Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 33 476
  • 625
  •   1
Отговори
# 165
ако нивата е 8 дка, и я купят двама души, съсобственици ли са? Както, ако двама си купят един апартамент...

# 166
  • Далечният изток
Да. Същото, съсобственици. Вече зависи с какви дялове. Ако платят по равно, ще са с дялове 1/2 на 1/2.

# 167
Здравейте, предполагам някой от вас се е сблъскал с подобен казус. Искам да извадя данъчна оценка за гори-земя, която няма категория според характеристиката. За целта ми искат таксационна характеристика, но 2 дена ровя в нет-а не мога да намеря кой е органът, към когото да се обърна.
Ако някой е минал по този път ще съм много благодарна.

# 168
  • Далечният изток
Регионалната дирекция на горите.
Вижте къде попада вашата
http://www.iag.bg/struct/lang/1/type/R/id/2/unit_single

Иначе казано - Горското в съответния град.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 09:34 от AIDA_N

# 169
Здравейте!
Открих темата и направо ще питам каквото ме интересува, дано ме упътите.
Аз и сестра ми, заедно с леля ни сме наследници на два типа земеделска земя в Пазарджишко - едната е наследена от дядо ми и представлява около 15 декара ниви от V до Х категория. С леля сме в пълно единомислие и искаме да я продадем, защото никой повече няма да ходи там, продали сме и наследствената къща. Какво да направим, за да я махнем, нямаме претенции за пари, колкото ни предложат, просто да не се занимаваме повече с нея?Доколкото знам земята не се обработва, няма кооперация, всеки, който е там обработва каквото иска от своята земя, другата седи. Нашата пустее. Имаме документи, описващи мястото на тези ниви, но ходене до селото или по институции няма как да стане, леля е на 89 години и не иска да се занимава изобщо.

Вторият тип земя е наследство от прадядо ми и там сме наследници заедно с още много хора, с които няма съгласие кой какво да вземе и оттам е останала обща. Тази група земи са повече, мисля над 30 декара и са от І до  ІІІ-ІV категория, някои ниви са зеленчукови градини и са в границите на селото. Можем ли да направим нещо, за да вземем от тези ниви, колкото е дела на дядо ми?

Изобщо какви съвети бихте ми дали, защото разкарване по институции няма да стане? Засега сме се отказали от земите и сме ги изоставили, но по-добре да приключим окончателно с тях, защото все още се водим собственици.

# 170
Без ходене по институции няма да стане. А лелята да ти направи пълномощно.
 И за дела на дядото няма.как да ти кажем без да знаем колко наследници сте и въобще детайли.
Моя съвет е да се консултираш с адвокат специалист в тази област.

# 171
  • Далечният изток
Достатъчно е пълномощно от един от наследниците за упълномощаване на адвокат, който да изкара необходимите документи. При нотариуса за сделката ще трябва да се явите и трите.
За другата земя с многото наследници не разбрах въпроса. Искате делба и да разполагате с вашия дял от нивите или искате да ги продадете?

# 172
Мисля, че Ън ако има пълномощно от лелята за самата сделка, тя не е необходимо дори при нотариуса да ходи. Ън може да продаде от нейно име. Почти съм сигурна, че някой крупен арендатор ще иска да я вземе земята. В случая с многото наследници не знам възможно ли е да се продадат идеалните части на някой от останалите наследници без да се минава делба?

# 173
  • Далечният изток
Пълномощното за сделка също е с нотариална заверка, така че дали лелята ще отиде при нотариуса за сделката лично или за пълномощното лично, все тая...

В случая с многото наследници не знам възможно ли е да се продадат идеалните части на някой от останалите наследници без да се минава делба?
Възможно е.

# 174
Въпросът е дали си струва. И моето семейство наследи едни 4-5 ниви общо за около 7 декара и мислим да не се занимаваме - данък не се дължи така и така, а да ги продадем можем за под 3000 лева, може би и под 2500.  Пътувания, вадене на документи и прочее са си главоболие, а ако се действа с пълномощно и парите стават доста - освен пълномощно за продажбата трябват и нотариално заверени три декларации от всеки от упълномощителите. Наскоро продавахме имот с пълномощни от майка ми и баща ми и ни струваше 180 лева само нотариусът в София.
После има ваден на скици, данъчни оценки, пътуване, ако се наеме и адвокат и не се знае дали си струва всичко това.

# 175
  • Далечният изток
Е, това вече всеки да си го преценява...

# 176
  • София
Пълномощното за сделка също е с нотариална заверка, така че дали лелята ще отиде при нотариуса за сделката лично или за пълномощното лично, все тая...

В случая с многото наследници не знам възможно ли е да се продадат идеалните части на някой от останалите наследници без да се минава делба?
Възможно е.

Може да се заяви посещение на нотариус на място.

# 177
  • Далечният изток
Може принципно, ако нотариусът се навие. Нотариусите, с които аз работя, изключително рядко го правят.

# 178
Е да, и за пълномощното се ходи до нотариус, но все пак лелята може да отиде когато и е удобно, и до някой, който е близо до нея. То аз не разбрах със сигурност в кой град живее лелята, в кой останалите наследници, евентуално сделката къде ще е ..

# 179
Изкупуват  неделими ниви, неделени, дават ти априте и се оправят сами  купувачите нататък.  С пълномощно на определено от тях лице, техен служител вероятно се азнимава.  Трудното  е да намериш такъв  с интерес в твоя  район, дето са имотите и да събереш  желаещите да продават, че както виждам сте много, а  колкото повече сте ,по-висока е цената,  иначе той си търси другите  наследници и отбива от цена.. Колкото да  е странично селището, Пазарджишко е  плодородно, но за такава ниска категория може да е и планинско на юг мястото, все ще се намери желаещ.

Общи условия

Активация на акаунт