Работа, CV-та, HR-и, съвети - 78

• 43 659
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 195
Аз деца нямам, но разбирам жената. И тя не е очаквала , че няма да ù се получи.
Ако нещо ще говоря с шефовете, ще се постарая да не я кова. Смятам, че те са отговорни за това да наемат майка с малко бебе с режим, особено щом те самите имат деца и много добре знаят какво е...или би трябвало да знаят.

# 196
Здравейте, в кофти ситуация съм и сега и аз имам нужда от съвет. По принцип където и да съм работила, винаги са ми имали голямо доверие, колеги са ме информирали, че ще напускат, месеци преди да си подадат молбата, мениджъри са ми споделяли конфиденциална информация. И на сегашната ми работа това се запази, вече на няколко пъти получавам обратна връзка, че каквото стига до мен, не излиза и ме ценят за това.
Работим от къщи и май така ще си остане. Има страшно много колеги с деца и всякакви проблеми, свързани с тях се толерират - не е драма някой да го няма няколко часа през деня и после да доработва, с внезапни болнични се справяме някак си и така.
Сега обаче обучавам нова колежка, която е с бебе. На година и седем месеца е и нещата не вървят. Губим адски много време, защото толкова малко дете постоянно иска внимание. Тя самата си даде сметка, че няма да се справи, миналата седмица ме изненада като ми каза, че според законите щом е с дете, можела да изиска от фирмата да мине на 4 часа. Не се наех да споря с нея вярно ли е, аз деца нямам. Страх я е директно да говори с HR, понеже при нас обяви за почасова работа и хора на непълен работен ден няма и може да я освободят. В крайна сметка ми каза, че до края на обучението, което са още 3 седмици, ще е на пълен работен ден и после ще реши какво да прави. И разбира се ме помоли да си мълча.
Хубаво обаче ... в момента за да имам аз време да я обучавам, моята работа е разпределена между други колеги и на тях не им е лежерно. Понеже през деня постоянно я изчаквам да се оправи с детето, ми се налага да стоя всяка вечер поне до 8 и още 3 седмици така трудно ще издържа. Ако тя няма вариант за пълен работен ден, а фирмата не се съгласи за нейните 4 часа, не виждам защо да се мъчим взаимно.
Освен това тя няма да е една пчеличка от много, имаме друга колежка, която отива на по-висока позиция и тази трябва да поеме нейните задачи. Тя и на пълен работен ден да е, ще и е много трудно заради детето, а на 4 часа съвсем. Най-малкото мениджърите ми трябва да знаят, за да могат пак да търсят още един човек или да мислят разпределението на задачите.
Обаче от друга страна ако за тези 3 седмици колежката и мъжът и измислят някакъв вариант, въпреки, че тя ми каза, че уж няма, а аз разглася, че тя не е сигурна дали ще се справи с работа и дете и просто се пробва, може наистина да я освободят. От което ще ми е адски съвестно Sad
Преди празниците в четвъртък трябва да дам обратна връзка, а аз не знам какво да кажа, не знам на кого дължа лоялност в тази сиуация. Всякакви мнения ще са ми от полза.

Много неприятна ситуация! От една страна едва ли го е планирала /въпреки, че не изключвам и тази възможност/. От друга страна - наистина е трудно с малки деца и трябва да има възможности да се съчетава, но не и да страда работата, както и да натоварва други колеги.
Законодателно не е длъжен работодателят да й намалява работното време, но е неприятно, че ако вече знае, че не се справя ще изчака да й мине изпитателния срок и ще започне да ви извива ръцете. Но от чисто човешка гледна точка го разбирам, защото тогава жените ще са изправени пред избора да си стоят вкъщи и да не работят, докато гледат децата си, а това не само ги прави зависими, изкарва една голяма част от жените в работоспособна възраст от пазара, но и пряко ще влияе на квалификацията им и каква работа могат да си намерят след като си отгледат децата. Не, че това ви вълнува, просто работодатели и държава са длъжни да мислят и за тези механизми. Хем да се работи, хем да се раждат и отглеждат деца.

Аз бих поставила директно въпроса на колегата и да й дам срокове, в които да се опита да се подобри, както и да се вмести в работното време. Освен това съвсем спокойно може да си даде детето на детска на тази възраст или да вземе момиче за почасово гледане. Едва ли е възможно, колкото и да си добър да си ефективен и да гледаш толкова малко дете вкъщи, докато работиш.  Аз луднах по време на пандемията с едно на 8, което е доста самостоятелно, но за по-малко със сигурност не е възможно. Кажете, че се натоварвате и се налага да работите в извън работно време заради нея и искате да го ограничите. Затова трябва да си намери решение за гледане на детето. Това със сигурност не трябва да рефлектира на работата й, а и тя е поела ангажимент. Даже ми е странно, че или не са я питали, или тя е скрила, че ще си гледа и детето едновременно, докато работи.
В крайна сметка й трябва решение /като детска/, как ще започне да се справя в срока, който поставите двете и дали въобще е готова да положи някакви усилия в тази посока. Кажете й също, че не може да си позволите да криете такива съществени неща, защото тя засега не се справя и затова поискайте тя да организира разговор, в който и вие да участвате като отговорна за обучението. Със сигурност трябва да предупреди и да се обсъди с работодателя евентуално какво може да се направи в ситуацията, за да не бъде освободена. Не може да криете, че не се справя. Кажете й, че е човешко да й е трудно и на нея в тази ситуация, просто трябва да намерите решение, което да е ок за всички. Понякога човек от страх прави големи глупости.

Ако видите, че няма подобрение и желание да проведе разговор с мениджър и ЧР, предизвикайте вие такъв.  Наистина няма нужда да влизате в подробности, защото така или иначе си има срок, в който най-вероятно вие трябва да оцените дали се справя с работата.

# 197
Възможно е работодателят да е оставил впечатление в служителката, че хоум офисът е с гъвкаво работно време и че тя може да работи в различни часове от стандартните, като така си гледа детето. В описаната ситуация, ако е нужна реакция в точно определено време, има срещи с точен час и т.н. , очевидно няма как да се съчетаят нещата. Затова тя сама е достигнала до извода за 4 часа, евентуално пак с идеята за гъвкавост кога да ги отработи.

# 198
  • София
Колегите не са длъжни да ти гледат децата. Толкова от мен.
Което не значи да я топиш. Просто спазваш СВОЕТО работно време, не дрямките и обедите на нейното дете.

# 199
  • София
Казвате на колежката да си даде детето на ясла или гледачка.
Знаете ли колко се плаща на бавачка? Как се намира? Как се класира за ясла?
Много са ми поучителни последните няколко страници.

# 200
Обсъдете с майката, че така не може да продължава, разберете се какво да кажете на шефа. Но кажете, че планирате разговор с шефа. Явно е, че сте съвестна, щом доработвате, и проявявате разбиране, което обаче ви коства.

# 201
Това се мисли предварително.Хората не са и длъжни.Всеки си има ангажименти.

# 202

В такъв случай майката си остава вкъщи, не работи и си гледа детето. Всеки родител си взема решение за собственото си дете и начина на отглеждане.

Също съм родител, но не мисля за уместно подобно положение.

# 203
Какво? Бебето закусва, бебето се приспива, бебето мрънка… Наистина ли? Това не е сериозно! Всеки си има някакви грижи вкъщи, но те не се смесват със служебните задължения. Да се случи нещо инцидентно е едно, но това е… наистина не знам как да го нарека. Все едно аз да кажа - извинявайте, но ще отложим срещата с час, че искам да си дремна. Я кажи къде работиш, явно е голям айляк.

# 204
Възможно е работодателят да е оставил впечатление в служителката, че хоум офисът е с гъвкаво работно време и че тя може да работи в различни часове от стандартните, като така си гледа детето.
То може да Е така наистина, не само да е оставил такова впечатление, но по време на обучението просто да не се получава.

# 205
Никой не е длъжен да се съобразява.
Значи тя е на изпитателен, трябва да се докаже като професионалист, да драпа да покаже какво може, обаче сега не мога, после отново не мога, след това ме изчакайте малко. Ми дайте да ходим и ние да бачкаме там, като се работи, когато ти скимне.
Това не ви е служителка със стаж в компанията, която се връща от майчинство.

# 206
Момичета случвало ли Ви се е да имате предложение за приятна работа и условия, обаче вътрешно да чувствате напрежение, че има нещо...

# 207
Да.

ПС: Да добавя - голяма червена лампа ми е, ако фирмата няма сайт. Също, ако на интервюто се почне увъртане как трябва да се работи допълнително или пък се забавят заплати, но трябва "да влизаме в положението на фирмата".

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 14:39 от Soul Free

# 208
  • София
Или имаш шесто чувство, или не си вярваш достатъчно и това поражда у теб подсъзнателни съмнения. Не знам кое  е Simple Smile

Забелязвате ли обаче как всички казаха- дай да ходим, където се работи, когато ти скимне. А като се замислите - питащата всъщност не работи, когато ѝ скимне, даже напротив- пренатоварена е и седи до 8. С това искам да кажа, че винаги минаването между капките, широкото около врата са за нечия друга сметка в капиталистическо обещство, където фирмите няма как да търпят постоянни загуби, щото в екип от 15 има 5 като въпросната, дето все нещо имат и не могат да работят.
Скрит текст:
И във физиката - енергията не се губи, само се преобразува от един вид в друга - от Пенка на Ганка Laughing
Изобщо не коментирам факта, че е с дете. Всички майка ни е раждала, това е манталитет.

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 14:27 от The Catcher in the Rye

# 209
Нищо ново под слънцето. The Pareto principle- 20% от служителите вършат 80% от работата.

Общи условия

Активация на акаунт