Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 61

• 40 723
  • 719
  •   1
Отговори
# 615
По отношение на градинки, градини и училища, в нашия случай стигнахме до заключението, че потребностите с деца до 7 години са съвсем различни от тези на деца над 7, а кредитът си е 30 години. Simple Smile Така че, ако въобще теглим такъв, то ще е за централен район, ако държавните училища и средата позволяват да се спести разходът за частни училища.  За децата над 7 не е от голямо значение, ако тротоарите са разбити, а градинките - буренясали. Simple Smile

# 616
В един нормален свят човек нямаше да се чуди дали да купи евтино без ДГ или скъпо с ДГ, защото всеки квартал би трябвало да е обезпечен с такава. Чуденката би трябвало да е свързана с качеството и реномето на градините и училищата, а не дали въобще ги има ..

# 617
какъв е принципът по-който основности като подслон и храна са много скъпи, и би трябвало да се прави нещо от страна на управляващите за тяхната достъпност, пък разни второстепенни услуги са в пъти по-ниски.
Принципът е пазарен, не може да не си чувала за "пазарната икономика", вече 30г имаме такава. И в нея няма такова нещо като "достъпни имоти за всички". Ако искаш някой някого да подпомага, гледаш на изборите кой предлага това и така, проста работа.
На въпроса, защо има разлика производителите натези продукти ни отговарят - "За да отговаря на вкуса на местното население". Тоест ние сме свине за тях и като такива трябва да се храним с помия за разлика от истинските европейци.
Различно не означава по-лошо. Сникерсите имат повече захар за американския пазар и по-малко за европейския, без никоя от двете страни да са "свине".
Превръщаме се встрана на услуги и аутсорсинг, а от тях пари завсички и евтин живот няма как да стане.
Петата най-голяма икономика в света е базирана на услуги, значи не е чак толкова зле, стига да знаеш какво правиш естествено.
В един нормален свят човек нямаше да се чуди дали да купи евтино без ДГ или скъпо с ДГ, защото всеки квартал би трябвало да е обезпечен с такава.
В ония държави дето обикновено им викаме "нормалния свят" въобще не е така, особено новопостроените квартали често са без нищо. Така че сме съвсем в крак със световните тенденции.

# 618
За мен нуждите на децата до към четвърти клас са едни и същи - добра градина\училище\извънкласни занимания на пешеходно разстояние, градинки и площадки, среда, от която не се налага да бъдат държани настрана.
В нашия случай имаме избор между три добри начални училища, като в това по районирането най-вероятно класът ще бъде в същия състав както сега е групата в градината.

# 619
Имотите, хотелите, стоките по магазините са на европейско ниво.

Някой май е пропуснал репортажа за това как един и също продукт в една и съща верига, има различен състав за българите и европейците. На въпроса, защо има разлика производителите натези продукти ни отговарят - "За да отговаря на вкуса на местното население". Тоест ние сме свине за тях и като такива трябва да се храним с помия за разлика от истинските европейци.

Хайде сега, все ние сме жертва, все другите са виновни. На времето(преди 15г) в чужбина храната беше много скъпа, почнаха да се пявяват немските Лидл и Алди и внезапно основните супермаркети започнаха да си намаляват цеените (то можело!), няколко не издържаха и фалираха. Но първоначално там само имигранти пазаруваха, на местните им бяха под непривикналия вкус. Сега много си пазаруват и в Лидл, но цените и в Лидл и другите са ниски.

А в България какво - една прескъпа Била(как така пък те станаха лидери, като въобще не са евтини?), тук там Лидл и Кауфланд - т.е. - малко конкуренция, малко местно производство (за справка Холандия с климата си, пренаселението и липсата на почви е втора в света по износ на храни).

Това, че тук се твърди, че цените са достъпни на имотите, пък не се вижда колко по-евтини са други услуги, в които се влагат същите усилия, но не се заплащат по подобие ме кара да мисля че си има стабилна спекула.

Последно, за ИТ и разните там мениджъри. Няма какво да се открива топлата вода - колкото повече получаваш, толкова по-висок данък. Като ги образоваш тези с паричките, че данъците са за да се плаща за неравноправието да получаваш повече, отколкото допринасяш в сравнение с останалите, и те няма да си затварят очите като строителите им искат ми каш, за да не плачам данъци за инфраструктура, зеленина, детски градини...

Всички идват в София, затова имотите са най-скъпи. Във всички столици в Европа и не само е така... Няма как да е друго..

Да но писах, че детскате градина е около 2000лв на месец, транспортът поне 12лв на ден и тн. И това, където хората си плащат данъците, за да има облагородяване на средата, които всички ползваме.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 12:04 от ierldan

# 620
Ефибуш, гугле казва че това е Англия? Трябва да правим разлика когато услугите се аутсорсват. В нашия случай имаме много високотехнологични услуги, но те са аутсорснати при нас т.е печалбата не я прибира Българска фирма, данък печалба не го прибира България. Всичко това го прибира компанията майка. А англия също е и световен център на финансови и банкови услуги и има много капитал в лондонското сити. А в БГ услугите какви са? Фризьорство, автомивки, хамали и т.н. Разликата е от тук до небето. България трябва да има смислена енергийна политика, за да може да се стимулира производство и изност от български фирми, а не аутсорсинг у нас. За съжаление Евопейския съюз не иска това, иска да има изтичане на кадри или кадрите които не искат да напускат държавата да работят на аутсорсинг начала за запада. И държат малкото български производители зависими чрез субсидии. Политиците ги подкрепят, защото имат полза и им се разрешава да крадат. Използват ни здраво, а ние си мислим, че ни мислят доброто и се грижат за нас.

# 621
Да бе ЕС пак ни е виновен, че имаме малък пазар и политиците ни чисти българи са алчни за рушвети и имат полза само от строителство и да привличат аутсорсинг. ИТ бизнесът точно затова върви добре, защото е по-слабо податлив на политически извивания на ръце.

Аз съм питал защо автопроизводителите ни подминават и ми беше обяснено, че за разлика от Румъния и Турция имаме малък вътрешен пазар и сме логистично по-далечни от Чехия и Словакия спрямо Запада. Те също имат малък вътрешен пазар, но са в Централна Европа и реално граничат със Западна, което благоприятства логистиката и достъпа до по-големи пазари.

Сиреч, ако Турция и Румъния бяха богати като Германия щяха да си изнесат автозаводите у нас, да ги правим у нас за техните пазари. Но не са толкова по-добре от нас, турските заплати са дори по-ниски.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 14:37 от Анонимен

# 622
Последно, за ИТ и разните там мениджъри. Няма какво да се открива топлата вода - колкото повече получаваш, толкова по-висок данък. Като ги образоваш тези с паричките, че данъците са за да се плаща за неравноправието да получаваш повече, отколкото допринасяш в сравнение с останалите, и те няма да си затварят очите като строителите им искат ми каш, за да не плачам данъци за инфраструктура, зеленина, детски градини...

Айде моля ви са. ИТ е един от много малкото бизнеси където всичко е прозрачно. Нямаме нищо да плащаме още малко данък ако виждаме нещо насреща. За съжaление виждаме само как ни обсъждат и тн. Когато ресторантьорите, строителите и всички видове майстори започнат да се осигуряват на макса тогава говорете. Всички от тези взимат колкото нас ако не и повече в момента.

Да бе ЕС пак ни е виновен, че имаме малък пазар и политиците ни чисти българи са алчни за рушвети и имат полза само от строителство и да привличат аутсорсинг. ИТ бизнесът точно затова върви добре, защото е по-слабо податлив на политически извивания на ръце.

Аз съм питал защо автопроизводителите ни подминават и ми беше обяснено, че за разлика от Румъния и Турция имаме малък вътрешен пазар и сме логистично по-далечни от Чехия и Словакия спрямо Запада. Те също имат малък вътрешен пазар, но са доста в Централна Европа и реално граничат със Западна, което благоприятства логистиката и достъпа до по-големи пазари.

Това е точно така.

За да си на ръководен пост в ИТ сектора се изисква акъл и опит и най-вече знание. Затова и за момента никой не го закача(освен че се дават държавните поръчки на 2-3 фирми) и пробва да извива ръце.

За сглобяването на коли просто няма как да стане. Малка държава сме и нямаме никакъв капацитет.

Но правим много други части за тях. Няколко фирми в София се занимават с интерфейсите и цялостното окабеляване на таблата за най-новите мерцедеси. В близост до софия се правят части от таблата за колите. Тапицериите на най-бързия ЕЛ автомобил се прави отново тук.

Това че не правим цялостната сглобка и от тук не излизат колите не значи че не допринасяме значително за тях.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 14:05 от x7team

# 623
То не е важно какво допринасяш, а какво печелиш. От междинни продукти не се печели, защото няма надценка, от аутсорсинг също. Сам даваш пример, ел таблата се плащат на БГ дружеството на цени равни на бюджета за работниците, с др думи печалба на дружеството е никаква. Всеки си мисли, че пари се правят от данъци и заплати, но истината е че пари се правят от крайния продукт и надценката при продажба. ИТ фирмите които праодават краен продукт правят в пъти повече от разходите за ИТ кадри в България. Но явно ние се задоволяваме с трохи. Добре, че и тук вече взе да се наблюдават стартъпи и вливане на капитал. Другото е високо платена робска и слугинска история.

# 624
Аз не разбрах, защо набедихте IT кадрите, че са изкупили имотите и са виновни за високите цени?

# 625
Айде моля ви са. ИТ е един от много малкото бизнеси където всичко е прозрачно. Нямаме нищо да плащаме още малко данък ако виждаме нещо насреща. За съжaление виждаме само как ни обсъждат и тн. Когато ресторантьорите, строителите и всички видове майстори започнат да се осигуряват на макса тогава говорете. Всички от тези взимат колкото нас ако не и повече в момента.

Вие май много лично го приехте. Мъжът ми е ИТ, нямам нищо против, полезно ми е. И какво като е "прозрачно"?Тези данъци, които плащате 30-40% ли са от дохода ви? Защото в много държави след определена граница (която се счита задоволяваща определен жизнен стандарт), данъците нарастват, направо си се удвояват. За да може да се плаща за инфраструктура, детски градини, медицински персонал и процедури и социални жилища.

А например медицинските сестри, чиято работа е много отговорна, да речем толкова отговорна колкото на ИТ, като вас ли получават? Факт е, ще има неблагодарни, но необходими професии - даже и жените в детската градина, да не е пък толкова лесно с деца да се занимаваш по цял ден - това си е евтина услуга, в България де.

Аз твърдя, че получаващите големи заплати, трябва съразмеримо да се облагат с данъци, независимо какви са.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 14:40 от ierldan

# 626
Ieridan, обяснението е че нашата икономика е като мъртвородено. У нас няма производство, много храни и стоки се внасят и минават през няколко посредника/дистрибутора, всеки от които си слага надценка и товари цената. А производителите пък имат висока цена на енергия - ток, газ и други поради малоумните управленски решения, което оскъпява и собственото ни производство.
В основата е лошата политика в енергийния сектор, която не служи на държавата ни, а на чужди интереси. Визирам безброй безумията с газопроводи, аец, тецовете, зелена енергия, лукоил и т.н. За всички това са виновни безгръбначните и продсжни политици. Като има висока цена на енергия, няма желание за собствено производство. Превръщаме се встрана на услуги и аутсорсинг, а от тях пари завсички и евтин живот няма как да стане.
Газопровод особено ако си първи на тръбата е нещо много добро. Много. Това е причината Украйна толкова години да драпа газта да минава през нея, а не да я заобикаля. АЕЦ също е супер. Осигурява евтина и сигурна енергия. Относно Лукойл не виждам как точно е пречил? Всички големи си имат собствени рафинерии и никой не им е забранявал да си внасят собствени горива. Шел не са толкова далеч, ОМВ са близо, а Ромпетрол са буквално до нас. Това не пречи обаче цените в тези вериги да са същите или по-високи от стандартните за страната, а добрата новина е, че стандартните в България цени бяха по-ниски от западните. Въобще до миналата година въпреки недалновидната политика на предишните, които позволиха тръбата да мине през Турция положението беше прилично. Сега стана голямото мяу и наистина близкото бъдеще по отношение на недвижимите имоти е неясно. Аз самият се чудя дали да купя или да изчакам и това при положение, че съм намерил относително прилична оферта.

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 18:54 от Мъфин

# 627
То не е важно какво допринасяш, а какво печелиш. От междинни продукти не се печели, защото няма надценка, от аутсорсинг също. Сам даваш пример, ел таблата се плащат на БГ дружеството на цени равни на бюджета за работниците, с др думи печалба на дружеството е никаква. Всеки си мисли, че пари се правят от данъци и заплати, но истината е че пари се правят от крайния продукт и надценката при продажба. ИТ фирмите които праодават краен продукт правят в пъти повече от разходите за ИТ кадри в България. Но явно ние се задоволяваме с трохи. Добре, че и тук вече взе да се наблюдават стартъпи и вливане на капитал. Другото е високо платена робска и слугинска история.

Отново малка държава сме. Няма как да имаме големи проекти и вливане на милиарди отнякъде. Относно тези фирми те си имат доволен марж на печалба. На тази печалба се плаща към държавата. Няма как отнякъде да се дадът тез пари директно на нея. Фирмите не са 50% държавни че да идват някви пари директно в тях.

И да правят повече пари защото няма много като директна инвестиция. 1 лаптоп за 1500лв ми е достатъчен за да си работя нормално. Различни потребности при различните индустрии.

Вие май много лично го приехте. Мъжът ми е ИТ, нямам нищо против, полезно ми е. И какво като е "прозрачно"?Тези данъци, които плащате 30-40% ли са от дохода ви? Защото в много държави след определена граница (която се счита задоволяваща определен жизнен стандарт), данъците нарастват, направо си се удвояват. За да може да се плаща за инфраструктура, детски градини, медицински персонал и процедури и социални жилища.

А например медицинските сестри, чиято работа е много отговорна, да речем толкова отговорна колкото на ИТ, като вас ли получават? Факт е, ще има неблагодарни, но необходими професии - даже и жените в детската градина, да не е пък толкова лесно с деца да се занимаваш по цял ден - това си е евтина услуга, в България де.

Аз твърдя, че получаващите големи заплати, трябва съразмеримо да се облагат с данъци, независимо какви са.

Когато имаме адекватна инфраструктура и всичко ни е наред тогава може да се искат тези данъци. Обаче и никои не ревеше докато ИТ не се видя като доходоносна работа. Преди това всички си мълчаха. Ако държавата може да ми обещае една пенсия от 2к лева на месец след 35г добре но надали.

Всяка една професия е важна. Няма маловажни.

За мед сестрите както се вижда се правят опити да се качат заплатите от правителството но не става от днес за утре. Не може 12г тиква да ни е управлявала и когато се смени всички да се сетят вкупом да искат повече.

Не искам да коментирам повече по тази тема защото видях от първа ръка как са нещата в държавните институции. За съжаление там е всеки за всеки и сам се спасява. Няма да коментирам и как се раздават пари на лекари и тн. Всеки като ощимана мома реве ако се спомене как се дават там.

Edit: Мъжа ти ОК ли ще е да е с германски данъци и да чака линейката 1час. Или докато му правят операция тавана на операционната да е пукнат над теб?

# 628
Аз самият се чудя дали да купя или да изчакам и това при положение, че съм намерил относително прилична оферта.
А офертата дали ще чака?

# 629
Ieridan, абсолютно, и нека праговете за прогресивно облагане да са пак около 3000 лева, така че всички да сме еднакво бедни. И какъв е смисълът от въвеждането на прогресивно подоходно, докато от НЗОК се източват милиарди и едрият капитал е в сивия сектор?Какво е посланието, което се отправя по този начин към 200те хиляди души в България на заплати над 3к и техните работодатели? И прогресивно подоходно в България неформално отдавна вече има- защото доплащаме бясно за медицина и образование- понеже ми вдигнаха осигурителния праг, реших да си взема и аз веднъж направление за профилактичен преглед при ортопед на малката- познайте, трябваше да си доплатя за ехографа 40лева, въпреки това. Simple Smile В същото време данъците върху имотите никога няма да се вдигнат, пък за някакви привилегии или данъчни облекчения при търсещите първо жилище само чуваме да ни разказват.

Общи условия

Активация на акаунт