Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 33 379
  • 625
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Цитат
Аз земя не бих продавал.
Ако печелиш малко и не е в Добруджа,каква сметка има от нея?Абсолютен лаик съм по темата.Уж е ценна земята,а чувам само за някакви смешни ренти.Малки суми,не знам колко кг.брашно,бутилки олио.
Аз не печеля малко и не е в Добруджа.
Не съди по последните коментари - тук има нещо специфично, такива цени там няма как да има.
Не съм дори проучвал колко струва моята, но ми предлагаха ~ сумата от рентата ми за 10 години за да я продам. Това за брашно, олио, царевица и т.н са си допълнителни уговорки по изисквания на местните хора предполагам. Аз не получавам ни никога не е ставало дума да получавам.

# 286
В натура дава земеделската кооперация, като не е вземеш накрая в пари. Или доплащат в пари. И те искат да са според пазара да не губят, защото при качване не рентата другаде ,хората си местят земята. И в това има пазар ,като има предлагане на повече.

# 287
За съжаление в Добруджа изтичат много 10г договори, където мин сума е 30лв и арендаторите са се наговорили да плащат минимални суми, под предлог, че годината била лоша. Миналата година рентата в Добруджа беше 100-150лв/дка.
Истината е, че много арендатори искат да се възползват от ниската рента и да натиснат да им продадат земите си..
Малко хора знаят за т.нар бели петна, където рентата се определя по закон и мисля ДФЗ я изплащат срещу представяне на документи за собственост

# 288
  • Далечният изток
От Областните дирекции Земеделие се изплащат чрез съответните общински служби по земеделие.

# 289
  • гр. Варна
Скрит текст:
Имам 30 дка земеделска земя в с. Вратарите, обл. Добрич, 4 категория, имаме сключен договор с фирма и взимам за година средно 1500–2400 лв, като тази година ще взема към 1500 лв .
50 лв/дка не е възможно
За стопанската 2022/23 не може да е под 79,00лв/дка, което плащат за обработката на т.н. "бели петна"
Скрит текст:
а за стопанската 2023/24 не може да е под 96лв/дка
Скрит текст:
Процедури по чл. 37в от ЗСПЗЗ за стопанската 2022/2023 година > Добрич
https://www.mzh.government.bg/odz-dobrich/bg/Polzvane/Proceduri_ … ch_37v_22-23.aspx
Допълвам>Арендатори(3бр.) https://www.zemi.bg/leaseholders.php?aid=8&rid=30&lid=855
разбира се, че може. Белите петна се изчисляват като се определи средното рентно плащане за населеното място за съответната стопанска година. Никъде не е казано, че не може да се плаща рента под тази сума. Тази година добивите и цената на земеделската продукция са доста ниски и за това  много от арендаторите свалиха рентите,  особено в Добруджа където са най- високи.
Скрит текст:
212, може би имахте предвид средно претеглена стойност?
 (Погледнахте ли брой арендатори в това землище и обработваема тяхна площ?)
И не, не е достижимо такова ниско плащане в това землище(50лв/дка).
И добивите, за тази година, спрямо предходната не са по-ниски. Увеличението е с  3,3 %!
Скрит текст:
арендаторите са се наговорили да плащат минимални суми, под предлог, че годината била лоша.
Няма как да е "лоша" годината. Въз основа(произход) на тези добиви изнасят, товарейки танкери на пристанище Балчик. (най - вече за Египет)

Последна редакция: чт, 23 ное 2023, 16:30 от pkol

# 290
И това как помага, ако няма друг арендатори наблизо и няма с кой да смениш този с ниската рента.

# 291
  • гр. Варна
zari65, трима са арендаторите в това землище.
Скрит текст:
Вариантите са три:
1. Договор за 5г, с условие +10% спрямо плащане за "бели петна"
2. Договор година за година
3. Без договор (землището става "бяло петно") , като обявените сумите се изплащат 
От Областните дирекции Земеделие се изплащат чрез съответните общински служби по земеделие.

# 292
Списъкът на pkol не знам колко е актуален, защото нито фирмата, която арендова нашите земи, нито друга, за която знам, че работи в нашите землища, не са вписани. Няма го дори ЗП , който арендова само овощните ни градини

# 293
  • София
Здравейте !
Как мога да се ориентирам за пазарната цена на земеделска земя в даден район? Ако някой знае, моля да ме насочи къде да чета.
Мога да дам подробности за местоположение, големина и категория, ако някой може да помогне.
Искам да изкупя дяловете на другите съсобственици. Много са и след няколко години ще останат техните наследници и няма да можем да се открием. Нямам идея каква цена да предложа за да е справедливо и за двете страни. Все пак трябва да се тръгне от някаква цена за да се договаря.

# 294
  • гр. Варна
Списъкът на pkol не знам колко е актуален, защото нито фирмата, която арендова нашите земи, нито друга, за която знам, че работи в нашите землища, не са вписани.
скаридка, и вашите ли земи са в землището на с.Вратарите? Тях обсъждахме, плащанията за земите на karie.
Относно образуването на цената за "свободните" землища.  Прави се търг, като има начална цена. Арендаторите правят предложения.
Скрит текст:

# 295
Списъкът на pkol не знам колко е актуален, защото нито фирмата, която арендова нашите земи, нито друга, за която знам, че работи в нашите землища, не са вписани. Няма го дори ЗП , който арендова само овощните ни градини

Изобщо не е достоверен и актуален посоченият сайт.

"свободните земи" цитирани от pkol, са собственост на  ДПФ /Държавен поземлен фонд /,т.е държавни и общински земи.За тях се наддава в търга.
Земите от т.нар."бели петна" са непотърсени  от собствениците / физ.лица/ земи,който се разпределят след сключване на споразумения по чл. 37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) между арендаторите. Наемната цена се определя на база средно годишно рентно плащане на съответната община.

# 296
Те може и да са 20 фирмите, но собственика да е един.

# 297
Те може и да са 20 фирмите, но собственика да е един.

Да,така е. Ако "бялото петно" собственост на човека "Х",попада в парцела обработван от фирма "А",то площта на имота умножен по средното рентно плащане се заплаща на ОД Земеделие от фирма "А".
Ако човека "Х" се появи и си пусне заявление,тогава му се заплаща наемната сума на него.

# 298
  • Варна
Хора, благодаря за вниманието на всички. Оказа се, че договорът ми изтича 2026, та дотогава ще му мисля. Иначе говорих отново с фирмата, да потвърдиха, че сумата ще е около 50 лв на декар. Стоката залежавала, а сумите обявени по назад в документациите са за т.нар. бели петна ( както казахте) и не били точни, например миналата година според тях е трябвало да дадат 40 лв. , а дали 100. Щурава работа. Другите в района колко ще вземете, ако не е тайна? Hug

# 299
Аз също съм от Добрич и сме в траур заради рентата тази година Simple Smile говорим за земи 3-та категория в района на Каварна и Балчик, над 120 дка. Миналата година беше по 100-150 лева, сега са предупредили за макс 50. Това си е чувствителна разлика, а знам, че добивите не бях чак толкова лоши.

Общи условия

Активация на акаунт