Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бързи здравословни въпроси и отговори – 34

 • 18 411
 • 743
 •   1
Отговори
# 60
 • Мнения: 8 904
Ами аз ходя на годишен очен преглед. И на него ме преглеждат за глаукома, разширяват зеници и някаква 3D снимка правят. Но не съм запозната много. Всеки път ми казват "още  не си за очила, ама догодина" И така вече 47 стигнах. Но догодина ще стигна до очила вероятно. Стандартния им прегледм е това. Иначе не ходя с оплакване. А на мъжо точно от този преглед някакъв притиснат нерв му откриха. Капки му бяха изписали, оправи се. Явно не е било сериозно, но той е с цайси.

# 61
 • пустинята Гоби
 • Мнения: 4 698
Т.е. не е лошо и аз да ида на по-обстоен преглед. Сега се сетих, че преди да раждам ходих, но не помня да са ми разширявали зениците.

# 62
 • Мнения: 1 239
Два пъти са ми разширявали зениците и не са ми давали такива очила. И двата пъти за оглед на очните дъна. Първият път явно с по-слаби капки и виждах добре, само слънчевата светлина ме дразнеше. Този път обаче явно са ползвали по-силни капки и още не може да ми се оправят зениците. За жалост не ме предупредиха, а утре трябваше да отидем на планирана почивка от няколко седмици. Просто късмет. Дано все пак утре съм по-добре. Но не съм сигурна колко мога да и имам повече доверие на тази лекарка.

Иначе за рецепта за очила ми каза, че няма нужда да се разширяват зениците.

# 63
 • Мнения: 8 904
Mimi Rose aми ако не е някакъв скъп преглед, хубаво да се отиде. Тези очила които носиш не си ли сменят диоптъра?
Пак при нас да кажа, сина ми като беше 4 го диагностицираха с астигматизъм и очилата му бяха над 3 диоптъра. Сменяха му ги на 4-5 месеца със силни, слаби до към 10 годишен. Казаха докато сме деца мускула търпял корекции. Сега вече на 18, смъкна доптъра на 0,5 на око и само за четене. Има подобрение и на астигматизма. Не знам дали това сменяне на диоптри е помогнало. Но много пари одрънкахме за очила. Смятай с години смяна на лупи на няколко месеца....

# 64
 • Габрово
 • Мнения: 7 026
При децата расте очната ябълка на размер и съответно и фокусът се измества, така че докато човек расте се налагат такива смени на очилата, няма как.
Не помня моите дали ги сменяхме два пъти в годината, но прегледите ми със сигурност бяха на 6 месеца. Без астигматизъм, само късогледство е моето. Като спрях да раста ги разредихме, но то вече нямаше промени по диоптъра. От ученичка до преди година си бях с един и същ диоптър, а чукнах 40 наскоро.

# 65
 • пустинята Гоби
 • Мнения: 4 698
Сменям диоптъра, да. Ходя на преглед всеки път като си купувам очила, но не ми разширяват зениците. Аз съм вдигала и сваляла диоптър. Сега съм на 43 години и почна да ми намалява.

# 66
 • Мнения: 19
Здравейте, февруари месец приятеля ми имаше профилактични изследвания, предоставени от компанията, в която работи. Март месец си ги получи
и това, което ни направи впечатление е, че CYE му беше сравнително високо: 16mm/h, реф.граници: 0-18. Сподели го на личната, като тя отговори
"щом е в граници, всичко е наред", но ние все пак се притесняваме. Преди няколко дни ходи на хематолог, тъй като имаше някаква подутина зад врата
и си мислихме, че е лимфен възел.
След прегледа се оказа, че не е, но му намериха на друго място леко подут лимфен възел-0,5мм. Направи си кръвни изследвания и ДКК на стъкло
и от резултатите лекаря му каза, че има някаква инфекция и му предписа Doxycyclin и Isoprinosine. Според вас дали заради това
CYE-то е повишено или може да има някаква друга причина? Трябва ли да се притесняваме? Благодаря!

# 67
 • Мнения: 46 375
То си е нормално. От инфекции се увеличава и после бавно спада. Не е като ЦРП, бързо да влиза в норма.

# 68
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 68
Здравейте. Днес, докато си похапвах таратор, изведнъж усетих как парче краставичка засяда и не може да премине в стомаха. Преглъщах дълго време и когато отвътре ми идеше да се оригна, усещах, че заседналата храна пречи. Реших да си хапна коричка хляб, но положението стана по-лошо. След това пийнах малко вода, но и това не помага. Сетих се, че снощи, когато си изпих UrinalAkut( понеже имам съмнение за цистит), усетих как хапчето заседна и не можа да премине, но все пак на сутринта, т.е. днес бях добре и сега пак така става.
Може ли да ми кажете на какво се дължи? Със сигурност ще запиша час за гастроентеролог, ако това продължава, но искам първо да се допитам до вас.

# 69
 • София
 • Мнения: 935
Привет, днес правих изследвания и на един от резултатите е дадено "< 4.0" и под него пише "Резултат под долната граница на измерване (4.0 mg/L)". Какво означава това, става дума за ЦРП ?

И още нещо, преди месец правих подобни изследвания в същата лаборатория, но в друга приемна, референтните стойности на креатинина и пик. киселина са различни преди и сега. Това как да го разбирам ?

Благодаря !

# 70
 • Мнения: 3 530
Не усещате заседнала храна - ако ви заседне храна няма да може да дишате нормално. При преглъщането острите ръбове са драснали по вътрешната стена на хранопровода или гърлото и усещате травмата като "заседнало". Не яжте храни с твърди ръбове няколко дни за да се успокои мястото.

# 71
 • Мнения: 5
Erica Alexandrowa, доктор ли Ви предписа УриналАкут или сама си поставихте диагнозата? Уринала е много силен. Казвам го от личен опит. Пийте Уро3, хем е с така полезната червена боровинка, хем е и по-леко. Ако обаче, лекар е предписал Уринала, не сменяйте.

# 72
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 68
Erica Alexandrowa, доктор ли Ви предписа УриналАкут или сама си поставихте диагнозата? Уринала е много силен. Казвам го от личен опит. Пийте Уро3, хем е с така полезната червена боровинка, хем е и по-леко. Ако обаче, лекар е предписал Уринала, не сменяйте.
Сама реших да пия уринал акут. Аз и преди така съм постъпвала и съм се оправяла. И уро3 съм пила, но е слабо.

# 73
 • Мнения: 3 175
Как мислите, аз съм на золофт и флуанксол. Пих ги към десет сутринта.
В пет следобед изядох и един грейпфрут.
Впоследствие се сетих, че е противопоказно. Имам ли основание за притеснение или разликата в часовете на приемане е достатъчно голяма?

# 74
 • Мнения: 5
Как мислите, аз съм на золофт и флуанксол. Пих ги към десет сутринта.
В пет следобед изядох и един грейпфрут.
Впоследствие се сетих, че е противопоказно. Имам ли основание за притеснение или разликата в часовете на приемане е достатъчно голяма?
Нищо няма да Ви стане, но ги избягвайте следващия път

Общи условия

Активация на акаунт