Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 33 483
  • 625
  •   1
Отговори
# 150
Аз все си мисля, че може да се прехвърли арендата още сега. Кооперациите са за една година ,няма нотариус, но не знам как е точно при вас. Нищо още не е започнало по стопанската година ,нямат разходи, нищо няма за прехвърляне ,тя  е от октомври.
 Друго е ако пролетта е засято и трябва по човешки да си го приберат.

# 151
  • Deutschland/HE
Здравейте, имам нужда от помощ. Закупих си зем.земя, която е с договор към земеделска кооперация, (срока му е 1 год.) И аз ще получавам рентата. Миналата седмица ходих да питам, кога ще мога да я взема, а от там ми казаха, че ако вземам пшеница и ечемик, ще трябва да им платя ДДСто, а никъде в догова това не е опоменато. Та въпроса ми е има ли такава практика или го правят, защото за следващата година ще сме при друг арендатор?

Има доста промени последните години във връзка с ДДС на рентите в натура, най-вероятно трябва да внасят ДДС и за това искат вие да го платите.

П.С. Преди години пишеха, че дават пари и после си купуваш от тях зърното.
Свекърва ми предпочита да си дава земята на кооперация, защото освен рентата получава и от разпределението на печалбата.

# 152
Колибри, това не трябва ли да е написано в договора, че ако вземам в натура трябва да заплатя ДДС?

# 153
  • Deutschland/HE
Не съм сигурна (не съм специалист), но това са си разпоредби в ЗДДС и сигурно, за това не са вписани. Свекърва ми преди вземаше брашно и олио, но и тя каза, че било по-удобно да и дадат пари, а тя да си купи.

# 154
Анди, 30г ме изхранват със земеделие, първоначално го играеха нашите и арендатори, та да си имаме уважението И да разликата в цената е драстична, защото като купиш дела хукваш да търсиш другите собственици
Много ясно някой написа да се търси разлика между аренда и наем за 1г.
Относно 51%, - най-простичко земята е възстановена на прадядо ми раждан преди 1900г, има четири деца между 1920-1935г, така надолу наследниците стават близо 40 живите, деловете им са приблизително равни, +-1 човек по всяко от 4те деца

# 155
  • Далечният изток
Не разбрах какво искаш да кажеш с този пост?!

# 156
Пробвай да събереш 20човека за да подпишат договор за аренда на неделен ниви и извади на всеки декларации Simple Smile Евтино излиза, няма начин

# 157
  • Далечният изток
Аз нищо не пробвам.
Законът казва над 50% собственост, за да се подпише договор за аренда.
Арендаторите да му мислят.
Ако не могат да ги намерят, но все пак намерят 25%, сключват договор за наем.
Просто е.

# 158
  • Варна
Не мисля, че е просто. Да събереш не 40, а 20 човека за подпис, си е занимавка и то с неясен край. Дори 10 човека да трябва да събереш, пак не е гаранция, че всички ще подпишат.

# 159
  • Далечният изток
Защо да не подпишат?!
Говорим за договор за аренда. Нали ще си получават рента, какъв е проблемът?
Могат и да упълномощят някого от съобствениците... Решения има.
А и на 40 наследници досега не съм попадала.

За декларациите не разбрах.
Не продаваме, нали правим разлика, само сключваме договор.

# 160
  • Варна
Проблеми - с лопата да ги ринеш. От "В чужбина съм", през "Нямам желание", до "Ще правя мръсно на братчеда докато съм жив".

# 161
  • Далечният изток
Е, не говорим за такива случаи.
А и такива да са. Значи този съсобственик ще прави проблем както за договора за аренда, така и за делба. То си е до хората.
Затова законодателят е решил да не се търсят 100% от собствениците, а 51%. Пак са улеснени арендаторите, да не издирват всички.

# 162
  • Варна
Те случаите могат да са безброй много. Колкото семейства, толкова различни случаи...
Иначе съгласна съм, че тази промяна в закона е значително улеснение. Но и ти се съгласи, че ако човек има възможност, е по-добре да си купи цял парцел, а не идеални части.

# 163
  • Далечният изток
О, няма спор.
Въобще не става въпрос за купуване.
Говорим за наследствени от времето на прадядото ниви. С айде не 40, ама и 20 наследници да са...
Говорим за сключване на договор за аренда с наследниците.

# 164
Здравейте, имам нужда от помощ. Закупих си зем.земя, която е с договор към земеделска кооперация, (срока му е 1 год.) И аз ще получавам рентата. Миналата седмица ходих да питам, кога ще мога да я взема, а от там ми казаха, че ако вземам пшеница и ечемик, ще трябва да им платя ДДСто, а никъде в договора това не е опоменато. Та въпроса ми е има ли такава практика или го правят, защото за следващата година ще сме при друг арендатор?
В договора са упоменати пари. Пише ли, че ще взимаш пшеница или ечемик и какво количество. След като  фирмата е регистрирана  по ДДС като ти дава продукция и не работи в сивия сектор се начислява ДДС. Новите промени за ДДС на хляба и брашното, незнам дали касаят хлебната  пшеница  вероятно ечемикът не е включен. По конкретно или си изчети промените в закона за ДДС или си намери счетоводител, който работи в тази сфера да ти каже.
Фирмата плаща някакво ДДС, щом взимаш продукция логично е ДДС -то да се го платиш ти. А не ти срещу сумата да вземеш ечемик и отгоре фирмата да прати и ДДС. Така се получава че тя ще плати 20% над цената на рентата, ако ти даде без ДДС.
Това си е по ДДС, не е драма че го няма в договора, ако е залегнало в закона.

Общи условия

Активация на акаунт