Отговори
# 165
  • София
Наложих си да изгледам филма докрай снощи, въпреки че ако не беше носител на толкова Оскари бих го спряла на 40-тата минута или дори много преди това. Мнението ми за филма се затвърди, не се промени до края, дори имаше още по-абсурдни и нелепи моменти. Идеята - не е нищо ново, което не съм гледала или чела, за паралелните вселени, за фантазиите, какво би било, ако се върнем във времето и променим само едно наше решение. Съмнявам се д а има въобще човек на средна възраст, който не си е казвал в даден момент - какво би станало, ако...Реализацията на идеята обаче беше нелепа, приличаше ми на един гювеч от елементи вече видяни в други филми през годините. Примерно боевете приличаха на тези на Джеки Чан, само че в много по-недодялан вариант, бурафорната кръв напомняше на Тарантино, но нищо общо с неговите визии, с красотата, експесионизма на сцените в неговите филми като Кил Бил или Криминале. Сцените с поничката не се сещам откъде са, но бяха толкова смешни, въобще в целия филм не намерих дори едно нещо, което да ми се стори добре направено и въздействащо, или пък новаторско. Играта и на двете жени спечелили статуетка дори не искам да коментирам. Въобще един лош филм във всяко отношение за мен, а пък за философските размисли вмъкнати през съпругът китаец... не знам, нищо освен нелепо и абсурдно тъпо не ми идва наум като се сетя за филма.
Паразит е страхотен филм!

# 166
  • София
Вчера по БТВ Ники Илиев изрази мнение, че ако филмът беше изигран само от бели хетеросексуални артисти, нямаше да има нито една награда. И в това мнение има много логика.
Нямам нищо против нито азиатците, нито хомосексуалните, но например конфликтът майка-дъщеря е вечен. Това, че дъщерята е хомо, прави ли го по-специален и забележителен?
От друга страна може би актьорите си заслужават наградите? Да изиграеш тази идиотия си е за награда.

# 167
Нито японския Drive My Car,нито корейския Parasite успях да оценя,а съм фен на азиатското кино. И докато някак си мога да преглът японското,защото е по разказ на Мукарами и оценявам факта,че мога да заспя на него преди началните надписи,то Паразитът е такава сюжетна мешавица,че все още ми е чудно какво видяха в него.Той е много повече Холивуд отколкото корейско кино.Нямах търпение да започне клането,че да свърши. И все още ме е яд,че Бонг взе Оскар,а не Ки Дук Blush

# 168
  • Бургас
Снощи и аз се помъчих около 15 минути с наградения филм, за мен е за малинка не за оскар.

# 169
Нито японския Drive My Car,нито корейския Parasite успях да оценя,а съм фен на азиатското кино. И докато някак си мога да преглът японското,защото е по разказ на Мукарами и оценявам факта,че мога да заспя на него преди началните надписи,то Паразитът е такава сюжетна мешавица,че все още ми е чудно какво видяха в него.Той е много повече Холивуд отколкото корейско кино.Нямах търпение да започне клането,че да свърши. И все още ме е яд,че Бонг взе Оскар,а не Ки Дук Blush
Ох, сюжетна мешавица, но следва една и съща линия през цялото време. Много детайли наистина, които те карат да стоиш нащрек  без да се отпуснеш. Пристрастно разсъждавам за *Паразит*, даже в момента пак ми иде да го изгледам, защото всеки път виждам нещо недогледано.
Ким Ки Дук!!!! Heart
Това е сравнение между два любими плода кой е по.

# 170
Може.Все още страдам за Пиета на Ки Дук,но и той нямаше да се оцени.
Паразит е зрелищен,но не е моя филм.

Чета,че Мишел в речта си обяснява,че тази награда е за цялото азиатско кино,което е било оставяно настрани толкова години или нещо подобно.Първата ми реакция е “Аууу” и после се сещам,че взима награда за американски филм. И всъщност това е толкова грешно твърдение,защото филмите от Азия редовно влизат в краткия списък на Чуждоезичния филм и нерядко си тръгват със статуетка.

# 171
  • София
Жалко, че така масово хората са зарязали филма на 15-та минута. В интерес на истината така е. Аз говорих с мои роднини и приятели и навсякъде направих реклама да се гледа (любопитно ми е какъв ли ще е рейтинга на филма и по-точно на bTV Cinema), те на свой ред да кажат на други и после на следващия ден ми беше много любопитно (направих си нещо като социално проучване, аз много обичам анкети и рейтинги и пр.) да събера мнения. Т.е. днес де, хехе. Ами съвсем прясно е всичко и мога да ви кажа, че грубо казано на 90% филма не се е харесал. Обобщавам. Първо, масово не е разбран и трябваше да обяснявам. Второ, лично си го записах, цели 6 човека не са го догледали, което е обидно. Това са 7 оскара все пак. Но тя обидата е повече към академията, защото трябва да мисли за имиджа си и за рекламата на филмите и да мисли в перспектива!

А филма е добър, даже за мен е много добър и със сигурност е най-малкото любопитно-провокативен. И не е нещо, което гледаме всеки ден.
Но ако не се лъжа имаше един правилно поставен въпрос тук. АКО, дъщерята на главната героиня не беше лесбийка и ако във филма героите не бяха китайци, а бели американци щеше ли да има го този хайп сред академията??? Няма как да знаем (дали?), но все си мисля, че не, нямаше да го има...

И друго, филма събра много хейт през последните 24 часа (не е само тук) защото неговите фенове и хората от самия екип бяха твърде агресивни спрямо другите. Твърде шумни също така. Мишел Йео даже с цялата си наглост каза, че правели промяна и пишели новата история (?!). Каква промяна, каква нова история? Ти луда ли си? Да не споменавам за атаката и по Кейт Бланшет и свалената публикация след като бе насолена от фенове (явно си е мислела, че тези и думи ще се харесат, ама вече започна да се обръща палачинката)

И за капак, филми, които бяха много харесвани от публиката или не взеха нито един оскар или взеха само по един оскар. И на фона на всички тези филми, изведнъж супергеройския филм взима цели 7 оскара?!

И сега в Холивуд ще си сърбат попарата, която сами си сготвиха.
Хората са казали, много на хубаво не е на хубаво! Та ето какво стана, уж от добрина взеха, че изписаха вежди на филма.
А можеше да ги няма тези панаири. Пак да му дадат за най-добър филм, но не и при актьорите, защото Джейми Лий Къртис например бе нелепа. И да наградят и други филми, които също заслужаваха и сега нямаше да го има този рев.

# 172
Защо беше нелепа Джейми? Не съм гледала церемонията и затова питам.

# 173
Личният ми фаворит бе На западният фронт нищо ново - с 9 номинации, и актуална тематика - но явно се решили, че един ОСкар му стига.
Не е един, а са четири. Ама важното е да се говори ангро.

# 174
Джейми Лий Къртис разбрах, че е изпяла песен на унгарски в памет на предците си, които идват оттам по бащина линия..

# 175
Джейми изглеждаше толкова ужасно в този филм, че когато го гледах дори не бях разбрала, че е тя. После разбрах от Интернет.

# 176
  • София
Diavolo,  извинявай, но част от изказването ти е нелепо. За кого е обидно, че част от хората не са догледали филма? Предполагам, че едва ли визираш създателите му. Те си имат статуетки и не им пука кой им гледа филма.
За зрителите защо да е обидно? Може да не сме нито емигранти, нито децата ни да са хомо и пак да минаваме през трудности и проблеми без да изтрещяваме до ниво все едно сме на халюциогенни гъби.
Не съм съгласна нивото ми на интелигентност и чувството ми за естетика да бъдат квалифицирани от идиотизма и политкорекността.
 Махалото отдавна е отклонено в едната крайност. Скоро ще дойде точката на равновесие, а после ще дойде и другата крайност. И така години наред. Каква е вината ми, че живея в момента и съм свидетел на изтрещяването и не мога да го възприема? И трябва ли всеки нехаресващ филма да бъде определян като неразбиращ?

П.п. Когато започнем да си обясняваме какво е искал да каже авторът, значи положението е зле Joy

Последна редакция: вт, 14 мар 2023, 16:51 от Госпожа Лютичe

# 177
По отношение на наградения филм. Само споменавам една сцена в началото. Първо-тегаво действие. Ужасно тегаво(неволно се сетих как в завръщането на краля 2 Долф Лундгрен 17 минути си точи ножа.) Някакви хора мърморят и се оплакват от живота. Главната героиня се настанява в гишето срещу някаква мърморана, тип бюрократ, която се държи агресивно. Дори само това бе достатъчно да ме  накара да загубя интерес. След което се появява някаква паралелна реалност, хора но които главите им раздвояват, един тип застанал да крепи една врата, която с лекота я разбива някякво извънземно и филма започна да прилича на научна фантастика, ама от най-тъпите. Какво да му гледам повече. Слаба ракия. Гледах още няколко минути, но такова насилие над себе си не можех да си причиня.

За мен този филм не бе по-съдържателен от Американски пай, но АП поне не напираше за Оскар.

П.С. Тигър и дракон взе 4 награди Оскар и бе с куп жълтокожи актьори, включително и М.Йео и в много по-голяма степен  бе посветен на китайския начин на живот. Странно ми да казват че почитанието към азиатците започва с наградата на М. Йео снощи.

П.П.С. Ако някой прави филм, който не е за широката публика, а за тесен кръг от хора, не бива да се обижда, че широката публика не го харесва. Това че някой е наградил един филм или книга но го прави изключителен. Има ужасно много хора, които считат че тези награди изначално са опорочени и нямат никаква стойност. Впрочем всеки има правото да харесва филми или не харесва филми, независимо дали да награждавани или не. За мен например "Есен в Ню Йорк" е уникален филм. Той се гледа от цялото ни семейство и всички го харесваме. А според Академията е за Златна Малинка. В такъв случай просто не ценя мнението на Академията.

Последна редакция: ср, 15 мар 2023, 10:53 от Лорд Сняг

# 178
  • София
Проксима,
Просто нищо особено не играе Къртис. За мен и самата и номинация е нелепа, камо ли да и дадат статуетката.
Иначе тя също разбуни духовете като поиска да се премахнат категориите по полове и всичко да е общо.

Лютиче,
Обидно е и за създателите на филма (може и да им пука, кой знае, много творци се интересуват живо от мненията на критици и фенове) и за нас, обикновените фенове, които не можем да схванем за какво става въпрос или да ни се задържи вниманието. Братчед ми даже ми каза, че съм луд щом това ми е харесало. Ама и те ме знаят, че аз гледам всичко наред и че имам по-странен вкус към по-смели и нестандартни неща. Лошо няма де. Мен за други неща ме е яд, за това че я няма тръпката от 90-те години, за това че преди се изписваше една тема за 24 часа, а сега 10 страници се изписват за 1 година. И че по начина по който го правят да изглежда от Академията ще става още по-зле. И от това ме боли, като голям фен на киното и оскарите. То не случайно е и това заглавие в темата.

Твърде полярни мнения и реакции има за филма, а говорим все пак за ''световния шампион'' за 2022 г. Ако приемем, че оскарите все още имат някаква тежест в света на киното.
Така че ако тегля чертата с тази церемония и тези 7 оскара за ''китайците'' и с наказателната си акция спрямо други много стойностни филми си направиха поредна лоша реклама. Оплакват се, че рейтинга им пада регулярно. Е, сигурно за следващите оскари ще падне още повече.

# 179
Много ми хареса вица,че церемонията на наградите Оскар е втория най-бляскав еврейски празник.

Общи условия

Активация на акаунт