Отговори
# 240
  • при него
Като се сметне само за един месец, може да е малко подвеждащо, затова,според мен е добре, да се направи годишен анализ на разходите на домакинството ( и после да се раздели на 12 месеца). Какво имам предвид.
Скрит текст:
Да кажем че, детето посещава държавно училище и за самото училище такса няма. Да, но първо, имаме някаква месечна сума за столова, после имаме джобни, после имаме извън учебни дейности и спорт, които не са всеки месец. Лятото, може обаче да имаме частна занималня. Един, два или повече пъти през годината, може да имаме зелено училище.
Имотите, ясно, че може да имаме ипотека или наем, които си вървят всеки месец, да но веднъж в годината имаме данъци и такса смет. Също имаме такса за поддържане на входа. Може да имаме и текущи и понякога неочаквани ремонти. Също може да имаме и застраховки за имоти, които да се плащат веднъж в годината.
Автомобили, освен месечния разход, разбира се трябва да добавим застраховки и винетка. Освен това, годишно обслужване (смяна на масло и филтри най-малкото, ако всичко си е Ок с автомобила)
Ако имаме домашни любимци, не бива да забравяме сметките при ветеринаря и най-малкото годишна ваксинация и месечни хапчета за обезпаразитяване.
Годишни здравни разходи, при платени специалисти. Тук ще варираме много, в зависимост от членовете на домакинството и тяхната възраст, както и дали някой има допълнително здравно осигуряване и какво покрива то, също дали някой има заболявания, които трябва да се проследяват и при какви специалисти. Например, ако сложим, профилактични прегледи при зъболекар един или два пъти годишно, за всички членове на семейството, това вече си отива на сериозна сума. Ако за детето трябват брекети, например, също имаме една добра сума. Ако не си правим профилактика и имаме не-толкова добри гени, то ще ни се налагат поне пломби. Ако не правим профилактика, то във времето ще ни се налагат, по-големи разходи за лечение, коронки, мостове и пр. При жените, знаем, какви профилактика се препоръчват, особено след определена възраст и в повечето случаи те са платени. Изследванията, дори обикновена микробиология и цитонамазка, също струват пари. При мъжете пък, след определена възраст "простатата алармира". Също така, очила и очен лекар, било то свързани с генетична преопределеност или с работна среда. Ние например, тази година, трябваше да дадем 500 лева за очила.
И т.н.

Преди 5-6 години, си бях направила експеримент, да записвам абсолютно всяка сума, дадена за нещо. Така ми изскочиха неподозирани неща, обикновено на малки суми и затова не ги отразявах, но като ги събера, си отидоха на 200 лева някъде на месец, ей така, изтекли за дребни неща. Не казвам, че човек трябва да цепи стотинката и да го е страх да си отвори портмонето, а, че колкото по-добре човек опознае разходите си, толкова по-добре ще може да ги анализира и контролира.

Последна редакция: нд, 21 авг 2022, 09:56 от Speed Queen

# 241
  • София /Абсурдистан
Аз преди време пробвах да записвам, нищо не излезе и затова преминах към методиката на четирите плика. Като се получи доход накуп, отделят се за сметки, спестяване, лекарства/ветеринар/ зъболекар/друго лечение, или каквито има там други задължителни разходи,  всичко останало се разделя на 4 и една четвърт от тях са пари за седмицата. Така винаги се знае с какво се разполага и никога не остава човек без пари. Ако останат пари в плика в края на седмицата, слагат се при спестяването за каквото и да било то.
Това го правех докато ходех на работа, сега работя свободна професия, доходите ми са плаващи и пак му изгубих края, но се опитвам да се придържам към тази методика, много е удобна.

# 242
Аз не знаех колко и за какво харча, докато не започнах да записвам разходите в едно приложение на телефона. И така няколко месеца се ориентирах. Един месец не е достатъчен, точно, защото може да има по-голям разход за нещо, което е веднъж годишно или сравнително рядко.

Тогава много пари ми отиваха за козметика и дрехи. Сега са по-малко, защото съм вкъщи и нямам такава нужда от ежедневни дрехи за офиса.

Но пък животът доста поскъпна и сега харча повече пари за по-малко неща.

# 243
Шер, кое е това приложение?

# 244
Приложения бях пробвала, но нещо не ми паснаха, но бих пробвала някое, може да се окаже моето.
Сега си имам и записвам в едно файлче на гугъл шийт - една колона с приходи и откъде (заплата, бонуси, подарък в плик, усвоени спестявания...) и още една колона с разходи Имам достъп отвсякъде, където има интернет. Мога да проследя вече две години и половина назад какво съм харчила.

# 245
  • Great Britain
От години не използвам кеш . Имам няколко дебитни карти : за бизнес, за битови сметки и храна,глезотии ,за спестяване,обща семейна и т.н.

# 246
  • София
И моите са по карти вече. Семейната - за сметки и храна. Моята - за дрехи, козметика, дъщерята. Ако падне кеш - тайни безотчетни. 😜

# 247
А какъв е смисълът да се записват разходите? Честно, не схващам. Ако нещо си го купил, значи е трябвало да си го купиш. Примерно нашето подрастващо изгори грила и си купихме нов. Ама какъв е смисълът да го пиша тоя непредвиден разход Rolling Eyes имало нужда, купили сме.
Аз прилагам много проста схема за семейния бюджет - купуваме каквото ни трябва и искаме или ако нещо непредвидено излезе, а каквото остане се спестява. Преди войната и инфлацията спестявахме около 50% от дохода, сега е по-малко, може би към 40%. Тия спестените са за по-големи разходи като ремонт, обзавеждане, почивки, техника и тн. квото дойде като необходимост. Наистина не виждам смисъл да пиша - днес 5 лв цигари, 20лв вино, 50лв храна и тн. То така или иначе, пишеш, не пишеш, все си ги купуваш..

# 248
  • София
Защото хората масово харчат за неща, които не им трябват.

# 249
Шер, кое е това приложение?

Money mgr

# 250
Защото хората масово харчат за неща, които не им трябват.
+1. Също не знаят и реално колко пари им заминават по пера. Не е въпросът дали си дала 5 лв за поредната кутия цигари, а че ако спреш цигарите, тазмесечните 30-40-50... лв разходи за цигари през следващия месец ще са нула.

# 251
Според мен българинът и аз самата нямаме добра финансова култура. Като има , се харчи, пък каквото остане имот на изплащане или по-лошо обезценяващи се спестявания. Хич не ми се стиска, като 25 г от живота ми съм живяла около прага на най-необходимото. Не мисля, че с едни 5000-6000 годишно разходи за глезотии тези спестявания ще ми оправят старините. Засега имам наследствен и други имоти под наем и това е бекъпа за достойна пенсия 😑

# 252
  • при него
Ако човек иска да си направи разумно финансово планиране на разходите, няма как да го направи адекватно, ако първо не си е направил анализ. А за анализа трябват данни. Да, някои големи разходи си ги знаем наизуст, но колко малки се натрупват, леле-мале.
Ето сега се сещам, че за учебната година следва разход униформи. Веднъж годишно е и бях забравила, да, но това са си 100-200 лева. След това се присетих и за допълнителните помагала (не тетрадки и моливи, а разните там допълнителни сборници). Миналата година дадохме около 80 лева, тази година ще са примерно 100. Ами събиранията на пари за подаръци за госпожите по различни поводи... сигурно и там са заминали 100-150 лева... А детските рожденни дни и за всеки от тях подарък... ето такива неща, на годишна база си се трупат и или трябва да ги имаш спестени парите или да можеш да си ги позволиш като неочакван разход. Но, колкото е по-добро планирането, толкова по-редки ще са неочакваните разходи, съответно толкова по-спокойно ще живее семейството от финансова гледна точка.

# 253
Ау, да, разходите за подаръци! На мен ми се събират 4-500 лв в годината и са все струпани - новогодишните празници и лятото края на юли-началото на август има 5 рождени дни. По-добре да заделям всеки месец по 50-60 лв, отколкото като дойде серията празници, да се чудя какво да правя.

# 254
  • София
Винаги периода Октомври-Януари имам най-много разходи за подаръци. Така от 2 години насам почнах да пазарувам по лятните намаления и определено не ми се струпва всичко през тия месеци като съм подготвена. Разбира се не винаги може всичко. Но чисто финансово се усеща по-леко вместо да ги дам навъднъж за тия месеци. Това важи и за есенно-зимният гардероб на децата.

Общи условия

Активация на акаунт