Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 450
  • 719
  •   1
Отговори
# 240
Sweet13, в България, особено в София, имотите само вдигат цените си! В най-лошия случай ги запазват!
Друг сценарий няма!
Независимо от статистиката за броя пенсионери и деца между 14 и 17 години, които, ако не ме лъже паметта, са под 400 хиляди.

# 241
Щом сме тръгнали да пишем за Америка. В Маями мой познат си купи къща за 400 хиляди долара няма и два месеца, не знам дали е курник или външна тоалетна но взема наем 3500$ на месец.

Тука скоро някой правил ли е сметка колко години ще му трябват ако си вземе апартамент от София при тия цени тип хвани най големия ШАРАН дали ще му стигнат минимум 30 години да си избие инвестицията?
Да, смятах, вече отива над 30 години възвръщането на инвестиция в бг. В щатите наемите растат много последната година, заедно с цените на имотите. Тук не е баш така. При една рецесия, хората като не могат да си плащат наеми, вероятно ще тръгнат надолу.

# 242
Е то наемитеако тръгнат надолу, а лихвите нагоре, тогава не се ли обезсмисля инвестицията "апартамент"?

Аз нищо не разбирам уви и докато се маем с мъжа ми понатрупахме някакви суми, които си стоят в банката. Осмелих се да инвестирам една малка сума в някакви стандартни фондове, предложени ми от банката ми, уж по-рискови,  и забравих за нея. Оказва се, че за 3 години имам 40% растеж. Дори при пандемията май не е имало сериозен срив, или поне бързо са се компенсирали. Тогава покрай пандемията също имаше приказки за сривове, но нищо такова не се случи. Та бих инвестирала и по-голяма сума в подобни фондове, но мъжът ми е против. А и аз следвам само това, което ми предлага банката, на своя глава не бих седнала да  купувам акции, защото нищо не разбирам. Но има логика сега да се купуват акции за всичко свързано с енергия и пшеница, евентуално олио Simple Smile)))

# 243
Внимавай този фонд дето ти е препоръчала банката какви са годишните такси. За средностатистическия човек най- добре е да се купуват индекси като СП500 с възможно най- ниска такса и да се купува вски месец една и съща сума. Може да емалко късно да се инвестира в петрол и агро, на повечето нирмални компании им се удвоиха цените за последните няколко месеца. Ако свърши войната сигурно ще им падне цената рязко.

# 244
Е то наемитеако тръгнат надолу, а лихвите нагоре, тогава не се ли обезсмисля инвестицията "апартамент"?

Аз нищо не разбирам уви и докато се маем с мъжа ми понатрупахме някакви суми, които си стоят в банката. Осмелих се да инвестирам една малка сума в някакви стандартни фондове, предложени ми от банката ми, уж по-рискови,  и забравих за нея. Оказва се, че за 3 години имам 40% растеж. Дори при пандемията май не е имало сериозен срив, или поне бързо са се компенсирали. Тогава покрай пандемията също имаше приказки за сривове, но нищо такова не се случи. Та бих инвестирала и по-голяма сума в подобни фондове, но мъжът ми е против. А и аз следвам само това, което ми предлага банката, на своя глава не бих седнала да  купувам акции, защото нищо не разбирам. Но има логика сега да се купуват акции за всичко свързано с енергия и пшеница, евентуално олио Simple Smile)))

Проблем ли е да кажете коя е банката? На моя мъж преди доста години му предложиха да сложи определена сума в нещо подобно /но както обикновено не може да ми обясни какво точно Simple Smile/ и все се кани да отиде до банката да провери съдбата на тази сума.

# 245
Проблем ли е да кажете коя е банката? На моя мъж преди доста години му предложиха да сложи определена сума в нещо подобно /но както обикновено не може да ми обясни какво точно Simple Smile/ и все се кани да отиде до банката да провери съдбата на тази сума.
Не би трябвало да е нужно да се ходи до банката за такова нещо. Портфейлът от акции би трябвало да е видим в онлайн банкирането и/или в приложението на банката. Евентуално може да има отделно приложение за целта...

# 246
На мен ми пратиха имейл с "авоарите" ми (говорим за смешна сума). Банката е от големите български банки, но предпочитам да не пиша имена. Според мен, навсякъде се предлагат някакви подобни услуги. Предлагаха ми и всичките си пари да сложа в някакви балансирани устойчиви нискорискови фондове, чиято доходност компенсира ниската лихва, но не се съгласих, макар, че това е съвсем стандартно в днешно време. Според мен, на всеки човек, който има някаква сума в банката, му слагат някакъв съветник, който лансира продуктите. Вече колко грамотно ги управляват, не знам. В моя случай съм доволна, засега. Но ще ги тегля. Нискорисковите мисля, че обещават едно 5% доходност.

Сега, обаче, от тъпотия сме решили апартамент да купуваме . Колкото повече чета в тази тема, толкова повече се депресирам ха-ха. Искам да попитам, има ли качествено ново строителство изобщо? Ние засега от шубе ще си купим "старо" строителство, но по принцип бих гледала и ново, ако знам, че няма да падне балкона.

# 247
MariyaHris, мисля че и тази тема може да ти е полезна. Ако още не си я чела, заповядай - https://bg-mam.ma/t/1412697
Всички банки имат такива продукти и си ги продават, но също така всички имат един ситен шрифт някъде, където пише, че тези предложения не са препоръка и не носят отговорност за тях. Тях ги интересува да си вземат входната такса. Нашата например няма такса (разбирай - полза) от печалбата. Но да, и аз започвам да се преориентирам натам.
Наблегни на четенето и анализа и не лежи на съвети дадени във форум.
Почети също известно време и темата за отдаването под наем, преди да решиш, че искаш да се занимаваш с това.

# 248
Иначе няма нищо по-сигурно от дцк на сащ, защото те гарантират на 100% че ще могат да изплатят дълга по бонда, но не гарантират за покупателната способност Grinning
Е колко да е сигурно - я виж TLT (най-големия фонд с дългосрочни облигации на САЩ) - почна годината на 143, днес е 118.
Имат голям duration risk. За да го намалиш, трябва да минеш на краткосрочни, ама там пък лихвата не е 3% ами 0.3%
Няма "сигурни" активи в момента. За мен златото е най-сигурно, но не носи доход, само запазва покупателната способност в известна степен.
Има активи, които носят доход, но са рискови - кои повече, кои по-малко, но риск винаги има. Както и с имотите, впрочем.

# 249
Да питам и тук, кое е по-удачно да избера за образуване на лихва по ипотечен кредит ОЛП или СЛП? Благодаря на отзовалите се!

# 250
Крис, така е, но никой не купува тлт за лихвата, когато пазара тръгне да се срива, всички ще минат в тлт.

Ванес, какво е слп?

# 251
Крис, така е, но никой не купува тлт за лихвата, когато пазара тръгне да се срива, всички ще минат в тлт.

Ванес, какво е слп?

# 252
Това не е ли лихва по депозит?
ОЛП е базов процент и се определя от бнб.
СЛП вероятно е базиран на нивото на депозитите в банката, не лично твоя депозит.
С др думи не мисля че ти имаш какво да избираш, това е формула, която банката ползва за да си оцени нивото на лихвата, която между др е променлива.

# 253
Иначе няма нищо по-сигурно от дцк на сащ, защото те гарантират на 100% че ще могат да изплатят дълга по бонда, но не гарантират за покупателната способност Grinning
Е колко да е сигурно - я виж TLT (най-големия фонд с дългосрочни облигации на САЩ) - почна годината на 143, днес е 118.
Имат голям duration risk. За да го намалиш, трябва да минеш на краткосрочни, ама там пък лихвата не е 3% ами 0.3%
Няма "сигурни" активи в момента. За мен златото е най-сигурно, но не носи доход, само запазва покупателната способност в известна степен.
Има активи, които носят доход, но са рискови - кои повече, кои по-малко, но риск винаги има. Както и с имотите, впрочем.

Всъщност хората които знаят какво правят бяха шорт ТЛТ към края на миналата година или лонг ТБТ. Това защото се знаеше че Фед трябва да нормализира лихвите и съответно като скачат лихвите цената на облигацията пада.

# 254
Това не е ли лихва по депозит?
ОЛП е базов процент и се определя от бнб.
СЛП вероятно е базиран на нивото на депозитите в банката, не лично твоя депозит.
С др думи не мисля че ти имаш какво да избираш, това е формула, която банката ползва за да си оцени нивото на лихвата, която между др е променлива.

Банката ми дава право на избор как да ми се образува лихвата по ипотечния кредит, в случая ОЛП+надбавка или СЛП+надбавка. Става въпрос за fibnk. С оглед бъдещото покачване на лихвите и това, че сега ни предстои да теглим, кое ще е по-малкото зло?Confused

Общи условия

Активация на акаунт