Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 31 390
  • 593
  •   1
Отговори
# 480
Gogo1979, аз къде точно писах, че искам да купя, за да очаквам рента 60 лв?

fani34 да, тази логика на абсурдно високите цени ми е ясна. Но за някои от парцелите това не може да стане, а цените са пак в небесата. И предлагане няма в последните две години.

То много нискорискови варианти за инвестиране на суми от порядъка на 20 хил лв няма, а земята досега се е доказала като добър актив.

# 481
Намерих този линк за евро фондове за залесяване:
https://evroprogrami.com/finansirashti-programi/razvitie-na-sels … rintiraj-spodeli/
Някой да е запознат дали има подобна актуална програма към 2024?

# 482
Моля за информация, ако някой има такава.
Роднина иска да си продаде наследствена нива в Северна България (триъгълника Левски - Плевен - Ловеч). Някой да е купувал или продавал нещо там и има ли идея за адекватните цени в този район?

Благодаря предварително Simple Smile

# 483
  • София
Не съм и нямам информация, но независимо къде е, цената може да варира в пъти спрямо категорията. Трябва и тази информация за да се търси пазарна цена.

# 484
Аз бих купила в този район, ако е голяма и е до 3-та категория.

# 485
Аз бих купила в този район, ако е голяма и е до 3-та категория.

Категорията е 3, но е съсобственост и е дадена под аренда. Тоест най-голям дял да купи делът има арендаторът.  Иначе са съседни ниви над 30 декара. И затова се интересувам каква цена да искаме. В нета намерих нещо като 2300 лева за декар?

# 486
Леко падна цената, а  тази година ренти не са давали ,че лоши резултати. А те са свързани с цена на нивата. Преди две даваха 2600 за една наша нива в този район,   скоро, пролетта 2200 ,  а  вече мина почти година ,може и надолу да  е. И това е най-високата дето даваха. Не помня пък категорията.

# 487
Цената зависи от рентата?
А ако няма рента или не се дава под наем ?
Тогава е безплатна ли?

# 488
Уф, цената на земята е   печалбата за Х години, не помня точно, но 20 примерно. Има зависимост, ако печелиш от нея - цената се вдига.  Рентата има връзка доколкото показва дали печелиш, щом
 е "не",  и тя пада. Това искам да кажа, пък то не отменя, че пада напоследък точно в този район, отказахме се да продаваме, но имахме   проучване. Каквото знаех - казах, може и да греша, не е задължително да ме слушат.

# 489
Това е ориентировъчна сметка за колко години се изплаща инвестицията, а не че така се смята цената.

# 490
  • Далечният изток
Грешиш, Боряна.
Един от методите за определяне на пазарна цена е по метода на поземлената рента. Освен това има и Наредба за реда за определяне на цени на земеделските земи. Оценителите вземат минимума от там. По наредба годишната рента за 1 декар се умножава по 25 и вече според категория, площ, отстояние на землището, поливни съоръжения и т. н., се прилагат различни коефициенти.

# 491
Не мога да обясня какво , но че е свързано усещам, както и  да  е.

# 492
Винаги съм се чудил, дали като продадеш земеделска земя дължиш данък, да кажем я имаш от 10 години и я продадеш за 30 000 лева, дължиш данък от 10% или в лева 3 000 лева или и земеделската земя  е освободена като апартамента, който си продал и си го купил преди 10 години?

# 493
  • Deutschland/HE
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;

# 494
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;

От написаното от теб разбирам, че ако си продал земеделска земя на която си собственик повече от 5 години, не дължиш данък?

Общи условия

Активация на акаунт