Жени градят кариера - Вашето мнение

• 8 055
  • 192
  •   1
Отговори
# 75
  • Бургас
Герка, правилно си ме разбрала, това имах в предвид.

Само едно нещо ме гложди-тези мъже, за които говорите в Б-я ли са?

Точно това искам и аз да кажа, че в повечето случаи е избор за жената-дали семейството и децата, дали кариерата.Трудно е да съчетаеш и двете и да бъдеш пълноценен и на двете места.Дори да наемеш хора да ти гледат децата, това е пак някакъв вид ощетяване на децата.Винаги има нещо, с което жената трябва да прави компромис.Именно за това не е равнопоставена с мъжа, когато говорим за кариера и става въпрос за семейство с малки деца.Иначе в други случаи-без деца, пораснали деца няма тези "препятствия".Но ако жената наистина иска и и е важно винаги има как да се получат нещата.

Сигурно има мъже, които са устроени да са домошари, да ги влекат такива неща и биха с удоволствие гледали те децата, докато жена им прави кариера, но аз лично такива не познавам, за мен са изключения. Виждала съм само един чужденец да гледа детето си, така както никой българин не съм видяла, но това беше по време на ваканция.Иначе той работи и издържа семейството, а жената не.Сещам се и за още едно такова бг семейство, където са разменени ролите в някаква степен, мъжа е по-грижовен и домошар, а жената е с по-мъжки характер.

# 76
В моя пример са мъже в България, да. Висококвалифицирани и образовани, добре платени, действително са далеч от средностатистическия българин.

И за друг пример се сетих, пак от близки, жената е мноооооого по-амбициозна, ръководител е на средна фирма, с дейност в цяла България. Мъжът е тотален мързел и спря да работи (могат да си го позволят финансово) 😆 Хората са с възрастни деца.

Амбицията зависи изцяло от човека, не от пола. Важното е партньорите да се разбират и да се подкрепят - ако се разберат този с по-голям потенциал и повече амбиция да гради кариерата, докато другия временно се отдаде на децата, супер. Но категорично съм против кариеристът по default винаги да е мъжът! Както и против настроенията на обществото, че трябва да е мъжът, иначе децата са ощетени 😱

# 77
  • София
Моите наблюдения са, че ако има две деца, единият в семейството трябва да е по-силен съпорт за децата. Което означава най-малко ненормирано работно време. Така че другият е с "кариерата".

# 78
Аз се чудя като ги избирате тия мъже и се събирате с тях (или омъжвате) не гледате ли в перспектива? След пет години ако имам деца от този човек, къде ще съм и професионално, как ще се справяме с децата?

Защото аз за любител на лежането на дивана не бих се омъжила, нито размножила.

Сами си го правим жените.

В България майчинството е дълго, но като гледам някои жени и след него просто не искат да се връщат. Една позната си удължи майчинството и взе и третата година. Тя просто не иска да се върне на работа. Не и се работеше от много отдавна и като забременя ми казваше колко й е хубаво вкъщи.

После такива ако ревнат, че кариерата е пожертвана заради детето и припадам. То кариера нямаше да има и без детето, но сега е перфектно оправдание!

# 79
  • София
Лично за моя, представа си нямах, че ще е такъв скапан родител и ще си гледа само своята кариера, която пък сам си прецака в последните години.
В началото свекърва ми много помагаше, и аз даже имах кариерни успехи.
После се роди малкия, тя почина и се оказа, че аз трябва да се оправям изцяло с децата. С лично мои усилия изградих кариера в съвсем друга област.

# 80
  • Бургас
По повод на предишнтие постове се замислих.Когато се запознахме живяхме заедно 2,5 г. преди да имаме дете.Тогава и двамата работехме, той на нова работа, аз на моята си също сравнително нова т.е имахме да се доказваме.Лятото почти не се виждахме, защото през сезона тук се работи доста и не ни съвпадаха често  поч.дни.Зимата пък бяхме доста често навън с приятели, почти всеки ден, бяха други времена тогава, домакинството ни беше много малко, бяхме на квартира, с една печка Раховец на терасата, без много мебели и вещи.Когато си млад нямаш и нужния опит за да забележиш.Какви перспективи, какви петилетки на 20+ години? То ако знаехме...Не всички хора се разкриват веднага, не всички са праволинейни, някои си правят каквото си искат, просто или сте млади, или не сте попадали в такава ситуация.Има и жени такива, тогава мъжете поемат голяма част от ангажимента.

И аз мисля като Рокси, все единият трябва да се откаже или да направи компромис.Но според мен на жената повече и отива да е майка и домакиня, отколкото кариеристка.Знам, че звучи старомодно. На мен също не ми пречи, че нямам карирера. Достатъчен е един карирерист и липсващ в къщи.Но ако исках нямаше да ми е никак лесно.

Да не се бърка кариера с работа, това са две различни неща.

И да си домакиня и майка също си има достатъчно работа стига да не те мързи.Но то ако те мързи, и на работа ще те мързи.

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 11:39 от Галчудо

# 81
То хубаво да не се бърка кариера с работа, повечето хора просто имат работа, на която остават достатъчно дълго, че да имат някакво вертикално движение. Но нямат истинска кариера.

# 82
  • София
Тогава - на 29 се мислех за много умна и видяла. Днес установявам, че познанията ми за мъжете са били на ниво математика за 2 клас. Всъщност даже и това не е - в математиката има ред.

# 83
Има и такива жени, които се оправдават с децата. Обаче реално за жената си е трудно дори да се върне на работа, да се развива. Чисто технологично-няма детски градини, логистика, задръствания. Така че и жената може са има желание за кариера, но да е трудно изпълнимо.

# 84
Затова казах, че в идеалния случай трябва да е стигнала донякъде като излиза в майчинство.

# 85
Затова казах, че в идеалния случай трябва да е стигнала донякъде като излиза в майчинство.
То и да си стигнала, нали въпроса е да имаш времето да надграждаш, а не да стоиш на едно място.

# 86
Не виждам абсолютно никакъв проблем да се надгражда - и да няма държави градини, има частни. И да са ти далече и да ти е невъзможно да водиш децата - има бавачки. Въпрос е единствено на пари. А ако не изкарваш достатъчно, за да си позволиш това, значи няма какво да говорим за кариера, защото това са неща, които си позволяват и хора, които са много далеч от висока класа или кариеристи. Ако изкарваш с работата си колкото ти струва частната забавачница, сметката съответно не излиза, значи определено не си стигнала до там и кариера нямаш.

# 87
Все си мисля, че в днешно време при добър стандарт на семейството не е проблем да се ангажира една хигиенистка за домакинството и една детегледачка за детето. Следователно, не е нужно в името на извършването на тези дейности, жената да се отказва да работи и да се развива, ако тя иска това.

# 88
Жените в сектора, в който работя са по- малко от мъжете. Там, където работя, не мога да кажа да съм усещала някаква дискриминация на тема пол, но според мен е наивно да се смята, че семейният статус не играе някаква роля при вземане на решения относно мениджмънта. Понеже съм активна и често опитвам да излизам от сферата си на комфорт, твърде често съм се сблъсквала с коментари на интервюта или при кандидатстване за магистратура например относно това, че на тази възраст трябва да имам други приоритети ( все още нямах деца). Така че дискриминация, скрита или явна, на много места все още има.

# 89
Lora Lay, дискриминация има не само от работодатели. Има от всички хора.
Коментираме работодатели тук, защото темата е за кариерата. От една страна те искат професионализъм от служителя, а пък самите те НЕ проявяват такъв и си позволяват да задават лични въпроси. Точно в това е проблема.

Общи условия

Активация на акаунт