Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 5

• 42 837
  • 778
  •   2
Отговори
# 435
  • Пловдив
С вас неможе да се спори .Всяко жилище и къща са строго индивидуални и при всяко изолацията спестява различен процент .Искате да ми кажете  че за 260 м2 къща (200м2 без стени ,тераси ,чиста площ на стаите ),ако нямахме изолация ,щяхме да имаме 2000 kWh ,двойно на сега , или с други думи  400 лв (по действащите цени ) за целия отоплителен сезон , при поддържана температура 23-25°  ?Оставям на вас да го потвърдите с който вид супер хипер икономично отопление си изберете .
Изолацията е ефективна лятото ,ако не пече слънце през прозорците .Със западно изложение няма да ви спаси .

# 436
С вас неможе да се спори .Всяко жилище и къща са строго индивидуални и при всяко изолацията спестява различен процент .Искате да ми кажете  че за 260 м2 къща (200м2 без стени ,тераси ,чиста площ на стаите ),ако нямахме изолация ,щяхме да имаме 2000 kWh ,двойно на сега , или с други думи  400 лв (по действащите цени ) за целия отоплителен сезон , при поддържана температура 23-25°  ?
Изолацията е ефективна лятото ,ако не пече слънце през прозорците .Със западно изложение няма да ви спаси .
Аз не споря. Просто говорим общо. Според Вас без тези ефективни начини, колко щеше да е разхода? Нека не предполагам аз, кажете Вие, познавате си имота.

# 437
  • Пловдив
Аз казах ,че евтиното ни отопление се дължи изцяло на изолацията ,а не на икономичността климатика ,който сме избрали .Ще ви кажа, че по-малки къщи от нашата , в съседство , изкарват сезона с минимум 5 т .пелети ,а тези на климатици плащат 6 месеца по 400 лв .Има ли смисъл да съпоставям 200 лв с 2000+ лева  ? Такива, които правят изолация на Стара къща определено постигат по-незадоволителен резултат и вероятно вие обобщавате от тяхно име .
Имаме няколко апартамента и мога да направя сравнение между всеки -тотално различни са като разбивка отопление на м2 и то в пъти  .
Не е хубаво да правим генерален извод колко се спестява от дадена изолация .

# 438
Аз казах ,че евтиното ни отопление се дължи изцяло на изолацията ,а не на икономичността климатика ,който сме избрали .Ще ви кажа, че по-малки къщи от нашата , в съседство , изкарват сезона с минимум 5 т .пелети ,а тези на климатици плащат 6 месеца по 400 лв .Има ли смисъл да съпоставям 200 лв с 2000+ лева  ? Такива, които правят изолация на Стара къща определено постигат по-незадоволителен резултат и вероятно вие обобщавате от тяхно име .
Имаме няколко апартамента и мога да направя сравнение между всеки -тотално различни са като разбивка отопление на м2 и то в пъти  .
Не е хубаво да правим генерален извод колко се спестява от дадена изолация .
Права сте. Но както казах, аз мога да говоря единствено за апартаменти, и то закупени от човек и адаптирани след това към моите виждания. Което е и най-често срещания вариант като цяло. Не е правилно, но далечната вече 2018 , 10 см изолация - каменна вата + перлит външно и стандартна каменна вата с гипсокартон вътре ми намали сметката точно с 50%. И ми увеличи влагата със 100, но това е друга тема вече.

# 439
  • Пловдив
Отклонихме се от темата ,а идеята бе ,че държавата трябва да насърчи енергоефективността с програми за саниране ,подмяна на неикономични уреди с А клас  и .т.н., както се прави във всички цивилизовани държави .
 А , вие , Георгий ,просто си сложете рекуператор  и ще си решите проблема с влагата .

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 23:26 от nelina_london

# 440
Онклонихме се от темата ,а идеята бе ,че държавата трябва да насърчи енергоефективността с програми за саниране ,подмяна на неикономични уреди с А клас  и .т.н., както се прави във всички цивилизовани държави .
 А , вие , Георгий ,просто си сложете рекуператор  и ще си решите проблема с влагата .
А, аз го реших още тогава с индустриален влагоабсорбатор.
По темата - смятам, че трябва всеки да подмени уредите си с енергийно ефективни, за да се случат нещата. Казах го и преди. Единствено телевизорите са сложни от тази гледна точка, и перални със сушилни.

# 441
  • Пловдив
Аз пък си оставам на мнението ,че това е ролята на държавата .В Англия супер простичко ,само с попълване на една декларация , можеше да получиш изолация на покрива , изолация на двойния външен зид и подмяна на газовия котел ,ако е с лош енергиен клас  с нов икономичен  , безплатно ! Извършваха го енергийните компании и получаваха финансии от държавата .Имахме спукана газова тръба във вътрешна стена .Тук ще ти кажат ,че това си е твоята тръба и ти трябва да си я отремонтираш .Там дойдоха от газовата компания ,прекараха ново трасе до въпросния радиатор  изцяло за тяхна сметка и за неудобството ,че ни спират газта за ден и няма да може да готвим ,ни подариха електрически котлон .Изровиха дупка в двора за новата свръзка  ,след което дойдоха и сложиха тревни чимове .
 Тук само тръбим как трябва да минем на свободния пазар ,защото в Европа плащат други цени .Ами да се грижат за нас ,както го правят Европейските правителства .

# 442
Nelina, и кой плаща за всичко това? Не, не ни казвай “държавата”. Защото държавата взима пари от някъде, и това най-често са данъци. Честно казано предпочитам да плащам 10% ДОД и 5% данък дивиденд и сама да си плащам за спукана газова тръба, отколкото 45% данък и държавата да ми субсидира ремонта.

# 443
Баш в средата на кризата и инфлацията и немърдащи заплати да се влагат десетки хилади за енерг.ефективност...цинично е !

Ренко, лятос няма компенсации.. май  само зимния сезон..или аз поне така схванах.

# 444
# 445
  • Пловдив
Nelina, и кой плаща за всичко това? Не, не ни казвай “държавата”. Защото държавата взима пари от някъде, и това най-често са данъци. Честно казано предпочитам да плащам 10% ДОД и 5% данък дивиденд и сама да си плащам за спукана газова тръба, отколкото 45% данък и държавата да ми субсидира ремонта.
40 % данък в Англия плащат само милионерите .Например футболистите от Висшата лига , собствениците на големи компании с голяма печалба и т.н.
Само ще ти кажа ,че като собственик на фирма(самоосигуряващ се ,просто работя без работодател ) в Англия съм имала минимален веоблагаем праг ,който е бил  £700 ,като се вдига всяка година .Мисля ,че вече е около £ 10 000 на година .Всичко заработено над тази сума ,а не цялата , се облага с 20% данък .
За сравнение за 710 лв минимална заплата ,тук , получаваш 550 лв ,а ако си самоосигуряващ се дължиш 270 лв върху въпросната минимална заплата .Няма да смятам процентите .
С една дума ,тук данъците са по-зле .

Там също идваха европейски пари,  все пак .Санирането също бе по програма като тук ,но всеки го получаваше .А това с газовата тръба бе ,защото изтичането на газ е опасно и може да се взриви и твоята и съседната къща ,но знам ,че БГ мисленето е различно  и е трудно да се приеме ,че нещо може да се прави просто за благото на хората .

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 09:39 от nelina_london

# 446
64 лв. Пускаме печка вечер, сутрин в кухня и спалня.

# 447
  • в сърцата на децата <3
Потвърждавам цитираните от Нелина числа - най-добрата ми приятелка живее в Англия вече 15 години, има собствен бизнес, а мъжът ѝ е на договор към фирма. Данъците за фирмата са само за приход (не оборот!!!) над 10 хиляди паунда и са 20%. А, да, и £250 веднъж годишно на счетоводител. При минимален доход £1500 на човек, битовите сметки са им £400 защото са в голяма къща с басейн и джакузи, които топлят. Нищо, ама нищо общо с тук.

# 448
  • Пловдив
Дайсекая и уруруто са много икономични и хубави мошино по своето естество на работа.......ама от Daikin и Toshiba не знаят нещо да са правели хиперинвертори. Това са инвертори с много висока ефективност. Пак казвам. Хеви кръстиха така новото си поколение високоефективни машини и търговците решиха, че тая дума могат да я лепят на де що им падне. Пак повтарям, че Тошиба ЕДГЕ с КОП 3,8 се води хиперинвертор, а Панасоник Етерия с КОП 4,5-инвертор. Хем Панасоника е с по-добри данни, хем е прост инвертор. Как става.......става с това, че на тея дето искаме да се продават, трябва да изглеждат по-блазнещи.

Според един търговец хиперинверторите са климатици, които отдават над 4000 номинално за 12ка....аз имам Хаиер с 4500 номинал 12ка на 19 години, това ГИГАИНВЕРТОР ли е? Но аз спирам със задълбочаването в сферата на климатиците, понеже не е в правилната тема.
Съгласих се, обаче битовите сметки за ток на хората, отопляващи се с климатици ще спаднат значително , ако вземат машините, за които говорим, нали така? Имам негативно отношение към марката Панасоник, но приемам, че си прав, все пак си по дълбоко. Ама масово Мидеа, Осака, Hisense и Haier ще надуват сметките!!! Обзалагам се, че консумацията на 3 рандъм климатика, сменени с Дайсекай , Едж или Уруру, ще спадне с 60%!
Сметките за ток ще паднат, но Уруру Сарара е скъп климатик и ако трябва тази зима да демонтирам работещи климатици и да монтирам четири от тези, за да ми падне сметката за ток с по 100 лева максимум през отоплителния сезон, то трябва да инвестирам между 19 и 23 хиляди в зависимост от доставчика и цената на демонтажа на старите.
Като добавим към това че за последните 8 години сме инвестирали във вече "старите" климатици и в парно на газ, всъщност нищо няма да спестя.
Просто политиците ни разиграват, не може през две-три години да карат народа да си сменя източника на отопление.

# 449
Точно затова и ние сме в “стенд-бай” и отложихме термопомпата.Но предвид на лудостта в световен мащаб, ще се борим да сложим панели, които да захранват термопомпата и поне отоплението да е независимо от обстоятелствата.

Общи условия

Активация на акаунт