Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 417
  • 719
  •   1
Отговори
# 255
Това само някой човек, който е много навътре в българската банкова система, бнб и фибанк може да ви го каже.
Ако вземе че стане някакъв bank run на фибанк слп ще скочи доста. А олп се определя от бнб. Надбавката вероятно е фиксирана и в двата случая. Аз бих играл на сигурно с олп, все пак говорим за 30г кредит вероятно. За такъв период има много рискове и мн неща може да се случат. 2014 имаше опит за банкова паника с фибанк.

Неймар, така е, но накрая след tightening cycle’a на фед и срив на фондовата борса, всички ще са минали в бондове и ще загубят. Просто големите капитали се управлявят от алгоритми и там е кодирано да минават в бондове когато vix’а скочи, а той неизбежно ще скочи.

# 256
Благодаря Gogo! Гледах я лихвената статистика на БНБ, ще прочета и ровя още малко и накрая на късмет. И за мен ОЛП е по-добре.

# 257
Пазарът яко е полудЕл. Моя роднина иска да продаде двустаен в Надежда и гледах обяви, пълно безумие! Аз съм купувала неотдавна на 50к Евро ново строителство в района сега е 80 - 90 к Евро 😰 Който се е усетил за инвестиция, е много добре на онези цени, но мина. В момента не бих купила в София и се оглеждам в Пловдив или Бургас. В Пловдив също доста поскъпнаха обаче.

# 258
Щом сме тръгнали да пишем за Америка. В Маями мой познат си купи къща за 400 хиляди долара няма и два месеца, не знам дали е курник или външна тоалетна но взема наем 3500$ на месец.

Тука скоро някой правил ли е сметка колко години ще му трябват ако си вземе апартамент от София при тия цени тип хвани най големия ШАРАН дали ще му стигнат минимум 30 години да си избие инвестицията?

Като знаеш, че имаш само външна врата на новия си апартамент и трябва да хвърлиш още една торба пари за да може да се ползва Grinning

Гласувам с двете си ръце за този коментар. Съотношението цена/наем е под 120, което е в границата на разумната инвестиция. Но се опитаха да ме убедят, че това не е ок за България. Е да, лакомията на всички по вергата тук и съответно цените отдавна преминаха нормални граници.

# 259
Щом сме тръгнали да пишем за Америка. В Маями мой познат си купи къща за 400 хиляди долара няма и два месеца, не знам дали е курник или външна тоалетна но взема наем 3500$ на месец.

Тука скоро някой правил ли е сметка колко години ще му трябват ако си вземе апартамент от София при тия цени тип хвани най големия ШАРАН дали ще му стигнат минимум 30 години да си избие инвестицията?

Като знаеш, че имаш само външна врата на новия си апартамент и трябва да хвърлиш още една торба пари за да може да се ползва Grinning

Гласувам с двете си ръце за този коментар. Съотношението цена/наем е под 120, което е в границата на разумната инвестиция. Но се опитаха да ме убедят, че това не е ок за България. Е да, лакомията на всички по вергата тук и съответно цените отдавна преминаха нормални граници.
Според мен ако съотношението цена/наем е под 200, е много добре, но това не винаги може да се постигне, а коефицент 120 си е направо уникална сделка. За такава сделка обаче трябва да се попадне на точен момент от развитието на пазара, а това доста често си е и до късмет.

# 260

Не ми се спори, но не забелязваш ли несъответствие ,между лакомиите Wink Лакомията за високи цени вдига цените - ОК. Но защо няма лакомия за високи наеми, че да вдигне и тях?  Явно сама по себе си лакомията не обяснява всичко. Или хазяите не са лакоми за печалба? Защо продавачите да могат да вдигната пазара, а хазяите не могат?

# 261
Което означава, че тук или наемите са подценени, или цените на имотите са надценени. Ма при тея бг заплати, както и предвид състоянието на мн имоти, сещате се колко могат да се движат наемите. Пуснете си интервюта с Красимир Петров за имотите в youtube. Аз се бях зачела в теми тук за балона през 2008 г, тъй като и тогава е давал интервюта, и общо взето го е предрекъл преди да се спука. Сега пак говори същото. Ма с тая инфлация, голям страх берем.
Аз тъкмо вчера приключих с обзавеждането на един имот, само ми остана изчистване и да го пусна и ще видя как са наемите в момента по-отблизо 😀 ма като гледам в imot.bg кви кенефи пускат хората и не дават 5 лева да си оправят имота, мойто е сълзичка.

# 262
И да има балон, инфлацията ще го изчисти. Били според някого надценени имотите с 30%. Ми тя инфлацията ги изяде наполовина вече.

# 263
Което означава, че тук или наемите са подценени, или цените на имотите са надценени. Ма при тея бг заплати, както и предвид състоянието на мн имоти, сещате се колко могат да се движат наемите. Пуснете си интервюта с Красимир Петров за имотите в youtube. Аз се бях зачела в теми тук за балона през 2008 г, тъй като и тогава е давал интервюта, и общо взето го е предрекъл преди да се спука. Сега пак говори същото. Ма с тая инфлация, голям страх берем.
Аз тъкмо вчера приключих с обзавеждането на един имот, само ми остана изчистване и да го пусна и ще видя как са наемите в момента по-отблизо 😀 ма като гледам в imot.bg кви кенефи пускат хората и не дават 5 лева да си оправят имота, мойто е сълзичка.
Между 2008 година и сега няма прилика. Тогава доходите и лихвите бяха на абсолютно различни нива, а и реално кризата дойде от САЩ с две годишно закъснение. В момента може (но е малко вероятно) да има корекция, но не и срив.

# 264

Това не е нормално съотношение за Маями. Има нужда от повече инфо. Аз си спомням след кризата през 2008 в Чикаго ги раздаваха без пари апартаментите. Имаше даже един в добър квартал който го бяха купили за около 370 хил преди кризата и се продаваше за 70 хил и идваше с наематели като наема беше 2500 долара. Аз пуснах оферта да го купя ама ме изпревариха. Една друга сграда гледах пак в Чикаго, беше почти нова, апартамент купен за 400 хил се опитваха да го продадат за 80К ама в сградата имаше много голям процент от собственици които бяха назад с плащанията и ипотеки много по- големи от стойността на апартамента, никой не плаща такса поддръжка и ми се стори екстра рисково.

# 265
Е като четете за САЩ и за България, не виждате ли българите са супер богати.

# 266
Вижте не само наема, но и разходите по имота. Във Флорида не е нещо нечувано данък сгради (property and school tax) да е $1000 на месец за голяма къща. Също много къщи са в затворени комплекси, с не много ниски такси.

# 267
Дааа, гледам аз едно предаване за къщи в САЩ и месечни такси от 500-700 долара не са необичайни. Това са над 7000 долара годишно...

# 268
Добре де, за наемите, би трябвало да е ясно. Страна с отрицателен прираст, застаряващо население, нулева имиграция, ниски лихви = колко хора ще търсят да наемат?

Ами таксите за поддръжка? В Европа са към 2000€ на година за малък апартамент. Данъкът, който се дължи на държавата на много места е над 30% за второ жилище (в зависимост от доходите) и т.н.

# 269
100 лв. данък в България.
Подръжка е на много места е мръсна дума. Но сложете още 100-200 лв. Видът на имотите може да се види в интернет.

Общи условия

Активация на акаунт