За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 859
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
  • София
  • Мнения: 12 220
Тук пишат отлични кулинарки. Споделете тествана рецепта за лесен тутманик или подобни закуски. Благодаря в аванс! 💐
Ще ти предложа милинки, тутманик нямам ,щото не го обичам
НАЙ - ХУБАВИТЕ МИЛИНКИ


Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/03/blog-post_31.html

# 661
  • Мнения: 10 672
https://privanya.blogspot.com/2022/01/blog-post.html

със сирене е уникално и почти няма врътня.

# 662
  • София
  • Мнения: 4 594
Мога ли да направя крем карамел в силиконови форми за мъфини?

# 663
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Мога ли да направя крем карамел в силиконови форми за мъфини?
За друго не знам, ама горещият карамел в силиконовата форма...

# 664
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Може би ако сложиш карамелов сироп на дъното, а не карамел 🤔

# 665
  • София
  • Мнения: 4 594
Мога ли да направя крем карамел в силиконови форми за мъфини?
За друго не знам, ама горещият карамел в силиконовата форма...


Пека мъфини в тях, топлината надали ще е проблем, мои разсъждения са си това, но ми се иска да каже някой ако е пробвал.

# 666
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Несравнимо е мъфините и карамела. Дори горещите мъфини не са това, което е карамела.
А печенето на мъфини ... сипваш тесто, което се пече и загрява постепенно.

# 667
  • Мнения: 43 492
Moже силиконовите формички да са поставени в тава с лед и студена вода и чак след това да се налее карамела в тях.

# 668
  • In transit
  • Мнения: 14 216
Силиконът издържа до 220-230С температура, така, че няма да е проблем да му се налее карамел, който няма да е повече от 140-160С.
По-скоро незнам дали ще дръпне веднага, за да може да се налее яйчената смес отгоре. Може би, ако се охлади силиконовата форма във фризера преди да се налее горещия карамел ще се получи. 

# 669
  • Мнения: 476
Някоя рецепта за катми, бухти и печива включващи кисело мляко или айрян?
Иначе много не схващам разликата между бухтички и мекици и между катмите и  палачинките ,освен че при катмите се ползва мая и вместо мляко/ вода някои използват нещо газирано, но съм попадала и на рецепти , в които не се включва мая и пак си ги правят с мляко.

# 670
  • Русе
  • Мнения: 6 154
Скрит текст:
Някоя рецепта за катми, бухти и печива включващи кисело мляко или айрян?
Иначе много не схващам разликата между бухтички и мекици и между катмите и  палачинките ,освен че при катмите се ползва мая и вместо мляко/ вода някои използват нещо газирано, но съм попадала и на рецепти , в които не се включва мая и пак си ги правят с мляко.

Вероятно търсиш нещо за закуска с кисело мляко. Ето няколко предложения.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_2358.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2021/04/blog-post.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_14.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2016/06/2_28.html

# 671
  • Мнения: 9 458
Някоя рецепта за катми, бухти и печива включващи кисело мляко или айрян?
Иначе много не схващам разликата между бухтички и мекици и между катмите и  палачинките ,освен че при катмите се ползва мая и вместо мляко/ вода някои използват нещо газирано, но съм попадала и на рецепти , в които не се включва мая и пак си ги правят с мляко.
всеки има различни разбирания за мекици и бухти. За мен бухтите са малки, основно със сода, точи се тесто, изрязва и пържи. Мекици има и със сода, но аз харесвам и обичам тези с мая, при тях тестото е лепкаво, абсурд за точене. Колкото е по-меко-, толкова са по-пухкави. Има мекици с кисело мляко и с прясно мляко. Аз слагам малко кисело мляко. Маята не изключва млякото.
Палачинки има с кисело мляко, и с прясно. Когато се учех, мама ме учеше с прясно, но после открих, че за мен най-вкусни и крехки са с киселото мляко/ айран, или равни части вода-кисело-прясно мляко.  Моите палачинки https://pep-4o.blogspot.com/2013/03/blog-post.html
Катмите по нашенско са с мая. Моите https://pep-4o.blogspot.com/search?q=%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BC%D0%B8 - чистите катми, само мая, вода и брашно са много по-крехки от катмите с екстри Simple Smile разбирай мляко, яйца. Трябва да направиш от всички и така, и така, за да разбереш на теб как ти харесват.

# 672
  • Мнения: 12 211
И аз правя хубави палачинки, но колкото пъти съм опитвала с кисело мляко ми стават много меки, не мога да ги обърна. Това ме отказа от киселото мляко. Иначе са много вкусни.
За закуска понякога правя т. нар. "тутманик на Ванчето" - не е истински тутманик, по-скоро солен кекс, но е вкусен и много лесен, буквално за няколко минути се прави.

# 673
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Лесен солен кекс става с рецептата  ми за мързеливки + 2 яйца.

Явно и палачинките са въпрос на вкус (и различни модификации) и всеки си прави най-вкусните, според вкуса си. Simple Smile

# 674
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 253
Кой е този тутманик на Ванчето? Дайте ми нещо да правя, че сигурно от яд няма да спя. Поне да бъркам нещо и да не мисля тъпотии те, които са ми в главата.

Общи условия

Активация на акаунт