Работа, CV-та, HR-и, съвети - 78

• 43 557
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 1 230
  • Наблизо
Има “приемник”,които са трима цигани и никой не знае къде са и що са.Тоест нищо няма..И никой не знае какво се прави в тази ситуация.НОИ нямат нищо и не искат да направят нищо,въпреки пенсионната документация при тях.

# 1 231
Всяка фирма, която няма правоприемник, е длъжна да предаде цялата информация от ведомостите си на архив в НОИ. Съответно, ако ви трябват данни от подобен работодател, отивате в НОИ и те служебно извършват необходимото.

Ако фирмата има правоприемник (купена е, погълната, сляла се е с друга фирма или по друг начин се е преобразувала), тогава данните се пазят в новото дружество и съответно за справки и вписвания трябва да се обърнете към него.
А какво се случва, ако по някаква причина фирмата не предаде информацията в НОИ, в случаите когато няма правоприемник? А когато има такъв, ако новото дружество загуби данните?

# 1 232
Здравейте Simple Smile Какво мислите за киефси? Заплата?

# 1 233
Deya, не може да не предаде ведомости. Това е част от процеса.

Има “приемник”,които са трима цигани и никой не знае къде са и що са.Тоест нищо няма..И никой не знае какво се прави в тази ситуация.НОИ нямат нищо и не искат да направят нищо,въпреки пенсионната документация при тях.
Ако фирмата не е прекратила дейност, от НОИ няма как да ти впишат служебно този стаж. НОИ има право да прави вписвания само на база документите, които са при тях. Търсиш си работодателя. Този работодател, независимо дали са "трима цигани" или пет китайци, подава данни за дейността си, щом не е прекратил дейност. Значи или някой от тези тримата е сериозно грамотен, или някъде има счетоводител, който прави това.
В противен случай, просто този стаж няма да го имаш в трудовата книжка и няма да ти се взима предвид при начисляване на клас прослужено време.

# 1 234
  • Наблизо
Не подават нищо.Самата фирма е препродадена поне 3 пъти,защото е в дългове и това се в направило за да се покрият следите.В момента нямат никаква дейност,висят дела и бившите служители нямат никакъв начин да си потърсят правата,освен съд..който пак нищо не може да направи,освен да прибави още едно висящо дело..
Питах с надеждата дали нещата са се подобрили.Явно не са.Тази книжка трябва и за много други неща,от които бившите служители не могат да се възползват.

# 1 235
Нищо лично , ако все пак бившите служители на фирма като описаната от Beautiful M си пазят трудовите книжки, но фирмата не е внасяла осигурителните вноски, няма запис в НОИ, този стаж ще бъде ли зачетен за пенсиониране?

# 1 236
Това с продажбата на фирми на безимотни лица ис е бизнес отдавна. Бях във филма, не като служител, но системата е тъпа... И се ползва с успех от всякакви далавераджии.

# 1 237
Не подават нищо.Самата фирма е препродадена поне 3 пъти,защото е в дългове и това се в направило за да се покрият следите.В момента нямат никаква дейност,висят дела и бившите служители нямат никакъв начин да си потърсят правата,освен съд..който пак нищо не може да направи,освен да прибави още едно висящо дело..
Питах с надеждата дали нещата са се подобрили.Явно не са.Тази книжка трябва и за много други неща,от които бившите служители не могат да се възползват.
Разбирам фрустрацията ти от ситуацията, но НОИ не са виновни в случая. Опитай в Инспекцията по труда. Щом има дела и фирмата няма дейност, може да съдействат и да нанесат данните, спрямо подаденото в НАП. (Данни за осигуровки се подават в НАП, не в НОИ.) Другият вариант е да пробваш направо в НАП. Там има ревизори, които биха могли да направят служебно вписване. Но НОИ няма никакво отношение към подобна ситуация.

Нищо лично , ако все пак бившите служители на фирма като описаната от Beautiful M си пазят трудовите книжки, но фирмата не е внасяла осигурителните вноски, няма запис в НОИ, този стаж ще бъде ли зачетен за пенсиониране?
Преди доста години направиха промяна в правилата за зачитане на стаж. Имаше доста работодатели, които не подаваха данни и не внасяха осигуровки, но ги удържаха от заплатите на служителите. И от тогава се въведе практика, ако служител е в подобна ситуация, стажът му се зачита, а си е работа на НАП да си търси работодателя и да гарантира внасянето на осигуровките и подаването на данните. Например, ако работодателят ти 4 месеца не подава данни, че си здравно осигурена, ще ти прекъснат здравноосигурителните права. Взимаш си договора и трудовата книжка, отиваш в НАП, доказваш, че си осигурена и ти възстановяват правата. Същото е, ако си в болнични и ти изплатят по-малко обезщетение, заради непродадени данни. Същото е и за пенсии.

# 1 238
  • Бургас
Взимаш си договора и трудовата книжка, отиваш в НАП, доказваш, че си осигурена и ти възстановяват правата. Същото е, ако си в болнични и ти изплатят по-малко обезщетение, заради непродадени данни. Същото е и за пенсии.

Ако към момента работиш все още в тази фирма, в трудовата книжка може нищо да не пише. Нали стажа се нанася като напуснеш/те уволнят.

Преди доста години направиха промяна в правилата за зачитане на стаж. Имаше доста работодатели, които не подаваха данни и не внасяха осигуровки, но ги удържаха от заплатите на служителите. И от тогава се въведе практика, ако служител е в подобна ситуация, стажът му се зачита, а си е работа на НАП да си търси работодателя и да гарантира внасянето на осигуровките и подаването на данните.

Това е така, но не важи за ЗДПО (втори стълб на пенсионното). Ако работодателят всеки месец подава декларации, но не е превел парите в НАП, във фонда ви за допълнително пенсионно няма да имате нищо, защото фондовете не знаят какви суми са ви начислени. Те си отчитат реално постъпилите пари. Това го казвам от личен опит. Бившия ми работодател съвестно си е подавал всичко, само дето реално не е внасял парите в НАП. Да, стажа ми се зачита, водя се осигурена, но във фонда за ДЗПО нямам нищо. Нули. Ако НАП успее да му вземе някакви пари, ще ги придвижи до фонда, ако не -  ще пия една студена вода.

Последна редакция: ср, 08 юни 2022, 12:03 от Irene Adler

# 1 239
  • София
Написах нещо в бг работодател и тогава не знаех, че няма да мога да го изтрия или да го редактирам както например тук, в бг мама! Не успявам да се свържа с модераторите на бг работодател, защото във формата за контакт ми иска линк към фирмата, но какъвто и линк към фирмата да сложа, сайта просто не го признава и не изпраща съобщението ми. Как по друг начин мога да се свържа с модератор от сайта, за да помоля да изтрият собственото ми мнение? Все пак, притесних се от фирмата.

# 1 240
Скоро не ми се беше налагало да назначавам служител, но вие как процедирате, когато ви поканят на интервю, но се откажете от кандидатурата си, не искате това работно място или приемете друга оферта?

Не мога да повярвам, че от всички кандидатки (жени), които извикахме 2/3 просто не дойдоха, не вдигат телефон и това е. Забелязала съм, че жените много повече от мъжете правят такива номера и аз като жена не мога да го разбера. Винаги бих се обадила да кажа, ако съм изгубила интерес, приела съм друга оферта или съм възпрепятствана. Стоим в офиса, чакаме, има запланувани интервюта за дни напред и от 3-4 интервюта на ден идва една, а можеше да бъдат 3, които наистина искат. Така бавим всички по веригата, докато им дойдат часовете и дните за интервю и за първите става твърде дълго да чакат за отговор.

Много съм фрустрирана и не го намирам за нормално, чак ми се иска Jobs да има опция за оценка на кандидата - дали е дошъл за интервю при покана или не. Grinning

Ако някой го прави този номер и го намира за нормално може ли да обясни защо по ягодите?

# 1 241
Аз никога не съм правил подобен номер, но ще си позволя да предположа, че позициите не са толкова привлекателни, съответно Ви се налага да се занимавате с подобни несериозни типове. 😉

Също така, това често са хора, които кандидатстват напосоки на десетки позиции, съответно, които едва ли помнят повече от няколко дни.

Последна редакция: ср, 08 юни 2022, 14:43 от Khufu

# 1 242
Много съм фрустрирана и не го намирам за нормално, чак ми се иска Jobs да има опция за оценка на кандидата - дали е дошъл за интервю при покана или не. Grinning
Ако някой го прави този номер и го намира за нормално може ли да обясни защо по ягодите?
Ами не сте в никакви отношения с кандидат, съвсем нормално е, особено пък на позиции от директор надолу. Това да се "фрустрираш" и да се държиш отмъстително също не е нормално поведение в сериозния бизнес, по-скоро е на ниво кварталната кебапчийница където шеф-готвачът се оплаква на всеки докато му подава тарелката с тройка скара за това как не се вяснал Иванчо да върти тигана. Това как си разпределяте времето не е проблем на кандидата ¯\_(ツ)_/¯ Човек може да не се яви на интервю защото го е блъснал автобус, няма как да се даде възможност някой да му мята отметки на бъдещата кариера за такива неща.

# 1 243
Ефибуш, колкото и да знам, че има различни лоши стечения на обстоятелствата, по-скоро говоря за несериозно отношение, при което после съзнателно не ти вдигат, когато на 10-тата минута се обадиш да попиташ дали всичко е наред и да ги изчакаш или да дадеш насоки, ако не го откриват. При покана винаги молим кандидатите най-учтиво да се обадят, ако нещо изникне. Нямам предвид да отмъщавам на някого, но изискванията към работодатели са огромни във всяко отношение, дори ако щете за съхраняването на пустите лични данни на всеки кандидат, а в същото време много от кандидатите се държат неуважително и абсолютно безхаберно спрямо времето на въпросните работодателите. Ние можем да бъдем оценявани по платформи и тн., а те не могат да вдигнат един телефон. Хора, всякакви явно. Но не е яко и не го правете. Grinning

Позицията е на ниво служител (не работник) и обявената заплата е в рамките на нормалното за населеното място, дори малко отгоре.    Вярно не е за мениджмънт, но все пак..

# 1 244
Скоро не ми се беше налагало да назначавам служител, но вие как процедирате, когато ви поканят на интервю, но се откажете от кандидатурата си, не искате това работно място или приемете друга оферта?

Не мога да повярвам, че от всички кандидатки (жени), които извикахме 2/3 просто не дойдоха, не вдигат телефон и това е. Забелязала съм, че жените много повече от мъжете правят такива номера и аз като жена не мога да го разбера. Винаги бих се обадила да кажа, ако съм изгубила интерес, приела съм друга оферта или съм възпрепятствана. Стоим в офиса, чакаме, има запланувани интервюта за дни напред и от 3-4 интервюта на ден идва една, а можеше да бъдат 3, които наистина искат. Така бавим всички по веригата, докато им дойдат часовете и дните за интервю и за първите става твърде дълго да чакат за отговор.

Последния път, когато казах, че съм се отказала от работата (работата ми беше предложена след интервюто, но преди първия ден се отказах и им съобщих по телефона) собственикът на фирмата ми се разкрещя и ме обиди. Да подчертая, че им съобщих решението си в точно две изречения, много делово и конкретно.
Към днешна дата този работодател все още пуска обяви за това работно място, а така също и за още 2 позиции от 4 възможни при него в тази част от фирмата…..

След този случай, аз също не се обаждам за интервютата, на които се отказвам да присъствам. На интервю съм била само веднъж след този случай и веднага на момента им казах, кои са условията, които бих искала да обмисля и какво точно не отговаря на моите стандарти, по които се търся работа. Обсъдихме, не стигнахме до консунсус и още там си казахме, че няма да стане.
Обаче това, защото съм много упорита. Човек, който повече се щади, ако размисли наистина не би се обаждал или писал, ако се откаже от интервю като имаме предвид обстановката и условията на работа в момента и от доста време.

Извинявайте, но за позиции с изискване за магистратура, опит, един - два езика, добри личностни качества и висока работна етика и заплати 1200-1500 лв и дори тук, във форума, всички твърдят, че това е нормално (?!), няма как от страна на работодателите да се очаква много добро отношение от страна на потенциалните служители. Като се има предвид, че говорим и за интервюта, което са на толкова “високо” ниво, че има пазарене за заплатата, въпроси от типа “Каква заплата очаквате?” И т.н, няма как отсреща в позицията на кандидат-служител да се спазва всичко по протокол.

Общи условия

Активация на акаунт