Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 5

• 42 874
  • 778
  •   1
Отговори
# 345
В апартамента, в който зимата пребиваваме имаме не повече от 600 киловата месечно. 2 деца, едното бебе - пералня със сушилня всеки ден, 3 климатика, бойлер, температура 23-24 градуса, телевизори , компютри, конзола и т.н. Но климатиците са А+++ , телевизорите А++... Та тоя праг 800 е добре. Ако пък не ме устройва , и на апартамента ще сложа 12 киловата солари и проблема е решен.

Къде на апартамента ще сложите солари? На терасата ли?

# 346
  • Пловдив
За съжаление ,не всеки има възможността да живее във вътрешен апартамент  с подходящо изложение и съседите му да се отопляват .Така една и съща квадратура може да има в пъти различни сметки за отопление .Тук въпросът не е ,който може да се вмести в киловатите да е съгласен на подобни решения  ,защото и аз се вмествам ,въпреки че топлим 200+ кв. къща .
Не може хората ,които нямат средства за по-енергийно ефективни уреди да понесат и този удар .
И друго странно нещо има -дневна и нощна тарифа + трета .Кой ще определи от тези 800 kWh ,колко дневни и колко нощни ще имаме ?Примерно сме изразходили 300kWh нощна и 600 kWh дневна .Кои ще са  тези 100kWh ,които ще преминат на по-скъпа тарифа ?
 Писала съм ,че в Англия още преди 15 г.бяхме по схемата до определен брой киловати на една цена ,следващите на друга ,без двевна и нощна тарифа , но разликата между едните и другите е била не повече от 20% .Целта бе самите хора да узреят за идеята ,че ресурсите трябва да се пестят .Става въпрос за това  дали държиш ТВ включен цял ден ,дали загряваш 1.л топла вода в кана, когато ти трябват само 200мл.Не е  ставало дума за икономисване на топла вода за къпане и отопление ,които в 90% от домакинствата са на централна газ .

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 11:36 от nelina_london

# 347
В апартамента, в който зимата пребиваваме имаме не повече от 600 киловата месечно. 2 деца, едното бебе - пералня със сушилня всеки ден, 3 климатика, бойлер, температура 23-24 градуса, телевизори , компютри, конзола и т.н. Но климатиците са А+++ , телевизорите А++... Та тоя праг 800 е добре. Ако пък не ме устройва , и на апартамента ще сложа 12 киловата солари и проблема е решен.

Къде на апартамента ще сложите солари? На терасата ли?
Ами то е мезонет, втория етаж е с огромна тераса , която се явява и покривна част. Така че да, на терасата ще са. На другия апартамент също е така. В къщата и вилата са на двора соларите.

# 348
Пак не разбрах....аз ли ще съм директно на свободния пазар, или дружеството?

# 349
  • Пловдив
Тока си ти идва от дружеството ,както досега .А,дали ще имаме право да си избираме доставчик като при всички на свободния пазар , следва да разберем ,но ме съмнява .По-скоро 2024 г .
 Георгий ,затова нямаме общност и не стачкуваме заедно ,защото на една част им е добре и не им пука за останалите .И аз мога да си сложа и колектор и фотоволтаик и каквото си реша  ,и да си кажа ,че когато ММ и аз сме работили по двойно часове на ден ,за да пестим и да инвестиране в топлоизолация го заслужаваме. А,колко семейства ,които също работят здраво не са имали тази възможност ?

# 350
Тока си ти идва от дружеството ,както досега .А,дали ще имаме право да си избираме доставчик като при всички на свободния пазар , следва да разберем ,но ме съмнява .По-скоро 2024 г .
 Георгий ,затова нямаме общност и не стачкуваме заедно ,защото на една част им е добре и не им пука за останалите .И аз мога да си сложа и колектор и фотоволтаик и каквото си реша  ,и да си кажа ,че когато ММ и аз сме работили по двойно часове на ден ,за да пестим и да инвестиране в топлоизолация го заслужаваме. А,колко семейства ,които също работят здраво не са имали тази възможност ?
Да де, ама аз съм си купил последни етажи , заедно с частта тераса (казваха че съм луд да плащам 300 квадрата за безполезна тераса) с много трепане и бачкане. Каква общност, какви 5 лева. Виждам мой приятели, на всяка цена в София, под наем в Люлин 10... И вече 15 години си я карат така. Така че избора, който прави всеки си идва с последствията и цената. При мен все е било със зелена идея всичко правено. Ако имаше как, бих сложил и перка, и ВЕЦ. А това с бачкането здраво в България ми е много любимо Simple Smile Като собственик на бизнеси го казвам. Знам точно колко здраво работят 80% от хората. А тия, които не работят, още по зле.

# 351
Не че защитавам някого или се оправдавам, но не смятам, че животът трябва да мине в здраво бачкане, за да си сложим това или онова и да не ни нае*** монополистите.

# 352
  • Пловдив
Георгий и ние сме инвестирали в Пасивна къща , въпреки ,че много хора казваха ,че тези 10 хил.лв + в изолация  няма да се възвърнат скоро , но както казах не всеки има такава възможност ,камо ли болните пенсионери , които дават половината си пенсия за лекарства  .

# 353
Пък и не всеки има акъл за собствени бизнеси.То и работници трябват, а ако ги няма тях не виждам и бизнесите накъде ще
ходят.

# 354
И ето,драги зрители, на живо може да видите, бизнесът колко е загрижен за работниците си.Същите тези,от които той зависи.
Темата на разговор принципно е съвсем друга,и не ми е приятно да завива натам,да си мерим кой какво няма.Или кой колко и за какво се трудил.Явно е,че средната класа изчезва,и някой от тук присъстващите се опитва да набива канчета за което.
Извинявам се на останалите за отклонението ми!

# 355
Пък и не всеки има акъл за собствени бизнеси.То и работници трябват, а ако ги няма тях не виждам и бизнесите накъде ще
ходят.
За съжаление е така. И ще отидат по дяволите. Добре че е дигитализацията и автоматизацията. В провинцията е много зле откъм качествени кадри. Но това е съвсем друга тема на разговор.
И все пак - зелената енергия е бъдещето и е хубаво всеки да инвестира в това, независимо в блок, къща, палатка или землянка живее. Не е и толкова скъпо - за 20-на хиляди лева ставаш автономен.
А и при нас евреите си има приказка, която е известна - щом си умен, защо си беден?

# 356
Да, какво са там някакви си 20 000.
Георгий, може ли повече да не спамите темата? Благодаря!

# 357
Григорий,не знам на коя планета живееш,но на моята, хората започват да икономисват откъм (по-качествени) хранителни продукти.А ти говориш за разход,който в повечето случаи е поне два пъти по-голям от годишната им заплата.

# 358
  • Пловдив
Съобщиха в новините като прието решението за 800 kwh от 01.01 .Щели да се доуточняват докога ще е зимния период .Не се каза нищо за таван на останалите .
 Видно е ,че  пак ще се делим на класи .Жалко ....много жалко ...
 Георгий ,ти сериозно ли мислиш ,че хората които реално ще бъдат най-потърпевши имат едни 20 хил.лв ?И за колко време ставаш автономен с тях ? До след 10 г. ,когато ще смениш батерията с нова .

# 359
Ама все пак не може всички да имаме тераси по 300кв.мм. Все пак има и апартаменти на по ниски етажи. Колко панела ще може да се сложат, така че всички апартаменти да имат по 12kW?  Например на един епк-а блок, 12 етажа по 5 апартамента? Всичко е много ОК да е зелена енергия, ама все пак средностатистическия  гражданин(живеещ в града) как може да е енергонезависим?   И ако построим достатъчно ФЕЦ-ове, за да заменим ТЕЦ-вете, къде ще е обработваемата земя?

Общи условия

Активация на акаунт