Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 5

• 42 887
  • 778
  •   1
Отговори
# 315
  • Велики Преслав
Ами мен не ме блазни и 800 да са 😒. Обикновено зимата имам около 1000-1200 kW. Изобщо това е простотия ако ще и 1000 kW.

Интересно ми е обаче следното. Мярката на какво е фактор. На един електромер 800 kW или на един собственик. Моята къща има 2 монофазни електромера на един собственик, като имам възможност, да си разпределя товара, но ми е любопитно дали има изобщо смисъл.

# 316
Тъпо е, защото някои са реално по две домакинства на една партида.Масово в къщите в по-малките населени места е така.Както сме и ние.Погледнах преди малко, изминалата зима, през най-студения месец,само дневната ни тарифа е била близо 1200 кВч .Без да топлим басейн или имаме сауна 🙄
Мааалко ме успокоява,че ще има компенсации,при превишаване на "лимита"

# 317
  • Пловдив
Предполагам ,че ограничението ще е за електромер .Аз мога да имам няколко партиди на мое име ,но в тях да живеят различни хора .
 Само като гледах как определят как едно семейство харчи 250 kW h - изчислили бойлер да работи по 1,5 часа на ден -135 kWh .Компютър ,ТВ и хладилник -115 kWh ,а къде остана готвенето ,питам аз ? И факта, че наблягат, че така помагали на по-бедните ..Родителите ми са пенсионери ,на минимална пенсия ,живеещи на село .Винаги са имали повече ток от нас ,защото уредите им са стари .Разбира се ,че разчитат да си произведат зеленчуци и месо .Това води до повече ел енергия за фризер и консервиране .
 Доколкото разбирам целта не е  отоплението с климатик на едно семейство да се впише в киловатите ,а точно обратното .И с климатик да стане скъпо ,за да може топлофицираните и газифициратите да не преминат към отопление на ток .

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 22:19 от nelina_london

# 318
Да, човекът си го каза-без значение от начина на отопление, сметките на потребителите да са сходни.Нищо,че дори в различни сгради на ТЕЦ, сметките са коренно различни.И не заради поддържаната Т и броя на отопляваните помещения.

# 319
  • Велики Преслав
Ренко, сега погледнах
 При старите цени на тока, ноември имам 885 киловата дневна и 443 нощна, като това са 273 лв, като ноеври не беше страшен като температури. Като се разбере окончателно кое как е, ще се обадя в енергото, за да попитам дали има смисъл да си разпределя консуматорите.

# 320
Разгледах си сметките за минали месеци  Лятото по 240 кwh средно, миналия месец 11.09 до 10.10 -287 квтч. Зимата 1200-1300 квтч, и при това не беше студена зима и спим в стаи без отопление, само на детето топля докъм 15 градуса. Много ток гълта бойлера, водата е много студена, само душ, нямам вана, сауна и други екстри и отопление на една стая, дневна, с пуловери и жилетки. Краен апартамент, без съседи отгоре, нова сграда, с топлоизолация. Какво ли ще е като ни пуснат на свободния пазар на еленергия?

# 321
  • София
Разгледах си сметките за минали месеци  Лятото по 240 кwh средно, миналия месец 11.09 до 10.10 -287 квтч. Зимата 1200-1300 квтч, и при това не беше студена зима и спим в стаи без отопление, само на детето топля докъм 15 градуса. Много ток гълта бойлера, водата е много студена, само душ, нямам вана, сауна и други екстри и отопление на една стая, дневна, с пуловери и жилетки. Краен апартамент, без съседи отгоре, нова сграда, с топлоизолация. Какво ли ще е като ни пуснат на свободния пазар на еленергия?
Виж последния ми пост. Такова ще е. И нагоре.

# 322
За този месец 60 лв с включване на радиатор и печка. Миналия 70 без тези два уреда. Просто не мога да го проумея. Или лятото са си писали каквото им скимне и сега изравняват?
И при мен този месец сметката е почти колкото миналия, при положение че откъм 20.09. включих климатиците. Вярно е, че 10 дни ни нямаше, но климатиците не съм ги спирала.

# 323
А това сигурно ли е или само се обсъжда и тепърва ще се приема и гласува?Не следя политиката честно казано.
Нашият ще излезе сега на първи,по спомен имахме 1300-1400 кв миналата зима,360 беше най високата ни сметка.

# 324
А това сигурно ли е или само се обсъжда и тепърва ще се приема и гласува?Не следя политиката честно казано.
Нашият ще излезе сега на първи,по спомен имахме 1300-1400 кв миналата зима,360 беше най високата ни сметка.
Само предложение на СП.

# 325
А горницата на колко лева ще се плаща? Ориентировъчно...двойно на досегашното и заложения праг от 800 единизи, или шесторно?? Да мога да сметна....и от кога ще е това?

# 326
А горницата на колко лева ще се плаща? Ориентировъчно...двойно на досегашното и заложения праг от 800 единизи, или шесторно?? Да мога да сметна....и от кога ще е това?
Предполагам, че горницата ще е на борсова цена.
Наши приятели, които живеят в Германия, казаха че са на борсата и дори за ден нямат фиксирана цена. През деня цената им варира също.

# 327
А сега не е на борсова цена, тоест сега кой покрива разликата?
Нали кевр са длъжни да определят цената, и тя да е фиксинира, вкеки месец?

# 328
  • Пловдив
В няколкото статии , които прочетох пише ,че всичко над определените киловати излиза на свободния пазар .Цената там варира всеки месец и то доста .Но ,от великодушност Simple Smile ,щели да и сложат един таван от 250 лв MWh .Това е без ДДС и останалите таксички за пренос и т.н. .Така крайно излиза около 0,50 лв/kWh .
На пръв поглед не изглежда зле ,да е просто двойно ,но миналата година ,когато бяхме на свободния пазар ,преди АКТ16 ,за зимен ток ,който никога не е надвишавал 700 kWh сме плащали до 400 лв ,въпреки ,че имаше компенсации .

# 329
Рових в сайна на кевр, не виждам методиката. Общ .обсъждане на доклада има, но докладът не го намирам...идеи къде е?

Верно некъпани ще ходим зимата, и болни от стоене на студено.

Да ни е честито...връщането в 19 век...

Общи условия

Активация на акаунт