Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нелегална в САЩ- истина или мит?

 • 4 568
 • 32
 •   1
Отговори
 • Мнения: 196
От много време обмислям дали е редно да пусна тази тема, но на моменти вътрешно се тормозя и напрягам.
Така, на кратко....Имам роднина, която замина за бригада, но реши да остане. В момента е нелегална. През годините, срещайки се с различни хора, много от тях казваха " на петата година ще й дадат документи". Не се бях замисляла върху тези думи, тъй като тези 5 години ми се виждаха много, много далеч. Въпросът е, че за документи има няколко условия, които вие самите сте вероятно по-запознати и от мен (войник, студент, сватба и вероятно пропускам нещо). Това, което не ми дава мира е, че мили хора, повярвайте десетки, ама наистина десетки хора казват "не, не, те като минат 5-6 години и им дават документи". В момента, за да успокоя вътрешните ми терзания, искам да разбера от къде тръгват тези убеждения?? В търсене съм на истината. Има ли наистина някой, който да е взел документи без горе изброените условия? Как така просто ти дават документи? Да тя работи от ден 1, плаща данъци, има шофьорска книжка и т.н., но... законите са си закони, освен ако не пропускаме нещо.
*** Имате ли познат, който е получил документи без да се е женил, учил и т.н.
Наскоро отново попаднах в тъпа ситуация. Една колежка ме попита "Какво става с Х, взели докумнти". И аз и отговорих, че нито е омъжена, нито нищо. Как да вземе?!
"Е, на брат ми му дадоха на петата година". Попитах я как са му ги дали, а тя ми вика еми той щеше да се жени, ама се ожени, ама веднага се разведе, ама..те му ги дадоха не заради сватбата, а се свърза с един адвокат и той му оправи документите.
Вчера ми се случи същото. Един съсед ме попита какво става, казах му, че още няма документи и реакцията беше " Е, пет години вече е там, скоро ще й дадат."
От къде тръгва това?
Ако някой има познат, ако съществува друг ЛЕГАЛЕН начин, който изпускаме ще се радвам да споделите. Разбира се ако трябва нещо да се заплаща, ще се плаща... Просто искам да разбера защо много хора реагират така и твърдят, че ако пребибаваш над 5 години и си редовен" (работиш, плащаш данъци), ти дават документи?!
Благодаря ви! 🙏💐💐💐

Реклама
# 1
 • Мнения: 227
Аз преди години бях на бригада в САЩ. Имах познат ямаец, който бил нелегален 10 години и към момента на запознанството ни, тъкмо беше взел гражданство, след проверка, че си е плащал данъците, не е заместван в престъпления и тн. Но това беше преди Тръмп, сега не знам как е.

# 2
 • София
 • Мнения: 33 413
Какво точно означава статут "нелегален" в САЩ? Да нямаш ССН? Граждански статут?

# 3
 • Мнения: 1 193
Какво точно означава статут "нелегален" в САЩ? Да нямаш ССН? Граждански статут?

МОже да имаш ССН и пак да си нелегален.Легален значи да имаш правно основание да си в САЩ-виза, ЗК, да си влязал както трябва в страната и излязал когато е трябвало.

# 4
 • София
 • Мнения: 33 413
Ами значи в такъв случай е вярна историята за на един приятел баща му, който си е седял там към 20 г нелегален. Банкови сметки, ССН, работил е, но без това основание. Май има доста българи и чужденци в това положение.

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 21:02 от Rockstar

# 5
# 6
 • Мнения: 196
Благодаря ви, че толкова бързо сте реагирали и споделяте ❤
Чикита 🙏, твоят пример показва, че има надежда да е истина. Именно това ме интересува и човърка, защото много хора твърдят, че техни познати са си получили документите по този начин. Въпросът е, че никъде няма информация към кого трябва да се обърнеш при такъв случай. Адвокат, българско посолство? Затова и търся такъв реален случай. Човек, който може да сподели личен пример. Да даде съвет и насоки. Уви, всеки казва, че рано или късно документи дават, но никой не знае с подробности кой ги дава и как ги дава.
Королева, благодаря 💐 Прочетох процесът за натуризация, но в нейния случай тя няма зелена карта. Замина с работна виза или туристическа, не съм сигурна как се води.

# 7
 • Мнения: 1 193
Цитат
Просто искам да разбера защо много хора реагират така и твърдят, че ако пребибаваш над 5 години и си редовен" (работиш, плащаш данъци), ти дават документи?!

Това са градски легенди! Роднината ви как получава заплата-кеш, през банкова сметка, наем, застраховка кола/къща/медицинска? Данъчна декларация всека година подава ли...не прави ли това с данъка по никакъв начин  няма как да вземе каквото и да е гражданство.
За легалните дори със ЗК има клауза ако не подават 1 г данъчна декларация може да си загубят статута.
 Аз съм в САЩ имам поглед въргху "нелегални" всичко е кеш, никъде нищо не фигурират за да не се засекат.

Намират си емиграционен адвокат, той движи нещата, аз имам няколко познати със статут "бежданец" , без адвокат нищо. Иначе има си официални сайтове на администрацията и четете, кое му е сложното с четенето?

# 8
 • Мнения: 749
Благодаря ви, че толкова бързо сте реагирали и споделяте ❤
Чикита 🙏, твоят пример показва, че има надежда да е истина. Именно това ме интересува и човърка, защото много хора твърдят, че техни познати са си получили документите по този начин. Въпросът е, че никъде няма информация към кого трябва да се обърнеш при такъв случай. Адвокат, българско посолство? Затова и търся такъв реален случай. Човек, който може да сподели личен пример. Да даде съвет и насоки. Уви, всеки казва, че рано или късно документи дават, но никой не знае с подробности кой ги дава и как ги дава.
Королева, благодаря 💐 Прочетох процесът за натуризация, но в нейния случай тя няма зелена карта. Замина с работна виза или туристическа, не съм сигурна как се води.

Според мен точно там се разминават разказите на познатите и Вашата ситуация. Наличие или липса на зелена карта.

# 9
 • Мнения: 196
Оливия, плаща си данъците, има фирма, банкова сметка, всичко й е изрядно.
Някъде да съм написала, че ми е сложно да чета? Както виждате, прочела съм какви са начините, но тук въпросът ми е за реакциите на познати и непознати. Мит или истина, както съм написала. Защо се заяждате? Всички преди вас ме разбраха, а вие ми се карате 🤭🤭
Явно нямате много поглед върху "нелегални", тъй като както казах има и банкови сметкИ, работи на трудов договор, има шофьорска книжка, дори скоро изтече и я поднови, отделно има фирма, плаща си данъци и т.н. 🙂

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 3 409
Имам брат, роднини и много познати в САЩ, доста хора са останали след бригада, повечето са си уредили впоследствие  статута чрез женитба, има и такива, които дълги години са си нелегални и не са успели да се сдобият със заветното гражданство или зелена карта, работят си, живеят си, единствено не смеят да напуснат границите и да си дойдат до България, аз лично не съм чула за вариант взимане на гражданство след 5 години, може и да има някоя юридическа процедура, но едва ли е за всеки

# 11
 • Мнения: 2 453
Много хора заминават на бригада и в последствие не се връщат. Докато са на бригада си вадят social security, отварят си банкова сметка, оправят подобни документи, докато са легални. С времето намират различни начини да останат легални - примерно записват университет. Мой познат така направи, записа някакъв community college, което му гарантира виза още няколко години. В крайна сметка и той се ожени за документи, има "агенции", които уреждат такива бракове с местни. Плащаш си на американец/американка, жените се и готово.

Много други остават нелегални, но не могат да напускат държавата и просто работят. Ако не се издъниш с нещо грандиозно, никой няма да те следи толкова строго с изтекла виза ли си. Но масово се женят за местни, къде по сметка, къде с уговорка.

# 12
 • Мнения: 8 897
Защо не питате адвокат? Ако се окаже, че има нещо нередно в пребиваването на твоята позната в САЩ, адвокатът няма да й навреди, защото нали пазят тайните на клиентите.
Ето контакти с български адвокати в САЩ:
http://www.bulgaria-embassy.org/bg/ko-was-uslugi/lawyers/

Моят брат е със зелена карта, много отдавна е там и си е БГ гражданин. Децата му се родиха там и са американчета. Той си пътува напред-назад без проблем. Но със зелена карта е друго.

Прегледах начините за получаване на гражданство и наистина намирам само тези, които ти си изброила в началото. Не намирам да има основание за гражданство по давност.

# 13
 • Мнения: 2 752
На петата година можеш да получиш гражданство, само ако си пристигнал в САЩ със зелена карта. Това е минималното изискване за пребиваване в страната след получаване на статут на постоянен жител (зелена карта), за да можеш да подадеш документи да гражданство, освен ако не кандидатстваш като съпруг/а на американски гражданин (тогава е три години изискването).

Няма легален статут, който да се получава по давност тук. Пребиваващ в страната нелегален имигрант може да подаде документи за зелена карта, ако има кой да го спонсорира. Процедура за зелена карта се започва, ако американски гражданин, член на семейството ти (родител, дете, брат/сестра, съпруг/а) или американски работодател е подал документи, че спонсорира твоята кандидатура. Другите начини са с много пари (милион минимум) и не са за редовите нелегални. Когато подаваш за зелена карта по този начин, си длъжен да кажеш, че си нелегален и да си дадеш всичките контакти и адреси, съответно поемаш риска да те депортират веднага. Може да мине заявлението и да получиш зелена карта, може и не.

Не съществува начин да получиш директно гражданство от нелегален или дори от легален статут, различен от зелена карта. Тя е абсолютно необходима първа стъпка.

Ето USCIS https://www.uscis.gov/green-card/green-card-eligibility-categories на който му се чете.

# 14
 • Down south
 • Мнения: 6 645
Интересна тема.
Ianajar, както винаги го е обяснила добре.
И аз мисля, че градската легенда свързана с 5-те години, се базира на преразкази, точни и неточни.
Много хора, отиват със зелени карти, след това спазвайки необходимите условия и 5-те години, кандидатстват и получават гражданство. Или поне, много от тях.

Общи условия

Активация на акаунт