Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 41 365
  • 719
  •   1
Отговори
# 405
Не мога да разбера инвеститорите, които разчитат, че жилищата поскъпват с темпа на обезценяването на парите.   Та нали утре или след някоя и друга година ще трябва да го отдадете на някого това жилище или да го продадете? В условията на стагфлация, свиването на разполагаемия доход на потенциалните ви наематели/ купувачи не ви ли притеснява? Или считате, че утре, при непроменени заплати ще се юрнат на високите наеми, защото разчитате на бежанска вълна в България? Или ще купят на 1800 е/кв панелката в Левски, която днес сте взели на 1600.... Това, което ми прави силно впечатление е смаляването на разликата в цените между кварталите в София последната година. Това говори за балонидиране най- малкото в определени райони, където цените не отразяват големия брой жилища, които предстои да бъдат пуснати в експлоатация, както и възрастовото разпределение в съседство.

# 406
Всички говорят за покачването на лихвите като невероятен апокалипсис, а то реално не е точно така.

Дори лихвите да станат х 2, т.е. примерно от 2,5% на 5%, масовите вноски в никакъв случай не стават непосилни и не се вдигат особено много. Очакванията са Euribor до края на годината да стане от -0,5 на 2%. Е какво ще спрете да си плащате вноската по кредита ли? Нито цените ще паднат.

# 407
Аз не че съм някакъв капацитет, но ако сега ще тегля кредит, ще си сметна дали ще мога да плащам вноската на 7-8 процента ГПР. Това си е лично мой критерий, не твърдя, че ще стане толкова.

# 408
Аз не че съм някакъв капацитет, но ако сега ще тегля кредит, ще си сметна дали ще мога да плащам вноската на 7-8 процента ГПР. Това си е лично мой критерий, не твърдя, че ще стане толкова.
Добре е да се сметне, че след година-две и доходите на повечето хора ще са с поне 7-8 процента по-високи.

# 409
Офф, положението е плачевно. Интерес има и то ужасно огромен. От петък пазарим имот, като собственикът каза, че няма да намали и стотинка. Днес звъним да се съгласяваме, макар да ни е над бюджета… вече му били предложили 30 хил.евро отгоре, за да го купят. Малко като на търг става работата.
Човек няма и време да си помисли, нищо че ще дава половин милион лева 😤 плачевно…

# 410
  • Варна
О, да. За хубавите имоти трябва да буквално да си носиш капарото в джоба още на първи оглед.

# 411
mufin и служителите на ЕЦБ искат повишение на заплатите, но ...
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-09/lagarde-spurn … nked-to-inflation

# 412
Офф, положението е плачевно. Интерес има и то ужасно огромен. От петък пазарим имот, като собственикът каза, че няма да намали и стотинка. Днес звъним да се съгласяваме, макар да ни е над бюджета… вече му били предложили 30 хил.евро отгоре, за да го купят. Малко като на търг става работата.
Човек няма и време да си помисли, нищо че ще дава половин милион лева 😤 плачевно…

Ей такива неща като чувам се радвам Grinning, значи българина има, щом с 500 000 лева нямаш време да реагираш, щото някой те е изпреварил в България и е изкарал преди теб половин милион, значи българина има . И аз да бях продавач щях да дигам до небесата не през ден а направо през час  Grinning Grinning Grinning

# 413

Въпрос с повишена трудност
Според вас това какво е:
1. Надценяване
2. Спекулация
3. Балон
4. Друго

Извън шегата - ние бяхме дали стоп капаро за 1 апартамент с нашата оферта (не си спомням точно, но нещо от рода -1000€ от цената). Първи сме, след което друг иска да гледа имота (защо, след като има стоп капаро и би следвало обявата да е свалена ?!?!) и казва, че ще даде +1000€ и собственикът се беше съглсил. Едва след няколко дни аз звъннах да попитам за обратна връзка и брокерчето вика: то друг го купи.
Това се разиграва юли 2021.

# 414
Така, е,докато народа продължава да налива пари в имоти,цените ще продължават да растат нагоре.

# 415
Emeralda, според мен лично до голяма степен хората са панирани и не искат да инвестират парите си в друго освен в имот - типично българско мислене.
Ние търсим с цел живеене, а не “инвестиция”. Ако просто исках да изкарам едни пари от банката бих предприела други решения. А според вас какво е?

# 416
Колко ще го говорим това? Имаси статистики и индекси, ако не български, то американски, където се сравнявя инфлация спрямо заплати и имоти. Навсякъде се показва, че имотите са доста над инфлацията и заплатите.
Ето пример ще ви дам, всащ много ИТ помпат пазара с покупки на къщи, които уж могат да си позволят, защото рабитят в топ тех гиганти, на които акциите им растат и се разрастват като наемат мн хора. Но какво става когато акциите им се сринат и идва рецесия? Свиват бюджети, съкращават хора. Хора които са се надценили и са купили скъпа къща, защото взимат топ пара и защото имат акции в компанията, които летят в небесата. Докато не се сшучи това по-долу. Мислите ли че няма да съкратят хора?

Щом най-големите тех гиганти биват посичани, представете си малките ит фирмички.
ЦБ умишлено налагат затягащи политики, защото знаят, че хората са овце и ако се оставят, ще се затрият от алчност, страх и спекула.

# 417
Всички говорят за покачването на лихвите като невероятен апокалипсис, а то реално не е точно така.

Дори лихвите да станат х 2, т.е. примерно от 2,5% на 5%, масовите вноски в никакъв случай не стават непосилни и не се вдигат особено много. Очакванията са Euribor до края на годината да стане от -0,5 на 2%. Е какво ще спрете да си плащате вноската по кредита ли? Нито цените ще паднат.

Това са лихвите по ипотечните кредити в Германия, от януари до май са вдигнаха почти двойно, а ЕЦБ още не са пипали Euribor.

# 418
Gogo1979 в сащ имаш едно трудово законодателство , а в Европа друго. В сащ ще се отърсят първо от непроспериращите, в Европа от лесните за оттърваване. Т.е. да внимават локейшъните с не голяма защита на трудовите договори. Според мен след това пак ще ги наемат, но ще има период на несигурност. Нали видяхме какво стана с ал Италия и целият им персонал. Уволнен при продажбата на фирмата от дългосрочни и стойностни договори, и наеха в новата евтина компания половината от тях на половина заплати . Ами така става.

# 419
В момента ми се струва много трудно за някой с кредит да закупи жилище. Освен скапаното предлагане, везните са в полза на продавачите и ако има нещо читаво, винаги има хора с кеш и на продавачите не им се занимава с банки. А още миналата година кредитната консултантка ни посъветва да не подписваме никакви предварителни договори, преди банката да е дала пазарна оценка, защото разминаването може да е голямо. Така и не сме стигали дотам, че да разбера как е в действителност. Наскоро четох някакви препоръки, че препоръчват самоучастието вече да е минимум 40 %. За едно тристайно това са си 80к евро., добавете  и разходите да се приведе жилището в състояние за обитаване ... А и нервите, защото в момента майсторите също са на върха на вълната, поне от личния ми опит тази година. Ако има някой, който все още търси с кредит да каже дали бъркам.

Общи условия

Активация на акаунт