Съществуват няколко концепции за това как и дали бъдещето е предопределено или не.
Първата концепция, че предопределено бъдеще въобще не съществува и всичко зависи от свободната воля на личността плюс външни събития извън негов контрол.
Втората концепция е споделената от теб. Базирана на модела и закона за причинно следствените връзки.
Тоест бъдещето на индивида е фиксирано до определен момент кръстопът, когато се достигне кръстопътя той решава по-кой път да поеме и това е причината следствие на която бъдещето се променя в съответния времеви интервал.
Третата концепция е за предопределената съдба, при която индивида няма свободен избор /може би съвсем малък процент за по незначителни неща/ , а всичко кардинално е фиксирано и тук нямаме кръстопъти общо взето.
Понеже тази тематика е била до някаква степен интересна за мен имам малки наблюдения, но и досега не бих се наел да заема еднозначно страна, като по принцип повече клоня към четвърта концепция миксиран вариант от втората и третата.
Въпреки всичко имам няколко случая, от далечното минало, когато бях ученик, които потвърждават, втората концепция. При гледане на таро в чужбина на майка ми и казват, че ще претърпя инцидент, влизане в болница, но в крайна сметка нищо лошо няма да произлезе от това и нещата ще се оправят. Така и стана- Но второто предсказание за баба ми се превърна в реалност с точни детайли за съжаление- Дали е просто съвпадение аз не знам.
От друга страна в два филма единия за дядо Влайчо, а другия за Ванга има два еднакви по-смисъл кадъра, /те решиха това да се случи//тоест според тях има невидими сили, които управляват събитията от живота на индивида/
Не мисля, че някой човек освен вещите, които познават добре механизмите на Вселената и живота знаят с точност отговора, но един истински вещ човек няма да го сподели с обикновен поне не напълно.

Ти си заела позицията за причинно следствените връзки, явно твоя опит е доказал, че това е най-работещата концепция, би ли споделила точно защо смяташ така?