Работа, CV-та, HR-и, съвети - 78

• 43 645
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 1 095
Към такава работа грам интерес нямам.

Моля да се включи някой с консултация. Къде мога точно да проверя на кои студенти се полага отпуск за обучението им и при какви условия?

# 1 096
Не знам сега как е, навремето бях питала на работа за отпуск за редовни студенти. Оказа се, че това е нещо, което изрично трябвало да се уговори и подпише с работодателя още преди сключването на трудов договор. Иначе, просто си ползваш стандартния платен годишен отпуск, и нямаш такива привилегии.

# 1 097
  • София
При сегашната обстановка си е съвсем нормално да се пита за работно място и време още на първото онлайн интервю.
Леле, сега си спомних едни от 2019, които не искаха да ми кажат работното място. 🤣

# 1 098
Само за студенти задочно/дистанционно обучение и то при съгласие на работодателя. Той може да не даде такова и отпуск не се полага в такъв случай.

# 1 099
Имала съм щастието да ползвам такъв отпуск само в една от фирмите, в които съм работила. Платен допълнителен отпуск за учащ. Собствекът на фирмата беше преподавател в университет и сам го предложи.

# 1 100
Не е само за задочно обучение. За всички студенти е отпускът за обучение. И не, не може да се откаже. Може да се откаже да е платен.
Нарцѝса, по принцип всеки студент има право на отпуск за обучение. За да бъде платен този отпуск, студентът трябва да има одобрение от работодателя да учи, докато работи на пълен работен ден. Ако такова разрешение е дадено, студентът има право да ползва до 25 дни платен отпуск за обучение. Ако разрешение не е дадено, тогава студентът има право да ползва неплатен отпуск, в размер намален на половина (т.е. 13 дни).

Няколко неща са важни за този вид отпуск и важат, независимо дали се ползва платен или неплатен. Салдата (25/13) дни са за учебна година, а не за календарна.
Този отпуск е целеви. Ползва се по време на сесии. Работодателят има право да поиска да представиш уверение от университета, че си имала изпит на дадена дата и че си се явила на него.

# 1 101
Тоест, ако разбирам правилно, не мога да поискам отпуск с цел подготовка за изпит, а само за датата на изпита?

# 1 102
Тоест, ако разбирам правилно, не мога да поискам отпуск с цел подготовка за изпит, а само за датата на изпита?

Можете да се обадите в Агенция по труда. Дават много подробна информация по такива въпроси.

# 1 103
Напротив, можеш и за подготовка за изпит да си вземеш дни. Но после трябва да представиш документ, удостоверяващ, че си се явила на изпита. Също и отпускът трябва да е обективно свързан с явяването на изпита. Т.е., ако имаш изпит на 10.09, в рамките на поправителна сесия, отпуск от 03.09 до 09.09 би се приел като свързан с изпита. Отпуск от 01.08 до 10.08 обаче, трудно би се възприел като отпуск за подготовка за изпит.

# 1 104
Здравейте. Имам въпрос свързан със CV. От публикувани тук сайтове за изготвяне на автобиография и от примери във мрежата се ориентирах относно оформлението. Прави ми впечетление, че в повечето присъства секцията "профил" или "описание".
И тук идва моя въпрос: Какво се пише в това поле?

# 1 105
Описваш себе си и професионалния си опит с няколко изречения.

# 1 106
  • София
Аз описвам ключовото за себе си като човек/служител и подход.
Не пиша за опит, защото отдолу го има. И не слагам много от епитетите за скилове, защото и тях ги има.
Общо взето, 2-3 реда в ролята на едноминутен питч.

# 1 107
Няма конкретни правила какво точно да се напише в описанието. Както вече са споменали преди мен, може с 1-2 изречения да обобщиш опита си или личностните качества. Можеш да споменеш професионалните си цели, ако се стремиш към смяна на позицията или на сферата.

# 1 108
Нямам идея дали пиша в правилната тема !
Някой от Вас работи ли като счетоводител или в подобна сфера в Брейн Сторм Консулт ?
Ако да , може ли да ми кажете дали осигуровките са реални , защото само това забравих да попитам на интервюто днес.
Не ми хареса, че ми поставиха условие, че нямам право да напусна , ако напусна - връщам всички пари (заплати).

Като влезнах в бг работодател  видях, че има само негативни мнения и сега се разколебах дали има смисъл да пробвам там !

# 1 109
Не ми хареса, че ми поставиха условие, че нямам право да напусна, ако напусна - връщам всички пари (заплати).
Тия луди ли са???

Съвсем приятелски ти го казвам - ако при това условие започнеш там, и ти си луда. Представи си, че работиш пет години при тях и решиш да напуснеш - за пет години заплатите ли ще им върнеш? Помисли само, че ако плащат 1000 лева (примерно), за година това са 12 хиляди лева, за пет години са 60 хиляди лева. Имаш ли 60 хиляди свободни да им дадеш?
Не съм счетоводител, не ги знам какви са тези, но ако това изискване е реално - не, не и не, бягай с 200, не разбирам как изобщо го обмисляш.
Честно щях да се задавя, като прочетох, а мислех, че съм видяла и чула какво ли не на интервюта.

Общи условия

Активация на акаунт