Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 33 364
  • 625
  •   1
Отговори
# 300
Това в много некоректно!!!
С тези ниски ренти, целта е да принудят хората да си продадат постепенно земите в Златна Добруджа.

# 301
Колко върви декар в момента в този регион?
Ако изобщо има в продажба.

# 302
  • гр. Варна
Има добри добиви, както и увеличен износ. Обаче цената е драстично понижена.
Скрит текст:
Износът на пшеница от България през новия сезон запазва ударното си темпо и достига 2.77Мт към средата на октомври. Количествата доставени от началото на сезона са със 130% по-големи спрямо същия период на предходния сезон. Трябва да се отбележи, че началото на предходния сезон беше изключително слаб с оглед на войната и нежеланието на българските фермери да продават, в очакване на по-добри цени. Миналата година по това време цените на хлебната пшеница на ДАП пристанище са варирали между 620-660 лв за тон, докато тази година сумата е между 405-430 лв/т.
https://agroportal.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B … 23%D0%B3-9816.htm
Колко върви декар в момента в този регион?
За 2023г няма данни. Тези са за 2022г> https://www.nsi.bg/tsb/wp-content/uploads/2023/07/Renti_Dobrich_2022.pdf
Всичко накуп, вкл. обяви, арендатори>https://landlord.bg/obiavi

Последна редакция: пт, 24 ное 2023, 22:01 от pkol

# 303
Аз засега не бих се замислила за продажба на земя , защото доходът от рента си е чист в буквалния смисъл-няма амортизация, няма ремонти, не се занимаваш с нищо, няма данъци. Проблемът е, че е алеаторен, несигурен доход като размер.
Но явно трябва да се мислят механизми против картели и спекулативно ниски цени на рентите. Тази години ни изтича 10 годишен договор и няма да е зле да проучим условията и на другите в региона.

# 304
  • Варна
Ние имаме доста земеделски земи. ММ се занимава, от години купува. Никога не подписва арендни договори. Само година за година . Ходи, пазари се , мести земите в други кооперации . Но земите са хубави, първа и втора категория и успява да се договори. Той по принцип с търговия се занимава , така че това не му е проблем

# 305
Благодаря за инфото, от линковете. Вдигнала се е цената особено последната година със по спомен - 47% , а рентите са ниски. Аз ако имам земя в тези апетитни райони, не бих я продала дори и на настоящите нива от 4000лв/дка.

# 306
  • Варна
И аз така си мислих до скоро, супер глупаво е да продадеш земя, от която само получаваш. Случиха ми се обаче някои неща и знаете ли какво - животът е тук и сега. Осигурил си на децата имоти, ако са умни - ще работят и ще успеят, ако са глупави - ще изядат и изпият всичко.  А ти събирай, спестявай, инвестирай, стискай се - за оня свят. И то за 1500-2500 на година. Тъй, че ако някой ми даде 4000 лв за декар, сериозно ще се замисля. То отношението между продажната цена и годишния доход, аз няма да ги надживея както се казва.
Извинявам се за лиричното отклонение, но ето и друга гледна точка.

# 307
  • Deutschland/HE
Да, съотношението цена:рента е много високо, би трябвало да е 12-15, хайде 20 най-много, но то вече е над 40. Който има наследствена земя или е купувал на ниските цени е добре, но за другите е много странно.

Преди повече от 15години имаше една кооперация до Балчик, те даваха най-високите ренти в Добруджа, управителят на кооперацията беше възрастен човек, който не вземаше комисионни при продажба на зърно. Неговата заплата се определяла от печалбата на кооперацията. Още тогава те плащаха над 100лв на дка.

# 308
Не знам дали е същата балчишка кооперация, но едни приятели от с. Гурково винаги са с най-високите ренти, миналата година взеха по 200 лева, а тази по 30. Бях изумена . Интересното е, че точно в Добруджа са най-ниски рентите тази година. Явно проблемът е в пшеницата и слънчогледът , нямат добри добиви и пазар.
Майка ми има 5-6 наследствени декара в Русенско и й дадоха по 80 лева.

# 309
  • Deutschland/HE
Може и тя да е, на мен ми се върти име Черно море.

Сигурно държат продукцията на склад и нямат ресурс да изплатят ренти. Чакат високи цени, по програми освен комбайни и трактори, се построиха и много силози.

# 310
Да, съотношението цена:рента е много високо, би трябвало да е 12-15, хайде 20 най-много, но то вече е над 40. Който има наследствена земя или е купувал на ниските цени е добре, но за другите е много странно.

Преди повече от 15години имаше една кооперация до Балчик, те даваха най-високите ренти в Добруджа, управителят на кооперацията беше възрастен човек, който не вземаше комисионни при продажба на зърно. Неговата заплата се определяла от печалбата на кооперацията. Още тогава те плащаха над 100лв на дка.

Да, обаче според мен трябва да се гледа съотношението добив/рента, а не цена/рента.
И може рентата да не е кой знае колко, но тук имаме печалба по две направления - от една страна рентата, от друга страна ръста на цените. Все едно, че имате акции с дивидент. Купувате за 100 лева, получавате 5 лева дивидент, ама след десет години цената вече 150 лева. Или сумарно при продажба след десет години ще сте 100% на плюс.

# 311
  • Deutschland/HE
Така е, който е купувал преди 10години, сега е на голяма печалба ако продаде, дори да приспадне и инфлацията. Аз сравнявах до колко е оправдана тази инвестиция при сегашните условия, 30лв рента на дка и цена 4000лв/дка. Ако много хора решат да продадат земите си, защото рентите са ниски и цените ще паднат. Арендаторите не купуват всяка земя и на всяка цена.

# 312
Не само арендаторите, никой не купува на всяка цена и всичко.

# 313
Те, арендаторите, ако могат да си ‘позволят’ да дават такива ниски ренти, няма и да имат интерес да купуват. Ще видим как ще е следващите години, но не е нормално. Иначе са си местни монополисти и постоянно се чуват отзиви: ами Ок, вземете си земята и си я работете сами’. Буквално извиване на ръце.

# 314
Pkol, смяташ ли ,че не мога да си избера от комбобокс землищата, които ме интересуват? Simple Smile
Сега всички арендатори точат зъбки да купуват от ДПФ , Асен Василев в новия бюджет е заложил продажба на 20% от ДПФ и то срещу компенсаторки, които големите риби в бранша накупиха евтино

Общи условия

Активация на акаунт