За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 632
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
  • в сърцата на децата <3
Сега като го написа Морена и се сетих, че една приятелка така готви пастата в инстант пот-а - сурови спагети начупва в соса и ги готви Х минути (не помня). Ставало бързо и лесно. Не съм пробвала, обаче.

# 541
ползва поне 2 тенджери за пастата, а и котлоните много се цапат така. Идеи?
Ами научи го да не цапа, и от време на време гответе паста на фурна, там е само една тава. У нас не се цапа, тенджерите не преливат, на соса слагам капак за да не пръска и така.

# 542
Принципно в мултикукъра може да се готви паста. Обаче не мога чисто физически да си представя за какво са му две тенджери и как цапа толкова много котлоните... Аз в една варя пастата, в тиган с капак или тенджера правя соса, изсипвам водата като се свари пастата и сипвам спагетите в соса. Разбърквам и толкоз. Всичко е чисто, има една тенджера за преплакване от пастата и една мръсна, в която съм готвила соса.

Е как не можеш да си представиш, за какво са му две тенджери, като самата казваш, че готвиш в две - една за пастата и една за соса?! Сега, дали сосът ще се прави в тиган или тенджера, няма никакво значение, пак си е втори съд. Няма как да се избегне цапането на два съда.
В темата за мултитукърите много хора споделят, че слагат суровата паста направо в соса и много хубаво ставало, обаче за мен това е манджурляк някакъв и няма нищо общо с класическата италианска паста. Щом човекът е ценител на пастата, едва ли ще му хареса този вариант.

# 543
Аз гледах готвача на Гала - показваше точно такова приготвяне на паста. Аз съм го правила понякога - когато готвя някакво месо със зеленчуци, накрая му слагам пенне или друга подобна паста и варя, колкото е указано на опаковката. Не е лошо, но не е класическа паста. Освен това пастата обира целият сос на яденето и остава доста сухо, тоест трябва да се добави вода. Единствен начин да не се цапа е да се готви в по-дълбоко съдове, за да не пръска. Като цяло е доста трудно да се внуши на мъж да не цапа като върши нещо.

# 544
  • Велико Търново
За всичко ползвам 1 тенджера. Просто нямам втора Simple Smile
Спагети със сметанов сос опитах преди 4 дни (дъждовната сряда), у една съседка. Покани ме да й опитам 2 шедьовъра от еър фрайъра(че й е нов) .едното беше като мъфин гигант, но с формата на пърленка и не ми хареса. А другото беше спагети със сметанов-сиренен сос. Мога да я питам дали ги е правила на един път и как.
П. С. И те не бяха вкусни! Но аз съм махната и хем не мога да готвя, хем не харесвам всичко.

# 545
  • Sofia
Аз не съм готвила паста в един съд, повечето ми  ястия не са с такъв сос (тип болонезе), че да може, но и не бих.
Варя пастата в тенджера, другото е в тиган и после пастата в тигана, с малко от водата ѝ.  Няма кой знае какво цапане, ама мъжка му работа, макар и сред тях да има чистници. Simple Smile
Паста със сметана  и пилешко много харесваме у нас. Simple Smile

# 546
Ако си готвя паста само за мен, варя в малка тенджера. След това изсипвам сварената паста в гевгир, който оставям в чинията, в която ще сервирам. В тенджерата правя соса, когато е готов изсипвам при него спагетите, изсипвам водата от чинията и готово. Но все пак остава гевгирът, но той може само да се изплакне. При по-голямо количество, нз дали ще сработи тая технология.

# 547
  • Sofia
При мен няма гевигир/отцеждане, най-често с щипка ( за по-къса паста ползвам мрежеста лъжица и имам много от водата на пастата на разположение) взимам пастата от тенджерата и прехвърлям в тигана на съседния котлон - два съда. Даже в тигана първо си приготвям хрупкавата поръска. Simple Smile

# 548
  • Велико Търново
А, в този ед на мисли, паста с пилешко и Сметана, може ли да направя без да варя пилешкото първо? Писна ми да варя пил филета и да омирисвам кухнята, хола и цялата къща на ветеринарна аптека.

# 549
Слагам всичко в мултикукъра. На нас ни харесват така.

# 550
В темата за мултитукърите много хора споделят, че слагат суровата паста направо в соса и много хубаво ставало, обаче за мен това е манджурляк някакъв и няма нищо общо с класическата италианска паста.
Класическите италиански рецепти включват и множество разновидности паста на фурна, сигурно са дори повече отколкото паста на котлон, и пастата там се слага заедно със соса и така се готви.

# 551
  • Sofia
А, в този ед на мисли, паста с пилешко и Сметана, може ли да направя без да варя пилешкото първо? Писна ми да варя пил филета и да омирисвам кухнята, хола и цялата къща на ветеринарна аптека.
Аз режа пил. гърди на лентички и запържвам за 1-2 мин. после слагам останалите съставки и сметаната - още 3-4 мин. и пастата - готово за отрицателно време.

# 552
  • Велико Търново
Благодаря, може и да опитам, следващия път. Тъкмо си открих една "ферма" уж за домашно пил. Месо и кокошки. Но първо да ми минат теста с варенето.

# 553
Не ви ли е страх от салмонела? И на мен не ми харесват дълго готвени пилешки гърди, но ме е страх и гледам поне половин час да ги готвя. Обикновено задушавам в тиган, под капак. Така могат да станат и със паста. Нарязваш филето на хапки, обръщаш няколко пъти в мазнина, за да се зачерви, след това задушаваш с подправки. В един момент добавяш сметаната и вода и добавяш пастата. Имай предвид, че на пастата й трябва течност, за да набъбне. Ако видиш, че е поела цялата течност, добавяй по малко вряща вода от каната. Накрая настъргваш кашкавал или пармезан върху горещото ядене и си готова.

# 554
Гърди половин час? Едва ли се преглъща това нещо.

Общи условия

Активация на акаунт