Работа, CV-та, HR-и, съвети - 78

• 43 553
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 1 215
  • Бургас
а дипломата се изисква задължително при започване на работа за досието

Не е задължително, на мен не са ми искали. Зависи за каква работа е.

Да служебна бележка за доходите. Какво да им кажа като не съм имала официални доходи от 15м?

Казваш че не си се осигурявала и не можаш да им представиш такава бележка. Не е нещо фатално. Просто при коригирането на данъците ще вземат под внимание само доходите от сегашната ти работа. Освен това може изобщо фирмата да не ти преизчислява данъка, а да си пуснеш сама данъчна декларация в края на годината, ако имаш нещо за връщане.

# 1 216
Как я иска сканирана? Нали я давате в счетоводство, за да оправят стажа.

# 1 217
  • Бургас
Някои я дават в счетоводството. Някои дават само копие. Други нищо не дават. Всяка фирма си прави каквото си иска.

# 1 218
Ирене - Какво имаш предвид доходи от сегашна работа? От бъдещия работодател от сега до края на годината ли?

А за книжката, до колкото знам е нужно само при напускане да я дам за да ми впишат стажа.

# 1 219
  • Бургас
Ирене - Какво имаш предвид доходи от сегашна работа? От бъдещия работодател от сега до края на годината ли?

Да.

# 1 220
Работодателят преизчислява само данъка върху доходите от трудови правоотношения. Когато лицето не е имало доходи от трудов договор, просто декларира, че няма такива доходи за календарната година и не се обяснява повече. Няма нужда да казва, че не е била осигурявана. Никой не я пита за това. Питат я само дали има други доходи от трудови правоотношения, които трябва да се вземат предвид в края на годината, при годишното преизчисляване на ДОД.
Не разбрах сканираната трудова книжка с какво противоречи на GDPR. Това е информация, която служи за определяне на елемент от възнаграждението и е напълно нормално работодателят да разполага с нея и да я съхранява.

# 1 221
Най-вероятно я искат сканирана, за да подготвят предварително документите ти и да не се разкарваш. И на мен ми я поискаха сканирана, нищо страшно.
Бележка от предишен работодател искат, ако си работила на друго място на трудов договор през тази календарна година - за данъците е.
Диплома е нормално да искат, нивото на образование се вписва в трудовия договор.

# 1 222
А вписва ли се в книжката договор за контрол и управление и изисква ли се декларация за приходи при такъв договор?

# 1 223
По-скоро искам да съм подготвена за евентуален развой на ситуацията. Не се гордея с това, че съм била в сивия сектор, а работидателя ми е чуждестранна фирма и не знам как биха го възприели. На интервюто съм казала какво съм работила и че съм работила на фрийланс начала за клиенти, но какво съм работила и как е било административно оформено (по-скоро неофирмено), са две различни неща. Но след разговора с вас, смятам, че няма място за притеснение и ще си трая докато не бъда попитана.
Драматизираш прекалено. Стига вече Simple Smile

# 1 224
А вписва ли се в книжката договор за контрол и управление и изисква ли се декларация за приходи при такъв договор?
Това не е трудов договор и не се вписва в ТК. Декларацията за приходи не касае само трудови отношения, тъй че да, ще ти искат документ, че си имала такива доходи.

# 1 225
  • Наблизо
Стажът в НОИ е общ. А работодателят може да признае само част от него, която е адекватна на настоящата позиция.
Напълно в реда на нещата е да искат длъжностни характеристики за изясняване на извършваните задължения. Една и съща позиция, в различни компании може да значи различни неща. Много фирми го правят.

Приятелят ми ми изхвърли трудовата книжка заедно с други мои неща. Как се доказва стаж в такъв случай?
Трябва да си възстановиш трудовата книжка. Единият вариант е - купуваш си книжка и минаваш през старите си работодатели да си нанесат отново стажовете ти. Вариант 2, пак обикаляш старите си работодатели, за да ти издадат УП-2 и отиваш в ИТ, за да ти въведат стажът служебно, на база издадените документи.
А когато бившият работодател не съществува вече и самата фирма е потънала вдън земи..има ли начин на възстановяване?В НОИ има вписани песнионни осигуровки,както и здравните такива за онзи период.

# 1 226
Аз имам обратния въпрос на Beautiful M - ако работодателят е нанесъл нужната информация в трудовата книжка, но вече не съществува, не е взето УП 2 и информацията за осигуряване липсва в НОИ, въпреки че трудовият стаж е след 2000 г, какво може да се направи, за да се признае осигурителният стаж за пенсия?

# 1 227
Че си била на граждански договор.

# 1 228
А за книжката, до колкото знам е нужно само при напускане да я дам за да ми впишат стажа.
Книжката е необходима както при започване на работа, така и при напускане и по време на работата ти за даден работодател, тъй като в нея се нанася всяка промяна на позицията и заплатата.

Ако трудовата книжка се запълни, новият работодател ще ти издаде нова и при всяка следваща работа трябва да си носиш и двете.

За бележката за дохода - ако не си имала договор на предишната си работа, казваш, че през тази година нямаш доходи. В този случай няма да е необходима такава бележка.

Относно дипломата от университета те съветвам да отидеш и да си я вземеш. Трябва да се пази в администрацията, нищо че е минало толкова време.

# 1 229
Нарцѝса, няма такова нещо "декларация за приходи". Работодателят има право да иска информация само за доходи от други трудови правоотношения и за нищо друго. Какви други доходи е получил новопостъпилият служител, не е работа на работодателя и той няма никакво право да иска подобни данни.
TafTaf, BeautifulM, работодателите не могат да изчезнат. Ако фирмите са прекратили дейност и са закрити, ведомостите им са в НОИ. Всяка фирма, която няма правоприемник, е длъжна да предаде цялата информация от ведомостите си на архив в НОИ. Съответно, ако ви трябват данни от подобен работодател, отивате в НОИ и те служебно извършват необходимото.
Ако фирмата има правоприемник (купена е, погълната, сляла се е с друга фирма или по друг начин се е преобразувала), тогава данните се пазят в новото дружество и съответно за справки и вписвания трябва да се обърнете към него.

Общи условия

Активация на акаунт