вече нямам място без бучки или синки на корема и инжекциите стават все по-болезнени. Другия вариант е и аз да мина на Натаспин за малко. Той съвместим ли е с кърменето?

Най-накрая при нас пъпчето падна, на 18-тия ден! Но ми се вижда много изпъкнало, все едно са отрязали пъпната връв по-далече отколкото трябва. Предполагам, че с времето ще се поприбере. При някое друго бебенце така ли е? Синът ми имаше пъпна херния като беше бебе и му слагахме една лепенка, за да му приберем пъпчето обратно. Сега на 9-ти ще питам педиатърката дали и при нея трябва да слагаме подобна лепенка. Не мисля, че е херния, ама знам ли...

Последна редакция: ср, 04 май 2022, 12:53 от Brin de muguet

# 644
Brin, и при нас е така положението, пъпчето беше като че ли по-нагоре срязано, вече 12 дена минаха откакто е паднало, но продължава да е по-изпъкнало, на 13-и май сме на преглед за 1 месец и ще ни кажат за лепенката -  лекарката каза, че може и да се наложи да сложим, но че не е нищо страшно.

Общи условия

Активация на акаунт