Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 352
  • 719
  •   1
Отговори
# 390
Хубаво е всеки, който прави крайни изводи, че цените вече само ще се вдигат да се аргументира логически.
Търсене-предлагане в София, Пловдив и Варна е логическият аргумент. Ако говорим обаче за средностатистическите цени в България цялата територия, то спадат Wink

# 391
Хубаво е всеки, който прави крайни изводи, че цените вече само ще се вдигат да се аргументира логически.

Да кажем, че 2 500 евро/квадрат е силно надценена цена. Да кажем с 20 или 30 процента над нормалното. ОК, обаче само за тази година инфлацията ще стигне 20%. И това какво значи? Че тези 2500 евро ако вчера са били 20% надценени утре ще са нормални. А ако чакаш цената да спадне с 20% (да стане от 2 500 на 2 000), то ако се отчете и инфлацията това ще рече все едно днес цената да е 1 600... Ми няма начин да има такова поевтиняване според мен.

За мен тази инфлация е била търсена глобално, за да се случи меко спадане на дългове, балони и прочее. Така хем ще се изпусне парата, хем реално няма да има срив.

# 392
Вчера  писаха, че Асен Василев прогнозира военна икономика 4-5 години, но чета в чуждата преса, че войната я предвиждат и до 10 години. Явно се надяват на ситуация, подобна с Афгханистан. Но въпросът ми е, според вас в такава ситуация как ще се движи пазара на недвижими имоти? При една наистина дълга война с много висока цена на източниците на енергия какво ни чака? 10 години е страшно много време.

И на мен ми е смешно като се пише колко е зле в Германия, но ми става пък тъжно, защото смятам, че наистина ще става зле в Германия, заради  войната, което пък ще удари мен Simple Smile)) Май само в Америка ще дръпнат напред...

# 393
Смятате ли, че имотният балон в България ще се спука в следващата година? Особено с оглед на новините за покачващи се лихви от ФЕД и ЕЦБ и закономерното увеличение на лихвите от страна и на нашите банки.
За всички е ясно, че цените в момента са доста надценени, но дали ще се задържат на сегашните равнища или срива е неминуем?
Предишните имотни сривове именно така почнаха- с покачване на лихвите и рецесия.
Оправдано ли е човек сега да си купи имот или да изчака евентуалния очакван спад, който се предвижда от доста анализатори?

# 394
Смятате ли, че имотният балон в България ще се спука в следващата година? Особено с оглед на новините за покачващи се лихви от ФЕД и ЕЦБ и закономерното увеличение на лихвите от страна и на нашите банки.
За всички е ясно, че цените в момента са доста надценени, но дали ще се задържат на сегашните равнища или срива е неминуем?
Предишните имотни сривове именно така почнаха- с покачване на лихвите и рецесия.
Оправдано ли е човек сега да си купи имот или да изчака евентуалния очакван спад, който се предвижда от доста анализатори?

Ми, нито има балон, нито цените са надценени.

# 395
Сега по-различно се борави с парите. Не се пукат балони, а се топят спестявания и фондове, обезцеяват се парите и се качват основните продукти.  Т.е. реално няма пукане на балон, само обедняване на и без това бедните и на средните.
Т.е. ... да не си на мястото на тези, които и без това са на границата и нямат възможност за разтягане на бюджети и ... да не се разболяваш.

# 396
Няма имотен балон, както няма балон и при цените на олиото. Цените са на такива нива, на които има купувачи. Опасност има от срив на икономиките в ЕС, а за съжаление с глупавите санкции под диктовката на САЩ, Европа се е запътила към пропастта.
Дали е оправдано да се купува сега или да се чака спад в цените на имотите? Ако имате готов КЕШ, купувайте и не чакайте, но ако трябва да финансирате със заеми, премислете добре възможностите си.

# 397
В момента периодът на изплащане от наеми на жилище в София доближава 40 години (и то без да се взимат предвид разходите, необходими, за да се поддържа това жилище в състояние да има кой да го наеме).
Нормалният показател за това е до 20 години.

Много ми е интересно като след 10 години демографията на купувачите на жилища се измести от тези, родени през втората половина на 80-те години, към тези, родени втората половина на 90-те, когато наборите са ~40% по-малки (и с по-висок % малцинства), как ще продължат да растат цените.
Фундаменталните фактори на пазара на имоти в България в средносрочен план сочат само и единствено надолу.

# 398
Според мен, демографията няма да остане подобна, заради войната и климатичните промени се очаква огромна миграция към Европа, световен глад ала бала. Не знам дали ще се влиза в еврозоната, но и това ще промени пейзажа с демографията.

И другото, инфлацията ще вдигне наемите в скоро време.

# 399
Ако се опиташ да си го представиш така, че няма цени, а има цена на живот. Т.е. ще има две класи, богати и останалите и двете класи ще имат своя живот. Разни демографии , спестявания и пр. ще се коригират привидно с цени, но в същност механизма според мен ще е да ги има тези две класи и те да си съществуват в девете си измерения. Останалите параметри се напасват. Та аз си представям че няма пари в същност, а има имаш жилище или нямаш, имаш медицинско обслужване или нямаш , можеш да идеш на почивка или не можеш. Вече стойността не я гледам каква е , защото няма никакво значение. Всичко се рекалкулира в цената на нещата около теб ... твоет о увеличение на заплата, това че имаш жилище . Ако не ти трябва да даваш за наем и можеш да си ги спестиш ще получиш секирата по друг начин , като например негативни лихвени проценти. Като натрупаш недвижимости за да избегнеш негативните лихвени проценти получаваш тройна цена на хранителните продукти и на разноските за живот и поддръжка на недвижимостите ... т.е. аз се отказвам да гледам кое колко пари струва, а мога ли да си го взема или не . Не знам дали обясних добре.

# 400
ЧС - 20% инфлация не значи 20% инфлация в строителството. В Турция например има над 100% инфлация вече, но жилищата не са скочили дори и с 20%. А при тях пак е по-добре защото те произвеждат, а ние сме до голяма степен икономика на услугите и при рецесия става лошо.

Хич не ми се вярва наемите да скочат или ще е с много много бавен темп драстично под нивото на инфлацията, особено когато дойде пийка на рецесията може да очакваме и намаления. Просто пазара е наводнен. А лукс апартаментите ще бъдат много зле от към отдаване.

# 401
Вчера имаше статия за турската икономика и как при тази инфлация за в същност една от малкото в момента с прогрес. Т.е. както казах совите не са това, което са. Просто в Туин Пикс времена живеем. Според мен е ок да се предефинират понятия и да се напаснат. Не може в настоящата ситуация да се рилагат стари механизми и термини за обясняване, защото очеизвадно е не работи

# 402
ЧС - 20% инфлация не значи 20% инфлация в строителството. В Турция например има над 100% инфлация вече, но жилищата не са скочили дори и с 20%. А при тях пак е по-добре защото те произвеждат, а ние сме до голяма степен икономика на услугите и при рецесия става лошо.

Инфлацията си е инфлация - показва колко по-малко можеш да купиш с парите си. И никога не е равномерна, но като цяло показва с тези Х хилядарки на влог какво може да се купи. И ако всичко друго е поскъпнало имотът почва да изглежда по-евтин на сегашната си цена, макар вчера да е изглеждал скъп.

# 403
Според мен, демографията няма да остане подобна, заради войната и климатичните промени се очаква огромна миграция към Европа, световен глад ала бала. Не знам дали ще се влиза в еврозоната, но и това ще промени пейзажа с демографията.

И другото, инфлацията ще вдигне наемите в скоро време.

Мигрантите от третия свят не желаят да остават в България (и ние също преобладаващо не желаем те да остават), освен това те не са платежоспособна демография. Навсякъде в Западна Европа за жилищни нужди лежат на социалната система, която в България почти не съществува и боже опази да се разчита на нея да осигурява жилища за която и да е значителна демография.

Наемите ще се вдигнат, но с по-нисък % от инфлацията. От края на 2019 досега вече имаме ~15% акумулирана инфлация, но наемите не са мръднали.

# 404

Инфлацията си е инфлация - показва колко по-малко можеш да купиш с парите си. И никога не е равномерна, но като цяло показва с тези Х хилядарки на влог какво може да се купи. И ако всичко друго е поскъпнало имотът почва да изглежда по-евтин на сегашната си цена, макар вчера да е изглеждал скъп.
Да, показва. И показва на човека, който в момента няма нужда да купува, какво ще му струва това. А какво показва неспособността на системата не само да гарантира спестяванията на хората , а и да и се налага да посяга на тях чрез негативни лихви. Говори за безсилие на тази система. Така че както някой пита дали да си купува с парите в брой е добре да се замисли дали и до кога системата ще издържи, какво ще означава това за живота ти на даденото място и дали няма да пожелаеш да се попреместиш нанякъде или да ти се наложи. И на колко така ще се наложи. Не знам дали може да се предвиди миграцията .

Общи условия

Активация на акаунт