Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 5

• 42 883
  • 778
  •   1
Отговори
# 330
А това сигурно ли е или само се обсъжда и тепърва ще се приема и гласува?Не следя политиката честно казано.
Нашият ще излезе сега на първи,по спомен имахме 1300-1400 кв миналата зима,360 беше най високата ни сметка.
Само предложение на СП.
Някъде четох, че това трябва да се приеме, за да получим пари от плана за развитие от EU.

teta75, когато минем на борсата мисля, че КЕВР ще стане излишна (или поне няма да определя цената).

# 331
  • Пловдив
На кое методика ? На определяне на крайна цена за свободния пазар ли ?
Иначе ,всичко това още не е прието ,ще бъде гласувано .Подозирам ,че ако няма редовно правителство ,накъдето вървят нещата , ще е факт .От няколко години се знае ,че с краен срок 2024 (по спомен ,да не бе 2023 ) сме подписали Евроспоразумение  всички потребители да са на свободния пазар .

# 332
Не го разбирам това с борсата...кой ще излиза на нея, аз или ЕРП-то ми. Щото аз имам договор с ЕРП в момента, и купувам от него.

Нелина  това търся
https://www.dker.bg/news/871/65/pokana-za-obschestveno-obszhdane … ,news-detail.html

# 333
Трябва да се приеме някакъв праг! Размерът му си определяме ние! В друга тема дадоха за пример страна от ЕС, където зимните месеци е 1500  киловата. Освен това в ЕС имат разни варианти и за дългосрочни договори на твърди цени, а не ден за ден...

Просто е -всичко над лимита по борсовата цена във фактурата и толкова.

# 334
Офф, те от парите по Плана за възстановяване и развитие ще се облагодетелстват няколко човека, а за нас става все по трудно и зле във всяко отношение!

# 335
В нашия малък град ТЕЦ няма. Има газификация в някои сгради, но не и в нашата, дори и в близките до нас няма (трябва да се съберат доста желаещи, за да има). Отоплението в града основно е на дърва или ток. Ние сме на ток. За дървата - уж не са екологични, освен това поскъпнаха, да не говорим, че има недостиг.
Пак средната класа да понася ударите. До кога?

# 336
Моля някой да ме светне,ако му се занимава,като за невежа.Как така на свободен пазар,без твърда цена и ограничение в цената?Наистина ли е така в големите нормални страни и какъв е смисъла,държавата да контролира изцяло потреблението?Наистина не разбирам и ми е интересно какво предстои.

# 337
  • Пловдив
В Англия в момента дават субсидии за тока на обикновените граждани и крайната цена изобщо не е висока спрямо минималната заплата .Там ,обаче ,отоплението е предимно на газ .
 Докато не гласуват предложението ,няма как да знаем как ще тълкуват свободния пазар - с таван или без .Засега нагласите са да има таван ,който досега ,за фирмите ,бе определян за няколко месеца напред .Затова се споменаха тези 250 лв/MWh ,но те могат да бъдат променяни във времето както си пожелаят .
Факт е ,че имаме най-евтиния ток в Европа ,съответно и най-ниските заплати .Забравих , интервю на кой енергиен министър бях гледала ,но изказването бе ,че  за БГ било икономически по-изгодно АЕЦ да произвежда евтин ток ,да го изнася и реализира голяма печалба ,а БГ потребителите да бъдат субсидирани .

# 338
Може да е по- изгодно, не зная, приемам. Проблем за мен е, определената стойност от 800 квт, която не покрива елементарно потребление на ток за отопление и топла вода през зимата на семейство с деца, които нямат алтернатива на газови или централно отопление. Ние пестим и стоим на студено и пак сме над лимита от 800.

# 339
Аз по принцип се вмествам в около 240 квч. 46-51 лв сметка.
Компютър, лаптоп, телевизор нощем, три лампи денонощно светят, хладилник, хлебопекарна и кукър всеки ден, два аквариума с отопление и осветление. И кана за вода, микровълнова и яйцеварка, кафемашина. Пералня 2-3 пъти седмично, нощем. Това ни е потреблението.
Но, сега сложихме климатик за отопление на хола само, и не знам дали с него няма да минем тези евентуални 800 квч. Уж е енергоспестяващ, на ниска температура го държим, но след месец ще видим колко реално харчи.

Проблемът е, че няма никаква яснота какво следва януари месец. И признавам, че доста се притеснявам. А, около мен никой не вярва, че ще повишат толкова цените, и се чувствам малко луда, все едно вярвам в конспирации се оказва.

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 11:48 от vaychka

# 340
Аз мисля, че с малка вероятност ще се пробват да увеличат, но хората като си видят сметките първия месец, просто ще спрат да консумират. Не вярвам в трайно увеличение. В момента и фирмите се стискат с консумацията на ток.

# 341
Моля някой да ме светне,ако му се занимава,като за невежа.Как така на свободен пазар,без твърда цена и ограничение в цената?Наистина ли е така в големите нормални страни и какъв е смисъла,държавата да контролира изцяло потреблението?Наистина не разбирам и ми е интересно какво предстои.

На свободния пазар цената се определя от предлагането и търсенето (не се гледа себестойността на тока). Ако има малко предлагане, но много търсене то цената ще е висока. Ако има много предлагане, но малко търсене, то тогава цената ще е ниска. Заради това, че тази година търсенето в Европа е по-голямо от предлагането съобщават за свръх печалби на производителите на ток.

Не знам дали си чувала, но от време на време по новините казват, че цената за тока в западна Европа е 0 евро. Това обикновено се получава, когато "перките" им произвеждат много електроенергия и има голямо предлагане на пазара.
В нашия регион няма голямо производство на ВЕИ и ако погледнете борсовата цена при нас почти винаги цената е една от най-високите в Европа. Т.е. в нашия регион почти не се случва предлагането да е повече от търсенето.

# 342
В апартамента, в който зимата пребиваваме имаме не повече от 600 киловата месечно. 2 деца, едното бебе - пералня със сушилня всеки ден, 3 климатика, бойлер, температура 23-24 градуса, телевизори , компютри, конзола и т.н. Но климатиците са А+++ , телевизорите А++... Та тоя праг 800 е добре. Ако пък не ме устройва , и на апартамента ще сложа 12 киловата солари и проблема е решен.

# 343
Новата сметка е 42 лв., еон. Пускам климатик чат пат.

# 344
Фиксирахме се за тия 800 и 300 kW , но като слушах сега министъра, каза че това е до 2024 год. Тогава сме приели че абсолютно всички без ограничения излизаме на свободноя пазар. Дотогава (1 година) ще е горе долу добре с тия определени, като горна граници киловати, ами после? Има го и момента, че преди войната и преди Ковид, тока за бизнеса (на свобония пазар) беше по - евтин от този за домакинствата. Може пък да се върне това, ама не вярвам. Сега разрушиха с ракетите цялата енергетика на Украйна, ще им се помага някак, тепърва ще нараства нуждата от електричество за автомобилите, зелената сделка ще се върне с пълна сила след войната ... То заради тази сделка, се взриви цената на електричеството още преди геополитическите проблеми, спря вятъра за перките, наведнъж се затвориха ел. въглищни и газови централи, АЕЦовете на Франция излезоха в някакви ремонти...

Общи условия

Активация на акаунт