СЕДМИ КЛАС 2021/2022

• 51 559
  • 781
  •   1
Отговори
# 450
Vanya D, благодаря ти за мнението. Ще се радвам ако разкажеш повече за ТУЕС. Притесняват ме мненията (прочетени тук из форума), че се държат с децата малко като към студенти, че било обичайно да оставят някой на поправителен, че седели до среднощ да влязат за изпитване, че няма добра комуникация с родителите...ей такива нещица от кухнята ме тревожат. Не че е кой-знае колко висок шанса ни за прием...

Аз също първо четох във интернет и не исках синът ми да кандидатства в училището. Обаче той каза, че не го интересува, иска точно там да учи и то още в 5 клас. Бяхме се разбрали, че трябва да положи усилия и ако успее със собствени сили, без курсове да влезе, ще съм спокойна че ще се справи и с училището. Така и стана. Представи се отлично на двете НВО. Приеха го по първо желание - избра КМ (дори и аз не знам защо, а ми се искаше да сложи СП първо, но с баща му така решиха).

Та... Зависи от ъгъла под който човек гледа. Наистина отношението е като към студенти. Преподават им хора работещи в ИТ сектора по някои от предметите, за това по някога се случва да изпуснат час или да го отработят по друго време. Както във всяко училище и тук деца остават на поправителен по някой предмет. После си го взимат и продължават. Има деца, които в последствие установяват, че им се учи друго или пък да е с по-малко изисквания и се местят. Понеже в 11 клас като беше учиха дистанционно (а за тогава трябваше да има изпити до по-късно) съответно нямаше такива. По-точно имаше едно нещо като курсов проект, ако правилно помня, и наистина от вкъщи е стоял до след полунощ. Имаше и един път подготовка за състезание по КМ в СУ и лично директорката ги обучаваше до доста късно 22 - 23 ч, но пак си бяха от вкъщи, Също, сега като правят ремонт са в 9 блок (или 8 ) на ТУ София и охраната там не разрешава да се остава до късно, та нямаше как да остават. Не знам как ще бъде, когато всичко си влезне в релсите и се върнат в училището. Предполагам че е възможно това да стане още тази година. А за комуникацията с родителите, не знам какво да кажа. Ако човек иска, ще се свърже с класната и ще говори. Вече имат и ел. дневник. Но когато беше в 8 клас и аз малко се чудех за комуникацията, защото родителските срещи са по една на година, даже не съм сигърна, но последните две години май не е имало.

Обаче всичко това моят младеж обожава. Защото в училището се препоръчва децата да си помагат. Създава се среда да се запознават и с учениците от другите класове и пак да си сътрудничат. В училището не ги надъхват че са най-най-най, а точно обратното - учене-учене-учене, за да постигнат нещо... Правят състезания, в които често явление е в отборите да участват деца от различни паралелки (някои проекти са наиста страхотни), даже е възможно да са и в различен клас (примерно 11 и 12 клас, 9 и 10 клас, а бе както си искат), но пък в един отбор. Създадена е среда в която без значение в коя специалност си, да имаш стабилни знания и от другата  чрез допълнителни курсове. Състезанията и всички останали мероприятия се организират от учениците с подкрепата на АЗТУЕС (асоциация на завършилите училището). Синът ми участваше във всичко и за това сега започва лекичко да му липсват, макар да му остана, поне за сега, подкаста (създадоха първия ученически подкаст и той участва в него). Беше доброволец на събитията, после организатор и накрая участник. Спечели много награди. По някога въвеждаше информация в сайта на училището, друг път във фейсбук групата им. Искаше да участва в каквото има. Сега е ясно, че ще учи в ТУ, само още не е сигурен в коя специалност. Има квота за тяхното училище, ако успехът им е над 5. Той спечели и една олимпиада, та и за там (в един от факултетите) ако желае може веднага да го вземат.

Завършва се с дипломна работа, задължително! Това им е единия от зрелостните изпити. Дипломните им ръководители са от хора работещи във ИТ фирма. Зрелостника ходи във фирмата на дипломния си ръководител и там си пише дипломната работа (разбира се и в къщи). Периодично се проверява до къде е стигнало написването ѝ, дават се насоки. След рецензията им се дават препоръки как да си я защитят. Сега сме на този етап.  Simple Smile

Добре е да си има лаптоп, всичко ще му е по-лесно.
Интересен факт е, че когато едно дете от дадено семейство учи в училището, после се записват и братчетата и сестричетата му и те да учат там. В класа му има едно момиче, което беше второто момиче, и в един момент и трите сестри учеха в училището но в различни класове. В същото време имаше още две съученички (може и повече да са, но аз за толкова се сещам) на които брат или сестра са го завършили и те така са се повлияли и решили и те там да учат. Разбира се има и такива, на които родител го е завършил и след това силно препоръчал Simple Smile . Сега моята хубавица иска същото. Гледайки брат си, с наградите и всичко което успя да научи там и тя иска като него.

Надявам се да ти е било полезно и интересно. Пожелавам успех на децата и на моето също. Simple Smile
Лека вечер!

# 451
Хана, виж така

Учили са, че височината към хипотенузата на правоъгълен триъгълник е 1/4 от нея, когато има ъгъл 15 градуса. Ползват го наготово. В случая гледам триъгълник МАО и ОН е а/2. Значи ъгъл АМО е 15 градуса и нататък е ясно.

# 452
  • София
Хана, виж така

Учили са, че височината към хипотенузата на правоъгълен триъгълник е 1/4 от нея, когато има ъгъл 15 градуса. Ползват го наготово. В случая гледам триъгълник МАО и ОН е а/2. Значи ъгъл АМО е 15 градуса и нататък е ясно.
За първи път го чувам това правило.😀

# 453
Скрит текст:
Хана, виж така

За първи път го чувам това правило.😀
Има го в учебниците им. Те трябва да са го чували и да го знаят. При уроците за правоъгълните триъгълници. Няколко са нещата, които трябва да помнят - че медианата е половинка от хипотенузата, че катет срещу 30 градуса е 1/2 от хипотезата и че при ъгъл 15 градуса височината към хипотенузата е 1/4 от нея. Не знам това последното дали могат да го ползват наготово при задачите с разписване. Въпреки че защо не, струва ми се излишно да го доказват, при условие, че си го ползваха при решаването на задачите от съответния урок.

# 454
  • Пловдив
Да, сега я питах за 15-те градуса. Ползват го, нямало нужда да се доказва, но ако е на описателната задача, трябвало да се докаже, защото само тогава давали пълните точки.
Аз не съм много в час, но ми стана любопитна задачата и затова се включих Simple Smile

# 455
  • София
Сега разгледах учебника...няма такава теорема, като задача го намерих...ноо, току що питах щерката и тя каза,че го знае...учили го и в училище, и на уроците🙂🤣

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 21:21 от iana28

# 456
Ха,интересно,при нас такава теорема няма,но сме по друг учебник.Моят я знае от уроците,в клас не са решавали задачи по нея.Продължават да препускат и прескачат материал,решават по 2-3примера и даже правиха контролно на неравенствата,а до края на раздела имат 3урока+упражнения.Децата казали на г-жата,че дава трудни задачи,а реално не решават такива в час и отнесли закани и забележки.От там се включили и родители,но според математичката не е така,просто не пишат и затова ние си мислим глупости.Снимахме тетрадките на най-старателните деца и то на различни уроци,дори и по-стари,еми пишат си учениците.Чакаме реакция.Малко ме е яд,че се обединихме в края,но пък по-добре късно от колкото никога.Повечето се сетиха след предния тест,масово 2-3ки,а моят порицан с 5ца.
Почнаха да ги изпитват,всеки ден носи по една,две оценки,че и забележка,че е без домашно-забравил😐

# 457
  • София
Да се включа малко и аз, че последните няколко дни много работа и затънах.

Аз имам вече сериозен проблем с облеклото - расте (да е жив и здрав) всичко му умалява, а купуването на дрехи е в 5-та глуха. "Изобщо не ме интересуват дънките, искам някоя яка тениска, която бих носил следващите 50-60 години". Такава тениска не е открита до момента, а и няма как като нито онлайн магазини иска да погледне, нито във физически да влезе. С дънките ми е някакъв ад (40 кг. при ръст 170) - на всичко нанизвам допълнителен ластик (само аз си знам колко е трудно при съвременните панталони), но е хубаво моделът да е скини, за да му седи естествено широко, а не като огромен шалвар.

Тезите ги пише на конвейр. От курса им дават всяка седмица поне по 5 да напишат. Той ги нащраква на комп-а, аз проверявам и после преписва на чисто в тетрадката. Сакън да не се мине да пише повечко на ръка.
Обикновено 5 тези ги пише за 15-20 мин. Joy Не са нещо кой знае какво: първото изречение е еднакво. Останалите са минималистични, но смислени и изглеждат все по-добре конструирани, което като за него е супер. Никога не е повече от 4 изречения (така им била казала госпожата). Е то от изречение с 5 думи до изречение с 15 има разлика, ама както и да е. Важното е, че винаги в едното изречение използва "внушава", а в следващото "разкрива" Stuck Out Tongue Winking Eye 3-4 точки хваща обикновено, но както казах за него това е максимума.

Каката ни беше при учителка известна с разтягането на локуми, а на самото ми дете не му се получаваше. В резултат една теза се мислеше по 1 час и накарая беше някаква гротеска - опити да се ползват засукани думички не на място и в тромави изречения. Пак толкова точки изкарваше, но с много по-голямо усилие.

За теоремата и аз ще подпитам довечера.

# 458
Привет, момичета. Досега влизах да ви догонвам, че после трудно се смогва. Влизам когато се чувствам добре, и когато коконата не ми виси на главата.
Та сега по въпроса за който трябва да пиша. Тук имаше мами които обсъждаха, че по История трябвало децата да пишат за миналото и настоящето. Ако някоя от вас има нещо готово, ако може да ми прати, ще съм много, много благодарна.
Другото е, че във вторник, ще имаме присъствена РС, на която ще се обсъжда предимно всичко лошо, и по - малко за предстоящите изпити.

# 459
  • Пловдив
Gorg0nzola, мисля че този модел за писане на тези работи Simple Smile Разбира се, че нещо ще се "внушава" и "разкрива", а епитетите ще "засилват" или "акцентират", пък в първото изречение трябва да се напише от кое произведение са и кой е автора Blush В обобщаващото изречение горе-долу се казва всичко с други думи. Този минимум е достатъчен за теза средна хубост, а и няма време за повече мислене. Пък и гледайки критериите за оценяване тези неща трябва да ги има. Моята също може да ги пише на конвейр, когато са много и не ѝ се занимава. На изпита ще се постараят, само като си помислят, че това ще им е последната теза, която ще пишат за годината Joy
За дрехите - при нас проблемът е, че панталони и дънки все са къси. Затова се купуват някакви по-големи номера, широки, дълбоки и се започва яко стягане с колан, защото иначе падат Simple Smile Скини дънките изчезнаха от гардероба, а така добре ѝ стояха.

# 460
Сигурно моят син е с най-малко написани тези в темата 🤣 Извън това, което е писал в училище по контролни, няма нито една. Вкъщи прави тестове без да пише теза. Аргумент - нали не можем да я проверим, защо да си губя времето.
Ръст в момента 162см, 44кг. През декември беше 155см и 40кг. Никога досега не е било да дръпне 7см за пет месеца, все добавяше по 5-5см за цяла годината.  И в резултат на този бурен растеж всичко го боли. От болки в краката спря да се оплаква. Последните 2-3 месеца в ред на ръцете, а сега вече и раменете го болят. Утре вечер сме при един приятел спортен  кинезитерапевт, да му намести малко чакрите, а и да му даде комплекс от упражнения, които да прави, за да мине по-лесно през този период. Състезанията наближават, а него все нещо го боли. Отделно се чуди как да направи някои от упражненията с това променило се тяло. Не може да го управлява добре с новите габарити.

# 461
  • София
Честно казано не знам дали е от промени в тялото, но придоби странна походка. Не е изгърбен, но ходи с крака леко свити в колената и си влачи обувките. Те стъпалата му рязко станаха 42 номер и изглежда като тези "стик мен" човечета, които понякога рисуват по карикатурите.
А аз от възрастта и килограмите се смалявам на ръст и съм като някой дребен и зъл генерал сутрин на вратата: "Изправи се! Не отпускай раменете! Изпъни колената! Хайде успех и се пази!" А той с новобоботещия си глас ми отговаря: "Уф остави ме на мира". Заплашвам го, че ще взема да го набия докато още мога да го стигам.
Все си спомням една приятелка на майка ми, която разказваше как синът ѝ много я ядосал и решила да му лепне един шамар. Той се бил разплул седнал на леглото и тя изкрещяла: СТАНИ! Момчето с досада се изправило и щръкнало 2 глави над нея. Изненадана, че така няма да може да го зашлеви издала нова команда: СЕДНИ! Та чак след като послушно седнал му забърсала един задвартник Joy

# 462
Горгонзолче,туй последното много ме изкефи, стани -седни, че тряс.
Честно казано добре, че поне е намерила начин.

Днес ми разказаха, как едно на възраста на нашите, се сдушило с компания от малцинството, набили едно момченче с недъг, от другото училище като разбрали, хукнали в съседното да го издирват, станала патардия голяма. Привикали майката, самата тя била съгласна да го ступат. Наглеца неден, дори с нож ходи в училището в което учи.
Та явно тук при нас, родителите наистина не са много добре откъм възпитание към децата си.

А някой ще ми даде ли насоки по въпроса с Историята.
От другата седмица се очертават доста интересни неща, освен РС, два дена ще почват от 11:30 до към 14 и нещо. После пък освен 26 и 28, ще имат спортен празник на 27, погледнато така, месеца го отписвам, щото и 24 ще се почива. И то какво остава до НВО, има - няма 5 дена учебни някъде.

# 463
  • Пловдив
Ако девойката напише теза с тези думи ще реша ,че са я сменили. Какво искал да каже авторът ми е травма от детството. Не ми внушава нищо. Може аз да го разбирам по различен начин. Ужасно да се учат децата на това. И заради едни точки няма да я карам да се променя. Искам да мисли, а не да учи  какво е написал анализаторът.

# 464
Не мога да се сдържа - в контекста на горното разсъждение- лизатор ани, например. Или - аналист.
Споделям изцяло.

Общи условия

Активация на акаунт