Работа, CV-та, HR-и, съвети - 78

• 43 564
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 1 185
  • Бургас
Освен ако не кандидатстваш за държавна позиция и трябва да доказваш стаж, на работодателя ти не му е работа да ти гледа трудовата книжка. Негово задължение е, когато прекратиш работа при него да ти нанесе стажа.

# 1 186
  • в сърцата на децата <3
Ти може и на граждански да си била, а него го няма в трудовата книжка Wink Споко бе, хората, които работят с документите, не са тия, дето те интервюират. Ако стане дума - обясняваш и това е. Сигурно на тоя свят е само това, че един ден ще си идем от него. Другото...

# 1 187
И какво го интересува работила ли си или не?И защо ти е толкова важно какво ще си помисли филанкишията?Не си длъжна да даваш обяснения какво, как и защо.

# 1 188
Е как защо? Нали ми е работодател, не искам да си помислят нещо или да трябва да се обяснявам. Би ми било неприятно да обяснявам, че съм работила в сивия сектор, за да не плащам данъци, ама не го помислих на времето като започвах фрийланса.

Имам въпрос - трудовата книжка не се ли дава при започване на работа?

# 1 189
Той вече те в харесал, дреме му в кой сектор си била - ако те пита казваш, че си била фрийлансър и толкоз. Какви обяснения, какви пет лева?

# 1 190
  • в сърцата на децата <3
Или казваш, че си имала поет личен ангажимент и не ти е било удобно на интервюто да го кажеш. Задълбаваш излишно. Никой няма да рови, освен ако не започваш в ДС 😁

# 1 191
  • Бургас
Ама какво го интересува работодателя ти дали си плащала данъци в миналото или не. Да не започваш работа в НАП?
Трудовата книжка си седи в теб. Дава се когато приключваш работа за да ти нанесат стажа колко време си работила при тях.

# 1 192
Никой няма да го интересува. Книжката я даваш, отива в ТРЗ и там вписват, че работиш при тях, изчисляват клас прослужено време, ако имаш. Никой мениджър няма да ти гледа книжката.

Винаги можеш да кажеш, че си била на граждански или авторски договор. Той не се вписва в трудовата книжка. Но не мисля, че изобщо някой ще те пита.

# 1 193
Благодаря ви, мненията са полезни и се успокоих. По принцип не съм си сменяла работодателя често и изобщо не съм обръщала внимание с трудовата книжка какво се случва. Ще ви послушам и няма дазадълбавам, пък ако питат ще кажа, че съм била на граждански или в сивия сектор пък да става каквото ще.

# 1 194
Е как защо? Нали ми е работодател, не искам да си помислят нещо или да трябва да се обяснявам. Би ми било неприятно да обяснявам, че съм работила в сивия сектор, за да не плащам данъци, ама не го помислих на времето като започвах фрийланса.

Имам въпрос - трудовата книжка не се ли дава при започване на работа?

Момиче, да си работила като фрийленсър не значи непременно, че си била в сивия сектор. Много хора работят така и си плащат сами данъци и осигуровки ( и аз също съм го правила). Това обаче не фигурира в трудовата книжка и НЕ Е СРАМНО, нито незаконно. Ако случайно шефът полюбопитства, казваш, че си имала договор за фрийленсър и толкова. Нещо прекалено се панираш, че и даже май не ти харесва като ти го казват???

# 1 195
Ако работодателят толкова го интересуваше какво е правила през тази 1 г., по всяка вероятност щеше да попита на интервюто. Щом не го е направил, не разбирам каква е тази драма.

# 1 196
Реално си била в сивия сектор - работила си без договор и не си плащала данъци. Но така работят много хора в България. Едва ли работодателят ти ще се вълнува, че и да прави разследване. Той на реални доходи ли ще те осигурява? Да не се окаже, че и той е в сивия сектор.

# 1 197
По-скоро искам да съм подготвена за евентуален развой на ситуацията. Не се гордея с това, че съм била в сивия сектор, а работидателя ми е чуждестранна фирма и не знам как биха го възприели. На интервюто съм казала какво съм работила и че съм работила на фрийланс начала за клиенти, но какво съм работила и как е било административно оформено (по-скоро неофирмено), са две различни неща. Но след разговора с вас, смятам, че няма място за притеснение и ще си трая докато не бъда попитана.

# 1 198
Приятелят ми ми изхвърли трудовата книжка заедно с други мои неща. Как се доказва стаж в такъв случай?

# 1 199
  • в сърцата на децата <3
От коя година насам? Принципно в НОИ и НАП има данните, но мисля от 1990-та насам е регистъра. Дали '95 да не беше...

Общи условия

Активация на акаунт