Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 5

• 42 818
  • 778
  •   1
Отговори
# 495
Хайде, Василев,хем ще я даруваме 😁,хем ще видим нещо различно.На мен поне, предполагам,ми е близо.

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 08:33 от Ренко

# 496
54лв без няколко стотинки е нашата сметка. Така и не запомних периода, но мисля, че е от средата на септември до средата на октомври. През този период не сме имали фризер, иначе готвене на ток, бойлер, по десетина перални на седмица. Климатик в детската за отопление за малко.
От два-три дена стартирахме отоплителния сезон (в детската повече време работи климатикът като го оставям и нощем , другите два по малко засега).

# 497
  • Пловдив
Ренко ,днес бях отворена за посетители .Само две двойки се отзоваха .Утре сутрин  имам уговорка  с още едни посетители .
  Пишете ми ,когато ви доскучае някоя  събота и искате да прескочите  в първо село до Пловдив .
Предлагам кафе  и сладки ,ако искате вино  и мазета ,гарнирани с бъбрив  и усмихнат събеседник Simple Smile

# 498
При нас ,в Пловдив ,бе идентично като при Василев .През повечето време бе 9° .Днес ,заради двата поредни облачни валежи дни ,в къщи температурата падна до 24° на първи и 25° на втори етаж ,и повярвайте ми ,едвам се сдържах да не пусна климатика. Спря ме фактът ,че се включих в инициативата за отворени врати на Пасивните къщи и исках посетителите днес да видят какво е до този момент ,без да се е включвало отоплението .Не бях зиморничава ,но свикнах на температура 26°+  за ужас на ММ  Simple Smile .
Еха! Надявам се и аз в някой друг живот да живея в такава къща! Аз живея я южен град, но планински, слънце няма, котловина е и студено през зимата. В спалнята не топля, южна е, но т падат и до под 10 градуса през по-студени дни, особено ако няма слънце. В дневната, източна, вече работи климатик, в момента е 21 градуса. В детската, южна, ако има слънце става топло, ни вечер си трябва отопление, пада до към 14гр.

# 499
Нелина, и аз отново и с огромно удоволствие бих разгледала снимки на прекрасната ви къща Simple Smile!

# 500
  • Велико Търново
И ние не сме стартирали още с отоплението, въпреки че си е вече студено при нас (село до Велико Търново с голямо течение от реката), не сме пасивна къща, но се доближава ме до такава.

Като няма слънцегреене се изкушавам да  натисна копчето на котела, но още си е приемливо 23с вътре.

# 501
  • Пловдив
SKK ,при вас си е доста студено и къщата ви  също е спазила всички принципи на нискоенергийното строителство !И при нас и при вас ,слънцето е движещия фактор .
Сега 10° ли е отвън ?
 И ние не сме  сертифицирана ПК(не виждам смисъл от въпросните сертификати ) ,но като гледам резултатите на сертифицираните такива и  то в нашия район  ,се справяме два пъти по-добре в енергиен аспект ,при идентична квадратура .
Natt ,изпращам ти фасадните снимки .

# 502
  • при него
Ние сме от много зиморничавите. До онзи ден, си се топлехме с климатиците, 2 от тях по цяла нощ, 1 за около 8 часа през деня и още един за около 4-5 часа през деня. Всички са настроени на 26 градуса. Не прехвърлихме 100 лева за ток, последно беше 95. Ползваме много уреди по принцип, но нямаме бойлер. Горе-долу, при това използване, климатиците добавят 30-40 лева ток. Другото е от черната и бялата техника.

# 503
  • София
Нелина, и аз бих се радвала да видя снимки на къщата ви.

# 504
  • München, Deutschland
Нелина, за мен е любопитно откъде намерихте материалите в България за пасивна къща. Преди вече доста години (приметно 6-7) бях търсила определени изолации, материали и стана ясно, че същите не се внасят в България. Може би вече е друго. Преди 3-4 гледах отново - тогава се внасяха материали понякога дори по един на вид изолация, на определени марки, също нямаше особен избор. Ще се радвам да разбера ако има подобрение в тази насока.

Също ако може да ме насочиш към дефинициите в България за високоенергийни и пасивни къщи. Последно сравнявах данни за Германия и Бг и се оказа, че скАлите са доста различни и че това, което е добро ниво на енергийна ефективност на едното място, не се приемаше за такова на другото. След това обаче едната скАла се измени и вече трябва пак да се види къде каква е ситуацията. 😃

# 505
  • Пловдив
Пасивните къщи в България се подчиняват на немския стандарт ,както и всички други по света .Сертификатът се издава единствено от лицензирани лица ,одобрени от Passive House .de .Проектантите също трябва да са лицензирани .В България Наредба 7 ,определя минималния праг на енергоефективност на Нови сгради ,като еднофамилните къщи трябва да попаднат в клас Б ,който е с доста широк диапазон от 100 до 190 kWh/m2 за цялостна консумация .Няма изискване за изчисляване само на отоплението ,изискват се данни само за въглеродния отпечатък .Няма и данъчно облекчение ,ако къщата попадне в клас А ,както е в развитите държави .
 Пасивната къща може да бъде изпълнена изцяло с наличните в България материали .Единствено подложката за изнесен монтаж на дограмата(пуренит) ,за да отговаря коефициентно на зададената от Немския институт ,е по-трудно откриваема ,но ако не желаете сертификат е абсолютно излишна .Рекуператорът е друга екстра ,като вече има доста вносители на известни сертифицирани уреди на нашия пазар .Винаги може да си внесете и от чуждбина ,където , разбира се , са по-евтини Simple Smile .Цената на такъв сертифициран уред стартира от 3 хил.лв .
Нашата къща е със стандартни материали  - тухли Младост ,EPS ,вата ,фибран ,стъклопакет със Сейнт Гобейн стъкла .
Не съм плащала за Блолър доор тест ,за мен комфорта на обитание и сметките са достатъчни .Сертификататите са предимно за хора ,целящи инвестиционно строителство с цел продажба или хора предлагащи услуги в сферата ,рекламиращи се с къщите си .

# 506
Аз мисля, че самия факт, че в момента без отопление е 24-25 градуса е достатъчен. Ако аз махна климатика ще е 16 градуса, какво остава ако е по-студено. Навремето когато купувах, в моя град основно се строеше с гръцки тухли, които изобщо не стават за нашите условия. Но нямаше избор. Да съм видяла една сграда с български, но вероятно нещо не ми е харесало в нея. А цените бяха еднакви.

# 507
  • София/Варна
Аз мисля, че самия факт, че в момента без отопление е 24-25 градуса е достатъчен. Ако аз махна климатика ще е 16 градуса, какво остава ако е по-студено. Навремето когато купувах, в моя град основно се строеше с гръцки тухли, които изобщо не стават за нашите условия. Но нямаше избор. Да съм видяла една сграда с български, но вероятно нещо не ми е харесало в нея. А цените бяха еднакви.
Тухли Младост са сръбски. Грубо казано какви са тухлите няма значение, важното е каква е изолацията и дограмата, като за двете важи, че освен да са с добри показатели, трябва и да са монтирани както трябва.

# 508
  • Пловдив
Новата ни сметка за Октомври е 75 лева. Пералня и сушилня всеки ден, два климатика всяка вечер, и другите консуматори. Климатиците ги пускаме вечер от към 10-12 Октомври и сутрин ги спираме.

# 509
Страртирали сме още септември с отопление.Живея край София, но в планинско място на 712м надморска височина и на хълм.Къщата е огрявана цял ден от слънце, когато има.В момента е слънчево,12гр навън, у дома 22.Свикнали сме да живеем на около 22гр., нощем 18-19.
За съжаление купихме готова къщата, иначе ако имам възможност бих инвестирала в пасивна.

и бих отишла и аз в къщата на Нелина на кафе 😘

Последна редакция: нд, 13 ное 2022, 16:02 от ДХ3

Общи условия

Активация на акаунт