Работа, CV-та, HR-и, съвети - 78

• 43 572
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 1 200
Като напускаш работа, трябва да си търсиш да ти издадат съответните УП ли бяха документи, и ги пазиш до пенсия, така знам. Макар че дотогава, вземат най-накрая да направят дигитализация. Момичето фрийлансър явно е твърде съвестно, дано се успокои. Не е за гордост сив сектор, хората оцеляват, предполагам има начини данъчна декларация със задна дата да успокои съвестта, не знам дали няма да повлече най-много някоя административна глоба, не съм запозната аз. Моят настоящ работодател между другото не ми призна стаж по книжка, ами ме караше да събирам длъжностни характеристики от предни работи. Добре че си ги имах без една, не знам дали е ок това… да се занимавам все едно да им пускам тях да ги инспектират… От любопитство само, как мога в НОИ да видя точно колко стаж ми се води, да сравня с фиша от заплатата? Трябва ли да си вадя код за достъп? Като една длъжностна характеристика от най-ранните ми се губи, към две години…

# 1 201
  • в сърцата на децата <3
В НОИ с ПИК виждаш къде, кога и колко са те осигурявали, прогнозна пенсия и още доста неща. Болнични също стоят всичките (поне моите, започнала съм да работя след 2006-та). Извади си, полезно е.

# 1 202
Код за достъп от НОИ се вади лесно. Не съм се сетила да си гледам стажа, само съм си проверявала дали осигуровките са внесени текущо и дали болничен е представен. Извади си код и разгледай.

# 1 203
Стажът в НОИ е общ. А работодателят може да признае само част от него, която е адекватна на настоящата позиция.
Напълно в реда на нещата е да искат длъжностни характеристики за изясняване на извършваните задължения. Една и съща позиция, в различни компании може да значи различни неща. Много фирми го правят.

Приятелят ми ми изхвърли трудовата книжка заедно с други мои неща. Как се доказва стаж в такъв случай?
Трябва да си възстановиш трудовата книжка. Единият вариант е - купуваш си книжка и минаваш през старите си работодатели да си нанесат отново стажовете ти. Вариант 2, пак обикаляш старите си работодатели, за да ти издадат УП-2 и отиваш в ИТ, за да ти въведат стажът служебно, на база издадените документи.

# 1 204
  • в сърцата на децата <3
В раздела с осигуровките излиза година по година работодател, осигуровки... Разбира се длъжностна характеристика няма как да има там.

# 1 205
Сноу, това за НОИ или за книжката? В книжката ми пише заемана длъжност, вписвани са ми и анексите за смяна на позиция. А сега пак прочетох, че осигур. стаж и опит на трудова дейност, същата или сходна на настоящата, се доказва с книжката. Нищо лично, нали става въпрос за надбавка прослужено време. Това занулява ли се, ако сменя попрището?

# 1 206
  • в сърцата на децата <3
За НОИ е описаното от мен. Стаж прослужено време дали се зачита зависи от фирмата - някои броят целия трудов стаж, други - конкретно на позиция. Има и фирми, които си формулират длъжностите така, че да не ти признаят никакъв стаж извън тях.

# 1 207
  • Бургас
Провери си данните в НОИ. Ако ти излизат, няма смисъл да си възстановяваш трудовата книжка. Купи си нова.

Като напускаш работа, трябва да си търсиш да ти издадат съответните УП ли бяха документи, и ги пазиш до пенсия, така знам. Макар че дотогава, вземат най-накрая да направят дигитализация.

Направиха я дигитализацията отдавна. Вече не е необходимо да се издава УП. Майка ми се пенсионира преди 7 години. Преди да си подаде документите за пенсия й изадоха разпечатка за всичките години и месеци стаж. Преглеждаш си ги. Ако имаш възражения за някой период само тогава се търсят УП и трудови книжки за доказване иначе си минаваш само с данните от НОИ, без нищо друго.

# 1 208
Скрит текст:
За НОИ е описаното от мен. Стаж прослужено време дали се зачита зависи от фирмата - някои броят целия трудов стаж, други - конкретно на позиция. Има и фирми, които си формулират длъжностите така, че да не ти признаят никакъв стаж извън тях.
Дано не разводня прекалено. Въпросната позиция, която не ми признаха, е същата като друга, която ми признаха, само че повишение по ниво. Просто тогава работодателят не е издавал длъжностна характеристика за нея, а само е вписал анекс в книжката. Драмата беше, че ако нямах запазени самите длъжностни характеристики, от трудова книжка абсолютно нищо нямаше да признаят.
За УПтата, точно така е, сега си спомних, пазят се за сверка с данните в НОИ. Според мен би се стигнало до там, ако от някоя фирма ЧР не е подавала коректно данни към тях. На мен досега винаги са ми ги давали, без да питам.

# 1 209
Здравейте,

Както и очаквах, работидателя е доста стриктен. Днес ми изиска сканирана трудова книжка, декларация за приходи от текущия работодател, дори копие от диплома от университет (която не съм взела от университета от преди 10г). Дипломата ще я прежаля, но за другите неша какво да правя?

# 1 210
Здравейте,

Както и очаквах, работидателя е доста стриктен. Днес ми изиска сканирана трудова книжка, декларация за приходи от текущия работодател, дори копие от диплома от университет (която не съм взела от университета от преди 10г). Дипломата ще я прежаля, но за другите неша какво да правя?

Защо работодател иска сканирана трудова книжка?
GDPR?

# 1 211
  • Бургас
За първи път чувам за декларация за приходи. За какво им е?

# 1 212
Предполагам не е декларация за приходи, а служебна бележка за дохода. Новият работодател преизчислява данъците в края на годината, затова е нужна. Копие от трудовата книжка е за изчисляване на годините трудов стаж, а дипломата се изисква задължително при започване на работа за досието. Предполагам ще се изиска и медицинско при самото започване.

# 1 213
Да служебна бележка за доходите. Какво да им кажа като не съм имала официални доходи от 15м?

# 1 214
Ами нещо такова, да. Официално не си работила, примерно така. Тр книжка е за изчисляване на стажа. И аз съм представяла сканирана. Оригинал при самото сключване на договора, попълват ти я и си я взимаш.

Общи условия

Активация на акаунт