Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 5

• 42 841
  • 778
  •   1
Отговори
# 405
Скрит текст:
Миналият месец сме били на 950кв. , парно на ток, пускано спорадично.Сушилня избягвам(1-2 седмично).Пералня върти много, децата ми спортуват и всеки ден по два ката дрехи отиват да се перат.Миялни 2-3 поне на денонощие, защото сме у дома 4 души почти на 100%.Тоест храним се у дома предимно, което значи много готвене.Работи 1 компютър и сървър.Два до три телевизора, само един от които цял ден, другите по2-3 часа.Без климатик.Сега сме с бойлер на ток( заради скъпата газ).Прилична дограма и имаме изолация.Еднофамилна къща.Ползвате се около 190кв. обитаемо, гаражът ползва ток за вратата няколко пъти дневно.От какво да спестя? Да се перем по-малко, да ядем по-малко, че да не се готви и мие, да ходим с носени дрехи, че да не се пере? Освен бойлерът, който можем да изключваме( не знам колко е рентабилно да изстива и да топли ударно пак) и отоплението( да ходим повечко облечени денем), не виждам какво да ограничим(уредите ми са съвременни, бързи), а дори не е зима още.Гледам да пускам
пералня и миялна нощем вече.Вечвр пускаме външните щори задължително.
Да сложа климатици за тази площ-мин.10000лв., термопомпа около 15000.Дограма няма да сменям, че
къщата е 1/3 в прозорци, изолация още няма да правя, че то ще трябва да имам едни 100000 за всичко избоено.
Токът миналият месец ни бе 230лв.Държим 21-21,5 гр. зимата у дома, да не мислите, че
сме
по тениски.Сега ще сме с ватенки.🤦🏻♀
Ето я текущата ситуация.
Това са въпроси като за онези разговори, където те питат конкретно нещо и ти викаш "много интересен въпрос", и пак така...
Георгий, чети и ако искаш да бъдеш полезен, се включвай адекватно.

# 406
Значи  ... който живее в повече от една стая, или топли повече от една стая, се води богат, според внеслите проекта.

# 407
Миналата зима, януари сме с 1400 kw. 2 възрастни, едно малко дете, работим от вкъщи, къща в южна България. 2 климатика, бойлер пуснат постоянно, готвене по два пъти на ден, миялна всеки ден, може би 3 перални и сушилни седмично. Телевизор, компютри. И един конвектор, който тази година няма да го има. За спестяване мога да следя лампите, да намалим леко топлината и да сме по-облечени. Бойлерът ни е нов тази година, има възможност за превключване на 1 или 2 реотана. Не знам дали с 1 при по-бавно загряване ще е по-пестеливо. Трябва да разгледам книжките с описание за разлики в консумация дали си заслужава да пускам пералня и миялна на еко .Всичките ни уреди са енергоспестяващи. Мислех тази година да местя детето в неговата стая, но тя е още 1 климатик за отопление и може и да не е ок сега докато разберем как ще са ни сметките.

# 408
Ами с климатиците мога да кажа, че имам опит. Истинските хиперинвертори харчат наистина супер малко. Дали това не е добре да се погледнат? Вярно е, че са скъпи, но очевидно все повече ще се изплащат. Сравнявал съм в годините няколко модела по-масови модели с хиперинвертори, честно казано разликата е огромна. А при добра изолация, още повече. Бойлера, който ползвам на вилата е някакъв Аристон, 1.5 киловата. Вярно е, че не е подходящо сравнение, но лятото обща месечна консумация му е 70 киловата. Нагласен е обаче на 60 градуса. Включва се по график всеки ден лятото от 23:00 до 3:00

# 409
Не казвай селото, че да не изчезнат дръвцата Joy

Да възродим кюмбето...и въглищата...
Както при нас кубика удари 200 лв 🤑.И свекърите пускат разни печки на ток,само и само да не запалят тази на дърва,че можело да не ни стигнат.

# 410
800kW е много малко за зимните месеци, за сам човек или двама е добре, но за 3-4 членно семейство трябва да е поне 1200kW. Надявам се Революция да стане! Трябва стачки и да не казвам какво да направим онези алчни  продажници в Парламента, че пак ще ми изтрият коментара Rage!

# 411
Георгий, много исках хиперинвентор, ама не мога да си го позволя. И за да не стоим за н-та зима на студено, взех, надявам се най-доброто, което можех да си позволя, за парите, които успях да събера. Василев го препоръча, спрямо бюджета ми. Тепърва след месец ще разбера колко реално харчи.
Вярвам, че много хора са в същото положение с хиперинверторите.
Мога да спестя, ако не го пускаме, и пак стоим на студено, това е.

# 412
мдам, ние не купухме дърва, мъжът ми обяви бойкот на цените им.Имаме камина.

# 413
  • Велики Преслав
Кой какъв опит има..........и аз имам хиперинвертори, за един климатик да говорим с възхищение като от космически кораб......имам 3 хиперинвертора имам и много други обикновени не е плашеща разлика....тая дума хиперинвертор е толкова лъжлива....Тошиба ЕДГЕ, с коефициент на трансформация 3,8 я водят хиперинвертор, а Панасоник Етерия с коефициент 4,5 инвертор.....хиперинвертор е понятие на Митсубиши Хеви, с което българските търговци злоупотребяват.......в чуждестранни платформи, нямат такова понятие.

# 414
Кой какъв опит има..........и аз имам хиперинвертори, за един климатик да говорим с възхищение като от космически кораб......имам 3 хиперинвертора имам и много други обикновени не е плашеща разлика....тая дума хиперинвертор е толкова лъжлива....Тошиба ЕДГЕ, с коефициент на трансформация 3,8 я водят хиперинвертор, а Панасоник Етерия с коефициент 4,5 инвертор.....хиперинвертор е понятие на Митсубиши Хеви, с което българските търговци злоупотребяват.......в чуждестранни платформи, нямат такова понятие.
И сега да махаме Дайсекай и Уруру Сарара , че са измама? Занимавате се с климатици, имате опит много! И знаете, че в дългосрочен план хиперинверторите ще се изплащат все повече!!!

# 415
  • Велики Преслав
Дайсекая и уруруто са много икономични и хубави машино по своето естество на работа.......ама от Daikin и Toshiba не знаят нещо да са правели хиперинвертори. Това са инвертори с много висока ефективност. Пак казвам. Хеви кръстиха така новото си поколение високоефективни машини и търговците решиха, че тая дума могат да я лепят на де що им падне. Пак повтарям, че Тошиба ЕДГЕ с КОП 3,8 се води хиперинвертор, а Панасоник Етерия с КОП 4,5-инвертор. Хем Панасоника е с по-добри данни, хем е прост инвертор. Как става.......става с това, че на тея дето искаме да се продават, трябва да изглеждат по-блазнещи.

Според един търговец хиперинверторите са климатици, които отдават над 4000 номинално за 12ка....аз имам Хаиер с 4500 номинал 12ка на 19 години, това ГИГАИНВЕРТОР ли е? Но аз спирам със задълбочаването в сферата на климатиците, понеже не е в правилната тема.

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 21:15 от Васил Василев

# 416
Дайсекая и уруруто са много икономични и хубави мошино по своето естество на работа.......ама от Daikin и Toshiba не знаят нещо да са правели хиперинвертори. Това са инвертори с много висока ефективност. Пак казвам. Хеви кръстиха така новото си поколение високоефективни машини и търговците решиха, че тая дума могат да я лепят на де що им падне. Пак повтарям, че Тошиба ЕДГЕ с КОП 3,8 се води хиперинвертор, а Панасоник Етерия с КОП 4,5-инвертор. Хем Панасоника е с по-добри данни, хем е прост инвертор. Как става.......става с това, че на тея дето искаме да се продават, трябва да изглеждат по-блазнещи.

Според един търговец хиперинверторите са климатици, които отдават над 4000 номинално за 12ка....аз имам Хаиер с 4500 номинал 12ка на 19 години, това ГИГАИНВЕРТОР ли е? Но аз спирам със задълбочаването в сферата на климатиците, понеже не е в правилната тема.
Съгласих се, обаче битовите сметки за ток на хората, отопляващи се с климатици ще спаднат значително , ако вземат машините, за които говорим, нали така? Имам негативно отношение към марката Панасоник, но приемам, че си прав, все пак си по дълбоко. Ама масово Мидеа, Осака, Hisense и Haier ще надуват сметките!!! Обзалагам се, че консумацията на 3 рандъм климатика, сменени с Дайсекай , Едж или Уруру, ще спадне с 60%!

# 417
Колко значително ще спаднат?
Не сме с мидеи и осаки, споко...

# 418
  • Велики Преслав
Ами Уруруто струва близо 6000 лв, другия 3000 и нещо.....колко хора ще си ги купят. Урурто е нискотемпературна машина, из.ишна в определени ситуации. Тошибата и тя понякога.

И пак изказвате крайно. Мидеа имат чудни машини с много солиден хардуер. Щом четете Сетком, знаете. Новия им Нордик е уникална машина. Хаиер също имат много добри модели, специално моя харчи 70 лв на месец за отопляване на 50 квадрата.....много добър разход предвит годините си и че държи 25-6⁰
Имам Осака на 21 години инвертор. Да отопление на стая с посредствена вътрешна изолация, ПВЦ дограма с големина окала 22квадрата в къща, харчи 30 лв.....разхода на климатик зависи от това как е поддържан, как е подбран, дали е използван правилно и НАЙ-ВЕЧЕ от помещението.

# 419
  • Пловдив
Като човек ,който е малко по-навътре в изолацията ,бих могла да предложа възможно най-евтини варианти за изолация ,на апартамент  без външна изолация .Вътрешна изолация с фибран ,поне 8 см .Като най-евтин финиш виждам единствено тапети ,от типа които се боядисват ,в Англия бяха доста разпространени .Това за външни стени и такива към съседи ,които не се отоплят или пък правят икономии .Мисля ,че повечето мъже , биха се справили без майстор .Най-важна е изолацията на тавана и там става най-добре с вата ,за съжаление и с ГК на конструкция .За пода няма да коментирам ,едва ли всички са с ламинат и ще разглабят кухненски шкафове  и изобщо разлика в нивата на стаите .Цялото упражнение с вътрешнота изолация намаля и височината и квадратурата на помещенията .
 Ще разочаровам хората с къщи без изолация .Там евтино няма .А,и да се сложи изолация навсякъде ,едва ли ще  догоните въпросните киловати ,защото ще останат доста неизолирани места .Най-лесно е да се наредят едни 30 см.вата на тавана .Най-евтино отопление към момента за такива къщи е с парно на пропан бутан ,със заровена цистерна .
 Единствено къщите в строеж могат да подобрят максимално ЕЕ с едни 6-7 хил.лв отгоре  и удвояване на изолацията .
  Тук трябва да се намеси държавата и да одобри всички ,желаещи да се възползват от програмите за саниране ,включително и еднофамилни къщи ,а не както сега сам да си изготвиш енергиен паспорт и да се молиш да си сред богоизбраните ( старите блокове) .Смях се като чех по новините как можело хората да си сменят стъклопакетите .Че,колко хора могат да сложат троен на съществуващата дограма ?
  При режим на тока ,обмислях печка на пропан бутан ,на който му е интересно ,може да ги погледне .Това ,че в момента този вид газ е евтин ,не гарантира ,че ще остане такъв .

Абсолютно съм "За" Национален протест !За съжаление си мисля ,че можем само да забавим поскъпването .С подписаните Евроспоразумения не ни чака нищо добро .

Това с малко по-икономичния климатик каква опция е ? Едва ли става въпрос за пестене на едни 100 kWh .Който тепърва си купува, ОК ,но за смяна на съществуващ....?
 Не рекламирам нито фирми ,нито изолация ,но не бих хвърлила 6 хил.лв за климатик за една стая ,при положение ,че мога да ги вложа в изолация .Нещо ,което ще работи при всеки вид отопление .

Общи условия

Активация на акаунт